Muski Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) 4 gr jałowca na 1 kg kiełbasy - to dużo, zresztą smak i gust indywidualne:)2,5 to chyba wystarczy - jak sugeruje Roger Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-509925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Te, spamerzy, co z tym jałowcem? Wróć parę postów w tym temacie.Była mowa o jałowcowej.Czytać się nie chce tylko kawa na ławę.A potem i tak zle Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-509927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Te, spamerzy, co z tym jałowcem?...twierdzisz że robiłeś już wiele kiełbas... Wow, a gdzie Ty to wyczytałeś?Nie "wiele kiełbas", tylko parę razy kiełbasę.Nie dałbym jej konkretnej nazwy, bo nie korzystałem w pełni z żadnego książkowego przepisu a jedynie się nimi wspomagałem.Wychodzi całkiem smaczna, choć jakby lepiej się wiązała to nie obraziłbym się. Te, spamerzy, co z tym jałowcem? Wróć parę postów w tym temacie.Była mowa o jałowcowej.Czytać się nie chce tylko kawa na ławę.A potem i tak zle To dziwne, bo nie pytałem wcześniej o nią :)Dam 2.5 grama na kg farszu, zobaczę co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-509966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Kiełbasę to akurat robię po 25-30kg x 2 w miesiącu, stąd kol @Roger wyczytał Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-509972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Ostrzegam obu panów,że jeżeli przepychanki słowne się powtórzą to obaj dostaniecie ostrzeżenie. Póki co pyskówki wylądowały w Koszu. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-510063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zwykłej wiejskiej nie robię, bo nie umiem smolićZawsze mogę nauczyć Mnie naucz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-510640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalisz1 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Po raz pierwszy spotkałem się z taką strukturą wyrobu.Jak to jest zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-533023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Po raz pierwszy spotkałem się z taką strukturą wyrobu. Wygląda na to, że mięso było ostro nastrzyknięte.Jednak zaczekaj cierpliwie na odpowiedzi innych forowiczów.Teraz jest gorący przed- i świąteczny okres i ludzie poświęcają czas rodzinom. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-533167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Szary kolor, stado bakterii ...na to bym stawiał.Jak mięso było peklowane? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-533201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Wiecie na co mi to wygląda? Na niewłaściwe zamrożenie i rozmrożenie mięsa. Wolne zamrażanie uszkodziło strukturę, a dzieła dopełniło szybkie rozmrożenie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-533205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Oprócz tego co naposał Maxell stawiam na to że to mięso było wzbogacone o substancje białkowe w komorze cisnieniowo-próżniowej stąd to porozrywanie włókien. Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-533210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalisz1 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Kolor siny to przekłamanie fotografii, więc wykluczył bym nieświeżość mięsa.Masaż robi wędliny dla lokalnego lokalu i chyba nie tylko, więc odpowiada głową za ewentualne zatrucia.Pierwsze co mi przyszło do głowy to że, po nastrzyknięciu zostało zamrożone.Drugie to chemia która rozpuściła kolagen.W smaku jest całkiem dobre, a tkanka mięśniowa jest dość twarda i dość soczysta, jak większość szynek domowego wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-533269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 25 Grudnia 2016 (edytowane) Chemia która rozpuściła kolagen ... o czym Ty kolego do nas rozmawiasz ? Masarz (nie od masowania ) co odpowiada głową ... już mnie rozwaliło ... Jezu naprawdę nie wiem co Ci napisać żebyś nie poczuł się urażony że o urażeniu "masaża"nie wspomnę ... Zmień masarza ... ten Cię oszukuje PSTa dość twarda tkanka powinna Ci dać do myślenia ... o strukturze nie wspomnę Tapniete z GT-I9500 Edytowane 25 Grudnia 