karpik Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zrobilem zalewe 5l wody na 1kg peklosoli mam nadzieje ze to jest okwsadzilem do niej udka z korczaka jak dlugo one musza w tej zalewie byc ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Tzn. zrobiłeś zalewę 20%. Nie wiem, jakie będzie przeznaczenie udek ale jeśli zamierzasz wykonać kurczaka wg przepisu Dziadka, to zerknij http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=899 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-32662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Chcialbym te udka uwedzic ale mysle ze tak jak dziadek opisuje tego korczaka to moge to identycznie zrobic z nozkami :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-32664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Możesz tylko zmień stężenie solanki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-32665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Przesadziłeś i to zdrowo :wink: dolej kolejne 5L wody i będzie dobrze, tym bardziej że to drób. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-32668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zrobilem zalewe 5l wody na 1kg peklosoli mam nadzieje ze to jest ok wsadzilem do niej udka z korczaka jak dlugo one musza w tej zalewie byc ??? witam w takiej zalewie to max 2 godz.aby uratowac udka mozna je nastrzyknac sama woda z minimalna iloscia cukru tak bardzo dokladnie,aby ta sol troche wyplukalo pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-32692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Maja 2008 Zalewa do drobiu moim zdaniem to maksymalnie 8% trzymamy nie dłużej niż 24 h po czym 10 minut moczenia w wodzie i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-34558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Maja 2008 WitamCzytam wasze posty i coraz bardziej mnie zaskakują wasze stężenia solanek!!! Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-34568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Maja 2008 Kto soli nie błądzi. Może ten kurczak ma leciec na marsa. Jak w odpowiednim czasie z slanki Kol. Karpik wyciagnie kurczaka i opłucze to nie bedzie problemu. A może na wesoło: każdą częś kurczaka ponumerować i wyciągać pojedynczo co dwie godziny z zalewy. Po uwędzeniu drogą organoleptyczną z łatwościa będzie można ocenic właściwy czas solenia. Biorą pod uwage datę postu i czas to ten kurczak jest już wieczny leżąc tyle w zalewie ( brak informacji o dalszym działaniu ), ale to nie przeszkadza zapytać!!! Kolego Karpik! jak zdrowie po kurczaku, a raczej jaki wariat z porad został przyjety do ratowania kurczaka :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-34639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
efcia Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Maja 2008 Karpik :!: Mój Fentelek dość często wędzi kurczaki, a przede wszystkim udka.Są moczone w solance przez 24h.Przed wędzeniem są parzone,ale krótko,musiałbyś podpytaćFentelka. Naprawdę są rewelacyjne.Mięsko jest mięciutkie,delikatne,no i oczywiściesam proces wędzenia nadaje godny smak dla naszego podniebienia.Polecam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-34652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Maja 2008 Tak jak Efcia napisała , to wg. przepisu Dziadka popieram sam tak robię co dwa tydnie ,robiłem raz wg. Jarka Zielona Pietruszka nie powiem da się zjeść ,ale wolę jak Efcia napisała Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-34653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur6107 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Witam wszystkich serdecznie.Regularnie odwiedzalem wasza stone od paru miesiecy,ale dopiero teraz sie zarejestrowalem,tak wyszlo.Waze porady i przepisy to naprawde profesionalna rzecz.Zrobilem duzo wyrobow ktore wychodzily mozna powiedziec WSPANIALE i za to duze dzieki.Ale do rzeczy.Teraz od jakiegos czasu walcze z kurczakami,raz wychodza raz nie bardzo.Moje pytanie jest takie:kurczaki ktore uzywam do wedzenia sa okolo 2kg,nie mam peklosoli tylko nitryt,jaka mam zrobic zalewe zeby bylo idealnie? Artur Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Witam. Poczytaj sobie: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=164 W drugi punkcie masz: 2. Dawkowanie nitrytu i saletry należy przeprowadzać bardzo dokładnie i uważnie – przedawkowanie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia, a w wypadku nitrytu nawet życia. I jeszcze tutaj: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=165 Osobiście polecam zaopatrzenie się w peklosól, a jak Cię czas nagli to lepiej użyj samej soli. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Artur, NIE UŻYWAJ SAM NITRYTU. Kup gotowe mieszanki peklujące, jak choćby ta: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=902 lub podobne.Tutaj masz wszystko na temat wędzenia naprawde dobrych kurczaków: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=899Pozwodzenia Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 artur6107, Jeśli posiadasz dobrą wagę z dokładnością 0,001 g, to możesz sam odmierzać potrzebną dawkę NaNO2, rozpuścić w odrobinie wody i dodać do potrzebnej ilości soli. W Polsce zawartość nitrytu w peklosoli stanowi 0,4-0,6 %. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 artur6107, NIE UŻYWAJ SAM NITRYTUJa się pod tym podpisuję. Nie mamy zbyt wielu kolegów z zagranicy abyśmy mogli sobie pozwolić na utratę któregoś z nich :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 A ja tak tylko się zastanawiam czy kolega rzeczywiście ma nitryt czy saletrę - wbrew pozorom często ludzie się na tym "wykładają" nie rozróżniając tych dwóch substancji (szczególnie że nazwy chemiczne są podobne) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 A ja tak tylko się zastanawiam czy kolega rzeczywiście ma nitryt czy saletrędobre pytanie! wolałbym żeby saletrę, ale jest (kolega) za daleko coby się przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Nitryt jest trochę jakby żółtawy .Odradzam ze względów bezpieczeństwa trzymać to w domu . Nie znając się na dawkach najlepiej to spuścić z wodą w łazience. .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 DZIADEK, "żelatyny" ze skórek zrobionej według przepisu Dziadka " Prosze napisz gdzie mam szukac tego przepisu :question: :sad: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Ja co prawda nie Dziadek ale przepis jest na stronie główniej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1362 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 proszęhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1362ps na stronie i forum jest funkcja szukaj -trochę chęci :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Myślę ,że problem ze znalezieniem tego przepisu polega na tym ,że nazwane jest to emulsja co nie wszyscy wiedzą a jak sie wpisze żelatyna albo skórki wieprzowe to nie da się znależć. P.S To tak dla usprawiedliwienia bo66 bo jest u nas od niedawna. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 CHUDZIAK I JASIU WIELKIE DZIEKI jestesnie wspaniali.Pozdrawiam goraco :wink: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Ludzie o czym wy piszecie :!: Wlosy deba mi stanely jak to przeczytalam.Mieszkam okolo 4000 km od Polski i do niedawna saletre jak i sol peklujaca ja badz zyczliwe dusze przywozily mi z Polski.Od pewnego czasu za pomoca slownikow i nie tylko kupuje te rzeczy w kraju zamieszkania.Stare przyslowie mowi koniec jezyka za przewodnika,a u mnie cierpliwie i obrazowo tlumacze o co mi chodzi i sprzedawca daje mi to o co prosze.Tak mi sie wydawalo do chwili przeczytania w/wpostow..Po przeczytaniu tych postow mam watpliwosci czy aby napewno dostaje to o co prosze. PORATUJCIE ZBLAKANA DOBRA RADA. pOZDRAWIAM :smile: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/#findComment-38819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.