Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pomiędzy saletra potasową, a amonową jest nieznaczna różnica w proporcji do bum bum. Ale w ilości na pomidora to już czarna magia!!! wiem że Saletra amonowa i nachloran i (.... ) amonu też można dostac w ogrodniczym, ale o takim Sylwestrze nie słyszałem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-32753
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Andy udało Ci się zchrznić ten temat .Gratulacje :cry: Dziś środek tygodnia nie sobota :wink:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-32754
Udostępnij na innych stronach

Masz rację EAnno. Chodziło mi o to, iż w rolnictwie, bardziej znana i wykorzystywana jest amonowa. Teraz już wogóle, do uprawy, czy to w ogrodnictwie, czy w rolnictwie, wykorzystuje sie prawie wszystkie pierwiastki (szczególnie jest to zauważalne w nawozach wieloskładnikowych). Cieszmy sie jednak, że z uwagi na wysoką cenę nawozów, nie stać większości naszych rolników na stosowanie nawozów sztucznych w ilościach zbliżających się choćby do połowy dopuszczalnych na zachodzie norm ich stosowania. Pozwala to zywić nadzieję, że jeszcze jakiś czas będziemy (dzięki biedzie) jednym z najbardziej ekologicznych rejonów Europy (o ile pamietam po Rumunii i Bułgarii). Przekłada się to również na jakość i skład pasz stosowanych w domowych hodowlach m.in. świnek i Twojego byczka. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-32755
Udostępnij na innych stronach

Saletrę potasową stosuję do pelargoni i niecierpków. Moje pomidory, ogórki i zioła rosną wyłącznie na kompoście i gnojówce.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-32756
Udostępnij na innych stronach

Panowie z doświadczeniem pamiętajcie , że to co piszecie ja czytam. Jeżeli można to proszę o trzymanie się tematu. A propo saletry . Pracując przy produkcji barwników tonami był używany nitryt, który był brany przez Panów mieszkających na wsi do peklowania mięsa. Mówili , że jest bardzo mocny i trzeba brać mniej niż saletry kupowanej w sklepie do peklowania. Były to lata siedemdziesiąte.

Z wpisów dokonanych przez kolegów z doświadczeniem wyciągłem wniosek , że peklosoli w przepisie z saletrą bieżemy tyle ile w przepisie jest soli zwykłej.

Czy moje wnioski sa słuszne??????

Yupiter
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-32795
Udostępnij na innych stronach

yupiter

 

mi najlepiej się liczy fifty fity czyli jak w przepisie masz:

 

sól+ saletrę = mieszanka

 

to ja biorę wagę tej mieszanki dzielę przez 2 i:

 

1/2 peklosól + 1/2 sól warzonka = MOJA mieszanka

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-32807
Udostępnij na innych stronach

yupiter

 

mi najlepiej się liczy fifty fity czyli jak w przepisie masz:

 

sól+ saletrę = mieszanka

 

to ja biorę wagę tej mieszanki dzielę przez 2 i:

 

1/2 peklosól + 1/2 sól warzonka = MOJA mieszanka

dziękuję wszystkim

:grin:

Yupiter
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-32846
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Witam!

Moje "wiadomości" pochodzą z dawno minionej epoki, w której nikt nie stosował fosforanów, szynka mieniła się tęczowo i dociekając dlaczego tak jest otrzymałem wyjaśnienie, że to od saletry. Sól tego nie zapewniała. Fakt, że o nitrytach też wtedy nikt nie słyszał.

Ja to zjawisko moge koledze wyjasnic w bardzo prosty sposob:prosze pojechac na pustynie i tam wlasnie wystepuje fatamorgana.Widac piekne kolorowe miasta,oazy i ...nawet szynke mozna zobaczyc!

Tak...szynka za poprzedniego ustroju byla slabowidocznym artykulem dlatego tez czesto miala teczowy odcien.

 

Pozdrawiam.Stefan.

jedzenie i picie umila nam zycie...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-299218
Udostępnij na innych stronach

Witam

Wiem że moje pytanie nie będzie na temat ale jestem tu nowy i nie mogę zaczynać nowych tematów (dziwne ograniczenie na forum) a gdzieś zapytać muszę.

Czy osłonki polamidowe to to samo co sztuczne flaki? i czy można w tym wędzić?

Chciałem zrobić kiełbasę szynkową i nie wiem czy mogę włożyć do tego mięso.

