wróbel75 Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 19 Października 2021 Domyślam się, że wieprzka kupiłeś nie u "Szwagrów". Dokładnie. Od chłopa.Szwagry mieli mięso ... którego mi nie sprzedali. Za co wiedzą że ich kocham. A hodowla dorastała (na szczęście już dorosła) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-727652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 21 Października 2021 Czy ktoś z SiB robił galert wieprzowy w puszce.Czy po zamknięciu puszki(z wstrzeleniem podtlenku azotu przed zamknięciem)wymaga sterylizacji.Galert będzie leżał kilkanaście dni w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-727944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 22 Października 2021 ozonator,który usuwa pestycydy z żywności ?A cóż to za wynalazek? Na jakiej zasadzie by to działało? To to cóś to chyba stąd Od 1.30 min. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-728068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 2 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 2 Listopada 2021 Mam trochę twardych słodko kwaśnych ,bardziej kwaśnych jabłek. Chciałbym zrobić z nich coś jak mus ale znacznie gęściejsze do słoików. Ktoś możne ma sprawdzony sposób? Czy można np najpierw piec czy smażyć? Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 2 Listopada 2021 Bossky, teraz nie mam pod reka, postaram sie na weekend wstawic Tonie kilka przepisow, np. Apple sauce, mam tez przepis na galaretke z jablek( moze byc czysta moze byc z ziolam do mies),apple butter, jest to produkt jakby pomiedzy ta dawna krojona w kostke marmolada wieloowocowa a dzemem,i apple paste, to chyba cos takiego masz ochote zrobic. Sa to szybkie i dosc smaczne produkty. ode mnie musisz poczekac na weekend, chyba,ze ktos wczesnioej da Tobie przepis na cos lepszego, to przepraszam za zawracanie glowy. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 2 Listopada 2021 apple butter, jest to produkt jakby pomiedzy ta dawna krojona w kostke marmolada wieloowocowa a dzemem Aniu, ja prosiłbym o ten przepis, jeżeli nie sprawi Ci trudności. Będę czekał do weekendu.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 2 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 2 Listopada 2021 (edytowane) @ANNAM Oczywiście chętnie poczekam na te receptury Jako że jesień to pewno nie tylko ja. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Listopada 2021 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 2 Listopada 2021 Apple Paste 600g jablek (jablka powinny byc takie do gotowania, kwasne)1 cytryna100 ml apple cider500g cukru Obrac nalezy cytryne , az do samego owoca, przekroic na pol I odrzucic wszystkie pestki; Obrac jablka, pokroic na kawalki Wszystkie skladniki polaczyc wymieszac,az sie cukier rozpusci nastepnie zmiksowac na gladka mase. Przelozyc do garnka I grzac na malym ogniu okolo 40-50 minut. JA zwykle przekladalam to do garnka o grubym dnie, bo lubi sie przypalic Wiadomo, robimy test na zimnym talerzu,ale kiedy wystygnie powinno dac sie podniesc w calosci( nie jak dzem,ze nie jest plynny test). Konsystencja jest twardsza niz dzem, ale lzejsza niz krojona Marmolada wieloowocowa . Kiedy jest gotowa wlewam do formy sylikonowej do calkowitego zastygniecia , tylko trzeba pamietac,ze musi byc przykryte, bo robi sie Skorka na wierzchu. Na drugi dzien, wyjmuje z formy I kroje na kawalki zawijajac kazdy w papier do pieczenia. Bardzo dobre jest z serami na tzw. Cheese board. W moich notatkach jest,ze przepis pochodzi z hiszpanskiego blogu( ale zapomnialam napisac nazwe )[Dodano: 02 lis 2021 - 17:36] Aniu, ja prosiłbym o ten przepis, jeżeli nie sprawi Ci trudności. JA robilam rowniez ta wieloowocowa marmolade, ktora jak pamietasz sprzedawano kiedys w sklepach, gdzie pani kroila ja wielkim nozem i sprzedawane to bylo na wage. Tylko na ten przepis to juz dlugo trzeba czekac, bo nie mam pojecia gdzie go schowalam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 2 Listopada 2021 JAko ,ze w mojej kuchni nic nie moze sie zmarnowac, i staram sie wszystko wykorzystac wiec dodam inny przepis.Przy obieraniu jableko, pozostaje nam skorka i czesc od nasion. Z tego mozna oczywiscie nastawic ocet, zrobic galaretke czy tez syrop. To zrobimy syrop. Wszelkie odkrojone czesci ( tylko nie popsute oczywiscie) wrzucamy do garnka i zalewany woda, tak, aby skorki byly odrobine przykryte woda( pamietajcie to nie kompot i nie dajemy duzo wody). Gotujemy to na srednio duzym ogniu. NAstepnie