Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Trochę kiełbaski
 

Pięknie się prezentuje i tylko na szarpaku?

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-611848
Udostępnij na innych stronach

i tylko na szarpaku?

Nie, pokazałem mieszankę I ki, jeszcze oczywiście II i III z daniela + wołowiny 

 

jakiś autorki

  Dokładnie z dodatkiem żółtego chili i prażonego sezamu :D

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-611852
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie, pokazałem mieszankę I ki
 

To robisz Waldku w/g tego co Arkadiusz podał?

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-611858
Udostępnij na innych stronach

 

w/g tego co Arkadiusz podał?
nie- ale zapisałem - Arek robi dobre ale delikatne. 

I część

 Pieprz - 3 g/kg

czosnek 4 g/kg

chili żółte ostre - 5,5 g/kg

sezam prażony czarny - 1,5 g/kg

Nalew z czosnku niedźwiedziego 60% - ok 10 ml/kg

gałka 0,3g/kg

II część

 

 Pieprz - 3 g/kg

czosnek- 4 g/kg

gorczyca -5g/kg

jałowiec - 1 g/kg

 

W obu przypadkach 18g/kg peklosoli

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-611863
Udostępnij na innych stronach

 

 

chili żółte ostre - 5,5 g/kg

Nie ma tutaj pomyłki? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-611870
Udostępnij na innych stronach

Nie ma tutaj pomyłki?

Wiem jakieś zaokrąglenia - na 8,8 kg farszu 48 gr chili  - do węgierskiej dawałem 7 gr/ kg ostrej papryki czerwonej, Troche ostra  :D  ale taka miała być z założenia ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-611871
Udostępnij na innych stronach

 

 

do węgierskiej dawałem 7 gr/ kg ostrej papryki czerwonej,
 

Ostatnio dostałam suszonego skorpiona.

Gdybym miała dać taką ilość na kg mięsa, to przy założeniu, że jestem karmiona sondą - perforacje jelit mam pewną  :devil:

Dawki ostrej papryki powinny być skorelowane z ich ostrością. Może do tego dojdziemy?

O ile wiem, w US sprzedaje sie sosy przyprawowe  z zaznaczona ostrością.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-611872
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeden farsz
 

Smaczniacha  :thumbsup:  i nie za tłusta, przekrój bardzo ładnie się prezentuje.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-612046
Udostępnij na innych stronach

Jedna parzona, druga podsuszana  :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-612151
Udostępnij na innych stronach

 

 

Raczej podpiekana w wędzarni

 

Tak wlaśnie - podpiekanie miałam na myśli apotem podsuszanie tego podpieczonego :cool:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-612305
Udostępnij na innych stronach

 

 

podpiekana w wędzarni .

 

Tak wlaśnie
ja to tak  odebrałem  :D  Wszyscy wiemy jaka jest różnica kolorystyki :thumbsup: . Wg mnie za chuda - wg Małgo cyt. - mnie smakuje    i chyba muszę wziąć do Spychowa na rozstrzygnięcie dylematu :D   W razie czego Drodzy smakosze pomogą znaleźć złoty środek  ;)  :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-612315
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wg mnie za chuda - wg Małgo cyt. - mnie smakuje    i chyba muszę wziąć do Spychowa na rozstrzygnięcie dylematu   W razie czego Drodzy smakosze pomogą znaleźć złoty środek     

Waldku, 

ze zlotowiczami nie sypiasz wiec nie im decydować co dla Małgo jest najlesze  :thumbsup: 

Ja bym się tego kryterium trzymała  :frantics: 

Niemniej do Spychowa kiełbachę możesz wziąć :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-612334
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Miała być restauracja :D  a wyszło smacznie i domowo- córka z Małgosią w akcji - mogłem tylko potrzeć

 

Comber  daniela

 

post-70549-0-44802900-1543175007_thumb.jpg

post-70549-0-59914500-1543175042_thumb.jpg

post-70549-0-49133200-1543175070_thumb.jpg

post-70549-0-13528600-1543175108_thumb.jpg

post-70549-0-89089800-1543175138_thumb.jpg

post-70549-0-83789800-1543175173_thumb.jpg

post-70549-0-10477500-1543175211_thumb.jpg

post-70549-0-89723400-1543175241_thumb.jpg

post-70549-0-61389300-1543175259_thumb.jpg

 


[Dodano: 25 lis 2018 - 20:56]

jakaś prosta sałatka

post-70549-0-70123000-1543175582_thumb.jpg

Hicior kolejny  :facepalm:

Faszerowane jabłka

post-70549-0-63240700-1543175648_thumb.jpg

i gruszki z wina

post-70549-0-79613500-1543175626_thumb.jpg

post-70549-0-79613500-1543175626_thumb.jpg

 

post-70549-0-23556600-1543175609_thumb.jpg

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-614273
Udostępnij na innych stronach

 

 

Comber  daniela

Mistrzowskie wykonanie  :clap:  :clap:  :clap: 

Idealny przekrój, nic nie przeciągnięte  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-614275
Udostępnij na innych stronach

przepis na faszerowane jabłuszka

Farsz:

Tarte jabłko ,trochę tartej gruszki, cynamon i składnik najważniejszy podprażone posiekane włoskie orzechy :D

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-614885
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa testowa 

 

Kiełbasa kajetańska 1.0

 

karkówka – 3 kg

II – 70/30 – 2,5 kg

peklowane 2 dni 18g/kg

 

mielone wilkiem 22- sitko 6 mm

 

przyprawy na 1 kg

pieprz łamany 3g/kg

czosnek granulat – 3,2 g/kg

gałka – 0,7 g/kg

kolendra 0,7/kg

chili z sezamem – 1,5g/kg

gorczyca 2 g/kg

 

mieszane el ok 14 min

jelita 28/30

 

nadziane i w szczelnym pojemniku do lodówki 4 st przykryta – do rana

 

rano osadzana na kiju -2 godz

 

osuszana w 40 st bez wentylatora (-11 na zewnątrz ) – 45 minut

wędzenie 55 st - 3 h

podpiekana 80 st 40 min

post-70549-0-15815700-1543671982_thumb.jpg

przekrój po ostudzeniu  ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/37/#findComment-614959
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.