Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Domyślam się, że wieprzka kupiłeś nie u "Szwagrów".

Dokładnie. Od chłopa.

Szwagry mieli mięso ... którego mi nie sprzedali. :rolleyes:  Za co wiedzą że ich kocham. :)

A hodowla dorastała (na szczęście już dorosła)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-727652
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z SiB robił galert wieprzowy w puszce.Czy po zamknięciu puszki(z wstrzeleniem podtlenku azotu przed zamknięciem)wymaga sterylizacji.Galert będzie leżał kilkanaście dni w lodówce.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-727944
Udostępnij na innych stronach

 

ozonator,który usuwa pestycydy z żywności ?

A cóż to za wynalazek? :rolleyes:

Na jakiej zasadzie by to działało? :facepalm:

To to cóś to chyba stąd Od 1.30 min.

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-728068
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mam trochę twardych słodko kwaśnych ,bardziej kwaśnych jabłek. Chciałbym zrobić z nich coś jak mus ale znacznie gęściejsze do słoików. Ktoś możne ma sprawdzony sposób? Czy można np najpierw piec czy smażyć?

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729766
Udostępnij na innych stronach

Bossky, teraz nie mam pod reka, postaram sie na weekend wstawic Tonie kilka przepisow, np.

 Apple sauce, mam tez przepis na galaretke z jablek( moze byc czysta moze byc z ziolam do mies),apple butter, jest to produkt jakby pomiedzy ta dawna krojona w kostke marmolada wieloowocowa a dzemem,i apple paste, to chyba cos takiego masz ochote zrobic.

 Sa to szybkie i dosc smaczne produkty. 

ode mnie musisz poczekac na weekend, chyba,ze ktos wczesnioej da Tobie przepis na cos lepszego, to przepraszam za zawracanie glowy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729778
Udostępnij na innych stronach

 

 

apple butter, jest to produkt jakby pomiedzy ta dawna krojona w kostke marmolada wieloowocowa a dzemem

Aniu, ja prosiłbym o ten przepis, jeżeli nie sprawi Ci trudności. Będę czekał do weekendu.

Pozdrowienia 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729804
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM

 

Oczywiście chętnie poczekam na te receptury Jako że jesień to pewno nie tylko ja.

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729892
Udostępnij na innych stronach

Apple Paste

 

600g jablek (jablka powinny byc takie do gotowania, kwasne)

1 cytryna

100 ml apple cider

500g cukru

 

Obrac nalezy cytryne , az do samego owoca, przekroic na pol I odrzucic wszystkie pestki;

 Obrac jablka, pokroic na kawalki  

 

 Wszystkie skladniki polaczyc  wymieszac,az sie cukier rozpusci nastepnie zmiksowac na gladka mase.

 

Przelozyc do garnka I grzac na malym ogniu  okolo 40-50 minut.

 JA zwykle przekladalam to do garnka o grubym dnie, bo lubi sie przypalic

 

 Wiadomo, robimy test na zimnym talerzu,ale kiedy wystygnie powinno dac sie podniesc w calosci( nie jak dzem,ze nie jest plynny test).

 

 Konsystencja jest twardsza niz dzem, ale lzejsza niz krojona Marmolada wieloowocowa .

 

 Kiedy jest gotowa wlewam do formy sylikonowej do calkowitego zastygniecia , tylko trzeba pamietac,ze musi byc przykryte, bo robi sie Skorka na wierzchu.

  Na drugi dzien, wyjmuje z formy I kroje na kawalki zawijajac kazdy w papier do pieczenia.

 

 

 Bardzo dobre jest z serami na tzw. Cheese board.

 

W moich notatkach jest,ze przepis pochodzi z hiszpanskiego blogu( ale zapomnialam napisac nazwe  :facepalm: )


[Dodano: 02 lis 2021 - 17:36]

 

 

Aniu, ja prosiłbym o ten przepis, jeżeli nie sprawi Ci trudności.
 

 

 JA robilam rowniez ta wieloowocowa marmolade, ktora jak pamietasz sprzedawano kiedys w sklepach, gdzie pani kroila ja wielkim nozem i sprzedawane to bylo na wage. Tylko na ten przepis to juz dlugo trzeba czekac, bo nie mam pojecia gdzie go schowalam. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729910
Udostępnij na innych stronach

 JAko ,ze w mojej kuchni nic nie moze sie zmarnowac, i staram sie wszystko wykorzystac wiec dodam inny przepis.

Przy obieraniu jableko, pozostaje nam skorka i czesc od nasion. Z tego mozna oczywiscie nastawic ocet, zrobic galaretke czy tez syrop.

 To zrobimy syrop.

