karpik Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zrobilem zalewe 5l wody na 1kg peklosoli mam nadzieje ze to jest okwsadzilem do niej udka z korczaka jak dlugo one musza w tej zalewie byc ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Tzn. zrobiłeś zalewę 20%. Nie wiem, jakie będzie przeznaczenie udek ale jeśli zamierzasz wykonać kurczaka wg przepisu Dziadka, to zerknij http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=899 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Chcialbym te udka uwedzic ale mysle ze tak jak dziadek opisuje tego korczaka to moge to identycznie zrobic z nozkami :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Możesz tylko zmień stężenie solanki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Przesadziłeś i to zdrowo :wink: dolej kolejne 5L wody i będzie dobrze, tym bardziej że to drób. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zrobilem zalewe 5l wody na 1kg peklosoli mam nadzieje ze to jest ok wsadzilem do niej udka z korczaka jak dlugo one musza w tej zalewie byc ??? witam w takiej zalewie to max 2 godz.aby uratowac udka mozna je nastrzyknac sama woda z minimalna iloscia cukru tak bardzo dokladnie,aby ta sol troche wyplukalo pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Maja 2008 Zalewa do drobiu moim zdaniem to maksymalnie 8% trzymamy nie dłużej niż 24 h po czym 10 minut moczenia w wodzie i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Maja 2008 WitamCzytam wasze posty i coraz bardziej mnie zaskakują wasze stężenia solanek!!! Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Maja 2008 Kto soli nie błądzi. Może ten kurczak ma leciec na marsa. Jak w odpowiednim czasie z slanki Kol. Karpik wyciagnie kurczaka i opłucze to nie bedzie problemu. A może na wesoło: każdą częś kurczaka ponumerować i wyciągać pojedynczo co dwie godziny z zalewy. Po uwędzeniu drogą organoleptyczną z łatwościa będzie można ocenic właściwy czas solenia. Biorą pod uwage datę postu i czas to ten kurczak jest już wieczny leżąc tyle w zalewie ( brak informacji o dalszym działaniu ), ale to nie przeszkadza zapytać!!! Kolego Karpik! jak zdrowie po kurczaku, a raczej jaki wariat z porad został przyjety do ratowania kurczaka :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
efcia Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Maja 2008 Karpik :!: Mój Fentelek dość często wędzi kurczaki, a przede wszystkim udka.Są moczone w solance przez 24h.Przed wędzeniem są parzone,ale krótko,musiałbyś podpytaćFentelka. Naprawdę są rewelacyjne.Mięsko jest mięciutkie,delikatne,no i oczywiściesam proces wędzenia nadaje godny smak dla naszego podniebienia.Polecam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Maja 2008 Tak jak Efcia napisała , to wg. przepisu Dziadka popieram sam tak robię co dwa tydnie ,robiłem raz wg. Jarka Zielona Pietruszka nie powiem da się zjeść ,ale wolę jak Efcia napisała Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur6107 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Witam wszystkich serdecznie.Regularnie odwiedzalem wasza stone od paru miesiecy,ale dopiero teraz sie zarejestrowalem,tak wyszlo.Waze porady i przepisy to naprawde profesionalna rzecz.Zrobilem duzo wyrobow ktore wychodzily mozna powiedziec WSPANIALE i za to duze dzieki.Ale do rzeczy.Teraz od jakiegos czasu walcze z kurczakami,raz wychodza raz nie bardzo.Moje pytanie jest takie:kurczaki ktore uzywam do wedzenia sa okolo 2kg,nie mam peklosoli tylko nitryt,jaka mam zrobic zalewe zeby bylo idealnie? Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Witam. Poczytaj sobie: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=164 W drugi punkcie masz: 2. Dawkowanie nitrytu i saletry należy przeprowadzać bardzo dokładnie i uważnie – przedawkowanie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia, a w wypadku nitrytu nawet życia. I jeszcze tutaj: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=165 Osobiście polecam zaopatrzenie się w peklosól, a jak Cię czas nagli to lepiej użyj samej soli. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Artur, NIE UŻYWAJ SAM NITRYTU. Kup gotowe mieszanki peklujące, jak choćby ta: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=902 lub podobne.Tutaj masz wszystko na temat wędzenia naprawde dobrych kurczaków: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=899Pozwodzenia Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 artur6107, Jeśli posiadasz dobrą wagę z dokładnością 0,001 g, to możesz sam odmierzać potrzebną dawkę NaNO2, rozpuścić w odrobinie wody i dodać do potrzebnej ilości soli. W Polsce zawartość nitrytu w peklosoli stanowi 0,4-0,6 %. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 artur6107, NIE UŻYWAJ SAM NITRYTUJa się pod tym podpisuję. Nie mamy zbyt wielu kolegów z zagranicy abyśmy mogli sobie pozwolić na utratę któregoś z nich :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 A ja tak tylko się zastanawiam czy kolega rzeczywiście ma nitryt czy saletrę - wbrew pozorom często ludzie się na tym "wykładają" nie rozróżniając tych dwóch substancji (szczególnie że nazwy chemiczne są podobne) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 A ja tak tylko się zastanawiam czy kolega rzeczywiście ma nitryt czy saletrędobre pytanie! wolałbym żeby saletrę, ale jest (kolega) za daleko coby się przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Nitryt jest trochę jakby żółtawy .Odradzam ze względów bezpieczeństwa trzymać to w domu . Nie znając się na dawkach najlepiej to spuścić z wodą w łazience. .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 DZIADEK, "żelatyny" ze skórek zrobionej według przepisu Dziadka " Prosze napisz gdzie mam szukac tego przepisu :question: :sad: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Ja co prawda nie Dziadek ale przepis jest na stronie główniej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1362 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 proszęhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1362ps na stronie i forum jest funkcja szukaj -trochę chęci :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Myślę ,że problem ze znalezieniem tego przepisu polega na tym ,że nazwane jest to emulsja co nie wszyscy wiedzą a jak sie wpisze żelatyna albo skórki wieprzowe to nie da się znależć. P.S To tak dla usprawiedliwienia bo66 bo jest u nas od niedawna. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 CHUDZIAK I JASIU WIELKIE DZIEKI jestesnie wspaniali.Pozdrawiam goraco :wink: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Ludzie o czym wy piszecie :!: Wlosy deba mi stanely jak to przeczytalam.Mieszkam okolo 4000 km od Polski i do niedawna saletre jak i sol peklujaca ja badz zyczliwe dusze przywozily mi z Polski.Od pewnego czasu za pomoca slownikow i nie tylko kupuje te rzeczy w kraju zamieszkania.Stare przyslowie mowi koniec jezyka za przewodnika,a u mnie cierpliwie i obrazowo tlumacze o co mi chodzi i sprzedawca daje mi to o co prosze.Tak mi sie wydawalo do chwili przeczytania w/wpostow..Po przeczytaniu tych postow mam watpliwosci czy aby napewno dostaje to o co prosze. PORATUJCIE ZBLAKANA DOBRA RADA. pOZDRAWIAM :smile: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.