Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dymogenerator Ligawy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10165 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 gru 2017 - 15:43

Kol. Ligawa z Vancouver to mistrz ekperymentów i niestrudzony poszukiwacz najprostszych rozwiązań.

W czasie tegorocznego pobytu w Polsce Pana Jacka  wypytałam Go o dymogenerator, którego aktualnie używa.

Poprosił mnie o keksówkę do ciasta i wszystko wytłumaczył.

Po powrocie do Kanady wsparł tłumaczenie kilkoma zdjęciami więc w 15 min. zrobiliśmy dymogenerator.

W ub. tygodniu uruchomiłam go do zimnego wędzenia kiełbasy.

Wędzenie zaczęło się o godz. 11:00 a zakończyło - po wyczerpaniu paliwa - ok. 18:00.

Bez żadnej ingerencji z mojej strony. Ponieważ dymogenerator był użyty po raz pierwszy więc sprawdzałam co godz. czy mnie nie woła :D

Ale nic ode mnie nie chciał więc od razu go polubiłam  :hug:

Zapytałam Pana Jacka, czy mogę jego zdjęcia zamieścić na forum co nie tylko zaakceptował ale się bardzo ucieszył, że może ktoś skorzysta.

 

Dno keksówki należy gęsto nawiercić ( φ4 ) oraz zamocować na rogach 4 śruby, które będą nóżkami i zapewnią dystans dna od podłoża.

Załączony plik  IMG_5584.JPG   53,43 KB   32 Ilość pobrań

 

Dno wysypujemy zrębkami drewna do wędzenia

Załączony plik  IMG_5585.JPG   56,89 KB   34 Ilość pobrań

 

Na środku formujemy wyższy wałek z tych zrębków 

Załączony plik  IMG_5586.JPG   57,12 KB   29 Ilość pobrań

 

Po bokach zasypujemy trocinami

Załączony plik  IMG_5587.JPG   62,89 KB   28 Ilość pobrań

 

Teraz powierzchnię trocin należy zwilżyć wodą

Załączony plik  IMG_5588.JPG   57,32 KB   27 Ilość pobrań

 

Dosypujemy następną warstwę trocin

Załączony plik  IMG_5589.JPG   59,23 KB   27 Ilość pobrań

 

I znowu zwilżamy je wodą (środek, czyli zrebki, powinny byc suche)

Załączony plik  IMG_5590.JPG   62,85 KB   23 Ilość pobrań

 

Tak przygotowany zasyp należy podpalić na środku zapalarką gazową i cieszyc się dymem.

Załączony plik  IMG_5593.JPG   49,73 KB   27 Ilość pobrań

 

Ja wstawiłam rynienkę do paleniska wędzarni i uchyliłam drzwiczki aby zapewnić dostęp powietrza.

Dymu jest niewiele ale jest cały czas, u mnie te 7h.

Aby zwiększyć ilość dymu formujemy dwa wałki zrębków w odległości 1/4 od obu końców rynienki.

Zapala sie w tej wersji oba spiętrzenia i dym rozchodzi się czterema strumieniami.

Oczywistym jest, że szersza rynienka da więcej dymu.


Użytkownik EAnna edytował ten post 18 gru 2017 - 15:53


#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 gru 2017 - 15:50

Dzięki EAnno za opracowanie i umieszczenie na forum tego materiału. Na pewno wielu forowioczom ten pomysł autorstwa Kolegi ligawy przypadnie do gustu. Bardzo nikłymi środkami, zapewniamy sobie super żródło dymku. :D



#3 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2557 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 18 gru 2017 - 18:44

Trzeba przyznać , rewelacyjne rozwiązanie , wierzę ,że działa , więc zaraz sam sprawdzę .Dziekuję EAnnie za umieszczenie pomysłu na forum.  Pozdrawiam 



#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10165 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 gru 2017 - 19:03

zaraz sam sprawdzę

Szersza blaszka będzie lepsza. Na zdjęciach widać, że Jacek eksperymentował z różnymi wielkościami. 



#5 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2557 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 18 gru 2017 - 21:03

Dziękuję za podpowiedż , moja wędzarnia jest dość spora , skorzystam z uwagi, dziekuję .Pozdrawiam



#6 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4308 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 18 gru 2017 - 21:04

Waznym bedzie, z jakiego Materialu jest/byla wykonana foremka gdyz na rynku mamy praktycznie tylko powlekane czyms tam foremki..
Np. Teflon przy ok. 200 C° wydziela substancje trujace.

#7 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2557 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 18 gru 2017 - 21:06

Gregtom , wykorzystam blaszki blaszane , bez powłoki , dzięki .Pozdrawiam



#8 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 18 gru 2017 - 21:12

 

Np. Teflon przy ok. 200 C° wydziela substancje trujace

Patelnie powlekane teflonem i foremki do pieczenia , gęsiarki itd - i one wszystkie trują jak złapią 200º ? Coś mi nie bardzo w to uwierzyć. Przecież pieczemy i smażymy na tym



#9 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1225 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 18 gru 2017 - 21:14

Waznym bedzie, z jakiego Materialu jest/byla wykonana foremka gdyz na rynku mamy praktycznie tylko powlekane czyms tam foremki..
Np. Teflon przy ok. 200 C° wydziela substancje trujace.

