Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

57 minut temu, MIRKON napisał(a):

jak ta tajemnicza zawartość patelni smakowała 

Pachniała lasem...smakowała lasem😉, ogródkiem....z aromatami Azji...... 🍷

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-962933
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Muski napisał(a):

Pachniała lasem...smakowała lasem😉, ogródkiem....z aromatami Azji...... 🍷

Przecież mówiłem,  że coś mniejszego (mięsień) od czegoś większego (nogi) wyciągnięty z lasu (np. sarny🤔)z jakimiś mun w paście curry lub tom jum🤔. Skąd ten ogór ni jak mi nie pasuje żeby Waldek wyciągnąłgo go  ze stawu😁. A może były jakieś nori, czy coś bym przeoczył 🤔😁.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-962966
Udostępnij na innych stronach

Trzeba jeszcze trochę popracować 😉 

Piersi z indyka

peklowane na mokro 7,5% peklosolanka 

14 dni lodówka. 

Osuszenie 

Wędzenie - Borniak zrębki olchowo/ śliwkowe  55st 

jeszcze parzenie SV - 59 st - 5,5 h

IMG_20241025_135533.jpg

Edytowane przez Muski
  • Like 1
  • Upvote 3

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-963282
Udostępnij na innych stronach

Waldku, pozwolę sobie na skorzystanie z przepisu 😚, tylko napisz jaką siatkę zastosować(szerokość i wielkość oczek).

Ja noga jestem w siatkach :facepalm:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-963452
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, mamuśka napisał(a):

jaką siatkę zastosować(szerokość i wielkość oczek).

Siatka wędliniarska, kaliber 12

Można się bawić w ciasne i gęste sznurowanie - a tak zwijasz płat ,siatkę na ten cieńszy aplikator /ciasno się nakłada/ i super

Edytowane przez Muski
  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-963457
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ponieważ nie znalazłem przepisu na forum /może źle szukałem/ przedstawiam własną wersję 

UWAGA- PIERWSZY RAZ ZRÓB 10 RAZY MNIEJ

NDUJA / czyt enduja/

 

1 kg polędwica WP

1 kg II WP

2 kg słonina WP

Zmielone na sitku 3 mm

peklosól 3% masy mięsnej  / w moim przypadku 120g/ 

450g chili gochugang pasta

350g papryka gochugaru – zmielona

300 g pieprz caenne

100 g papryka wędzona słodka

Całość dokładnie wymieszana / w rękawiczkach !/

Odstawione na dobę

Wymieszane ponownie i nadziane w jelita wołowe

2 doby dojrzewania

1 miesiąc w lodówce - już gotowe

i do Vacum / leży w lodówce spokojnie ponad rok/

 

 

IMG_20241124_142801.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-970592
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Azizi napisał(a):

Pokaż przekrój jak możesz .

Mogę , ale za miesiąc jak dojrzeje . Wygląd będzie zwyczajne nduji  jak czerwona zwarta pasztetowa. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-970599
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Muski napisał(a):

Mogę , ale za miesiąc jak dojrzeje . Wygląd będzie zwyczajne nduji  jak czerwona zwarta pasztetowa. 

Pierwszy raz widzę takie cudo więc od razu pytam, do czego to się stosuję? czy jako samodzielne czy jako dodatek? ilość ostrej papryki mnie powaliła:w00t:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-970601
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, Muski napisał(a):

przedstawiam własną wersję 

NDUJA / czyt enduja/

 

Uffff....już podczas czytania receptury  mnie pali 😵

Waldziu, jak z pikantnością po miesiącu?

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-970604
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, szrekPL napisał(a):

do czego to się stosuję

Pizza, makarony itp. - dodatek

4 minuty temu, szrekPL napisał(a):

ostrej papryki mnie powaliła:w00t:

Jest power w kulkach.

20241124_151339.thumb.jpg.01091b138535bb02b92cde841984c30f.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-970605
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, ReniaS napisał(a):

Waldziu, jak z pikantnością po miesiącu

Młoda enduje trzeba jeszcze poczekać. Nie ma szans jest i będzie djabelsko pikantnie. Następnym razem zrobimy Hiszpański odpowiednik Sobresade jest znacznie mniej pikantna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-970607
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Młoda enduje trzeba jeszcze poczekać. Nie ma szans jest i będzie djabelsko pikantnie. Następnym razem zrobimy Hiszpański odpowiednik Sobresade jest znacznie mniej pikantna.

To ja raczej poczekam na tą drugą wersje ta od samego patrzenia robi się gorąco...(strach pomyśleć co się dzieje później na długo po zjedzeniu...mleko i miska z lodem...:D)

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-970614
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, szrekPL napisał(a):

(strach pomyśleć co się dzieje później na długo po zjedzeniu...mleko i miska z lodem...:D)

Aż tak źle nie będzie to nie Jolka czy Karolina😁, które nie mają sobie równych
🥵.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-970616
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, szrekPL napisał(a):

ta od samego patrzenia robi się gorąco...

37 minut temu, ReniaS napisał(a):

Waldziu, jak z pikantnością po miesiącu?

 

Po miesiącu jest równie pikantna . To raczej jako przyprawa do potraw , makarony, pizza, fruti di mare, gulasze, sosy.  Maleńki dodatek zmienia potrawę zupełnie. 

Piotrze , zapomnij o jedzeniu nduji na kanapce  jak to na filmiku

 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-970618
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Muski napisał(a):

 

Piotrze , zapomnij o jedzeniu nduji na kanapce  jak to na filmiku

 

Do głowy nawet mi nie przyszło, chodziło bardziej o skład i wizualizację...:D Oczywiście że wykonam próbny kilogram :facepalm::D

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-970623
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, szrekPL napisał(a):

Do głowy nawet mi nie przyszło,

Szkoda chciałbym zobaczyć minę jaką zrobisz. Moją już widzieli :facepalm:. Tak pikantne wędliny a bardziej pasty to tylko jako dodatek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-970627
Udostępnij na innych stronach

Czy mogę pominąć pastę Gochugang?, gochugaru posiadam ale pasty już nie i co mogę ewentualnie dać jako zamiennik? Aha i jeszcze jedno pytanie, czy po dobie w temp pokojowej mogę wrzucić do lodówki z NO FROST?? innej nie posiadam

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-970628
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Grzewlod napisał(a):

Szkoda chciałbym zobaczyć minę jaką zrobisz. Moją już widzieli :facepalm:. Tak pikantne wędliny a bardziej pasty to tylko jako dodatek.

Nic nie szkoda nic nie szkoda ;) napisałem że wykonam próbny kilogram :facepalm::D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/78/#findComment-970630
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.