Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Styropian kominkowy to styropian tylko że obłożony folią aluminiową. 

Blacha jest cienka i wygląda na ocynk. Wody raczej nie chłonie....

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Gość ArkoGdynia
Styropian kominkowy to styropian tylko że obłożony folią aluminiową.

 

to ja bym raczej tego nie dawał, zostało Ci pewnie po ogrzewaniu podłogowym, bo tylko tam coś takiego widziałem, ale żeby to stosować do kominka.... ciekawostka ... warto zakręcić się koło wełny mineralnej ( nie szklanej) !!

Edytowane przez ArkoGdynia

Skorzystam z tego tematu, by przypomnieć Koledze Andyandy'emu, że Koledzy KarKan z kasą i niecierpliwością, a pawljack z kamerą czekają na sfinalizowanie sprawy budowy pokazowej wędzarni. Pilne. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Czy deski na komorę wystarczą 15 mm ? Właśnie takie widziałem w sklepie ( pióro wpust) i zastanawiam się czy czasami nie będzie to za cienkie? 

 

I czy zamiast blachy można użyć płytę OSB ? 

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

 

 

Skorzystam z tego tematu, by przypomnieć Koledze Andyandy'emu, że Koledzy KarKan z kasą i niecierpliwością, a pawljack z kamerą czekają na sfinalizowanie sprawy budowy pokazowej wędzarni. Pilne
Nie widzę powodu do czekania. Niech zaczynają budować i filmować. Ewentualne problemy rozwiążę telefonicznie, ponieważ nie zawsze jestem na necie.  

Styropian kominkowy to styropian tylko że obłożony folią aluminiową. 

Blacha jest cienka i wygląda na ocynk. Wody raczej nie chłonie....

Przepraszam Cie ale sądzę ze pomieszało Ci sie troszkę. Nie słyszałem o styropianie kominkowym. Materiały z kosmosu. Podaj jakiś link do takiego produktu. Jedynie co mi przychodzi do głowy to taki materiał owszem jest i stosuje się je do termoizolacji ale nie do kominków. 

Małą uwaga do styropianu wszelkiej maści. Styropian ulegnie rozpadowi błyskawicznie pod działaniem składników dymu. Żądni wiedzy niech zrobią doświadczenie. 

Witam serdecznie.

To mój pierwszy post na tym forum, po prawie tygodniu lektury, i wczorajszej rejestracji. Ale do rzeczy. Rodzinka dojrzała do budowy wędzarni. Wreszcie... Mam jeszcze chwilę do rozpoczęcia inwestycji, więc postanowiłem popytać. Czytając forum zdecydowałem, że będzie to coś w stylu " Andyandy". Problem jednak w tym, że nie przekonam znakomitej części "inwestorów" do zewnętrznej formy tego typu wędzarni, a to z powodu wychodka który kiedyś stał w tej części ogrodu :)

Potrzebuję zatem pomysłu na zamaskowanie kibelka. Do całości chcę jeszcze dopiąć jakoś grila. Gdzieś widziałem tu całkiem fajny projekt, i go kurcze zgubiłem.

Druga sprawa to jak rozwiązać problem z ociekającym tłuszczem? Ociekacz z blachy? Czy w ogóle dać sobie spokój z ociekaczem? I takie pytanie jeszcze mnie męczy mianowicie cóż to jest ognioodporny beton?  

 

Zapomniałem jeszcze o jednym. Cały czas mnie nurtuje pytanie, czy gazy które przecież gromadzą się pod dachem nie zapalą w końcu tej budki?

Czy nie było by sensowne dodać do paleniska awaryjny przewód kominowy, który "w razie niemca" odpuści nadmiar dymu na zewnątrz?

Edytowane przez bizon301

Przecież możesz wykonać to co pokazuje Wojtek Minor, tylko należy zrobić prosty zabieg tuningowy. Zrezygnować z tego zbędnego i kłopotliwego kanału.  Wykonać tylko sam blat. Blat będzie przydatny do wszelkich czynności związanych z naszym hobby, a tam gdzie jest u Wojtka palenisko, podnieść nad nim nieco do góry połać dachową, pod nią na tym istniejącym palenisku wykonać grill, ruszt, lub płytę kuchenną. Przecież to wizualnie naprawdę bardzo ładny projekt,  zmienić w nim tylko konfigurację z usytuowania paleniska na bezpośrednią, czyli palenisko tam gdzie Wojtek wykonał schowek pod komorą, i masz uniwersalne miejsce do grillowania, wędzenia i wypoczynku. Reasumując, Zastosować jako wizualny  projekt architektoniczny wędzarnię Wojtka Minora, z zastosowaniem zaleceń technicznych kol. AndyAndy, zgrabnie połączyć to w jedną wspaniałą całość, i masz całkowitą pewność oraz  gwarancję że zarówno małżonka będzie zachwycona, jak też bezapelacyjnie zyskasz uznanie sąsiadów.

http://www.wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie

Edytowane przez sverige2

No... Teraz spojrzałem innym okiem na tą "Minorową" wędzarnię. Czasem rzeczy oczywiste nie przychodzą tak łatwo do głowy. Mam już pomysła. 

