Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was serdecznie,

mecze juz w ramach wolnego czasu moja wedzarnie i zaczalem dobierac sie do dachu.... imam takie pytanie konstrukcje dachu ( jedno spadowy) zrobilem z kantowek debowych 10x10x100cm na gore bede dawal podbitke z wpustem ale co nad aby woda nie wchodziła do srodka ? wiadomo , ze papa nie :)

Polecam gont bitumiczny. Cena w miarę i ładnie wygląda. Ja czekam z utęsknieniem wiosny i budowy mego kombajnu.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.

Polecam gont bitumiczny. Cena w miarę i ładnie wygląda. Ja czekam z utęsknieniem wiosny i budowy mego kombajnu.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Warto :)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

no tak ale jak przy gorze dachu bedzie 100 c to co dac pomiedzy przeciez papa nie moze byc bo sie stopi :( membraa dachowa rowniez do 100c :(a ja chcialbym zrobic podbitka na to cos i jak dam lupek to nie bedzie cieklo ?

No, ale skoro belki są 10x10, to co stoi na przeszkodzie, żeby podbić je od wewnątrz komory, na górę położyć możesz, ale nie musisz warstwę wełny, następnie przybić deski od góry i masz problem rozwiązany. Jak masz obawy, że drobiny wełny mogą przedostać się, mimo deskowania na wpust, to wyłóż deski folia aluminiową, 2-3wartswy. Od góry zostaw szczelinę wentylacyjną.

post-87196-0-38544700-1511822938_thumb.jpg

post-87196-0-85669900-1511823135_thumb.jpg

Edytowane przez witek1965

Witam

Przeczytałam cały wątek , i oczywiście pewne rzeczy mnie ominęły  :blush: .

Murowanie cegieł, było ze zaprawa zwykła, było że cement z piaskiem, górkal i pewnie było coś jeszcze ale się pogubiłam  :cry:

Potrzebuję rady co do murarki cegieł, jakiej zaprawy użyć konkretnie typ rodzaj, firma.

Cegła zwykła pełna lub rozbiórkowa( koszmarnie nie równa ) i nie wiem czy tej mi starczy. 

Żadnych udziwnionych fug, najlepiej cienkowarstwowa ( jak klej ).

Wiadomo ze pytanie laika, ale nie mogę pójść do marketu czy składu budowlanego i się zapytać, strach się bać co mi wcisną  :facepalm:

Pozdrawiam  

Murowanie na zwykłą zaprawę lub np. zaprawę do klinkieru z trasem - zwykła tzn najzwyklejsza zaprawa murarska, a do klinkieru może być np. zaprawa do klinkieru POZMUR-KL 130 Kreisel (ja używałem grafitowej) ;)

Cegła zwykła lub klinkierowa pełna będzie najlepszym rozwiązaniem, jeśli masz rozbiórkową też może być, a i klinkier "dziurawka" też się nada chociaż sporo ludzi poleca pełną ;)

Jak będzie ładnie wymurowane palenisko to spoina/fuga dodaje tylko uroku ;)

Cegła zwykła pełna. Marny ze mnie murarz, lepiej radze sobie z drewnem z wylewką tez dam radę ale murowania cegieł nie cierpię.

Klinkierowa cegła odpada. Mam stary dom i wędzarnia wyglądała by lepiej niż cała reszta, a wtedy rodzina by mnie wykończyła ze trzeba dom obłożyć  :facepalm:  

tu wiesz są różne trendy. teraz ludziska kupują stare cegły, tną je na plastry i wykładają tym w domu ściany. Wzglednie firmy kupuja stodoły do rozbiórki i szykuja pod zamówienie takie plastry. cena, panie zdecydowanie wyższa od czyściutkiej i nowiutkiej klinkierowej.

tu wiesz są różne trendy. teraz ludziska kupują stare cegły, tną je na plastry i wykładają tym w domu ściany. Wzglednie firmy kupuja stodoły do rozbiórki i szykuja pod zamówienie takie plastry. cena, panie zdecydowanie wyższa od czyściutkiej i nowiutkiej klinkierowej.

Oooo jakie to odkrywcze nie wiedziałam ze ludzie maja takie dziwne pomysły.

I własnie dlatego mam problemy w sklepach budowlanych  :facepalm: .... ehhh faceci

Poddaje się :mellow:  Witek oczywiście masz racje  :facepalm:

Wracając do tematu ...zwykła czerwona najlepiej prawie bez fugi ( oczywiście jak się da, jak nie, to pobawię się listewkami lub innym cho.......m ).