:facepalm: 



#10 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4308 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 18 gru 2017 - 21:35


Np. Teflon przy ok. 200 C° wydziela substancje trujace

Patelnie powlekane teflonem i foremki do pieczenia , gęsiarki itd - i one wszystkie trują jak złapią 200º ? Coś mi nie bardzo w to uwierzyć. Przecież pieczemy i smażymy na tym
Tak,ale zauwaz ze podczas smazenia/pieczenia, naczynie jest wypelnione np. miesem, warzywami, plynem itp, co w pewnym sensie podczas obrobki, schladza powierzchnie.
Postaw na gazie pusta patelnie i poczujesz..
[Dodano: 18 gru 2017 - 21:35]
Olek.P.. Klepanie sie po lbie, nic Ci nie pomoze.. https://de.m.wikiped...trafluorethylen

Użytkownik Gregtom edytował ten post 18 gru 2017 - 21:22


#11 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2560 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 18 gru 2017 - 22:13

Wersja dla tych co nie maja keksowki w domu 

https://www.ebay.de/...XQAAOSwZuRZ0r8p

 


[Dodano: 18 gru 2017 - 21:56]

Lub

https://www.amazon.d...trauchgenerator

 


[Dodano: 18 gru 2017 - 22:13]

no i taki model 

https://www.amazon.d...trauchgenerator

 

Załączone pliki



#12 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4308 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 18 gru 2017 - 22:18

😃

https://wedlinydomow...y/?fromsearch=1

#13 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 gru 2017 - 22:41

Patelnie powlekane teflonem i foremki do pieczenia , gęsiarki itd - i one wszystkie trują jak złapią 200º ? Coś mi nie bardzo w to uwierzyć. Przecież pieczemy i smażymy na tym

Ludzie, co Wy wymyślacie. :D Przecież autor podaje jasno - zwykła, blaszana keksówka. Po co piętrzyć problemy? ;) 



#14 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10165 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 kwi 2018 - 19:00

Dzisiaj przyszedł czas na ponowne wypróbowanie dymogeneratowa wg Jacka - Ligawy.

Ponieważ miałam do zadymienia na zimno 6 batonów kiełbasy (5kg), wykorzystałam ogrodowego grilla.

Wygladalo to tak:

Załączony plik  IMG_1412.JPG   77,99 KB   15 Ilość pobrań

A tak zadymiało:

Załączony plik  IMG_1414.JPG   59,41 KB   14 Ilość pobrań 

Efekt wędzenia po 7h:

Załączony plik  IMG_1417.JPG   94,52 KB   14 Ilość pobrań

To, co zostało w rynience:

Załączony plik  IMG_1419.JPG   110,64 KB   14 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_1420.JPG   127,23 KB   14 Ilość pobrań

 

Otwory wentylacyjne na dwóch poziomach, po obu stronach grilla bardzo ułatwiły trwałą nastawę dymu.

Praktycznie to przełożyłam kiełbasy co 2h.

 



#15 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7775 postów

Napisano 22 kwi 2018 - 19:07

dymogeneratowa wg Jacka - Ligawy
ciekawy patent - w praktycznym wykonaniu  :thumbsup: 

#16 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 01 maj 2018 - 11:29

:) Konstrukt ów mieści się w rygorystycznych ramach Prymitywizmu...
Rozwiązanie eko...logiczne...nomiczne, zawierające sporą dozę ergonomii...
Zmałpuję... ;)

#17 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10165 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 maj 2018 - 08:02

Ligawa - Jacek, nie byłby sobą, gdyby cały czas nie eksperymentował.

Właśnie otrzymałam zestaw zdjęć obrazujących trochę inne ułożenie zrębek w rynience, co wg Jacka daje lepsze rezultaty w uzyskiwaniu zimnego dymu.

Jeszcze tego nie próbowałam ale domyślam się, że chodzi o stabilny dym i ew. większą jego ilość.

Ligawa utrzymuje żartobliwie, że lenistwo jest matką wynalazków - przynajmniej w Jego przypadku :D

W tym wypaku zostałą użyta szersza blaszka, z wysokimi ściankami.

 

Na dno perforowanej blaszki wsypujemy warstwę zrębków:

Załączony plik  IMG_6306.JPG   51,81 KB   13 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_6307.JPG   59,58 KB   12 Ilość pobrań  

 

Na środku formujemy pryzmę z wiórków wędzarniczych:

Załączony plik  IMG_6310.JPG   62,47 KB   12 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_6311.JPG   57,97 KB   14 Ilość pobrań  

 

Wiórki warstwowo zwilżzamy wodą:

Załączony plik  IMG_6316.JPG   66,24 KB   10 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_6317.JPG   62 KB   11 Ilość pobrań

 

I zapalamy. Można zapalić z dwóch stron, uzyskamy podwójną ilośc dymu:

Załączony plik  IMG_6334.JPG   60,31 KB   12 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_6324.JPG   63,25 KB   11 Ilość pobrań  

Załączony plik  IMG_6327.JPG   63,67 KB   10 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_6331.JPG   58,88 KB   11 Ilość pobrań

 

 

U Jacka już dymi, wiórki się spalają:

  Załączony plik  IMG_6343.JPG   63,16 KB   12 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_6345.JPG   55,41 KB   11 Ilość pobrań

 

Kiełbasy się wędzą :D

Załączony plik  IMG_6355.JPG   45,11 KB   12 Ilość pobrań

 

Jacku, dziękuję za udostępnienie tych materiałów i życzę zdrowia oraz dalszej inwencji twórczej  :hug:

A dla Wandzi  :flowers:



#18 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 605 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 14 maj 2018 - 13:16

Ja jednak zostanę przy swoim DG. Próbowałem kiedyś na różne sposoby z takim rozwiązaniem, poległem.



#19 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7415 postów

Napisano 14 maj 2018 - 14:52

A mi sie bardzo podoba to rozwiazanie łatwe w wykonaniu i proste w obsłudze.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 605 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 14 maj 2018 - 15:21

A mi sie bardzo podoba to rozwiazanie łatwe w wykonaniu i proste w obsłudze.

Tak, zgadzam się, proste w wykonaniu, lecz u mnie momentalnie gasł.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych