Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 gr jałowca na 1 kg kiełbasy - to dużo,  zresztą smak i gust indywidualne:)

2,5 to chyba wystarczy - jak sugeruje Roger

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-509925
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 209
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Te, spamerzy, co z tym jałowcem?

 

Wróć parę postów w tym temacie.Była mowa o jałowcowej.Czytać się nie chce tylko kawa na ławę.A potem i tak zle  :rolleyes:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-509927
Udostępnij na innych stronach

 

Te, spamerzy, co z tym jałowcem?

...twierdzisz że robiłeś już wiele kiełbas...

 

 

Wow, a gdzie Ty to wyczytałeś?Nie "wiele kiełbas", tylko parę razy kiełbasę.Nie dałbym jej konkretnej nazwy, bo nie korzystałem w pełni z żadnego książkowego przepisu a jedynie się nimi wspomagałem.Wychodzi całkiem smaczna, choć jakby lepiej się wiązała to nie obraziłbym się.

 

Te, spamerzy, co z tym jałowcem?

 

Wróć parę postów w tym temacie.Była mowa o jałowcowej.Czytać się nie chce tylko kawa na ławę.A potem i tak zle  :rolleyes:

 

 

To dziwne, bo nie pytałem wcześniej o nią :)Dam 2.5 grama na kg farszu, zobaczę co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-509966
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasę to akurat robię po 25-30kg x 2 w miesiącu,

 

 

stąd kol @Roger wyczytał

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-509972
Udostępnij na innych stronach

Ostrzegam obu panów,że jeżeli przepychanki słowne się powtórzą to obaj dostaniecie ostrzeżenie. Póki co pyskówki wylądowały w Koszu. :devil:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-510063
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

 

 

Po raz pierwszy spotkałem się z taką strukturą wyrobu.

Wygląda na to, że mięso było ostro nastrzyknięte.

Jednak zaczekaj cierpliwie na odpowiedzi innych forowiczów.

Teraz jest gorący przed- i świąteczny okres i ludzie poświęcają czas rodzinom.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-533167
Udostępnij na innych stronach

Szary kolor, stado bakterii ...na to bym stawiał.

Jak mięso było peklowane?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-533201
Udostępnij na innych stronach

Wiecie na co mi to wygląda? Na niewłaściwe zamrożenie i rozmrożenie mięsa. Wolne zamrażanie uszkodziło strukturę, a dzieła dopełniło szybkie rozmrożenie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-533205
Udostępnij na innych stronach

Oprócz tego co naposał Maxell stawiam na to że to mięso było wzbogacone o substancje białkowe w komorze cisnieniowo-próżniowej stąd to porozrywanie włókien.

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-533210
Udostępnij na innych stronach

Kolor siny to przekłamanie fotografii, więc wykluczył bym nieświeżość mięsa.

Masaż robi wędliny dla lokalnego lokalu i chyba nie tylko, więc odpowiada głową za ewentualne zatrucia.

Pierwsze co mi przyszło do głowy to że, po nastrzyknięciu zostało zamrożone.

Drugie to chemia która rozpuściła kolagen.

W smaku jest całkiem dobre, a tkanka mięśniowa jest dość twarda i dość soczysta, jak większość szynek domowego wyrobu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-533269
Udostępnij na innych stronach

Chemia która rozpuściła kolagen ... o czym Ty kolego do nas rozmawiasz ?

Masarz (nie od masowania ;)) co odpowiada głową ... już mnie rozwaliło ...

Jezu naprawdę nie wiem co Ci napisać żebyś nie poczuł się urażony że o urażeniu "masaża"nie wspomnę ... :(

 

Zmień masarza ... ten Cię oszukuje ;)

 

PS

Ta dość twarda tkanka powinna Ci dać do myślenia ... o strukturze nie wspomnę ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-533272
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Witam, jestem tu po raz pierwszy i chcę zasięgnąć informacji. Wędziłem przez dwa dni dymogeneratorem na zrębkach bukowo olchowych wędzarnia drewniana ,ocieplona temperatura podczas wędzenia 25 -28 stopni mięsko wysuszone 8h mimo tego wędzonki wyszły kwaśne  dym wydawał mi się jakiś dziwny w zapachu,zrębki przechowywane w foliowym worku w suchym miejscu zaniepokoiła mnie też kwaśna smoła na wylocie rury ,proszę o porade

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576171
Udostępnij na innych stronach

Masz jakieś zdjęcia z wędzenia?