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-533272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enio Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 19 Listopada 2017 Witam, jestem tu po raz pierwszy i chcę zasięgnąć informacji. Wędziłem przez dwa dni dymogeneratorem na zrębkach bukowo olchowych wędzarnia drewniana ,ocieplona temperatura podczas wędzenia 25 -28 stopni mięsko wysuszone 8h mimo tego wędzonki wyszły kwaśne dym wydawał mi się jakiś dziwny w zapachu,zrębki przechowywane w foliowym worku w suchym miejscu zaniepokoiła mnie też kwaśna smoła na wylocie rury ,proszę o porade Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 19 Listopada 2017 Skoro nie osuszyłeś wędzonek to musiały wyjść kwaśne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 19 Listopada 2017 Masz jakieś zdjęcia z wędzenia?Niby wszystko ok, ale gdzieś jest błąd. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 19 Listopada 2017 mięsko wysuszone 8h Głuszec czytaj ze zrozumieniem ! Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enio Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 19 Listopada 2017 Witam panie miro wielokrotnie korzystałem z pana porad dotyczących kiełbas wędlin wszystko wychodzi super wędzenie robiłem na ciepło i z podpiekaniem zawsze wszystko smaczne wędziłem w starej szafie metalowej .Teraz zrobiłem nową wędzarnie murowaną z drewnianą komorą z paleniskiem bezpośrednim oraz z możliwością wędzenia dymogeneratorem .Pierwsze wędzenie w nowej zabawce zrobiłem z podpiekaniem wszystko bardzo smaczne następne postanowiłem wykonać na zimno i klapa wszystko kwaśne zwróciłem uwagę na mięso po wyciągnięciu z solanki nie złapało koloru jak zawsze podam proporcje zalewy 3,5l wody 185g peklosoli 7,5kg miesa peklowałem 10 dni ze zmianą solanki po 7 dniach tak dla pewności mieso nie miało koloru temperatura w lodówce 6*C.Wątpliwości moje padają na tą smołę w dymogeneratorze może trzeba zrobić dodatkowy obieg dymu aby kondensował się w odstojniku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 19 Listopada 2017 Bardziej stawiam na to, że na zewnątrz mamy zimno i wilgotno, czyli zmieniły się warunki wędzenia.DG zaciąga takie wilgotne powietrze i nie jest w stanie "spalić" tej wilgoci.Do tego sama wilgoć w wędzarni i efektem może być kwas. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 19 Listopada 2017 temperatura podczas wędzenia 25 -28 stopni mięsko wysuszone 8h1 - Najpierw mięso - piszesz wysuszone 8 h - Sprecyzuj - ociekane ? osuszane? .Mięso po wyjęciu z zalewy peklującej wieszamy do ocieknięcia na kilka godzin , następnie osuszamy w wędzarni w temp.45-55 do momentu aż się nagrzeje i będzie powierzchniowo suche.2 - wędziłeś w temp 25- 28 . Taka (stosunkowo niska) temperatura + duża wilgotność na zewnątrz + zbyt mały przepływ powietrza przez komorę mogły poskutkować właśnie kwaśnym posmakiem . Pisałeś , że wcześniej wędziłeś i było ok. Ale pewnie i na zewnątrz było cieplej i bardziej sucho. Temat do rozważenia , ale musisz napisać co i jak po kolei . No i wędzarnia nowa , pewnie w ścianach jeszcze wilgoć technologiczna . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 19 Listopada 2017 .Mięso po wyjęciu z zalewy peklującej wieszamy do ocieknięcia na kilka godzin , następnie osuszamy w wędzarni w temp.45-55 do momentu aż się nagrzeje i będzie powierzchniowo suche. Do wędzenia na zimno...? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 19 Listopada 2017 28 to zimno czy już nie? . Do wędzenia "zimnego" to raczej moja 2-ga część wypowiedzi Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 19 Listopada 2017 temperatura podczas wędzenia 25 -28 stopni mięsko wysuszone 8h Napisz coś wiecej o tym osuszaniu.Wyjąłeś mięso z zalewy i co dalej?W jakiej temperaturze osuszałeś?Jaka temperature miało mięso w chwili włożenia do wędzarni z puszczonym dymem? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 19 Listopada 2017 mięsko wysuszone 8hGłuszec czytaj ze zrozumieniem ! Powinienem napisać czy PRAWIDŁOWO osuszyłeś i moim zdaniem dalsze efekty wędzenia wynikają z tego pierwotnego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 25 Listopada 2017 Osuszyłeś wędzarnię? to podstawa przy murowanej, nawet gdy wyłożona jest drewnem. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.