Czyli wygodna prosta wypróbowana zaprawa do cegły zwykłej czerwonej, wiadomo ze do wymurowania kibelka Andyandyego  :D

Wychodzi na to że do zwykłej czerwonej cegły mam użyć zaprawy do klinkieru, użyć dystansów ... i fuga ... eee własnie ta nieszczęsna fuga ... jak napiszecie mi ze mam to fugować fugą do klinkieru ... to skoczę z okna. 

prosto, dobrze, w rozsądnej cenie .... to to nie będzie.

( przepraszam za marudzenie ale kobiety tak mają, dokładne wiadomości pozwolą mi na bezproblemowa pracę, mam miejsce na wędzarnie, powoli powstaje plan ale szczegóły leżą i kwiczą )

pozdrawiam wszystkich

Proponuję zaprawę do klinkieru ponieważ wg mnie dużo ładniej wygląda i bardzo dobrze się nią muruje - a kilkaset kilogramów jej użyłem... ;) Dystanse i listwy do klinkieru -które to NIE SĄ tylko do klinkieru - pozwolą na swobodną pracę bez nerwów (przynajmniej je zminimalizują) ;)

Będzie będzie... więcej optymizmu ;)

ps. Jak chcesz zobaczyć jak wygląda fuga przy "cegle nie klinkierowej" zapraszam do mojego tematu... Zacząłem od altany... a tutaj jest początek budowy wędzarni... i nie tylko... ;)https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11657-najpierw-altanka-później-wędzarnia-kamil-buduje/?p=505260

bez udziwnień - to będzie - wędzarnia to nie konstrukcja mostowa ani na 3000 lat  :D ​, ciesze się ,że już zaczynasz przygotowywać się na wiosnę - wiedza będzie jak znalazł. :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

powoli powstaje plan

jak będzie miała  plan co chcesz  , będziesz znała swój budżet to

szczegóły leżą
szybko ogarniemy :)
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

wędzarnia to nie konstrukcja mostowa ani na 3000 lat

A nie chciałbyś , żeby za 3000 lat archeolodzy odkopali Twoją wędzarnię i zastanawiali się  "co to może być" ?  :laugh:  ;)   

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Witam wszystkich,

Jest to mój pierwszy wpis który oczywiście wiąże się z pewnym problemem. Pewien czas temu zleciła lokalnemu "fachowcowi" budowę wędzarni wg projektu Andyandy'ego. Efekt był zadowalający do momentu pierwszego przepalania mojej zadymiarki.

Problemy są właściwie dwa ale nie wiem czy są równie istotne.

Otóż mój mistrz budownictwa nie zastosował żadnego zbrojenia do fundamentu (wymiary 110 cm x 115 cm spód zagęszczony oraz wysypany kamieniami różnej wielkości - warstwa około 40 cm na to około 300 - 350 kg betonu b20 oraz brak izolacji)

W trakcie przepalania po około 40 min, wierzchnia warstwa fundamentu około 3 mm bezpośrednio pod źródłem ciepła dosłownie wystrzeliła w powietrze. Jak ustaliła z ww. majstrem to normalne i niby nic się nie stało bo końcówkę wylewki zrobił bardziej rzadką...????

Drugi problem to taki że od środka paleniska do jego krawędzi pojawiło się pęknięcie około 2mm po kolejnych 90 min przepalania.

I teraz czy mogę ratować wędzarnie obkopując fundament i wzmocnić go jakąś obejmą stalowa, pomalować jego boki masą bitumiczną A samo pęknięcie uzupełnić uszczelniaczem kominkowym?

Czy zaadaptować wędzarnię na szafkę narzędziową???

Problem jest taki że w domu jestem tyko na weekendy i nie zrobiłem aktualnego zdjęcia stanu fundamentu. Postaram się to ogarnąć na biegu.

Myślałem też żeby do paleniska zrobić stalowe koryto w którym będę rozpalać tak żeby bezpośrednio nie nagrzewać fundamentu.

Problem jest taki że w domu jestem tyko na weekendy i nie zrobiłem aktualnego zdjęcia stanu fundamentu. Postaram się to ogarnąć na biegu.

Myślałem też żeby do paleniska zrobić stalowe koryto w którym będę rozpalać tak żeby bezpośrednio nie nagrzewać fundamentu.

Ja dałem zbrojenie na płytę i też strzelił jak z kapiszona, a płyta była wylewana w kwietniu a przepalałem dopiero teraz zastosowałem blaszkę taka do piekarnika i cisza,beton tak ma, nie lubi wysokich temperatur.

beton tak ma, nie lubi wysokich temperatur.

1.Jak jest wilgotny 2 jak jest niezwiązany (to nie lubi żadnych)

A tak na marginesie masz samochód ? pewnie tak i obojętnie czy disel czy benzyna to tak od razu w *cenzura*... na gaz 4,5  tys obrotów ? czy . najpierw delikatnie i ma złapać temperaturę, rozprowadzić olej  itd :)   . 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.