marcus Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 10 Października 2012 Wszystko w Niemczech jest wedzone drewnem bukowym tylko Schwarzwalder-schinken jest wedzona iglastym.(regionalnie)Wedzac iglastym niezapominajmy o •Fichte / Tanne: nur für Schinken Schwarzwälder Art,ist gesundheitlich bedenklich und sollte nur mäßig verwendet werden.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-242831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 11 Października 2012 Dzięki za odnowienie tego tematu. Wybieram się zrobić schinkenspeck z kilku kawałków karkówki. Przepis Ligawy z dodatkiem jałowca. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-242848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 15 Października 2012 no i stało się ! moje pierwsze (prawie) zimne dymienie mam za sobą, i wiem już że na pewno nie ostatnie tak jak pisałem wcześniej zrobiłem polędwicę łososiową Ligawy i schinkenspeck z szynki,peklowane wg. zaleceń i moczone 1,5H/dzieńpeklowania.Powiem szczerzę, że obie wędlinki wyszły pysznie, za to mają całkiem różne konsystencje i smaki, polędwica wyszła mięciusieńka i delikatna, za to schinkenspeck twardy i słonawy, tak myślę że powieszę go gdzieś żeby podsechł jeszcze troszkę, dodatkowo uwędziłem kawałeczek sera żółtego i sól morską gruboziarnistą, serka jeszcze nie próbowałem ale w soli zdecydowanie czuć dymny posmaczek i zapach, trzymam w zamkniętym słoju co by nie wywietrzała. Łososia nie udało mi się niestety kupić a co do samej wędzarni to ostatecznie dostałem od kolegi skrzynię dębową wg. mojego (widzimisię) niby projektu prawdopodobnie czeka mnie kilka przeróbek ale o to podpytam w innym czasie i temacie jak naładuję aku do aparatu to postaram się cyknąć kilka fotek tego co mi wyszło jak i samej wędzarnie i wrzucić na stronę, w polędwicy zrobiła mi się taka obwódka z hmm.. „bardziej surowym środkiem” nie to żeby się upiekła ale wydaje mi się że to od temp która skoczyła mi w pierwszym dniu do 30 stopni, ja musiałem coś załatwić a teść miał przypilnować procesu, ale biedaczysko zaczytał się naszą polską literaturą i się chłopinie zapomniało zastanawiam się też czy to nie przez temperaturę ?!bo musiałem dogrzewać środek maszynką elektryczną i może ta akurat polędwica wisiała nad nią ??być może muszę dorobić jakieś osłony, szybry, komin ?! no nic, następnym razem będzie lepiej pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-243418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 15 Października 2012 Hmmmm jak Ty widzisz tylko "surowy środek" w poledwicy to moim zdaniem zdecydowanie przekroczyłeś wspomniane 30st C ... a jak powiedz kontrolowałeś temperaturę używając maszynki elektrycznej ? Bo jeśli tylko "pokrętłami" tejże to zapomnij Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-243421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 15 Października 2012 tak też myślałem, teściu mi przysnął i się przypiekło , nie sprawdzałem wszytkich kawałków tylko 2 szt. i schnkenspeck nie ma tej obwódki, a temp. pokrętłem i uchylaniem górnej pokrywy, dało się kontrolować ale raczej nie rozkłada się równomiernie w całej komorze, wrzucę do innego tematu fotki samej skrzyni to podpowiecie co i jak, a sama polędwiczka nie jest upieczona tylko ma wyraźnie inny kolor jak się naciśnie palcem to wszystko mięciutkie jest i elastyczne, inna sprawą jest to że mam za słabą pompkę (niby 180l/h) ale gęstego dymu nie udało mi się na niej uzyskać, a co za tym idzie kolor wędzonek nie taki jaki bym chciał termometr taki zwykły bagnetowy, zamontowany w 3/4 wysokości komory, też pewnie za dokładny nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-243422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 15 Października 2012 Równomierny rozkład temperatury w komorze o raczej nie często sie spotyka jeśli chodzi o wędzenie na zimno to trzeba było sobie wogóle darować "dogrzewanie" a łapanie koloru na zimno trwa o wiele dłuzej niż na ciepło. Co do gęstego dymu to też nie warto przesadzać bo nie tędy droga przepływ musi być Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-243424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 15 Października 2012 musiałem dogrzać bo komora nie ocieplona i miałem na zewnątrz 6 stopni a w środku 9-10 bez grzania, a wyczytałem że idealnie jest wędzić w 16-22 stopniach a jak wyszło słonko i ciepło się zrobiło to na poz.1 kuchenkę miałem i było już ok 20 stopni cały czas,czyli co ?! może być rzadszy dym, bo już chciałem po pompeczkę lecieć nową a przepływ był cały czas bo uchyliłem górną pokrywę na cały czas wędzenia i dymek swobodnie się wydobywał tylko mógłby być gęstszy lub być go ciut więceja jak patrzę na zdjęcia polędwicy kolegi Ligawy to tam kolorek jest 3X mocniejszy niż u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-243425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 15 Października 2012 zdjęcia tego co mi wyszło http://imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img5/7858/dscf1974g.jpghttp://imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img204/7678/dscf1975l.jpghttp://imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img255/59/dscf1976c.jpgna ostatnim zdjęciu sól wędzona i nie dla porównania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-243484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszgliwice Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 16 Listopada 2012 Witam na początku chciałem dodać iż wędzonki bedę robił 3 raz w życiu.Postanowiłem róznież spróbować sił w temacie "schinkenspecka" Miesznka peklująca na 1 kg. mięsa którą zrobiłem- 30 g peklosoli- 15g cukru- 2 ząbki czosnku Tak przygotowaną mieszanką natarłem mięso w sumie 3 kg. schabu i 1 kg boczku.Teraz przez 7 dni będe peklował mięso w lodówce nie odlewając żadnych soczków z mięsa. Po tym czasie mięso zostanie wyjęte i przez 3 dni osuszane w lodówce. Wędzić bedę w zimnym dymie myśle gdzieś przez 8 godz. Zobacztmy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-250185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 16 Listopada 2012 Na pewno nie wyjdzie z tego schinkenspeck, ale może być smaczne Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-250204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 16 Listopada 2012 Dawno dawno temu......jak jeszcze chciało mi się bawić w takie sprawy :grin: Wędzony tydzień czasu po 2-3h rano i 2-3h wieczorem miałem go na zlocie w Brennej. Andy i Kempes powinni pamiętać...... był miodzio aż za szybko znikł :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-250207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszgliwice Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zobaczymy co z tego będzie :grin: ale racja najważniejsze żeby smakowało. Mięso mam od znajomego rzeźnika. Robiłem w ten sposób wędzonki które pelkowałem na morko i wędziłem na gorąco wszytsko wyszło super. Zobaczymy w koncu człowiem uczy sie na błędach . Jak juz wspominałem dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem.Za dwa tygodnie podstaram sie dodać fotki z efektu koncowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-250224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz_2000 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 13 Marca 2013 Czy wędzenie tego specyfiku 2x12h oczywiście zimnym dymem nie będzie przesadą? Chciałbym uwędzić razem z polędwicą Ligawy a tam właśnie jest przewidziane takie wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-274626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 13 Marca 2013 Czy wędzenie tego specyfiku 2x12h oczywiście zimnym dymem nie będzie przesadą? Chciałbym uwędzić razem z polędwicą Ligawy a tam właśnie jest przewidziane takie wędzenie.Czy wędzenie tego specyfiku 2x12h oczywiście zimnym dymem nie będzie przesadą? Chciałbym uwędzić razem z polędwicą Ligawy a tam właśnie jest przewidziane takie wędzenie.nie będzie !!! jak się wahasz to zerknij na to zdjęcie zrobione 15 minut temu... resztka schinkenspeck-a jaka została po 25 godzinnym dymieniu 1x12 i 1x13 godzin tak jak ci pisałem wcześniej w innym wątku... wędlinka robiona baaardzo krótko po świętach... bożonarodzeniowych !!! leżała w lodówce w papierze śniadaniowym przez... no właśnie... jakieś...12-13 tygodni !!! kroić się już nie dało i zapachu prawie wcale dlatego starłem ją na tarce drobnej i na chlebuś poszła