nalezy to przecedzic, nie tylko przez sito,ale rowniez przez plocienna szmatke/scierke/worek, aby nie dostaly sie nam zadne odrobiny z jablek. NIE NALEZY WYCISKAC TO, tylko przecedzic,aby plyn sam splynal do naczynia. Ja zwykle robie to na noc, wtedy mam pewnosc ,ze mam dobrze i spokojnie odcedzony plyn. NAstepnie na kazde 10 szklanek ( 250ml) plynu daje okolo 4-5 szklanek cukru. Na zimno mieszam,az sie rozpusci a dopiero pozniej zaczynam grzac syrop. Doprowadzamy do teperatury 100 stopni , jesli mamy jakiekolwiek szumowiny na wierzchu ( to beda z cukru) nalezy je zdjac. I gotujemy na wolnym ogniu az plyn zrobi sie gesty ( w koncu to syrop). NAstepnioe dajemy do sloikow i pasteryzujemy. Tak jak KAnadyjczycy stosuja swoj syrop klonowy do pancakes, ten rowniez tu mozna zastosowac. To przepis z glowy( ha mam jeszcze pamiec , czyli skleroza mnie nie dopadla ) . Polecam. Kto lubi moze dodac cynamonu lub vanilii, ja preferuje z vanilia. NAwet do zimowej herbaty dodany ten syrop z odrobina " GWIZDKA "( czyli jakiegos alkoholu) , bardzo smacznie rozgrzewa do poduszki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 2 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 2 Listopada 2021 (edytowane) Dziękuję Bardzo U nas jeszcze nie ma weekendu Co prawda nie myślałem o syropie ale wskazane przez Ciebie jedno z zastosowań czyli herbatka z gwizdkiem(u nas na Kaszubach mówimy na to groch) przekonała mnie. Może nie tak by obrać jabłka i zrobić syrop z obierek a resztę wywalić ale jednak Dopytam jeszcze. To zawijanie w papier. Papier i co dalej? I czy mogę to poprostu zamknąć na gorąco w sloiku. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Listopada 2021 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 2 Listopada 2021 Weekend u mnie tez jeszcze sie nie zaczac, ale przepis mi w rece padal.No I mialam czas. Mozesz zamknac w sloiku. tylko zrob probe twardosci. Tutaj powinna sie wlac to do bardzi goracych sloikow, ktore rozgrzewasz a piekarniku, nastepnie nalladasz paste I zakrecasz. Trzeba to robic w bardzo grubych rekawicach aby skora nie zostala na sloiku, z dala of malych dzieci. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 2 Listopada 2021 na ten przepis to juz dlugo trzeba czekac, Dziekuję Aniu za przepis na mus jabłkowy i syrop z obierek. Dla mnie trochę za słodki .Poczekam na ten marmoladowy, może znajdziesz....a te bloki w sklepie dobrze pamiętam jak były nożem krojone.Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 2 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 2 Listopada 2021 Dzięki ANNAM. Pozdrawiam Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-729977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 3 Listopada 2021 Ja tez pamietam te bloki , mama zawsze piekla z ta marmolada takie male kruche rogaliki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-730086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 3 Listopada 2021 mama zawsze piekla z ta marmolada takie male kruche rogaliki I dostałem ślinotoku jak przypomniałem sobie smak babcinych rogalików wyciągniętych z duchówki. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-730113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 3 Listopada 2021 mama zawsze piekla z ta marmolada takie male kruche rogaliki Małgo je piecze w chwili weny rogalikowej , kupuje marmoladę w kubełeczku jakimś małym Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-730121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 3 Listopada 2021 takie male kruche rogaliki Czy o takie rogaliki chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-730164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 3 Listopada 2021 Applesauce10 kg jablek,700-750 wody4-5 lyzek cukru (to jest tylko opcja, jeslii ktos nie chce to nie musi nic dodacCynamon albo vanilia to rowniez ocja robiacego Obrac I wyciac srodki z nasionami , I pokroic toi na plastryW duzym garnku dodac wode I cukier doprowadzic do zagotowania mieszajac aby cukier sie rozpuscil. Dodac wszystkie jablka I zmniejszyc gas na najmniejszy , przykryc I gotowac 1 godzine, mieszajac co jakis czas.NAstepnie, w zaleznosci jak kto woli, mozna “podeptac” to tluczkiem do ziemniakow, ja osobiscie ostatnio daje do electrycznego mixera I wio. Moje dziewczeta czasem dodaja to do ciast zamiast jajek. Ale kilka sloikow pozostawiam sobie takich “chunky.Kiedy applesauce ma temperature pokojowa, dodaje sie albo cynamon lub vanilia. Wlewamy to do uszykowanych sloikow,. Zagotowujemy wode do pasteryzacji, do goracej wody, dajemy sloiki, zatapiamy je, ; ponownie doprowadzamy do zagotowania I od punktu zagotowania 20 minut pasteryzacji. Moje uwagi do tego: Ta “chunky wersja, jest dobra do nadzien( wtedy kto lubi dodaje sobie nawet kilo cukru, czy inne dodatki), apple pie. Ja czesto daje ten sos do mies.Gladki sos, zblendowany , wlasnie moi vegans daja do pieczenia. