Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Mi wygląda to na ogonówke,
Typowy wygląd dla mięśnia dwugłowego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780604
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałem link na rozszerzenie gov. czyli rządowy i dobrze. W opisie "Szynka w ażurowej siatce" "Felinów w latach 50-tych ubiegłego stulecia wypracowano ". Kto w latach 50 ubiegłego wieku !! na wsi !! stosował ażurowa siatkę ??. Na zdjęciu jest sznurowana. !! . Sam wyrób może być pyszny. Ale jak mnie denerwują takiego opisy nie wiem czy głupie czy niechlujne. Jednak gov. powinienem zobowiązywać . Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780616
Udostępnij na innych stronach

 

 

Typowy wygląd dla mięśnia dwugłowego.

:thumbsup: 

Dwuglowy z przylegającą słoninką.

 Jak dla mnie - najlepszy kawalek szynki.

 

jak mnie denerwują takiego opisy nie wiem czy głupie czy niechlujne.

Taki opis nie jest recepturą, ale wyszczególnieniem  zastrzeżeń znaku towarowego.

Czyli informacje tylko niezbędne ale i z założenia niewystarczające. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780621
Udostępnij na innych stronach

Ten opis przed upublicznieniem , analizował urzędnik lub urzędniczka pod naciskiem szefa, który nawet nie pomyślał by dać  tekst do adiustacji fachowcowi z branży - czyli taki początek bajki  :)  też się mocno zdziwiłem po lekturze opisu . 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780681
Udostępnij na innych stronach

Cóż oznacza „z lagi” – to oznacza, że szynka przed wędzeniem leżała w zalewie solankowej, której bazą jest wyłącznie sól.

Zastanów się czy szynka rzeczywiście leżała w samej solance skoro ma taki ładny kolor. Żadna z poniższych przypraw nie zagwarantuje koloru.

 

Mięso jest peklowane w ladze przygotowanej z wody, soli oraz przypraw: ziaren pieprzu, ziaren ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku, kolendry i goździków, przez okres 4 tygodni.

 

Czy "zielony" poradzi sobie z takim wyzwaniem ?

Bez problemu :thumbsup:

 

Ale jak mnie denerwują takiego opisy nie wiem czy głupie czy niechlujne

Maciek szkoda zdrowia :).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780702
Udostępnij na innych stronach

Typowy wygląd dla mięśnia dwugłowego.

Dziękuje

Mięso jest peklowane w ladze przygotowanej z wody, soli oraz przypraw: ziaren pieprzu, ziaren ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku, kolendry i goździków, przez okres 4 tygodni.

opis że leżała w samej solance skopiowałem z tej strony

https://pochlebna.pl/produkt/felinow-szynka-wielunska-z-lagi-100g-plastry/

 

Bez problemu

Dziękuje :)

Może ktoś posiada jakiś przepis na szynkę z mięśnia  dwugłowego ?( zrazowa dolna) , ale taki amatorski :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780729
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś posiada jakiś przepis na szynkę z mięśnia dwugłowego ?

 

Zrób najprościej jak tylko można na 1 kg szynki daj 0,4-0,5l l wody i zrób peklosolankę od 8,5% do 10%, w zależności od Twojego progu słoności, następnie nastrzyk i na 14 dni do lodówki. Dalej to już chyba wiesz jak postępować.

post-84535-0-52027900-1659540476_thumb.jpg

post-84535-0-81714600-1659540494_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780733
Udostępnij na innych stronach

To znaczy jaki? 

w miarę dokładny opis czynności, tak jak często jest u nas na forum:) 

[Dodano: 03 sie 2022 - 17:43]

 

 

Zrób najprościej jak tylko można na 1 kg szynki daj 0,4-0,5l l wody i zrób peklosolankę od 8,5% do 10%, w zależności od Twojego progu słoności, następnie nastrzyk i na 14 dni do lodówki. Dalej to już chyba wiesz jak postępować.

Dziękuje bardzo, z przyprawami będę wzorował na innych szynkach. Po uwędzeniu do parzenia ? czy zamiast siatki można sznurkiem ?  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780735
Udostępnij na innych stronach

z przyprawami będę wzorował na innych szynkach. Po uwędzeniu do parzenia ? czy zamiast siatki można sznurkiem ?

Nie dawaj żadnych przypraw poznasz wtedy smak szynki zrób tak próbę a wtedy się przekonasz czy dalej tak robić czy nie. Jak chcesz aromatyzować to dodaj wywaru z przypraw podczas parzenia a najlepiej jest dodać jeżeli już to przyprawy na kanapkę. Tak po uwędzeniu do parzenia temp. wody 75-85C parzysz do 68C wewnątrz szynki następnie do zimnej wody. Możesz użyć przędzy masarskiej jeżeli to masz na myśli, nie używaj żadnych sznurków nie do tego przeznaczonych. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780738
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje, jeszcze tylko  pytanie, wędzę do uzyskania koloru ? i w jakiej temperaturze ? a może dopiekanie w wędzarni 80-90 stopni do uzyskania wewnątrz 70-72 stopnie ?

Miałem  na myśli przędze, przerażam za gafę 

Edytowane przez garage
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780769
Udostępnij na innych stronach

Szynkę wędze zawsze do koloru , a potem parzę , przytej temperaturze jak trochę przytrzymasz będzie dobra do spoizycia bez parzenia .propoonuję także bys do pekolwania nie dodawał przypraw .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780773
Udostępnij na innych stronach

Prosto i tradycyjnie

 

Dokładnie :thumbsup:.

pytanie, wędzę do uzyskania koloru ?

 

Tak wędzimy do koloru jaki nam odpowiada należy jednak pamiętać, że po parzeniu szyneczka nabierze ciemniejszego koloru. 

