Muski Opublikowano 4 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #2001 Opublikowano 4 Lutego Tak Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-988532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #2002 Opublikowano 15 Lutego Tak przy sobocie kilka serków , tradycyjnie typu włoskiego z Sierpca 😉 Te z zielem dla przyjaciela, u nas tylko czyste 😁 4 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #2003 Opublikowano 15 Lutego (edytowane) 3 godziny temu, Muski napisał(a): tylko czyste Też takie lubię najbardziej Waldziu, jak przygotowujesz serki do wędzenia - solanka 8%/12h czy na sucho? Edytowane 15 Lutego przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #2004 Opublikowano 15 Lutego Myślę ,że serków to chyba nikt na sucho nie przygotowuje do wędzenia . Ja robię solankę 7%. i leżą przez noc czyli mniej więcej te 12 godzin. 2 "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #2005 Opublikowano 15 Lutego 30 minut temu, chudziak napisał(a): Myślę ,że serków to chyba nikt na sucho nie przygotowuje do wędzenia Przygotowywuje się na sucho. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #2006 Opublikowano 15 Lutego 11 minut temu, Grzewlod napisał(a): Przygotowywuje się na sucho. Oooo to przepraszam ,że wątpiłam . Wydało mi się ,że przygotowanie serków na sucho nie da równomiernego rozmieszczenia soli w ciągu 12 godzin i w dodatku wysuszy serek . "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #2007 Opublikowano 15 Lutego Teraz, chudziak napisał(a): Oooo to przepraszam ,że wątpiłam . Wydało mi się ,że przygotowanie serków na sucho nie da równomiernego rozmieszczenia soli w ciągu 12 godzin i w dodatku wysuszy serek . Ser sól worek i będzie szybko. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #2008 Opublikowano 15 Lutego 1 minutę temu, quadro555 napisał(a): Ser sól worek i będzie szybko. Bardziej chodziło mi o to czy będzie dobrze - testowałeś ten sposób ? Muszę wypróbować w takim razie tę metodę . "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #2009 Opublikowano 15 Lutego 4 minuty temu, quadro555 napisał(a): Ser sól worek i będzie szybko Ile soli w stosunku do wagi sera? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #2010 Opublikowano 15 Lutego 47 minut temu, chudziak napisał(a): to chyba nikt na sucho nie przygotowuje do wędzenia Też czasami solankuję ok 12 godz, w 8%. Ale te są z ręki na sucho średnią morską solą . Czas ok 14 godzin i 3 godziny z wentylatorkiem. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #2011 Opublikowano 15 Lutego (edytowane) Pytanie ile soli =>dużo, z obu stron dość sporo wydaje się że będzie sporo przesolone , ale jest ok. Następnym razem postaram się zważyć 😉. Bez żadnego worka😉 Edytowane 15 Lutego przez Muski 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #2012 Opublikowano 15 Lutego 7 minut temu, Muski napisał(a): Pytanie ile soli =>dużo, z obu stron dość sporo wydaje się że będzie sporo przesolone , ale jest ok. A potem płuczesz czy strzepujesz tylko ? "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #2013 Opublikowano 15 Lutego Rozpuszcza się ma serku, potem wentylatorek i wstępnie podsuszam 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #2014 Opublikowano 15 Lutego Godzinę temu, chudziak napisał(a): Bardziej chodziło mi o to czy będzie dobrze - testowałeś ten sposób ? Muszę wypróbować w takim razie tę metodę . Z reguły solankuje w wodzie. Pewnego razu moja LP zapomniała w piątek rano włożyć serki do solanki, więc ja po powrocie z pracy posoliłem 8g/kg i zapakowałem w woreczki. Dzięki temu nie ociekały 12h. Rano serki wyłożyłem na kratkę i czekały aż pokręcę kiełbasy. Razem poszły do wędzarni. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #2015 Opublikowano 15 Lutego Godzinę temu, Muski napisał(a): Rozpuszcza się ma serku, potem wentylatorek i wstępnie podsuszam Bardzo ciekawe, wypróbuje niebawem... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #2016 Opublikowano 16 Lutego 4 godziny temu, chudziak napisał(a): Ja robię solankę 7%. i leżą przez noc czyli mniej więcej te 12 godzin. U mnie solanka 80 g soli na 1 litr i 12 h. Potem ociekanie/dojrzewanie 12 h. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #2017 Opublikowano 16 Lutego 8 minut temu, Todek napisał(a): U mnie solanka 80 g soli na 1 litr i 12 h. Potem ociekanie/dojrzewanie 12 h. Tak też robię ale sprawdzę metodę Muskiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #2018 Opublikowano 16 Lutego 8 godzin temu, chudziak napisał(a): Myślę ,że serków to chyba nikt na sucho nie przygotowuje do wędzenia . Ja robię solankę 7%. i leżą przez noc czyli mniej więcej te 12 godzin. Od jakiegoś czasu tak przygotowuje serki do wędzenia. Tak jak napisał Waldek , z ręki, robię to z wyczuciem. Najlepiej nam smakują beż przypraw. 1 Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #2019 Opublikowano 25 Lutego 😉 mniej więcej tak 1 2 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-995622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #2020 Opublikowano 24 Marca Pytanie do SiBów czy to są dwie kiełbasy czy też jedna ? Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-1002411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Marca Zgłoś Udostępnij #2021 Opublikowano 24 Marca Cztery dupki więc więcej niż jedna. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-1002412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Marca Zgłoś Udostępnij #2022 Opublikowano 24 Marca 10 minut temu, Muski napisał(a): Pytanie do SiBów czy to są dwie kiełbasy czy też jedna ? Cztery TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-1002413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Marca Zgłoś Udostępnij #2023 Opublikowano 24 Marca 23 minuty temu, Muski napisał(a): kiełbasy Napewno smaczna, czuję jak ciągnie jałowcem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-1002415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Marca Zgłoś Udostępnij #2024 Opublikowano 24 Marca (edytowane) Obstawiam 2 kiełbaski tego samego smaku/rodzaju Edytowane 24 Marca przez szrekPL Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-1002426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Marca Zgłoś Udostępnij #2025 Opublikowano 24 Marca 2 godziny temu, Muski napisał(a): Pytanie do SiBów czy to są dwie kiełbasy czy też jedna Wg mnie 2 rodzaje. Te bo bokach Te same. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-1002434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi