Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, szrekPL napisał(a):

mogę pominąć pastę Gochugang?

Tak oczywiście, możesz dać sproszkowane chili lub caenne i dodać 50-60 ml czerwonego wytrawnego wina np cabernet 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/79/#findComment-970634
Udostępnij na innych stronach

Chłopaki uzgodnijcie wersję plisss...:D Z zakupem pasty nie ma najmniejszego problemu, jak zostanie zrobi się kimchi :D

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/79/#findComment-970635
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Muski napisał(a):

Zanim zrobisz 1 kg , a zupełnie nie znasz  to taką kulkę możesz dostać do spróbowania .

Bardzo chętnie będę miał wzorzec ☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/79/#findComment-970637
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, szrekPL napisał(a):

Chłopaki uzgodnijcie wersję plisss...:D

Wszystko uzgodnione, możesz też użyć pasty curry 😉a na poważnie to pierwszy raz zawsze robi się zgodnie z recepturą. Jak coś nie pasuje to drugim razem dopiero zmieniasz. Skorzystaj z uprzejmości Waldka i będziesz wiedział czy warto robić.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/79/#findComment-970638
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Grzewlod napisał(a):

 na poważnie to pierwszy raz zawsze robi się zgodnie z recepturą. Jak coś nie pasuje to drugim razem dopiero zmieniasz.

Zawsze (pewnie gdzieś bym się doszukał delikatnego odstępstwa) tak robię, dlatego też zadałem pytanie o zamiennik u źródeł ☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/79/#findComment-970639
Udostępnij na innych stronach

W jakie jelita zapakowana jest ta Nduja, wołowe proste 50/55 czy też wołowe wiankowe 43/46 ? Czy mogą być wieprzowe 30/32?

Czy zamiast zwykłej peklosoli mogę użyć soli morskiej otoczkowanej Chrisale(też peklująca)?

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/79/#findComment-972097
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, szrekPL napisał(a):

W jakie jelita zapakowana jest ta Nduja, wołowe proste 50/55 czy też wołowe wiankowe 43/46 ?

Jelita wołowe proste inaczej zwane -"środkowe".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/79/#findComment-972102
Udostępnij na innych stronach

W dniu 24.11.2024 o 16:43, Muski napisał(a):

to taką kulkę możesz dostać do spróbowania .

Waldek, rozdajesz? To ja też mogę przytulić.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/79/#findComment-972118
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Muski napisał(a):

Nduja - nie wytrzymałem :facepalm:   Polecam.😁😵‍💫

Mam już chyba wszystkie ingredienty może jutro coś podziałam 😁 Jak się okazało moja młodzież zna...mają jakąś włoską gdzieś blisko domu i już dawno jedli na pizzy i z kluchami...🙄

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/79/#findComment-973052
Udostępnij na innych stronach

Ha...Panowie i Panie, mam i ja, czy teraz doba w temp pokojowej ? a jutro w kichę? tylko upewniam ... aha spróbowałem na żywca, bo przy wyrabianiu w nosie kręciło no i powiem tak...Niech moc będzie z nami :facepalm::D ( super w smaku tak poza tym ) Bardzo dziękuję za ten przepis podejrzewam że będzie powtórka bo tylko kilogram zrobiłem ....:D

6083690412474061643.jpg

Edytowane przez szrekPL
  • Like 2
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/79/#findComment-973312
Udostępnij na innych stronach

Namawiali, namawiali i namówili 😋.  Aga podczas degustacji zapytała czy jest sos rybny. Smaku nie zdradzę niech będzie niespodzianką dla osób które, ją wykonają.

21 godzin temu, Muski napisał(a):

Nduja - nie wytrzymałem :facepalm:   Polecam.😁😵‍💫

Ja też👍. Za miesiąc to dopiero będzie 😋.

20241204_202121.thumb.jpg.93177300203dc2625e9e4e9fedd42f94.jpg20241204_202210.thumb.jpg.72d80c8e739151ff2ef5454bbb95149e.jpg

22 minuty temu, szrekPL napisał(a):

aha spróbowałem na żywca, bo przy wyrabianiu w nosie kręciło no i powiem tak...Niech moc będzie z nami

Powiem tylko tyle, że jest pikantna ale nie diabeł daje się jeść samą.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/79/#findComment-973318
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Muski napisał(a):

A piłeś wino przy mieszaniu ?

O chole... Wiedziałem że coś pominąłem... Niestety dzisiaj nie bo nocny dyżur ale jutro przy nabijaniu... 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/79/#findComment-973329
Udostępnij na innych stronach

No więc przed chwilą wyrobiłem farsz jeszcze raz, stwardniał od wczoraj ale pod wpływem ciepła rąk zrobił się plastyczny, stosunek tłuszcz/mięso oceniam na jakieś 60/40. Ciężko było to nabić w jelito bo używałem starej nadziewarki poziomej takiej 3l słaba konstrukcja, gięło bidulkę ale dała radę, była próba smaku jest bardzo smaczna, ostra ale nie bez przesady teraz poszła na balkon a jutro do lodówki. No i oczywiście mam pytanie: czy w związku z tym że lodówki które posiadam mają No Frost mogę zostawić normalnie czy raczej w jakiś pojemnik ?

IMG_20241205_192250.jpg

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/79/#findComment-973567
Udostępnij na innych stronach

59 minut temu, szrekPL napisał(a):

mam pytanie:

Dzisiaj i jutro wisi w kuchni. Potem do lodówki na 4-5 dni i vacum na miesiąc do lodówki 

  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/79/#findComment-973590
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.