 

a może dopiekanie w wędzarni 80-90 stopni do uzyskania wewnątrz 70-72 stopnie

 

Tego nie polecam ponieważ mięsień dwugłowy jest dużym mięśniem i aby uzyskać odpowiednią temp. wewnątrz trzeba go długo podpiekać wtedy sporo się wytapia i wędlina traci soczystość. Ja polecam klasyczne parzenie lub jak chcesz wejść smakowo "schodek wyżej" to zdecydowanie parzenie metodą sous vide. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780786
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje, zrobię prosto i tradycyjnie :)

 

jak chcesz wejść smakowo "schodek wyżej" to zdecydowanie parzenie metodą sous vide. 

mam urządzenie do sous vide , dzięki za rade 

Edytowane przez garage
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-780791
Udostępnij na innych stronach

zdecydowanie parzenie metodą sous vide

 

 Mam jeszcze pytanie, czy szynkę po wędzeniu zapakować próżniowo i dopiero do sous vide, czy lepiej bezpośrednio do wody ? czy smak takiej szynki zapakowanej próżniowo będzie się różnił od tej parzonej w wodzie ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781071
Udostępnij na innych stronach

Możesz zrobić tak jak napisałeś każdą z metod. Moim zdaniem szynka parzona metodą SV jest zdecydowanie smaczniejsza i bardziej soczysta. Należy pamiętać, że chcąć parzyć SV trzeba wykonać peklosolankę o niższym stężeniu np. 7-8% inaczej wyrób będzie jak dla mnie za słony.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781095
Udostępnij na innych stronach

czy szynkę po wędzeniu zapakować próżniowo i dopiero do sous vide, czy lepiej bezpośrednio do wody ?

 

Parzenie sous vide powinno wykonywać się po zapakowaniu próżniowym mięsa.

W przeciwnym wypadku grzałka oraz wiatraczek cyrkulatora bedą pracowały w wędzonkowym rosole  :facepalm:

Na pewno nie wpłynie to na ich trwałość i producent wyraźnie przestrzega przed takim traktowaniem.

Jednak - podobno - grzałki cyrkulatorów z rynku amerykańskiego są odporne na wodę z dodatkami, o czym zapewniał nas swego czasu pewien użytkownik zza Wielkiej Wody  :hmm:  :D

 

czy smak takiej szynki zapakowanej próżniowo będzie się różnił od tej parzonej w wodzie ?

Tak, zachowa więcej aromatów z wędzenia i nie będzie odsolona.

Dlatego weź sobie do serca uwagę kol. @Grzewlod'a:

 

Należy pamiętać, że chcąć parzyć SV trzeba wykonać peklosolankę o niższym stężeniu np. 7-8% inaczej wyrób będzie jak dla mnie za słony.
Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781098
Udostępnij na innych stronach

W przeciwnym wypadku grzałka oraz wiatraczek cyrkulatora bedą pracowały w wędzonkowym rosole

Ja mam (nie wiem jaka jest nazwa fachowa) taki specjalny garnek do sous vide, ale pewnie innym przyda się ta informacja.

EAnna. Grzewlod bardzo dziękuje za cierpliwość i pomoc :)

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez garage
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781129
Udostępnij na innych stronach

Parzenie sous vide powinno wykonywać się po zapakowaniu próżniowym mięsa. W przeciwnym wypadku grzałka oraz wiatraczek cyrkulatora bedą pracowały w wędzonkowym rosole :facepalm: Na pewno nie wpłynie to na ich trwałość i producent wyraźnie przestrzega przed takim traktowaniem.

 

Bardzo dobra podpowiedź :thumbsup:.

 

Jednak - podobno - grzałki cyrkulatorów z rynku amerykańskiego są odporne na wodę z dodatkami, o czym zapewniał nas swego czasu pewien użytkownik zza Wielkiej Wody

 

Może i tak jest ale ja bym tego nie sprawdzał, cyrkulatora używam tylko do SV a więc zawsze w woreczku :).

 

Grzewlod bardzo dziękuje za cierpliwość i pomoc

 

Nie ma za co cała przyjemność po mojej stronie, że mogłem pomóc :thumbsup:. Napisz kilka słów jak wyszła szyneczka po wykonaniu.

 

Ja do parzenia sous vide wędzonki pekluję w 2% .

 

Ja rozumiem Twój niski próg słoności ale stężenie peklosolanki 2% nie gwarantuje zabezpieczenia mikrobiologicznego :facepalm:. Stąpasz po cienkiej linie, przypomnij sobie ile osób prosi o pomoc bo im coś złego dzieje się z surowcem. Zapytasz o technologię peklowania to okazuje się, że użyli mieszanki soli i peklosoli po połowie i to w wyższym stężeniu stosowanym przez Ciebie. Wędlina w twoim wykonaniu jest nie trwała należy ją jak najszybciej spożyć. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781150
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrób najprościej jak tylko można na 1 kg szynki daj 0,4-0,5l l wody i zrób peklosolankę od 8,5% do 10%,

Garage jeśli już zapeklowałeś mięso z nastrzykiem  j.w. to już parz klasycznie w wodzie, ponieważ w SV szynka będzie za słona. Najwyżej następnym razem zrobisz metodą SV, wtedy przygotujesz niższe stężenie peklosolanki 7-8%.     

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781169
Udostępnij na innych stronach

 

 

2% przy peklowaniu w woreczku.

Czyli peklowanie na sucho, bez solanki, tzw. równoważne, z docelowym zasoleniem  2%.

Przy tym typie peklowania przydaje się IMO jednak nastrzyk.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/9/#findComment-781186
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.