EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Kol. Ligawa z Vancouver to mistrz ekperymentów i niestrudzony poszukiwacz najprostszych rozwiązań.W czasie tegorocznego pobytu w Polsce Pana Jacka wypytałam Go o dymogenerator, którego aktualnie używa.Poprosił mnie o keksówkę do ciasta i wszystko wytłumaczył.Po powrocie do Kanady wsparł tłumaczenie kilkoma zdjęciami więc w 15 min. zrobiliśmy dymogenerator.W ub. tygodniu uruchomiłam go do zimnego wędzenia kiełbasy.Wędzenie zaczęło się o godz. 11:00 a zakończyło - po wyczerpaniu paliwa - ok. 18:00.Bez żadnej ingerencji z mojej strony. Ponieważ dymogenerator był użyty po raz pierwszy więc sprawdzałam co godz. czy mnie nie woła Ale nic ode mnie nie chciał więc od razu go polubiłam Zapytałam Pana Jacka, czy mogę jego zdjęcia zamieścić na forum co nie tylko zaakceptował ale się bardzo ucieszył, że może ktoś skorzysta. Dno keksówki należy gęsto nawiercić ( φ4 ) oraz zamocować na rogach 4 śruby, które będą nóżkami i zapewnią dystans dna od podłoża. Dno wysypujemy zrębkami drewna do wędzenia Na środku formujemy wyższy wałek z tych zrębków Po bokach zasypujemy trocinami Teraz powierzchnię trocin należy zwilżyć wodą Dosypujemy następną warstwę trocin I znowu zwilżamy je wodą (środek, czyli zrebki, powinny byc suche) Tak przygotowany zasyp należy podpalić na środku zapalarką gazową i cieszyc się dymem. Ja wstawiłam rynienkę do paleniska wędzarni i uchyliłam drzwiczki aby zapewnić dostęp powietrza.Dymu jest niewiele ale jest cały czas, u mnie te 7h.Aby zwiększyć ilość dymu formujemy dwa wałki zrębków w odległości 1/4 od obu końców rynienki.Zapala sie w tej wersji oba spiętrzenia i dym rozchodzi się czterema strumieniami.Oczywistym jest, że szersza rynienka da więcej dymu. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Dzięki EAnno za opracowanie i umieszczenie na forum tego materiału. Na pewno wielu forowioczom ten pomysł autorstwa Kolegi ligawy przypadnie do gustu. Bardzo nikłymi środkami, zapewniamy sobie super żródło dymku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Trzeba przyznać , rewelacyjne rozwiązanie , wierzę ,że działa , więc zaraz sam sprawdzę .Dziekuję EAnnie za umieszczenie pomysłu na forum. Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Grudnia 2017 zaraz sam sprawdzę Szersza blaszka będzie lepsza. Na zdjęciach widać, że Jacek eksperymentował z różnymi wielkościami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Dziękuję za podpowiedż , moja wędzarnia jest dość spora , skorzystam z uwagi, dziekuję .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Waznym bedzie, z jakiego Materialu jest/byla wykonana foremka gdyz na rynku mamy praktycznie tylko powlekane czyms tam foremki..Np. Teflon przy ok. 200 C° wydziela substancje trujace. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Gregtom , wykorzystam blaszki blaszane , bez powłoki , dzięki .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Np. Teflon przy ok. 200 C° wydziela substancje trujacePatelnie powlekane teflonem i foremki do pieczenia , gęsiarki itd - i one wszystkie trują jak złapią 200º ? Coś mi nie bardzo w to uwierzyć. Przecież pieczemy i smażymy na tym Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Waznym bedzie, z jakiego Materialu jest/byla wykonana foremka gdyz na rynku mamy praktycznie tylko powlekane czyms tam foremki..Np. Teflon przy ok. 200 C° wydziela substancje trujace. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Np. Teflon przy ok. 200 C° wydziela substancje trujacePatelnie powlekane teflonem i foremki do pieczenia , gęsiarki itd - i one wszystkie trują jak złapią 200º ? Coś mi nie bardzo w to uwierzyć. Przecież pieczemy i smażymy na tymTak,ale zauwaz ze podczas smazenia/pieczenia, naczynie jest wypelnione np. miesem, warzywami, plynem itp, co w pewnym sensie podczas obrobki, schladza powierzchnie.Postaw na gazie pusta patelnie i poczujesz..