Niby wszystko ok, ale gdzieś jest błąd.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576176
Udostępnij na innych stronach

 

 

mięsko wysuszone 8h

Głuszec czytaj ze zrozumieniem !

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576177
Udostępnij na innych stronach

Witam panie miro wielokrotnie korzystałem z pana porad dotyczących kiełbas wędlin wszystko wychodzi super wędzenie robiłem na ciepło i z podpiekaniem zawsze wszystko smaczne wędziłem w starej szafie metalowej .Teraz zrobiłem nową wędzarnie murowaną z drewnianą komorą z paleniskiem bezpośrednim oraz z możliwością wędzenia dymogeneratorem .Pierwsze wędzenie w nowej zabawce zrobiłem z podpiekaniem wszystko bardzo smaczne następne postanowiłem wykonać na zimno i klapa wszystko kwaśne zwróciłem uwagę na mięso po wyciągnięciu z solanki nie złapało koloru jak zawsze podam proporcje zalewy 3,5l wody 185g peklosoli 7,5kg miesa peklowałem 10 dni ze zmianą solanki po 7 dniach tak dla pewności mieso nie miało koloru temperatura w lodówce 6*C.Wątpliwości moje padają na tą smołę w dymogeneratorze może trzeba zrobić dodatkowy obieg dymu aby kondensował się w odstojniku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576185
Udostępnij na innych stronach

Bardziej stawiam na to, że na zewnątrz mamy zimno i wilgotno, czyli zmieniły się warunki wędzenia.

DG zaciąga takie wilgotne powietrze i nie jest w stanie "spalić" tej wilgoci.

Do tego sama wilgoć w wędzarni i efektem może być kwas.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576190
Udostępnij na innych stronach

 

temperatura podczas wędzenia 25 -28 stopni mięsko wysuszone 8h

1 - Najpierw mięso - piszesz wysuszone 8 h - Sprecyzuj  - ociekane ? osuszane?   .Mięso po wyjęciu z zalewy peklującej wieszamy do ocieknięcia na kilka godzin , następnie osuszamy w wędzarni w temp.45-55  do momentu aż się nagrzeje i będzie powierzchniowo suche.

2 - wędziłeś w temp 25- 28 . Taka (stosunkowo niska) temperatura  + duża wilgotność na zewnątrz + zbyt mały przepływ powietrza przez komorę mogły poskutkować właśnie kwaśnym posmakiem . Pisałeś , że wcześniej wędziłeś i było ok. Ale pewnie i na zewnątrz było cieplej i bardziej sucho. Temat do rozważenia  , ale musisz napisać co i jak po kolei .  No i wędzarnia nowa , pewnie w ścianach jeszcze wilgoć technologiczna .

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576218
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Mięso po wyjęciu z zalewy peklującej wieszamy do ocieknięcia na kilka godzin , następnie osuszamy w wędzarni w temp.45-55  do momentu aż się nagrzeje i będzie powierzchniowo suche.

Do wędzenia na zimno...? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576226
Udostępnij na innych stronach

28 to zimno czy już nie? ;):) .  Do wędzenia "zimnego"  to raczej moja 2-ga część wypowiedzi

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576230
Udostępnij na innych stronach

 

 

temperatura podczas wędzenia 25 -28 stopni mięsko wysuszone 8h

Napisz coś wiecej o tym osuszaniu.

Wyjąłeś mięso z zalewy i co dalej?

W jakiej temperaturze osuszałeś?

Jaka temperature miało mięso w chwili włożenia do wędzarni z puszczonym dymem? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576259
Udostępnij na innych stronach

 

mięsko wysuszone 8h

Głuszec czytaj ze zrozumieniem !

 

Powinienem napisać czy PRAWIDŁOWO osuszyłeś i moim zdaniem dalsze efekty wędzenia wynikają z tego pierwotnego błędu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576263
Udostępnij na innych stronach

Osuszyłeś wędzarnię? to podstawa przy murowanej, nawet gdy wyłożona jest drewnem.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/8/#findComment-576972
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.