 

 Wszelkie odkrojone czesci ( tylko nie popsute oczywiscie) wrzucamy do garnka i zalewany woda, tak, aby skorki byly odrobine przykryte woda( pamietajcie to nie kompot i nie dajemy duzo wody).

 Gotujemy to na srednio duzym ogniu. NAstepnie nalezy to przecedzic, nie tylko przez sito,ale rowniez przez plocienna szmatke/scierke/worek, aby nie dostaly sie nam zadne odrobiny z jablek. NIE NALEZY WYCISKAC TO, tylko przecedzic,aby plyn sam splynal do naczynia. Ja zwykle robie to na noc, wtedy mam pewnosc ,ze mam dobrze i spokojnie odcedzony plyn.

 NAstepnie na kazde 10 szklanek ( 250ml) plynu daje okolo 4-5 szklanek cukru. Na zimno mieszam,az sie rozpusci a dopiero pozniej zaczynam grzac syrop. Doprowadzamy do teperatury 100 stopni , jesli mamy jakiekolwiek szumowiny na wierzchu ( to beda z cukru) nalezy je zdjac. I gotujemy na wolnym ogniu az plyn zrobi sie gesty ( w koncu to syrop). NAstepnioe dajemy do sloikow i pasteryzujemy.

 

 Tak jak KAnadyjczycy stosuja swoj syrop klonowy do pancakes, ten rowniez tu mozna zastosowac.

 

  To przepis z glowy( ha mam jeszcze pamiec , czyli skleroza mnie nie dopadla  :D ) . Polecam. Kto lubi moze dodac cynamonu  lub vanilii, ja preferuje z vanilia. NAwet do zimowej herbaty dodany ten syrop z odrobina " GWIZDKA "(  czyli jakiegos alkoholu) , bardzo smacznie rozgrzewa do poduszki.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729935
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Bardzo U nas jeszcze nie ma weekendu Co prawda nie myślałem o syropie ale wskazane przez Ciebie jedno z zastosowań czyli herbatka z gwizdkiem(u nas na Kaszubach mówimy na to groch) przekonała mnie. Może nie tak by obrać jabłka i zrobić syrop z obierek a resztę wywalić ale jednak Dopytam jeszcze. To zawijanie w papier. Papier i co dalej? I czy mogę to poprostu zamknąć na gorąco w sloiku.

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729943
Udostępnij na innych stronach

Weekend u mnie tez jeszcze sie nie zaczac, ale przepis mi w rece padal.No I mialam czas.

 

Mozesz zamknac w sloiku. tylko zrob probe twardosci.

Tutaj powinna sie wlac to do bardzi goracych sloikow, ktore rozgrzewasz a piekarniku, nastepnie nalladasz paste I zakrecasz. Trzeba to robic w bardzo grubych rekawicach aby skora nie zostala na sloiku, z dala of malych dzieci.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729959
Udostępnij na innych stronach

 

 

na ten przepis to juz dlugo trzeba czekac,

Dziekuję Aniu za przepis na mus jabłkowy i syrop z obierek. Dla mnie trochę za słodki  :D .

Poczekam na ten marmoladowy, może znajdziesz....a te bloki w sklepie dobrze pamiętam jak były nożem krojone.

Serdeczne pozdrowienia 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729973
Udostępnij na innych stronach

Ja tez pamietam te bloki , mama zawsze piekla z ta marmolada takie male kruche rogaliki 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-730086
Udostępnij na innych stronach

 

 

mama zawsze piekla z ta marmolada takie male kruche rogaliki

I dostałem ślinotoku jak przypomniałem sobie smak babcinych rogalików wyciągniętych z duchówki.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-730113
Udostępnij na innych stronach

 

 

mama zawsze piekla z ta marmolada takie male kruche rogaliki 
Małgo je piecze w chwili weny rogalikowej , kupuje marmoladę w kubełeczku jakimś małym  :facepalm:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-730121
Udostępnij na innych stronach

Applesauce

10 kg jablek,

700-750 wody

4-5 lyzek cukru (to jest tylko opcja, jeslii ktos nie chce to nie musi nic dodac

Cynamon albo vanilia to rowniez ocja robiacego

 

Obrac I wyciac srodki z nasionami , I pokroic toi na plastry

W duzym garnku dodac wode I cukier doprowadzic do zagotowania mieszajac aby cukier sie rozpuscil. Dodac wszystkie jablka I zmniejszyc gas na najmniejszy , przykryc I gotowac 1 godzine, mieszajac co jakis czas.

NAstepnie, w zaleznosci jak kto woli, mozna “podeptac” to tluczkiem do ziemniakow, ja osobiscie ostatnio daje do electrycznego mixera I wio. Moje dziewczeta czasem dodaja to do ciast zamiast jajek.

