Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko w Niemczech jest wedzone drewnem bukowym tylko Schwarzwalder-schinken jest wedzona iglastym.(regionalnie)

Wedzac iglastym niezapominajmy o

•Fichte / Tanne: nur für Schinken Schwarzwälder Art,

ist gesundheitlich bedenklich und sollte nur mäßig verwendet werden.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-242831
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odnowienie tego tematu. Wybieram się zrobić schinkenspeck z kilku kawałków karkówki. Przepis Ligawy z dodatkiem jałowca. c.d.n.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-242848
Udostępnij na innych stronach

no i stało się ! moje pierwsze (prawie) zimne dymienie mam za sobą, i wiem już że na pewno nie ostatnie :)

tak jak pisałem wcześniej zrobiłem polędwicę łososiową Ligawy i schinkenspeck z szynki,

peklowane wg. zaleceń i moczone 1,5H/dzieńpeklowania.Powiem szczerzę, że obie wędlinki wyszły pysznie, za to mają całkiem różne konsystencje i smaki, polędwica wyszła mięciusieńka i delikatna, za to schinkenspeck twardy i słonawy, tak myślę że powieszę go gdzieś żeby podsechł jeszcze troszkę, dodatkowo uwędziłem kawałeczek sera żółtego i sól morską gruboziarnistą, serka jeszcze nie próbowałem ale w soli zdecydowanie czuć dymny posmaczek i zapach, trzymam w zamkniętym słoju co by nie wywietrzała. Łososia nie udało mi się niestety kupić :( a co do samej wędzarni to ostatecznie dostałem od kolegi skrzynię dębową wg. mojego (widzimisię) niby projektu :)

prawdopodobnie czeka mnie kilka przeróbek ale o to podpytam w innym czasie i temacie

jak naładuję aku do aparatu to postaram się cyknąć kilka fotek tego co mi wyszło jak i samej wędzarnie i wrzucić na stronę, w polędwicy zrobiła mi się taka obwódka z hmm.. „bardziej surowym środkiem” nie to żeby się upiekła ale wydaje mi się że to od temp która skoczyła mi w pierwszym dniu do 30 stopni, ja musiałem coś załatwić a teść miał przypilnować procesu, ale biedaczysko zaczytał się naszą polską literaturą i się chłopinie zapomniało :) zastanawiam się też czy to nie przez temperaturę ?!

bo musiałem dogrzewać środek maszynką elektryczną i może ta akurat polędwica wisiała nad nią ??

być może muszę dorobić jakieś osłony, szybry, komin ?! no nic, następnym razem będzie lepiej ;)

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-243418
Udostępnij na innych stronach

Hmmmm jak Ty widzisz tylko "surowy środek" w poledwicy to moim zdaniem zdecydowanie przekroczyłeś wspomniane 30st C ... a jak powiedz kontrolowałeś temperaturę używając maszynki elektrycznej ? Bo jeśli tylko "pokrętłami" tejże to zapomnij ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-243421
Udostępnij na innych stronach

tak też myślałem, teściu mi przysnął i się przypiekło :), nie sprawdzałem wszytkich kawałków tylko 2 szt. i schnkenspeck nie ma tej obwódki, a temp. pokrętłem i uchylaniem górnej pokrywy, dało się kontrolować ale raczej nie rozkłada się równomiernie w całej komorze, wrzucę do innego tematu fotki samej skrzyni to podpowiecie co i jak, a sama polędwiczka nie jest upieczona tylko ma wyraźnie inny kolor jak się naciśnie palcem to wszystko mięciutkie jest i elastyczne, inna sprawą jest to że mam za słabą pompkę (niby 180l/h) ale gęstego dymu nie udało mi się na niej uzyskać, a co za tym idzie kolor wędzonek nie taki jaki bym chciał :( termometr taki zwykły bagnetowy, zamontowany w 3/4 wysokości komory, też pewnie za dokładny nie jest.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-243422
Udostępnij na innych stronach

Równomierny rozkład temperatury w komorze o raczej nie często sie spotyka ;) jeśli chodzi o wędzenie na zimno to trzeba było sobie wogóle darować "dogrzewanie" a łapanie koloru na zimno trwa o wiele dłuzej niż na ciepło. Co do gęstego dymu to też nie warto przesadzać bo nie tędy droga przepływ musi być ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-243424
Udostępnij na innych stronach

musiałem dogrzać bo komora nie ocieplona i miałem na zewnątrz 6 stopni a w środku 9-10 bez grzania, a wyczytałem że idealnie jest wędzić w 16-22 stopniach a jak wyszło słonko i ciepło się zrobiło to na poz.1 kuchenkę miałem i było już ok 20 stopni cały czas,

czyli co ?! może być rzadszy dym, bo już chciałem po pompeczkę lecieć nową :) a przepływ był cały czas bo uchyliłem górną pokrywę na cały czas wędzenia i dymek swobodnie się wydobywał tylko mógłby być gęstszy lub być go ciut więcej

a jak patrzę na zdjęcia polędwicy kolegi Ligawy to tam kolorek jest 3X mocniejszy niż u mnie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-243425
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam na początku chciałem dodać iż wędzonki bedę robił 3 raz w życiu.

Postanowiłem róznież spróbować sił w temacie "schinkenspecka"

 

Miesznka peklująca na 1 kg. mięsa którą zrobiłem

- 30 g peklosoli

- 15g cukru

- 2 ząbki czosnku

 

Tak przygotowaną mieszanką natarłem mięso w sumie 3 kg. schabu i 1 kg boczku.

Teraz przez 7 dni będe peklował mięso w lodówce nie odlewając żadnych soczków z mięsa. Po tym czasie mięso zostanie wyjęte i przez 3 dni osuszane w lodówce.

Wędzić bedę w zimnym dymie myśle gdzieś przez 8 godz. Zobacztmy co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-250185
Udostępnij na innych stronach

Na pewno nie wyjdzie z tego schinkenspeck, ale może być smaczne ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-250204
Udostępnij na innych stronach

Dawno dawno temu......jak jeszcze chciało mi się bawić w takie sprawy :grin:

 

 

Wędzony tydzień czasu po 2-3h rano i 2-3h wieczorem miałem go na zlocie w Brennej. Andy i Kempes powinni pamiętać...... był miodzio aż za szybko znikł :grin:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-250207
Udostępnij na innych stronach

Zobaczymy co z tego będzie :grin: ale racja najważniejsze żeby smakowało. Mięso mam od znajomego rzeźnika. Robiłem w ten sposób wędzonki które pelkowałem na morko i wędziłem na gorąco wszytsko wyszło super. Zobaczymy w koncu człowiem uczy sie na błędach :). Jak juz wspominałem dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem.

Za dwa tygodnie podstaram sie dodać fotki z efektu koncowego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-250224
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Czy wędzenie tego specyfiku 2x12h oczywiście zimnym dymem nie będzie przesadą? Chciałbym uwędzić razem z polędwicą Ligawy a tam właśnie jest przewidziane takie wędzenie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-274626
Udostępnij na innych stronach

Czy wędzenie tego specyfiku 2x12h oczywiście zimnym dymem nie będzie przesadą? Chciałbym uwędzić razem z polędwicą Ligawy a tam właśnie jest przewidziane takie wędzenie.

Czy wędzenie tego specyfiku 2x12h oczywiście zimnym dymem nie będzie przesadą? Chciałbym uwędzić razem z polędwicą Ligawy a tam właśnie jest przewidziane takie wędzenie.

nie będzie !!! jak się wahasz to zerknij na to zdjęcie zrobione 15 minut temu...

resztka schinkenspeck-a jaka została po 25 godzinnym dymieniu 1x12 i 1x13 godzin tak jak ci pisałem wcześniej w innym wątku... wędlinka robiona baaardzo krótko po świętach... bożonarodzeniowych !!! leżała w lodówce w papierze śniadaniowym przez... no właśnie... jakieś...12-13 tygodni !!! kroić się już nie dało i zapachu prawie wcale dlatego starłem ją na tarce drobnej i na chlebuś poszła :) za to smak niewiele się zmienił i moja LP wciągnęła kanapeczki na kolację i zażyczyła sobie na jutro do pracy, więc 2x12 na 100% nie będzie przesadą !!

http://img11.imageshack.us/img11/2350/dscf2165wo.jpg

swoją drogą niezły patent z tą tarką ;)

przepraszam zapomniałem dodać że to mięsień z szynki ale robiony tą samą metodą !! prawdziwy schinkenspeck pożarła moja LP już jakiś czas temu :) strasznie podchodzi jej ta wędlinka ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-274642
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Uff, właśnie skończyłem czytać wątek, całe 20 stron :)

 

Tyle, że ja amator jeszcze, zaledwie kilkanaście wędzonek na liczniku i głowię się co powiedzieć pani w mięsnym, żeby mi dała surowiec do tego rarytasu...

 

Drukarki kolorowej nie mam, bo tak bym wydrukował i pokazał o co mi chodzi :)

A chodzi o ten foremny blok szynki z centymetrową warstwą tłuszczu.

 

Bo na ladach tylko orzeszki, trójkąty mniej lub bardziej foremne...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285348
Udostępnij na innych stronach

co powiedzieć pani w mięsnym, żeby mi dała surowiec do tego rarytasu...

 

powinno zadziałać "biodrówka" :cool:

jedyny problem jest taki że powinna byc nieodtłuszczana (czyli jeszcze nieobrabiana)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285357
Udostępnij na innych stronach

powinno zadziałać "biodrówka"

Taka biodrówka to tylko w ubojni.Robiłem też z mięśnia dwugłowego, ale to mięsień dość twardy i długo trzeba czekać na gotowy wyrób.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285364
Udostępnij na innych stronach

Taka biodrówka to tylko w ubojni

pod warunkiem że nie pracuje tam "samuraj amator" :rolleyes: lub nie jest to ubojnia automatyczna.... :devil:

 

Karkówka robiona tym sposobem też wychodzi mniamuśnie

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285370
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza burza pozbawiła całą wioskę internetu, nie miałem jak odpisać :(

Dziękuję za odpowiedzi, w takim razie powiem zaklęcie "biodrówka", zobaczymy czy zadziała.

 

Przymierzam się do szyneczki, zobaczymy jak pójdzie mi debiut w wędzeniu na zimno...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285439
Udostępnij na innych stronach

w takim razie powiem zaklęcie "biodrówka", zobaczymy czy zadziała

u mnie w sklepie jakbym powiedział biodrówka to bym dostał gnata z mięsem z którego było by ciężko zrobi to cudo :wink:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285442
Udostępnij na innych stronach

u mnie w sklepie jakbym powiedział biodrówka to bym dostał gnata z mięsem

to pierdyknij tym gnatem sprzedawcę/czynię może się tuman nauczy podstawowych nazw... jeśli nie fachowych masarskich, to przynajmniej handlowych.....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285446
Udostępnij na innych stronach

w takim razie powiem zaklęcie "biodrówka", zobaczymy czy zadziała

u mnie w sklepie jakbym powiedział biodrówka to bym dostał gnata z mięsem z którego było by ciężko zrobi to cudo :wink:

Nie no swój rozum jeszcze mam i żadnego gnata nie wezmę... od biedy to już szynkę czy widziałem, że z karkówki też da radę...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285448
Udostępnij na innych stronach

w sklepie jakbym powiedział biodrówka to bym dostał gnata z mięsem

U mnie to samo, też taką biodrówkę sprzedają, a raczej jest to grubszy plaster mięsa z kością :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285553
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Odgrzebię temat, właśnie natarłem szynkę, stężenie naszej soli peklującej jakie zastosowałem to 18%, zobaczymy co z tego wyjdzie, kol. Maxell uważa, że dla uzyskania koloru taka ilość powinna wystarczyć i ja mu wierzę :). Jak rozumiem nie trzeba tego mięsa zasypać solą po uszy w naczyniu (poza natarciem oczywiście), jedynie grubsza warstwa na dno?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-466899
Udostępnij na innych stronach

stężenie naszej soli peklującej jakie zastosowałem to 18%, 

18 % czego? Bo trochę nie rozumiem ile dałeś tej soli?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-466925
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.