Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tzn. zrobiłeś zalewę 20%. Nie wiem, jakie będzie przeznaczenie udek ale jeśli zamierzasz wykonać kurczaka wg przepisu Dziadka, to zerknij http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=899
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-32662
Udostępnij na innych stronach

Przesadziłeś i to zdrowo :wink: dolej kolejne 5L wody i będzie dobrze, tym bardziej że to drób.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-32668
Udostępnij na innych stronach

Zrobilem zalewe 5l wody na 1kg peklosoli mam nadzieje ze to jest ok

wsadzilem do niej udka z korczaka jak dlugo one musza w tej zalewie byc ???

witam

w takiej zalewie to max 2 godz.aby uratowac udka mozna je nastrzyknac sama

woda z minimalna iloscia cukru tak bardzo dokladnie,aby ta sol troche wyplukalo

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-32692
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Kto soli nie błądzi. Może ten kurczak ma leciec na marsa. Jak w odpowiednim czasie z slanki Kol. Karpik wyciagnie kurczaka i opłucze to nie bedzie problemu. A może na wesoło: każdą częś kurczaka ponumerować i wyciągać pojedynczo co dwie godziny z zalewy. Po uwędzeniu drogą organoleptyczną z łatwościa będzie można ocenic właściwy czas solenia. Biorą pod uwage datę postu i czas to ten kurczak jest już wieczny leżąc tyle w zalewie ( brak informacji o dalszym działaniu ), ale to nie przeszkadza zapytać!!! Kolego Karpik! jak zdrowie po kurczaku, a raczej jaki wariat z porad został przyjety do ratowania kurczaka :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-34639
Udostępnij na innych stronach

Karpik :!: Mój Fentelek dość często wędzi kurczaki, a przede wszystkim udka.

Są moczone w solance przez 24h.Przed wędzeniem są parzone,ale krótko,musiałbyś podpytać

Fentelka. Naprawdę są rewelacyjne.Mięsko jest mięciutkie,delikatne,no i oczywiście

sam proces wędzenia nadaje godny smak dla naszego podniebienia.

Polecam :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-34652
Udostępnij na innych stronach

Tak jak Efcia napisała , to wg. przepisu Dziadka popieram sam tak robię co dwa tydnie ,robiłem raz wg. Jarka Zielona Pietruszka nie powiem da się zjeść ,ale wolę jak Efcia napisała

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-34653
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam wszystkich serdecznie.Regularnie odwiedzalem wasza stone od paru miesiecy,ale dopiero teraz sie zarejestrowalem,tak wyszlo.Waze porady i przepisy to naprawde profesionalna rzecz.Zrobilem duzo wyrobow ktore wychodzily mozna powiedziec WSPANIALE i za to duze dzieki.Ale do rzeczy.Teraz od jakiegos czasu walcze z kurczakami,raz wychodza raz nie bardzo.Moje pytanie jest takie:kurczaki ktore uzywam do wedzenia sa okolo 2kg,nie mam peklosoli tylko nitryt,jaka mam zrobic zalewe zeby bylo idealnie?

 

Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38698
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Poczytaj sobie: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=164

 

W drugi punkcie masz:

2. Dawkowanie nitrytu i saletry należy przeprowadzać bardzo dokładnie i uważnie – przedawkowanie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia, a w wypadku nitrytu nawet życia.

 

I jeszcze tutaj:

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=165

 

Osobiście polecam zaopatrzenie się w peklosól, a jak Cię czas nagli to lepiej użyj samej soli.

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38699
Udostępnij na innych stronach

Artur, NIE UŻYWAJ SAM NITRYTU. Kup gotowe mieszanki peklujące, jak choćby ta: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=902 lub podobne.

Tutaj masz wszystko na temat wędzenia naprawde dobrych kurczaków: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=899

Pozwodzenia

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38707
Udostępnij na innych stronach

artur6107,

Jeśli posiadasz dobrą wagę z dokładnością 0,001 g, to możesz sam odmierzać potrzebną dawkę NaNO2, rozpuścić w odrobinie wody i dodać do potrzebnej ilości soli.

W Polsce zawartość nitrytu w peklosoli stanowi 0,4-0,6 %.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38736
Udostępnij na innych stronach

A ja tak tylko się zastanawiam czy kolega rzeczywiście ma nitryt czy saletrę - wbrew pozorom często ludzie się na tym "wykładają" nie rozróżniając tych dwóch substancji (szczególnie że nazwy chemiczne są podobne)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38749
Udostępnij na innych stronach

Nitryt jest trochę jakby żółtawy .Odradzam ze względów bezpieczeństwa trzymać to w domu . Nie znając się na dawkach najlepiej to spuścić z wodą w łazience. .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38751
Udostępnij na innych stronach

Ja co prawda nie Dziadek ale przepis jest na stronie główniej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1362

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38790
Udostępnij na innych stronach

proszę

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1362

ps na stronie i forum jest funkcja szukaj -trochę chęci :wink:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38791
Udostępnij na innych stronach

Myślę ,że problem ze znalezieniem tego przepisu polega na tym ,że nazwane jest to emulsja co nie wszyscy wiedzą a jak sie wpisze żelatyna albo skórki wieprzowe to nie da się znależć. P.S To tak dla usprawiedliwienia bo66 bo jest u nas od niedawna.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38792
Udostępnij na innych stronach

Ludzie o czym wy piszecie :!: Wlosy deba mi stanely jak to przeczytalam.Mieszkam okolo 4000 km od Polski i do niedawna saletre jak i sol peklujaca ja badz zyczliwe dusze przywozily mi z Polski.Od pewnego czasu za pomoca slownikow i nie tylko kupuje te rzeczy w kraju zamieszkania.Stare przyslowie mowi koniec jezyka za przewodnika,a u mnie cierpliwie i obrazowo tlumacze o co mi chodzi i sprzedawca daje mi to o co prosze.Tak mi sie wydawalo do chwili przeczytania w/w

postow..Po przeczytaniu tych postow mam watpliwosci czy aby napewno dostaje to o co prosze. PORATUJCIE ZBLAKANA DOBRA RADA. pOZDRAWIAM :smile:

Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38819
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.