 Ale kilka sloikow pozostawiam sobie takich “chunky.

Kiedy applesauce ma temperature pokojowa, dodaje sie albo cynamon lub vanilia.

 Wlewamy to do uszykowanych sloikow,.

 Zagotowujemy wode do pasteryzacji, do goracej wody, dajemy sloiki, zatapiamy je, ;  ponownie doprowadzamy do zagotowania I od punktu zagotowania 20 minut pasteryzacji.

 

 Moje uwagi do tego: Ta “chunky wersja, jest dobra do nadzien( wtedy kto lubi dodaje sobie nawet kilo cukru, czy inne dodatki), apple pie. Ja czesto daje ten sos do mies.

Gladki sos, zblendowany , wlasnie moi vegans daja do pieczenia.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-730172
Udostępnij na innych stronach

@Grzewlod, nie mojej mamy rogaliki moze zle nazwalam , co prawda zawsze w domu mowilismy rogaliki , jednak ksztaltem nie przypominaly , byly pracowitw  i znikaly szybko -

Taka marmolade wieloowocowa pamietam  w kubku jak po smietance , kolezanka ze Slaska mi przywozila bo w Waeszawie takiej nigdy nie spotkalam.

Znalazlam poprawna nazwe Rozek . byly mniej wiecej wielkosci damskiego kciuka.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-730222
Udostępnij na innych stronach

Applesauce

10 kg jablek,

700-750 wody

4-5 lyzek cukru (to jest tylko opcja, jeslii ktos nie chce to nie musi nic dodac

Cynamon albo vanilia to rowniez ocja robiacego

 

 

Witam,

 

Takie cudeńko moja LP robi od wielu lat. Najlepsze do tego są Szare lub Złote Renety.

Ma wiele zastosowań począwszy od wypieków, jogurtów, "direct consumption" czy nawet do  pieczonej kaczuszki.

Mniam Mniam

 

Pozdrawiam Australię z ...Kuby

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-730288
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pozdrawiam Australię z ...Kuby
 

 

 Vice versa  El komendante :D

 

 

 

Applesauce

Inna wersja, to cotowanie na parze jablek, nastepnioe bez jakichkolwiek dodatkow, albo przetarcie je przez sito, albo zmiksowanie, ewentualnie tylko widelcem przemieszane i do sloikow. Kolor tego Applesouce jest bardzo jasny.

 

Dzisiaj wygrzebalam chyba najbardziej potrzebny jablkowy przepis

  JAk zrobic plynne pectyny

 

 

 Bierzemy pokrojone na drobne ( nie miksowane) jablka w calosci, ze zkorka i srodkami, ja zwykle mierze to ma kubki, to bedzie okolo 8 kubkow, 

 zalewam to woda, ale tak, aby wodyt bylo rowno z jablkami ( nie do konca przykryte).

 

 Do gara z grubym dnem i gotuje to. Po zagotowaniu , zmniejszam ogien i dalej gotuje az do czasu kiedy jablka same zaczna robic sie takie miazgowe.

 Plyn bedzie /powinien byc gestawy. Zwykle przecedzam to przez noc, aby spokojnie plyn splynal. Najwazniejsze aby przecedzic to przez plotno, czypieluche.

 Plyn pozniej zlewan do sloikow i wekuje. Kiedy robie jakikolwiek dzem, marmolade, nie trzeba wtedy dawac duzo cukru, bo tu pektyny "usztywniaja" produkt. 

 

 NA kubek dzemu dodaje sie 1/4 pectyn.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-730327
Udostępnij na innych stronach

Szukam przepisu na cebulkę Marka Muflona z jego olejem o smaku orzechowym (t.z. świątecznym).

Jeżeli ktoś z SiB ma chętnie przytulę.

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-731696
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z SiB puszkował zupy,golonka lub żeberka w kapuście w puszkach 800ml.i 650ml.Jeżeli tak to jak długo pasteryzować lub sterylizować(w szybkowarze) puszki? Okres przetrzymywania jaki mnie interesuje to około 1 miesiąc nie zawsze w warunkach chłodniczych. Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-732433
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witajcie

Kochani jako że nie bardzo ogarniam naszą szukajkę to potrzebuje pomocy. Dostałem 2 łopatki i karkówke z dzika . Ma być z tego kiełbasa. Powiedzcie co dokupić do tego ? Boczek ,podgardle ,golonkę   :hmm: ? Może jakąś prostą recepturą poratujecie  :blush:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-735823
Udostępnij na innych stronach

Szukajka jest bardzo prosta i wydajna. Trzeba pamiętać, by w tym okienku przed lupką było zawsze Forum, a nie np. To forum, gdyż wtedy szuka jedynie w subforum, na którym masz przeglądany właśnie temat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-735845
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.