[Dodano: 18 gru 2017 - 21:35]Olek.P.. Klepanie sie po lbie, nic Ci nie pomoze.. https://de.m.wikipedia.org/wiki/Polytetrafluorethylen Edytowane 18 Grudnia 2017 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Wersja dla tych co nie maja keksowki w domu https://www.ebay.de/itm/barbecook-2239840160-Kaltrauchgenerator-Starter-Set/322799856800?hash=item4b285eeca0:g:zXQAAOSwZuRZ0r8p [Dodano: 18 gru 2017 - 21:56]Lubhttps://www.amazon.de/Kaltraucherzeuger-Edelstahl-Kaltrauchgenerator-Kaltr%C3%A4uchern-R%C3%A4ucherofen/dp/B072XS23XW/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1513630461&sr=8-3&keywords=Kaltrauchgenerator [Dodano: 18 gru 2017 - 22:13]no i taki model https://www.amazon.de/Jaeger-Spar-Brand-Edelstahl-Kaltrauch-Kaltraucherzeuger-R%C3%A4ucher%C3%B6fen/dp/B01EMZOKOK/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1513630461&sr=8-6&keywords=Kaltrauchgenerator Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Grudnia 2017 ???? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10066-generator-dymu-do-zimnego-wędzenia-uniwersalny/?fromsearch=1 Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Patelnie powlekane teflonem i foremki do pieczenia , gęsiarki itd - i one wszystkie trują jak złapią 200º ? Coś mi nie bardzo w to uwierzyć. Przecież pieczemy i smażymy na tym Ludzie, co Wy wymyślacie. Przecież autor podaje jasno - zwykła, blaszana keksówka. Po co piętrzyć problemy? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Dzisiaj przyszedł czas na ponowne wypróbowanie dymogeneratowa wg Jacka - Ligawy.Ponieważ miałam do zadymienia na zimno 6 batonów kiełbasy (5kg), wykorzystałam ogrodowego grilla.Wygladalo to tak:A tak zadymiało: Efekt wędzenia po 7h:To, co zostało w rynience: Otwory wentylacyjne na dwóch poziomach, po obu stronach grilla bardzo ułatwiły trwałą nastawę dymu.Praktycznie to przełożyłam kiełbasy co 2h. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 dymogeneratowa wg Jacka - Ligawy ciekawy patent - w praktycznym wykonaniu Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Maja 2018 Konstrukt ów mieści się w rygorystycznych ramach Prymitywizmu...Rozwiązanie eko...logiczne...nomiczne, zawierające sporą dozę ergonomii...Zmałpuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Maja 2018 Ligawa - Jacek, nie byłby sobą, gdyby cały czas nie eksperymentował.Właśnie otrzymałam zestaw zdjęć obrazujących trochę inne ułożenie zrębek w rynience, co wg Jacka daje lepsze rezultaty w uzyskiwaniu zimnego dymu.Jeszcze tego nie próbowałam ale domyślam się, że chodzi o stabilny dym i ew. większą jego ilość.Ligawa utrzymuje żartobliwie, że lenistwo jest matką wynalazków - przynajmniej w Jego przypadku W tym wypaku zostałą użyta szersza blaszka, z wysokimi ściankami. Na dno perforowanej blaszki wsypujemy warstwę zrębków: Na środku formujemy pryzmę z wiórków wędzarniczych: Wiórki warstwowo zwilżzamy wodą: I zapalamy. Można zapalić z dwóch stron, uzyskamy podwójną ilośc dymu: U Jacka już dymi, wiórki się spalają: Kiełbasy się wędzą Jacku, dziękuję za udostępnienie tych materiałów i życzę zdrowia oraz dalszej inwencji twórczej A dla Wandzi Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Maja 2018 Ja jednak zostanę przy swoim DG. Próbowałem kiedyś na różne sposoby z takim rozwiązaniem, poległem. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Maja 2018 A mi sie bardzo podoba to rozwiazanie łatwe w wykonaniu i proste w obsłudze. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Maja 2018 A mi sie bardzo podoba to rozwiazanie łatwe w wykonaniu i proste w obsłudze.Tak, zgadzam się, proste w wykonaniu, lecz u mnie momentalnie gasł. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Maja 2018 lecz u mnie momentalnie gasł. Na pewno trzeba się "nauczyć" tego dymogeneratora.Uwędziłam na nim dwa razy pieknie kiełbasy umieszczając go w grillu z pokrywąZapalam zapalarką gazową. Nie zapalniczką, tylko zapalarką.Jak się zajmnie odpowiednia ilość zrębek to ogień sam się podtrzymuje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Maja 2018 (edytowane) Próbowałem kiedyś na różne sposoby z takim rozwiązaniem, poległem. Poległeś bo używałeś za grubych zrąbków.Same 10-tki się nie będą tlić.Muszą być drobne wióry a najlepiej to mączka i ew.do tego dodatek wiórów.To nie dymogenerator. Tu musi się palić samoczynnie i czym drobniejsze wióry tym lepiej. Edytowane 14 Maja 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Maja 2018 Podobny temat. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10066-generator-dymu-do-zimnego-wędzenia-uniwersalny/?p=596240 Używam zrębków nr 4 wcześniej suszonych w piekarniku i nie chcą zgasnąć, nie zawieszają się jak w dymogeneratorze, jest kilka kombinacji czasu tlenia sie zrębków jak też temperatury w mojej wędzarence zbudowanej z ula z nadstawką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.