przemi5 Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) Panowie, przeglądam te wątki w poszukiwaniu odpowiedniego dla mnie "rozmiaru" , wędzarni. Czy istnieje minimalna objętość komory wędzarniczej, spełniającej kryteria dobrego wędzenia? Na początku teamtu stoi, że dla małych wędzarni minimum palenisko to 1/4m2, a jaka wówczas komora? Przewiduję wsad około 5 kilo kiełbasy i 6 sztuk szynek i boczków. Jak bardzo można zmniejszyć wymiary przedstawionej przez Ciebie Andy wędzarni? Edytowane 28 Września 2014 przez przemi5 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-373924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Komora musi spełniać pewne wymagania nie pod względem małych ilości wędzonek, tylko zachodzących procesów podczas opalania w tym wymiany termicznej przy opalaniu klasycznym. Min 60 x 60 x 100 cm wewnątrz komory. W tak małych komorach trudniej jest utrzymać stabilną temperaturę. Małe komory doskonale się spisują przy ogrzewaniu elektrycznym. Edytowane 30 Września 2014 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-374338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemi5 Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 30 Września 2014 Rozumie, bo się oczytałem Was że głowa boli , że wyznacznikiem wielkości komory nie jest oczywiście ilość wędzonek, dlatego zależało mi właśnie na określeniu minimum, aby spełnione były wymagania dobrej komory. Zatem jak zastosuję w kibelku wymiary 60x60x120 czy 65x65x120 będzie OK.dziękuję za pomoc, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-374344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 30 Września 2014 to jak z kasą na koniec miesiąca, im więcej tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-374359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samson22 Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 30 Września 2014 to jak z kasą na koniec miesiąca, im więcej tym lepiej.Bardzo cenna rada stwierdzenie ponad czasowe :-) Wysłane z mojego Redmi przy użyciu tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-374363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 1 Października 2014 Koledzy, mam zamiar zrobić komin do wędzarni z gotowych systemów kominowych, w tej wersji proponują mi również przewód kominowy z rury łączonej z szamotu, oczywiście ocieplanej wełną . Zastanawiam się czy ona po jakimś czasie nie będzie się kruszyła, może lepiej wstawić rurę z nierdzewki izolowaną podwójną z wełną w środku o średnicy 200 mm. ( wędzarnia ma 100x100x200 )? Cytuj junior Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-374434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 1 Października 2014 Gdzie w projekcie wędzarni kolegi Andyandy'ego widzisz komin?Może lepiej czerpać ze sprawdzonych wzorców. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-374450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 1 Października 2014 Wiem że tam nie ma komina, ja robię wersję taką jak u Andrzeja w Krasnosielcu, czytam że piszą ludzie którzy się na tym znają dlatego też zapytałem. Cytuj junior Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-374455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 1 Października 2014 robię wersję taką jak u Andrzeja w Krasnosielcu wiec musisz pisać do autora projektu , ponieważ ja nie znam odpowiedzi i również nie jestem zainteresowany takim projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-374612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 1 Października 2014 Gwoli wyjaśnienia. Moja wędzarnia jest dostawiona do komina, który znajduje się wewnątrz budynku, dlatego mam komin w wędzarni. Junior. Osobiście zrezygnowałbym z szamotu i zrobiłbym ze zwykłej czerwonej cegły. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-374661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 3 Października 2014 Moja wędzarnia jest dostawiona do komina, który znajduje się wewnątrz budynku, dlatego mam komin w wędzarni. Coś mi się nie zgadza. Dostawiona wędzarnia do komina zapewne będzie mieć boczne ujście dymu więc podczas wędzenia zachodzący refluks w kominie nie będzie miał bezpośredniego wpływu na wędzonki i to jest logiczne, ale "mam komin w wędzarni" już zaprzecza pierwszej części stwierdzenia i wprowadza w błąd konstrukcyjnie. I tak wielomiesięczna praca nad dobrymi wędzonkami z dobrych wędzarni może być przekreślona zwykłym przejęzyczeniem, które będzie odwrotnie tłumaczone - wyciągnięte z kontekstu. Zasadniczo jest inne wykorzystanie komina przy dostawieniu bocznym, a szczególnie niekorzystne jest usytuowanie wędzarni bezpośrednio pod kominem w jego najniższej części. Obu tych rozwiązań nie polecam - ( może któryś z wspólnych użytkowników komina spalić odpady toksyczne lub opakowania ) Nie mylić z wędzarniami kominowymi w wiejskich chatkach, ponieważ były sytuowane w wyższych partiach szerokiego komina, który zawsze był ciepły z wielu powodów i nie spalano nic oprócz drewna. Okres użytkowania tych wędzarni przeminął bezpowrotnie więc i jego zastosowanie obecne również. Dziwi mnie tylko, to że pomimo tylu wspaniałych rozwiązań i sprawdzonych wędzarni zawsze jest "wyjście awaryjne" które prowadzi "donikąd" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-375000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 3 Października 2014 Andyandy, masz rację. Rzeczywiście napisałem nie precyzyjnie. Wędzarnia posiada boczny wlot do przewodu kominowego, który służy do wylotu dymu z wędzarni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-375006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemi5 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 5 Października 2014 Jeśli pozwolisz Andy to zamieszczę to u Ciebie w temacie ze względu na konstrukcję. Parę lat temu miałem okazję brać udział w produkcji pyszności wszelakich w podtarnowskiej wsi u masarza do którego kolejki na przerób to około misiąca. I w czym to się wędziło, ano w takiej konstrukcji, nawet drzwiczki od paleniska były drewniane, gdyż zamykane były jedynie gdy się nie wędziło . Sorki za jakość, ale telefon był cienki, a i ręka jakoś dziwnie pływała . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-375228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 5 Października 2014 No i o to właśnie chodzi, dokładnie o to właśnie. W trakcie wędzenia drzwiczki powinny być otwarte na całą szerokość.Masarz nie hutnik, ani nie palacz kotłowy, i widać wiedział w odróżnieniu od innych "masarzy", na czym polega sztuka opalania wędzarni, jak też samego wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-375240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Jakość wędlin wędzonych i smak przede wszystkim uzależniony jest od wędzenia - opalania. Dlaczego tak ważne jest opalanie - dlatego, że wszystkie substancje biorące udział w wędzeniu: konserwacji i nadanie smaku, pozyskiwane są w wyniku spalania odpowiedniego drewna. Warunki w jakich jest spalane jest drewno decydują o wyrobach, przydatności do spożycia , konserwacji, smaku oraz przede wszystkim o "wartościach pomijanych". Te wartości pomijane w amatorskim wędzeniu, to ilość substancji szkodliwych. Ilość drewna użytego do wędzenia przy opalaniu klasycznym przekłada się na ilość benzopirenu i pewnej ilości nie da się wyeliminować, ale możemy znacznie ograniczyć ilość substancji szkodliwej. Niezależnie od ilości użytego drewna, możemy w nie odpowiednich warunkach spalania wytworzyć bardzo dużą ilość benzopirenu. Wszystko zależy od warunków panujących w wędzarni.1 Konstrukcja wędzarni i zastosowane odpowiednich materiałów2 Odpowiednie palenisko3 Ciepła komora wędzarnicza4 Odprowadzenie dymu bez możliwości refluksu5 Odpowiednia jakość opału 6 Opanowanie i umiejętność obsługi wędzarni - paleniska7 Konsultacje na forum WD bez wsparcia "zdunów" 8 Nie udowadniać na siłę, że można wędzić na wszystkim - bo można wędzić, ale potem zbadać na zawartość toksycznych substancji. Edytowane 5 Października 2014 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-375260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemi5 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 6 Października 2014 Andy i bardziej doświadczeni koledzy i koleżanki, a co myślicie o zastosowaniu zamiast stropu i rury czegoś takiego Szybko i niekłopotliwie.Zamiast szybra paski blachy szerokości boku otworu połączone przyspawanymi drutami. Całkowite zamknięcie lub otwarcie szybra to przesunięcie wajchy właśnie o szerokość otworu. Czy ciepło i dym będzie się rozchodziło równomiernie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-375401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 6 Października 2014 Taką kratkę już widziałem i płyty jumbo, poniekąd zdają egzamin ponieważ jest przysłaniana dachówką w marę potrzeb. Jednak utrzymanie czystości po wędzeniu ryb graniczy z cudem - pomysł kolegi, pracownik energociepłowni: bardzo blisko zduna. Co do przysłony zrobionej z pasków blachy możesz robić i wstawić fotki zawsze się przyda poglądowo. Zastanawiam się dlaczego? i dlaczego? albo dlaczego? tak chcesz utrudnić sobie obsługę wędzarni i skomplikować proces wędzenia. Spytaj drugiej połowy co "proste" to piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-375531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek1970k Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 8 Listopada 2014 witam wszystkich zadymiaczy co stosujecie na spodzie wędzarni do utrzymania czystości Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-382351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 8 Listopada 2014 Dywan Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-382352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 9 Listopada 2014 witam wszystkich zadymiaczy co stosujecie na spodzie wędzarni do utrzymania czystości - To, ważne pytanie. Podczas wędzenia wędlin nic nie daję ponieważ bardzo rzadko dopiekam w wędzarni wyroby. Natomiast podczas wędzenia ryb lub drobiu wysypuję cienką warstwę piasku. Po wędzeniu jeżeli zachodzi potrzeba można usunąć miotełką pozostałości sadzy na siankach wędzarni. Wszystko razem z piaskiem można łatwo usunąć. Deflektor co jakiś czas myję wodą pod ciśnieniem lub szczotką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-382366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 9 Listopada 2014 Ja najzwyczajniej wyłożyłem dno komory wędzarniczej płytkami... Jak coś się pobudzi to wystarczy papierowy ręcznik i po sprawie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-382368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 9 Listopada 2014 Jak coś się pobudzi to wystarczy papierowy ręcznik i po sprawie ;-) Przy małej ilości tak, ale spróbuj uwędzić i dopiec 120 ćwiartek kurczaka wtedy papierowy ręcznik zamienisz na pampersa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-382371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek53 Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 9 Listopada 2014 Ja przy wędzeniu ryb daję na dno zwykłą folię alu, potem wystarczy ją zdjąć i wyrzucić a strop wygląda jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-382378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 10 Listopada 2014 ale spróbuj uwędzić i dopiec 120 ćwiartek kurczaka wtedy papierowy ręcznik zamienisz na pampersa tyle to by się nawet u mnie nie zmieściło Ale jak na razie nie miałem z "brudem" większych problemów.... zawsze na koniec wędzenia przecieram dno "puki ciepłe", to i łatwiej schodzi ale motyw proponowany przez Darek53 jest moim zdaniem bardzo dobry.... folia na dno a po wędzeniu do kosza i czysto!Trzeba będzie to wypróbować! Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-382502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 10 Listopada 2014 Najlepszy i najszybszy patent to piasek zamiatasz po i jest czysto Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/8/#findComment-382521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.