Dzięki. :)

1. Czy drzwi od wędzarni należy również ocieplić ? 

 

2. Mam termometr zwykły przeznaczony do wędzarni. Słyszałem jednak że lubi przekłamywać. Prawda to ? 

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Beton żaroodporny... Kup cement żaroodporny np. GORKAL  25 kg Ci wystarczy..  Najlepiej mieszać z kruszonym kruszywem.

 Jest dość drogi.

Edytowane przez januszfeniks

Dzięki. Człowiek całe życie się uczy, a i tak.... 

Nie miałem pojęcia, że takie coś istnieje. Ale cena mnie troszkę powaliła. Około 131zł.  Chyba polecę troszkę grubiej, i tłuściej zwykłym. 

Tak się zastanawiam. Zbroić strop nad paleniskiem, czy nie zbroić. Ale chyba zazbroję, Zrobię wyżej, grubiej, i zazbroję, na fi10.

Nie możesz  tłuściej bo powstanie skurcz i popęka. Najlepszy będzie żwir płukany a naj naj to łamany, tłuczony itp. Do tego trzeba dobrze zawibrować. Np szlifierką wibracyjną do drzewa. Przykładasz do deski szalunku i z 10,15 minut polataj. Wówczas na pewno kilkanaście lat masz z głowy. W takim palenisku temperatury nie są jak w piecu węglowym..

No właśnie do końca jeszcze nie wiem jak wygląda palenie w takim ustrojswie. Jakie temperatury chodzą po "stropie", itd.  Do tej pory miałem do czynienia wyłącznie z beczkami, i ich modyfikacjami. Czyli zawsze ziemny tunel, i coś na jego końcu, beczka albo skrzynka. Jak by się nie paliło tak było dobrze, bo płomień był z dala od beczki. Tu zaś palę pod spodem, i trochę działam na przekór rozsądkowi. Takie tam, rozterki młodej harcerki. No, ale decyzja zapadła. Płyta fundamentowa już schnie.

Do wibrowania mam starą pompkę akwarystyczną, przykręconą do deski. Wysłużony patent, ale jeszcze ten jeden raz śmignie. O szlifierce nie pomyślałem. A mam ze dwie zarżnięte w piwnicy. :)

Dzięki Januszfeniks.

Gość ArkoGdynia

 

 

Do tego trzeba dobrze zawibrować. Np szlifierką wibracyjną do drzewa. Przykładasz do deski szalunku i z 10,15 minut polataj

tego patentu na wywibrowanie betonu to nie znałem....bardzo fajny pomysł... akurat będę lał sklepienie komory paleniska bezpośredniego a za niedługo blat więc ten patent na pewno sprawdzę :] 

Dziękować bardzo!

Bizon, jeżeli masz obawy to spójrz sobie na ostatni wpis i fotki kolegi Tomas Gosport. Przeczytaj jego temat od początku a nie będziesz miał żadnych obiekcji z wyborem właściwej metody. Palenie w piecu, a wędzenie to zasadnicza różnica

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas-gosport/page-3?do=findComment&comment=361882

Edytowane przez sverige2

I właśnie to palenisko i komentarz Tomasa do niego, pokazuje na czym polega różnica i efekty, pomiędzy paleniem w "piecu" z kanałem, a jak wygląda autentyczne wędzenie w wędzarni.

Edytowane przez sverige2
Gość ArkoGdynia

Nie ukrywaną dewizą każdego porządnego wędzarza jest "Wędzenie to sztuka palenia drzewem",,,, i to jest bezdyskusyjne :]

Każda wędzarnia jest inna i w innych warunkach jest użytkowana i każdej trzeba się "nauczyć" :] a nauka przychodzi z czasem...... :thumbsup:

 

 

"Wędzenie to sztuka palenia drzewem"

 

Oj będzie ciężko ... :( ... drewnem prościej ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

 

Każda wędzarnia jest inna i w innych warunkach jest użytkowana i każdej trzeba się "nauczyć"

 

Pełna zgoda, lecz jedna zasada pozostaje niezmienna. Wędzarnia z kanałem działa jak typowy piec, ze względu na ów kanał właśnie, i dla tego należy posiąść i opanować sztukę palenia w piecu. Wędzarnia zaś z takim paleniskiem jakie demonstruje Tomas, po prostu wędzi żarzącymi się tylko szczapami, bez konieczności stosowania  płomienia i otwartego piecowego ognia, zaś o samym stopniu trudności samej obsługi, mówi zamieszczony przez niego komentarz.

Najnowszy plik opracowany przez Kolegę Andyandy'ego, a dotyczący projektowania i budowy wędzarni, rozszerzony o kilka nowych danych:

 

http://rapidshare.com/share/53D6FA853C2E4FCA7932660168320C46

 

Zapraszam do pobierania

Nie mogę pobrać tego pliku, czy jest jeszcze gdzięś indziej zapisany ?

junior

Pobieram i jest ok ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.