Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Binio... chyba miałeś na myśli taki patent jak w "Bogdance", który ja również zastosowałem u siebie... ;) tutaj jest jedno zdjęcie... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11657-najpierw-altanka-później-wędzarnia-kamil-buduje/?p=559244- jak będzie potrzeba to wrzucę więcej ;)

Z tyłu jest możliwość otwarcia lub uchylenia drzwiczek co lepiej widać na tym zdjęciu.

post-40040-0-83253200-1509292347_thumb.jpg

Także do przewietrzania będę otwierał. Otwór około 20x90 cm. Będzie jeszcze blacharka i pomyślę o demontowanej osłonie tak aby poradzić sobie z wiatrem o czym pisze binio. Jak to się sprawdzi w praktyce to zobaczymy. Jeżeli się nie sprawdzi będę dorabiał otwory.

Płytki to gress - pozostałość po pracach w garażu.

Edytowane przez EAnna

Fajna robota wszystko starannie.Jak będziesz często wędził to cala ta wiata  z drewna będzie  śmierdziała!Chyba że nie zamierzasz tam przebywać!Chodzi o spotkania towarzyskie :rolleyes: Bardzo ładnie.pozdrawiam

Jest to mała wiata tylko do wędzenia, żeby na głowę deszcz nie kapał przy wędzeniu i żeby było gdzie butelkę postawić przy dokładaniu do paleniska. Ona ma śmierdzieć dymem. Takie było założenie.

Jak dla zadymiacza, dym z wędzarni może śmierdzieć? Ja jak przechodzę koło mojego kombinatu grillowo-wędzarniczego, to staram się jak najwięcej poniuchać, taki ładny aromat otacza wędzarynę :) 

Jest to mała wiata tylko do wędzenia, żeby na głowę deszcz nie kapał przy wędzeniu i żeby było gdzie butelkę postawić przy dokładaniu do paleniska. Ona ma śmierdzieć dymem. Takie było założenie.

Spoko  :clap:

Jak dla zadymiacza, dym z wędzarni może śmierdzieć? Ja jak przechodzę koło mojego kombinatu grillowo-wędzarniczego, to staram się jak najwięcej poniuchać, taki ładny aromat otacza wędzarynę :)

Ja też lubie! Ale żeby cały czas to trochę  męczace :)

Ale żeby cały czas to trochę  męczace
 po jakimś czasie nos się przyzwyczaja, podobnie jak u szambonurków :D 

Binio... chyba miałeś na myśli taki patent jak w "Bogdance", który ja również zastosowałem u siebie..

Kamil właśnie o coś takiego mi chodziło :thumbsup:

Krzychyzab - teraz zobaczyłem plecy wędzarni - jest ok. do osuszania uchylisz nieco i będzie git. Pomyśl tylko jak zabezpieczyć otwór przed wiatrem - no chyba, że plecy są z tej strony z której rzadko wieje wiatr - ale wiesz ;) strzeżonego strzeże (możesz skorzystać z rozwiązania , które zrobił Kamil ).  Cała konstrukcja estetycznie wykonana (diabeł tkwi w szczegółach) - Lubię taką robotę :clap: :clap:. Nie tylko będzie działać jak należy, będzie też ozdobą ogrodu. Kibelek nie musi być szpetny.  :thumbsup:  :thumbsup: . Pozdrwiam

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

• 2 tygodnie później...
Pierwsze wędzenie udane. Proszę jednak doświadczonych kolegów o podpowiedź z jaką intensywnością powinno się spalać drewno podczas osuszania. Przy otwartym otworze miałem problem z uzyskaniem temperatury 60 stopni mimo nagromadzenia dużej ilości żaru w palenisku. Czy w czasie osuszania w paleniska ma być intensywny płomień żeby przy dużym przepływie powietrza było mało dymu i wyższa temperatura. Dodam, że temperatura na zewnątrz około 5 stopni i duży wiatr był.

post-82069-0-27359000-1510507202_thumb.jpg

Pierwsze wędzenie udane

Bardzo udne.

Wędzonki  pieknie osuszone o czym świadczy wynik końcowy  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

z jaką intensywnością powinno się spalać drewno podczas osuszania.

Generalnie powinieneś osuszać na żarze i bezwładności cieplnej wędzarni

Przy otwartym otworze miałem problem z uzyskaniem temperatury 60 stopni mimo nagromadzenia dużej ilości żaru w palenisku.

Którym ? drzwiczkami , czy wywiewami  (jeżeli przy wywiewie to raczej normalna przy osuszaniu 60 stopni to trochę za wysoka temp) , jeszcze jaki termometr (z nimi jest różnie ) i czy miejsce pomiaru było reprezentatywne . Jeżeli otwory były dobrane i drewno jak należy + dobry termometr w dobrym miejscu to temperatura mizerna. Ale coś mi  się nie chce wierzyć, jak wszystko  o key abyś nie osiągnął wyższej temp.

Wiec doprecyzuj kwestie który otwór , który etap może coś na forum poradzimy :)

Czy w czasie osuszania w paleniska ma być intensywny płomień żeby przy dużym przepływie powietrza było mało dymu i wyższa temperatura.

Przy osuszaniu nie przy pieczeniu tak (z tą intensywnością to spokojnie patrzymy na temperaturę przy pieczeniu  tak 80-90 stopni )

Dodam, że temperatura na zewnątrz około 5 stopni i duży wiatr był.

Bywało lepiej ale też i gorzej :)  może ?  dlatego nie mogłeś osiągnąć 60 stopni (tz przez wiatr) . Wyrobu  :thumbsup:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Witam, planuję wybudować wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim wg zamieszczonego tu projektu.Jednak komora będzie z cegły wzięta z projektu Bogdana https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5472-wędzarnia-bogdana/page-12

Moje pytanie brzmi czy od środka obić drewnem i blachą?

Czy deska wełna blacha?

Czy wełna blacha?

Czy sposób odprowadzania spalin jaki zastosował Bogdan sprawdzi się w przypadku paleniska bezpośredniego?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Edytowane przez piotrek2084

Spaliny??

Dym to też spaliny, chociaż nie kojarzy się dobrze.

Nie bądź taki ortodoksyjny i nie pesz nowego zadymiacza proszę  :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Moje pytanie brzmi czy od środka obić drewnem i blachą?

Czy deska wełna blacha?

Czy wełna blacha?

Raczej 1 odpowiedź . ewentualnie 2 jak chcesz cieplej (opinie podzielone) 3. bym odpuścił ze względu na trudność wykonania takiego pokrycia (żeby było szczelne i wełna nie fruwała w wędzarni)  Do dymu najlepsze "notowania" mają  boczne otwory. :)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

No ja też skłonił bym się ku rozwiązaniu deski + blacha. Opcja z wełną mnie nie przekonuje ze względu na ewentualne skropliny i późniejsze zawilgocenia wełny. Skoro przy opalaniu przez kanał nagrzanie i utrzymanie temperatury nie sprawia problemu to bezpośrednim płatnikiem też powinno być dobrze :-) Edytowane przez piotrek2084