za to smak niewiele się zmienił i moja LP wciągnęła kanapeczki na kolację i zażyczyła sobie na jutro do pracy, więc 2x12 na 100% nie będzie przesadą !! http://img11.imageshack.us/img11/2350/dscf2165wo.jpg swoją drogą niezły patent z tą tarką przepraszam zapomniałem dodać że to mięsień z szynki ale robiony tą samą metodą !! prawdziwy schinkenspeck pożarła moja LP już jakiś czas temu strasznie podchodzi jej ta wędlinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-274642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek4 Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 20 Maja 2013 Uff, właśnie skończyłem czytać wątek, całe 20 stron Tyle, że ja amator jeszcze, zaledwie kilkanaście wędzonek na liczniku i głowię się co powiedzieć pani w mięsnym, żeby mi dała surowiec do tego rarytasu... Drukarki kolorowej nie mam, bo tak bym wydrukował i pokazał o co mi chodzi A chodzi o ten foremny blok szynki z centymetrową warstwą tłuszczu. Bo na ladach tylko orzeszki, trójkąty mniej lub bardziej foremne... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 20 Maja 2013 co powiedzieć pani w mięsnym, żeby mi dała surowiec do tego rarytasu... powinno zadziałać "biodrówka" jedyny problem jest taki że powinna byc nieodtłuszczana (czyli jeszcze nieobrabiana) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 20 Maja 2013 powinno zadziałać "biodrówka" Taka biodrówka to tylko w ubojni.Robiłem też z mięśnia dwugłowego, ale to mięsień dość twardy i długo trzeba czekać na gotowy wyrób. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 20 Maja 2013 Taka biodrówka to tylko w ubojnipod warunkiem że nie pracuje tam "samuraj amator" :rolleyes: lub nie jest to ubojnia automatyczna.... :devil: Karkówka robiona tym sposobem też wychodzi mniamuśnie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek4 Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 21 Maja 2013 Wczorajsza burza pozbawiła całą wioskę internetu, nie miałem jak odpisać Dziękuję za odpowiedzi, w takim razie powiem zaklęcie "biodrówka", zobaczymy czy zadziała. Przymierzam się do szyneczki, zobaczymy jak pójdzie mi debiut w wędzeniu na zimno... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 21 Maja 2013 w takim razie powiem zaklęcie "biodrówka", zobaczymy czy zadziała u mnie w sklepie jakbym powiedział biodrówka to bym dostał gnata z mięsem z którego było by ciężko zrobi to cudo :wink: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 21 Maja 2013 u mnie w sklepie jakbym powiedział biodrówka to bym dostał gnata z mięsemto pierdyknij tym gnatem sprzedawcę/czynię może się tuman nauczy podstawowych nazw... jeśli nie fachowych masarskich, to przynajmniej handlowych..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek4 Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 21 Maja 2013 w takim razie powiem zaklęcie "biodrówka", zobaczymy czy zadziała u mnie w sklepie jakbym powiedział biodrówka to bym dostał gnata z mięsem z którego było by ciężko zrobi to cudo :wink: Nie no swój rozum jeszcze mam i żadnego gnata nie wezmę... od biedy to już szynkę czy widziałem, że z karkówki też da radę... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 22 Maja 2013 w sklepie jakbym powiedział biodrówka to bym dostał gnata z mięsemU mnie to samo, też taką biodrówkę sprzedają, a raczej jest to grubszy plaster mięsa z kością Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-285553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Odgrzebię temat, właśnie natarłem szynkę, stężenie naszej soli peklującej jakie zastosowałem to 18%, zobaczymy co z tego wyjdzie, kol. Maxell uważa, że dla uzyskania koloru taka ilość powinna wystarczyć i ja mu wierzę . Jak rozumiem nie trzeba tego mięsa zasypać solą po uszy w naczyniu (poza natarciem oczywiście), jedynie grubsza warstwa na dno? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-466899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 7 Stycznia 2016 stężenie naszej soli peklującej jakie zastosowałem to 18%, 18 % czego? Bo trochę nie rozumiem ile dałeś tej soli? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/12/#findComment-466925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.