Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

A do mnie dotarła szuflada. Wujo kumpla się sprawił. Ładnie pospawał ozdobną listwę - od tyłu. Jeszcze uchwyt przykręcę i pomaluję  farbą odp. na wys. temp.

post-67697-0-65203700-1471427760_thumb.jpgpost-67697-0-51963700-1471427761_thumb.jpgpost-67697-0-46029500-1471427762_thumb.jpgpost-67697-0-28647700-1471427763_thumb.jpg

Czy ta przednia część jest przyspawana na stałe do szuflady? Bo, jeżeli tak to przy podkładaniu drewna będziesz musiał dużo ją wysuwać, trochę będzie się dymiło . Chociaż z drugiej strony umiejętnie paląc nie tak często się podkłada :) a ornament :thumbsup:

Jasne. Na zimno.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Jasne ze temp otoczenia ma znaczenie. Wedzenie zimne 25-30 stopni. Czy nawet nizej. Ale jak masz na dworze 5-10 stopni to jak bez grzalki ? Ja mam grzalke 2000 W oraz dymogenerator. Moge wedzic tradycyjnie albo na lenia. Albo na zimno samym dymo albo z grzalka. W nowej wedzarni chce tak samo bo daje to niezle mozliwosci.

Czy ta przednia część jest przyspawana na stałe do szuflady? Bo, jeżeli tak to przy podkładaniu drewna będziesz musiał dużo ją wysuwać, trochę będzie się dymiło . Chociaż z drugiej strony umiejętnie paląc nie tak często się podkłada :) a ornament :thumbsup:

Heja. Jak to szuflada. Na stałe przyspawane. Jedynym jej minusem chyba będzie właśnie podkładanie. Ale nie chodzi o dymienie. Tylko o wagę samej szuflady. I dlatego będą dwa płaskowniki przywiercone do fundamentu. Potem na nie smar grafitowy albo i bez smaru. I szuflada będzie się łatwiej wysuwała. Szufladę polecił mi beiot. I mi się pomysł spodobał. Zobaczymy jaka będzie w użytkowaniu :)

Potem na nie smar grafitowy albo i bez smaru.

Najlepsze byłyby kulki. 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

...Tylko o wagę samej szuflady...

Najlepsze co można zrobić, to przytwierdzić do podłoża pod paleniskiem,

powiedzmy 6 do 8 szyn(np. z kątownika)!  :cool:

BTW

Boczne prowadnice(ze smarem), czy kulki to zdecydowanie zły pomysł.  :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Przyspawaj z boku pręty i załóż łożyska, wysiłek będzie żaden

Edytowane przez waro58

Pozdrawiam

Waldek

hehehehe dzięki dzięki...ale najpierw skłaniam się do pierwotnego pomysłu z płaskownikami....nie wypali to będę dalej kombinował :) łożyska brzmią ciekawie :)

Edytowane przez Perszing37

Zamiast płaskowników, użyj kątowników, po dwa łożyska mocowane pionowo i po dwa poziomo, będziesz miał idealne prowadzenie.

Pozdrawiam

Waldek

Witam 

z jakich desek wykonać wędzarnie. Posiadam deski sosnowe.. czy się nadają?

Sosnowe sie nadaja,,sa jednak nie trwale,,musza byc dobrze wysuszone,,przez pierwsze wedzenia wycieka z nich zywica,,szybko sie robia czarne i brzydkie,,polecam drewno lisciaste najlepiej jak najtwardze o gestej strukturze

Witam

Z racji pilnego śledzenia forum i w końcu budowy własnej wędzarenki wg sugestii Andy"ego mam pytanie o szczegół ocieplenia komory drewnianej. Planuję dać od zewnątrz deskę "pióro - wpust" na to wełnę do kominków z folią aluminiową i od środka czarna blachę. I właśnie mam zagwozdkę jak w tym wszystkim umieścić wełnę: czy folią alu od strony desek czy od strony blachy. Myślę, że raczej od strony desek, bo zabezpieczy ją przed ewentualnym zamoczeniem? Zgłębiłem dużo tematów o budowie "kibelków", ale tego szczegółu nie znalazłem.

Skad sie bierze w waszej swiadomosci chec ocieplania komory?? Uwarzam ze podwojne sciany w zupelnosci wystarczaja,,nieszczelnosci w deskach scian sa mile widziane,,wiec po co to wszystko obijacie blachami,welnami itd ???? Wedlug mnie to dosc duzy blad.

OOOOOO FILIP - witaj na WB :)

Skąd się to bierze ???

Ano stąd , że w okresie zimowym oraz jesiennym łatwiej utrzymać odpowiednią temperaturę.

Skąd blachy ?

Do 1/3 wysokości dla bezpieczeństwa - chociaż moje twierdzenie jest takie, że odymiona drewniana komora się nie zapali. Mam obecnie drewnianą prostopadłościenną wędzarnię i nic się z tym nie dzieje. Ale klopik sam chce obić do 1/3 wysokości kwasiakiem.

Iny powód - jak się nie stosuje w środku desek to aby przykryć izolację daje się blachę. Kwasiak jest najlepszy ale też najdroższy.

SOSNOWE deski - moja wędzarnia ma już 3 lata i nic się z nimi nie dzieje. Z zewnątrz była zaimpregnowana a w środku sama się zaimpregnowała po kilku wędzeniach. Producent tejże wędzarni dobre , suche deski użył bo nic nie wyciekało. Jak się ma dojście do drewna nie iglastego - to tym lepiej. Ale jak się ma pod ręką iglaka to NO PROBLEM - jak się to U WAS mówi :)

Zamiast płaskowników, użyj kątowników, po dwa łożyska mocowane pionowo i po dwa poziomo, będziesz miał idealne prowadzenie.

Kurde a może jakiś szkic albo tłumaczenie jak dla debila ???

Bo jakoś nie bardzo kumam jakbym to miał zrobić hehehe

Za lotny w takich sprawach nie jestem :)

Bo jakoś nie bardzo kumam jakbym to miał zrobić hehehe

Kółka np takie:

http://e-kolka.com.pl/p/2104,196/rolka-jezdna-fi-30mm-do-bram-na-rure-----rjr-30-6l/

dwa pręty w poprzek szuflady wystające na zewnątrz (osie dla kółek) ...  na dno paleniska dwie rurki jako prowadnice i temat z czapy ;) 

Albo jeszcze prościej znajomy tokarz wytoczyć 4 małe kółka albo dociąć z grubościennej rury cztery śruby jako oski rolek a na dno dwa kątowniki ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Wg mnie dwa kątowniki jako prowadnice w zupełności wystarczą... :cool:

To jest mała szufladka na 3-4 szczapy drewna w palenisku wędzarni, a nie do pieca w ciepłowni ;)

moje twierdzenie jest takie, że odymiona drewniana komora się nie zapali.

Moja była odymiona i spłonęła.

Piszę ku przestrodze. 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

chociaż moje twierdzenie jest takie, że odymiona drewniana komora się nie zapali
drewno to tylko drewno suche  -odymione troche tłuszczy - odrobina płomienia i niestety  ......

Muskie - to ryba 🙃