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-730172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 4 Listopada 2021 (edytowane) @Grzewlod, nie mojej mamy rogaliki moze zle nazwalam , co prawda zawsze w domu mowilismy rogaliki , jednak ksztaltem nie przypominaly , byly pracowitw i znikaly szybko -Taka marmolade wieloowocowa pamietam w kubku jak po smietance , kolezanka ze Slaska mi przywozila bo w Waeszawie takiej nigdy nie spotkalam.Znalazlam poprawna nazwe Rozek . byly mniej wiecej wielkosci damskiego kciuka. Edytowane 4 Listopada 2021 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-730222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 4 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 4 Listopada 2021 Applesauce10 kg jablek,700-750 wody4-5 lyzek cukru (to jest tylko opcja, jeslii ktos nie chce to nie musi nic dodacCynamon albo vanilia to rowniez ocja robiacego Witam, Takie cudeńko moja LP robi od wielu lat. Najlepsze do tego są Szare lub Złote Renety.Ma wiele zastosowań począwszy od wypieków, jogurtów, "direct consumption" czy nawet do pieczonej kaczuszki.Mniam Mniam Pozdrawiam Australię z ...Kuby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-730288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 4 Listopada 2021 Pozdrawiam Australię z ...Kuby Vice versa El komendante Applesauce Inna wersja, to cotowanie na parze jablek, nastepnioe bez jakichkolwiek dodatkow, albo przetarcie je przez sito, albo zmiksowanie, ewentualnie tylko widelcem przemieszane i do sloikow. Kolor tego Applesouce jest bardzo jasny. Dzisiaj wygrzebalam chyba najbardziej potrzebny jablkowy przepis JAk zrobic plynne pectyny Bierzemy pokrojone na drobne ( nie miksowane) jablka w calosci, ze zkorka i srodkami, ja zwykle mierze to ma kubki, to bedzie okolo 8 kubkow, zalewam to woda, ale tak, aby wodyt bylo rowno z jablkami ( nie do konca przykryte). Do gara z grubym dnem i gotuje to. Po zagotowaniu , zmniejszam ogien i dalej gotuje az do czasu kiedy jablka same zaczna robic sie takie miazgowe. Plyn bedzie /powinien byc gestawy. Zwykle przecedzam to przez noc, aby spokojnie plyn splynal. Najwazniejsze aby przecedzic to przez plotno, czypieluche. Plyn pozniej zlewan do sloikow i wekuje. Kiedy robie jakikolwiek dzem, marmolade, nie trzeba wtedy dawac duzo cukru, bo tu pektyny "usztywniaja" produkt. NA kubek dzemu dodaje sie 1/4 pectyn. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-730327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 11 Listopada 2021 (edytowane) Szukam przepisu na cebulkę Marka Muflona z jego olejem o smaku orzechowym (t.z. świątecznym).Jeżeli ktoś z SiB ma chętnie przytulę.Pozdrowienia Edytowane 11 Listopada 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-731696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 15 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 15 Listopada 2021 (edytowane) Czy ktoś z SiB puszkował zupy,golonka lub żeberka w kapuście w puszkach 800ml.i 650ml.Jeżeli tak to jak długo pasteryzować lub sterylizować(w szybkowarze) puszki? Okres przetrzymywania jaki mnie interesuje to około 1 miesiąc nie zawsze w warunkach chłodniczych. Edytowane 15 Listopada 2021 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-732433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 6 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 6 Grudnia 2021 WitajcieKochani jako że nie bardzo ogarniam naszą szukajkę to potrzebuje pomocy. Dostałem 2 łopatki i karkówke z dzika . Ma być z tego kiełbasa. Powiedzcie co dokupić do tego ? Boczek ,podgardle ,golonkę ? Może jakąś prostą recepturą poratujecie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-735823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Szukajka jest bardzo prosta i wydajna. Trzeba pamiętać, by w tym okienku przed lupką było zawsze Forum, a nie np. To forum, gdyż wtedy szuka jedynie w subforum, na którym masz przeglądany właśnie temat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/7/#findComment-735845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.