Andyandy Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Pomiędzy saletra potasową, a amonową jest nieznaczna różnica w proporcji do bum bum. Ale w ilości na pomidora to już czarna magia!!! wiem że Saletra amonowa i nachloran i (.... ) amonu też można dostac w ogrodniczym, ale o takim Sylwestrze nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-32753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Andy udało Ci się zchrznić ten temat .Gratulacje Dziś środek tygodnia nie sobota :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-32754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Masz rację EAnno. Chodziło mi o to, iż w rolnictwie, bardziej znana i wykorzystywana jest amonowa. Teraz już wogóle, do uprawy, czy to w ogrodnictwie, czy w rolnictwie, wykorzystuje sie prawie wszystkie pierwiastki (szczególnie jest to zauważalne w nawozach wieloskładnikowych). Cieszmy sie jednak, że z uwagi na wysoką cenę nawozów, nie stać większości naszych rolników na stosowanie nawozów sztucznych w ilościach zbliżających się choćby do połowy dopuszczalnych na zachodzie norm ich stosowania. Pozwala to zywić nadzieję, że jeszcze jakiś czas będziemy (dzięki biedzie) jednym z najbardziej ekologicznych rejonów Europy (o ile pamietam po Rumunii i Bułgarii). Przekłada się to również na jakość i skład pasz stosowanych w domowych hodowlach m.in. świnek i Twojego byczka. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-32755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Saletrę potasową stosuję do pelargoni i niecierpków. Moje pomidory, ogórki i zioła rosną wyłącznie na kompoście i gnojówce. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-32756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Panowie z doświadczeniem pamiętajcie , że to co piszecie ja czytam. Jeżeli można to proszę o trzymanie się tematu. A propo saletry . Pracując przy produkcji barwników tonami był używany nitryt, który był brany przez Panów mieszkających na wsi do peklowania mięsa. Mówili , że jest bardzo mocny i trzeba brać mniej niż saletry kupowanej w sklepie do peklowania. Były to lata siedemdziesiąte.Z wpisów dokonanych przez kolegów z doświadczeniem wyciągłem wniosek , że peklosoli w przepisie z saletrą bieżemy tyle ile w przepisie jest soli zwykłej.Czy moje wnioski sa słuszne?????? Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-32795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 tak Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-32798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 yupiter mi najlepiej się liczy fifty fity czyli jak w przepisie masz: sól+ saletrę = mieszanka to ja biorę wagę tej mieszanki dzielę przez 2 i: 1/2 peklosól + 1/2 sól warzonka = MOJA mieszanka Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-32807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 yupiter mi najlepiej się liczy fifty fity czyli jak w przepisie masz: sól+ saletrę = mieszanka to ja biorę wagę tej mieszanki dzielę przez 2 i: 1/2 peklosól + 1/2 sól warzonka = MOJA mieszanka dziękuję wszystkim :grin: Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-32846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkaistefan Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Września 2013 Witam! Moje "wiadomości" pochodzą z dawno minionej epoki, w której nikt nie stosował fosforanów, szynka mieniła się tęczowo i dociekając dlaczego tak jest otrzymałem wyjaśnienie, że to od saletry. Sól tego nie zapewniała. Fakt, że o nitrytach też wtedy nikt nie słyszał.Ja to zjawisko moge koledze wyjasnic w bardzo prosty sposob:prosze pojechac na pustynie i tam wlasnie wystepuje fatamorgana.Widac piekne kolorowe miasta,oazy i ...nawet szynke mozna zobaczyc! Tak...szynka za poprzedniego ustroju byla slabowidocznym artykulem dlatego tez czesto miala teczowy odcien. Pozdrawiam.Stefan. Cytuj jedzenie i picie umila nam zycie... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-299218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eprint Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Września 2013 WitamWiem że moje pytanie nie będzie na temat ale jestem tu nowy i nie mogę zaczynać nowych tematów (dziwne ograniczenie na forum) a gdzieś zapytać muszę.Czy osłonki polamidowe to to samo co sztuczne flaki? i czy można w tym wędzić?Chciałem zrobić kiełbasę szynkową i nie wiem czy mogę włożyć do tego mięso.I drugie pytanie spotkałem się z terminem osłonki białkowe, czy ktoś może mi powiedzieć co to jest i co można z tym zrobić.Dopiero zaczynam swoją przygodę z masarstwem więc będę wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-299356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Września 2013 eprint, poczytaj tutaj a napewno sporo sie dowiesz http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/729-troche-o-oslonkach-sztucznych-tabele Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-299372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Września 2013 (dziwne ograniczenie na forum)Dlaczego dziwne? