Bagno Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Mi wygląda to na ogonówke, Typowy wygląd dla mięśnia dwugłowego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 2 Sierpnia 2022 (edytowane) Przeczytałem link na rozszerzenie gov. czyli rządowy i dobrze. W opisie "Szynka w ażurowej siatce" "Felinów w latach 50-tych ubiegłego stulecia wypracowano ". Kto w latach 50 ubiegłego wieku !! na wsi !! stosował ażurowa siatkę ??. Na zdjęciu jest sznurowana. !! . Sam wyrób może być pyszny. Ale jak mnie denerwują takiego opisy nie wiem czy głupie czy niechlujne. Jednak gov. powinienem zobowiązywać . Edytowane 2 Sierpnia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Typowy wygląd dla mięśnia dwugłowego. Dwuglowy z przylegającą słoninką. Jak dla mnie - najlepszy kawalek szynki. jak mnie denerwują takiego opisy nie wiem czy głupie czy niechlujne. Taki opis nie jest recepturą, ale wyszczególnieniem zastrzeżeń znaku towarowego.Czyli informacje tylko niezbędne ale i z założenia niewystarczające. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 (edytowane) Ten opis przed upublicznieniem , analizował urzędnik lub urzędniczka pod naciskiem szefa, który nawet nie pomyślał by dać tekst do adiustacji fachowcowi z branży - czyli taki początek bajki też się mocno zdziwiłem po lekturze opisu . Edytowane 3 Sierpnia 2022 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Cóż oznacza „z lagi” – to oznacza, że szynka przed wędzeniem leżała w zalewie solankowej, której bazą jest wyłącznie sól.Zastanów się czy szynka rzeczywiście leżała w samej solance skoro ma taki ładny kolor. Żadna z poniższych przypraw nie zagwarantuje koloru. Mięso jest peklowane w ladze przygotowanej z wody, soli oraz przypraw: ziaren pieprzu, ziaren ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku, kolendry i goździków, przez okres 4 tygodni. Czy "zielony" poradzi sobie z takim wyzwaniem ?Bez problemu Ale jak mnie denerwują takiego opisy nie wiem czy głupie czy niechlujneMaciek szkoda zdrowia . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Typowy wygląd dla mięśnia dwugłowego.DziękujeMięso jest peklowane w ladze przygotowanej z wody, soli oraz przypraw: ziaren pieprzu, ziaren ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku, kolendry i goździków, przez okres 4 tygodni.opis że leżała w samej solance skopiowałem z tej stronyhttps://pochlebna.pl/produkt/felinow-szynka-wielunska-z-lagi-100g-plastry/ Bez problemuDziękuje Może ktoś posiada jakiś przepis na szynkę z mięśnia dwugłowego ?( zrazowa dolna) , ale taki amatorski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 taki amatorski To znaczy jaki? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Może ktoś posiada jakiś przepis na szynkę z mięśnia dwugłowego ? Zrób najprościej jak tylko można na 1 kg szynki daj 0,4-0,5l l wody i zrób peklosolankę od 8,5% do 10%, w zależności od Twojego progu słoności, następnie nastrzyk i na 14 dni do lodówki. Dalej to już chyba wiesz jak postępować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 To znaczy jaki? w miarę dokładny opis czynności, tak jak często jest u nas na forum:) [Dodano: 03 sie 2022 - 17:43] Zrób najprościej jak tylko można na 1 kg szynki daj 0,4-0,5l l wody i zrób peklosolankę od 8,5% do 10%, w zależności od Twojego progu słoności, następnie nastrzyk i na 14 dni do lodówki. Dalej to już chyba wiesz jak postępować. Dziękuje bardzo, z przyprawami będę wzorował na innych szynkach. Po uwędzeniu do parzenia ? czy zamiast siatki można sznurkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 (edytowane) z przyprawami będę wzorował na innych szynkach. Po uwędzeniu do parzenia ? czy zamiast siatki można sznurkiem ?Nie dawaj żadnych przypraw poznasz wtedy smak szynki zrób tak próbę a wtedy się przekonasz czy dalej tak robić czy nie. Jak chcesz aromatyzować to dodaj wywaru z przypraw podczas parzenia a najlepiej jest dodać jeżeli już to przyprawy na kanapkę. Tak po uwędzeniu do parzenia temp. wody 75-85C parzysz do 68C wewnątrz szynki następnie do zimnej wody. Możesz użyć przędzy masarskiej jeżeli to masz na myśli, nie używaj żadnych sznurków nie do tego przeznaczonych. Edytowane 3 Sierpnia 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Prosto i tradycyjnie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 (edytowane) Dziękuje, jeszcze tylko pytanie, wędzę do uzyskania koloru ? i w jakiej temperaturze ? a może dopiekanie w wędzarni 80-90 stopni do uzyskania wewnątrz 70-72 stopnie ?Miałem na myśli przędze, przerażam za gafę Edytowane 3 Sierpnia 2022 przez garage Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Szynkę wędze zawsze do koloru , a potem parzę , przytej temperaturze jak trochę przytrzymasz będzie dobra do spoizycia bez parzenia .propoonuję także bys do pekolwania nie dodawał przypraw . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Prosto i tradycyjnie Dokładnie .pytanie, wędzę do uzyskania koloru ? Tak wędzimy do koloru jaki nam odpowiada należy jednak pamiętać, że po parzeniu szyneczka nabierze ciemniejszego koloru. a może dopiekanie w wędzarni 80-90 stopni do uzyskania wewnątrz 70-72 stopnie Tego nie polecam ponieważ mięsień dwugłowy jest dużym mięśniem i aby uzyskać odpowiednią temp. wewnątrz trzeba go długo podpiekać wtedy sporo się wytapia i wędlina traci soczystość. Ja polecam klasyczne parzenie lub jak chcesz wejść smakowo "schodek wyżej" to zdecydowanie parzenie metodą sous vide. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 (edytowane) Dziękuje, zrobię prosto i tradycyjnie jak chcesz wejść smakowo "schodek wyżej" to zdecydowanie parzenie metodą sous vide. mam urządzenie do sous vide , dzięki za rade Edytowane 3 Sierpnia 2022 przez garage Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 zdecydowanie parzenie metodą sous vide Mam jeszcze pytanie, czy szynkę po wędzeniu zapakować próżniowo i dopiero do sous vide, czy lepiej bezpośrednio do wody ? czy smak takiej szynki zapakowanej próżniowo będzie się różnił od tej parzonej w wodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Możesz zrobić tak jak napisałeś każdą z metod. Moim zdaniem szynka parzona metodą SV jest zdecydowanie smaczniejsza i bardziej soczysta. Należy pamiętać, że chcąć parzyć SV trzeba wykonać peklosolankę o niższym stężeniu np. 7-8% inaczej wyrób będzie jak dla mnie za słony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 (edytowane) czy szynkę po wędzeniu zapakować próżniowo i dopiero do sous vide, czy lepiej bezpośrednio do wody ? Parzenie sous vide powinno wykonywać się po zapakowaniu próżniowym mięsa.W przeciwnym wypadku grzałka oraz wiatraczek cyrkulatora bedą pracowały w wędzonkowym rosole Na pewno nie wpłynie to na ich trwałość i producent wyraźnie przestrzega przed takim traktowaniem.Jednak - podobno - grzałki cyrkulatorów z rynku amerykańskiego są odporne na wodę z dodatkami, o czym zapewniał nas swego czasu pewien użytkownik zza Wielkiej Wody czy smak takiej szynki zapakowanej próżniowo będzie się różnił od tej parzonej w wodzie ?Tak, zachowa więcej aromatów z wędzenia i nie będzie odsolona.Dlatego weź sobie do serca uwagę kol. @Grzewlod'a: Należy pamiętać, że chcąć parzyć SV trzeba wykonać peklosolankę o niższym stężeniu np. 7-8% inaczej wyrób będzie jak dla mnie za słony. Edytowane 5 Sierpnia 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 (edytowane) W przeciwnym wypadku grzałka oraz wiatraczek cyrkulatora bedą pracowały w wędzonkowym rosoleJa mam (nie wiem jaka jest nazwa fachowa) taki specjalny garnek do sous vide, ale pewnie innym przyda się ta informacja.EAnna. Grzewlod bardzo dziękuje za cierpliwość i pomoc Pozdrawiam serdecznie Edytowane 5 Sierpnia 2022 przez garage Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Ja do parzenia sous vide wędzonki pekluję w 2% . Oczywiście też w woreczku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 (edytowane) Parzenie sous vide powinno wykonywać się po zapakowaniu próżniowym mięsa. W przeciwnym wypadku grzałka oraz wiatraczek cyrkulatora bedą pracowały w wędzonkowym rosole Na pewno nie wpłynie to na ich trwałość i producent wyraźnie przestrzega przed takim traktowaniem. Bardzo dobra podpowiedź . Jednak - podobno - grzałki cyrkulatorów z rynku amerykańskiego są odporne na wodę z dodatkami, o czym zapewniał nas swego czasu pewien użytkownik zza Wielkiej Wody Może i tak jest ale ja bym tego nie sprawdzał, cyrkulatora używam tylko do SV a więc zawsze w woreczku . Grzewlod bardzo dziękuje za cierpliwość i pomoc Nie ma za co cała przyjemność po mojej stronie, że mogłem pomóc . Napisz kilka słów jak wyszła szyneczka po wykonaniu. Ja do parzenia sous vide wędzonki pekluję w 2% . Ja rozumiem Twój niski próg słoności ale stężenie peklosolanki 2% nie gwarantuje zabezpieczenia mikrobiologicznego . Stąpasz po cienkiej linie, przypomnij sobie ile osób prosi o pomoc bo im coś złego dzieje się z surowcem. Zapytasz o technologię peklowania to okazuje się, że użyli mieszanki soli i peklosoli po połowie i to w wyższym stężeniu stosowanym przez Ciebie. Wędlina w twoim wykonaniu jest nie trwała należy ją jak najszybciej spożyć. Edytowane 6 Sierpnia 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Zrób najprościej jak tylko można na 1 kg szynki daj 0,4-0,5l l wody i zrób peklosolankę od 8,5% do 10%, Garage jeśli już zapeklowałeś mięso z nastrzykiem j.w. to już parz klasycznie w wodzie, ponieważ w SV szynka będzie za słona. Najwyżej następnym razem zrobisz metodą SV, wtedy przygotujesz niższe stężenie peklosolanki 7-8%. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 @GrzewlodCytuj moją całą wypowiedź. 2% przy peklowaniu w woreczku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 2% przy peklowaniu w woreczku. Czyli peklowanie na sucho, bez solanki, tzw. równoważne, z docelowym zasoleniem 2%.Przy tym typie peklowania przydaje się IMO jednak nastrzyk. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Nastrzyk robię. Zapomniałem dopisać. -Oczywiście minimalna ilość wody potrzebna do rozpuszczenia 10-15% peklosoli potrzebnej do peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.