I drugie pytanie spotkałem się z terminem osłonki białkowe, czy ktoś może mi powiedzieć co to jest i co można z tym zrobić.

Dopiero zaczynam swoją przygodę z masarstwem więc będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-299356
Udostępnij na innych stronach

(dziwne ograniczenie na forum)

Dlaczego dziwne? ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-299380
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Jestem tu nowy,więc dla ścisłości robiąc mieszankę soli z saletrą potasową na 0,98kilograma soli należy użyć 20g saletry?!

Dzięki z góry i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-300502
Udostępnij na innych stronach

Jestem tu nowy,więc dla ścisłości robiąc mieszankę soli z saletrą potasową na kilogram soli należy użyć 20g saletry?!

Tak. Proponuję zakupić peklosól. Masz gotową mieszaninę soli i azotynu. Łatwiejsza w użyciu i szybciej reaguje z mięsem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-300504
Udostępnij na innych stronach

Jestem tu nowy,więc dla ścisłości robiąc mieszankę soli z saletrą potasową na kilogram soli należy użyć 20g saletry?!

Tak. Proponuję zakupić peklosól. Masz gotową mieszaninę soli i azotynu. Łatwiejsza w użyciu i szybciej reaguje z mięsem.

Tylko ja nie mieszkam w PL,a w IE i zakupiłem saletrę ze względu na swoją małą wagę,a sól to już mam na miejscu.Tak czy inaczej dziękuje za odp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-300506
Udostępnij na innych stronach

Tak...szynka za poprzedniego ustroju byla slabowidocznym artykulem dlatego tez czesto miala teczowy odcien.

 

Ale była o niebo lepsza od obecnych pseudo szynek :grin:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-300696
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Najlepsza jest peklosól z sklepu  jeśli używamy w małych ilościach. Jesli robimy wiecej wyrób to taniej jest kupić kilogram soli i dodać 5g saletry potasowej . Wyjdzie nam kilogram peklosoli  w cenie 50 g  w sklepie czyli 20 razy taniej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512731
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyjdzie nam kilogram peklosoli  w cenie 50 g  w sklepie czyli 20 razy taniej
 

 

Tylko że pekosól a sól z saletrą to dwie różne rzeczy kolego ;)

Inne reakcje chemiczne zachodzą podczas peklowania, których efektem jest powstanie MbNO (nitrozylomioglobiny) lub HbNO (nitrozylohemoglobiny) ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512732
Udostępnij na innych stronach

 

 

robimy wiecej wyrób to taniej jest kupić

peklosol w hurtowni  :D  wychodzi tak 2-3 PLN /kg (można kupować po 1 kg).

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512743
Udostępnij na innych stronach

 

Wyjdzie nam kilogram peklosoli  w cenie 50 g  w sklepie czyli 20 razy taniej
 

 

Tylko że pekosól a sól z saletrą to dwie różne rzeczy kolego ;)

Inne reakcje chemiczne zachodzą podczas peklowania, których efektem jest powstanie MbNO (nitrozylomioglobiny) lub HbNO (nitrozylohemoglobiny) ;) 

 

 

 

Poza tym do zamiany azotanu V w azotan III jest jeszcze coś potrzebne.....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512846
Udostępnij na innych stronach

Ale o czym my dyskutujemy 1, 5 czy 3pln za kg peklosoli ile jej dajemy na kg mięsa ... idac tym tokiem rozumowania trzeba wiązać starą sznurówką bo sznurek też kosztuje że o siatce czy osłonkach nie wspomnę ;)

Nie popadajmy w paranoję domowo, samemu i zdrowo nie znaczy tanio ... jak ktoś chce tanio to polędwicę z marketu za 9,99pln i kiełbasę za 6,99pln w "szkodniku" polecam ... no sorry ale taka prawda :(

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512858
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale o czym my dyskutujemy 1, 5 czy 3pln za kg peklosoli ile jej dajemy na kg mięsa

 

O tym, że niech kolega piszący wyżej  nie przesadza i nie kombinuje, bo peklosól wychodzi 20 razy drożej ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512873
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, drożej, nie drożej, ale jak do tej pory jest to najbezpieczniejszy środek konserwujący mięso, który nie ma zamiennika.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512892
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gonzo, drożej, nie drożej, ale jak do tej pory jest to najbezpieczniejszy środek konserwujący mięso, który nie ma zamiennika.

 

Dlatego dodałem - nie kombinuje ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1502-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/2/#findComment-512902
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.