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-299380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Września 2013 Witam.Jestem tu nowy,więc dla ścisłości robiąc mieszankę soli z saletrą potasową na 0,98kilograma soli należy użyć 20g saletry?! Dzięki z góry i pozdrawiam Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-300502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Września 2013 Jestem tu nowy,więc dla ścisłości robiąc mieszankę soli z saletrą potasową na kilogram soli należy użyć 20g saletry?! Tak. Proponuję zakupić peklosól. Masz gotową mieszaninę soli i azotynu. Łatwiejsza w użyciu i szybciej reaguje z mięsem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-300504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Września 2013 Jestem tu nowy,więc dla ścisłości robiąc mieszankę soli z saletrą potasową na kilogram soli należy użyć 20g saletry?! Tak. Proponuję zakupić peklosól. Masz gotową mieszaninę soli i azotynu. Łatwiejsza w użyciu i szybciej reaguje z mięsem. Tylko ja nie mieszkam w PL,a w IE i zakupiłem saletrę ze względu na swoją małą wagę,a sól to już mam na miejscu.Tak czy inaczej dziękuje za odp. Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-300506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Września 2013 Tak...szynka za poprzedniego ustroju byla slabowidocznym artykulem dlatego tez czesto miala teczowy odcien. Ale była o niebo lepsza od obecnych pseudo szynek :grin: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-300696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek12 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Najlepsza jest peklosól z sklepu jeśli używamy w małych ilościach. Jesli robimy wiecej wyrób to taniej jest kupić kilogram soli i dodać 5g saletry potasowej . Wyjdzie nam kilogram peklosoli w cenie 50 g w sklepie czyli 20 razy taniej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Wyjdzie nam kilogram peklosoli w cenie 50 g w sklepie czyli 20 razy taniej Tylko że pekosól a sól z saletrą to dwie różne rzeczy kolego Inne reakcje chemiczne zachodzą podczas peklowania, których efektem jest powstanie MbNO (nitrozylomioglobiny) lub HbNO (nitrozylohemoglobiny) Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 robimy wiecej wyrób to taniej jest kupić peklosol w hurtowni wychodzi tak 2-3 PLN /kg (można kupować po 1 kg). Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Wyjdzie nam kilogram peklosoli w cenie 50 g w sklepie czyli 20 razy taniej Tylko że pekosól a sól z saletrą to dwie różne rzeczy kolego Inne reakcje chemiczne zachodzą podczas peklowania, których efektem jest powstanie MbNO (nitrozylomioglobiny) lub HbNO (nitrozylohemoglobiny) Poza tym do zamiany azotanu V w azotan III jest jeszcze coś potrzebne..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 peklosol w hurtowni wychodzi tak 2-3 PLN /kg U mnie 1,5 zł/kgW sklepie. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Ale o czym my dyskutujemy 1, 5 czy 3pln za kg peklosoli ile jej dajemy na kg mięsa ... idac tym tokiem rozumowania trzeba wiązać starą sznurówką bo sznurek też kosztuje że o siatce czy osłonkach nie wspomnę Nie popadajmy w paranoję domowo, samemu i zdrowo nie znaczy tanio ... jak ktoś chce tanio to polędwicę z marketu za 9,99pln i kiełbasę za 6,99pln w "szkodniku" polecam ... no sorry ale taka prawda Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Ale o czym my dyskutujemy 1, 5 czy 3pln za kg peklosoli ile jej dajemy na kg mięsa O tym, że niech kolega piszący wyżej nie przesadza i nie kombinuje, bo peklosól wychodzi 20 razy drożej Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Gonzo, drożej, nie drożej, ale jak do tej pory jest to najbezpieczniejszy środek konserwujący mięso, który nie ma zamiennika. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Gonzo, drożej, nie drożej, ale jak do tej pory jest to najbezpieczniejszy środek konserwujący mięso, który nie ma zamiennika. Dlatego dodałem - nie kombinuje Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.