GuRu Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Hmmm, a nie 62C? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-212016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Hmmm, a nie 62C? Ja gdzieś czytałem ale już nie pamiętam gdzie, że to chyba było 61,5 st C. BTW Ale czy to tak istotne? :wink: Najważniejsze aby mięso nie było "łykowate", czy jakieś "suche". Mam za mało doświadczenia aby wiedzieć na 100% kiedy będzie najdelikatniejsze (abstrahując od "zabijania" niekorzystnych drobnoustrojów.? Jedno jest pewne przegrzanie - to KATASTROFA. :tongue: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-212024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonzi Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 a ja jestem ciekaw dlaczego to pan Blumentahl nie jest doświadczonym Polskim Masarzem? :rolleyes: - pamiętaj kolego ze pewne rzeczy należy rozgraniczyć - pieczenie mięs nijak ma się do obróbki termicznej wyrobów wędzonych :wink: a w ogóle.... zr4ób sobie na te dwa sposoby i będziesz miał potrównanie To oczywista oczywistosc :grin: Ale :grin: przyklad Blumenthala podalem bo mowimy o tym samym czyli denaturacji bialka jak to kolega waro podsumowal. A przy denaturacji bialka poddanego wysokiej temperaturze z komorek miesniowych wyplywa woda. Nie moge znalezc w tej chwili dokladnego cytatu z artykulu z naszej strony ale przeczytalem, ze najwieksze ubytki masy wystepuja w ciagu pierwszych 30 minut gotowania w 100 stopniach. Czy rzeczywiscie zdenaturowane bialko dziala jako bariera ? Czemu tylko szynka, a nie pozostale wedzonki - np balerony ? Szczerze mowiac myslalem, ze te krotkie obgotowanie ma bardziej na celu wybicie kultur bakteryjnych, ktore zdazyly sie namnozyc w trakcie peklowania a nie zginely przy wedzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-212686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Ja według zaleceń kolegów parzę w temperaturze ok 80-82 stopnie do uzyskania 72 stopni w środku ... wychodzi zajebista soczysta, mięciutka... i wszystko co be jest ewentualnie zabite... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-212687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Witam Bierzecie pod uwagę czynnik mikrobiologiczny tylko co powiecie w przypadku wędzenia na zimno?Jeśli masz "czyste" mięso i przestrzegasz higieny to nie ma mowy o zagrożeniu mikrobiologicznym. Odnośnie to ja robię tak: - szynka - 10min. w temp. 100C, potem w 80C do uzyskania 70-72C w środku - polędwica - w temp. 70C do uzyskania 50-55C w środkuW obu przypadkach po parzeniu wkładam wędliny na kilka minut do zimnej wody. Pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-212689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Witam!Dzisiaj wędziłem kiełbasę, boczek i polędwicę na święta. Niestety na działce został mój termometr z sondą. Z parzeniem kiełbasy sobie poradzę bo zazwyczaj parzę 20 minut w temp 75 stopni. Mam problem z polędwicą i boczkiem. Nie wiem ile czasu parzyć. Zazwyczaj parzyłem najpierw w 80 stopniach , potem zjazd do 75 aż w środku polędwica osiągnie 65. Nigdy nie zwracałem uwagi na czas parzenia. Może ktoś pomoże i powie ile orientacyjnie parzyć polędwicę i boczek. Polędwicy mam dwa kawałki po około 0,7kg, boczku dwa kawałki po 0,4 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-257613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerycho Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Temat rzeka.Polędwica parzona dla wielu to już nie to.Polędwica dobrze uwędzona nie parzona dla innych rewelacja.A wszystko jest uzależnione od tylu czynników że głowa boli.Kto z nas ma możliwość zrobienia polędwicy ze swojej świnki? Kupujemy w dobrej wierze i robimy.Więc moim zdaniem parzyć, a jak się uda świeżą po ubiciu zdobyć ,to zrobić długo wędzoną w zimnym dymie i delektować. Cytuj jerycho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-257666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweliszek Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Drogi kolego. Ja plędwice parzę 25 do 28 min w temp. 75-80 st. i jest idealna Cytuj Chcesz być kimś w życiu to się ucz, aby nie zginąć w tłumieNauka to potęgi klucz, w tym moc, co więcej umieI nie pociągną nigdy wstecz, ani pochłoną faleTego, co umie jedną rzecz, lecz umie doskonale Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-257693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Dzięki za pomoc. Parzyłem w 80 st. przez 30 minut. Wyszła bardzo dobrze. Jerycho - bardzo lubię polędwicę wędzoną na zimno i nie parzoną. Niestety nie mam możliwości wędzić na zimno. Z wędzeniem muszę się wyrobić w jeden dzień. W lecie miałbym czas... ale jest za ciepło. Swoją drogą jak to jest z wędzeniem na zimno w lecie? Jest to wykonalne w wędzarniach z beczki i przy temperaturach powietrza 25-30 st.? Ktoś praktykował chłodzenie kanału od paleniska do beczki zimną wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-257725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Grudnia 2012 W lecie kop w ziemi kanal .Parzenie na zasadze czasu jest wzgledne tempratury jaka podczas wedzenia osiagnela juz szynka ,poledwica czy kielbasa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-257727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Grudnia 2012 MAX zainwestuj w DG i jeśli masz bekę oddaloną od domku to odpalasz na noc jak temperaturka spadnie i zostawiasz do rana, tylko zabezpieczyć musisz otwory wlot/wylot zeby ci coty sąsiada nie zeżarły można też chłodzić wnętrze woda zimną lub kostami lodu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-257830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hazael Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 4 Lutego 2013 Mam problem z parzeniem polędwicy. Podczas parzenia polędwica wykręca się i wygina. Wkładam do kotła zaraz po wędzeniu, schaby swobodnie wiszą na kijach.Temperatura wody 72-74 st C doprowadzam do temp. batonu 68 st C. Czy coś robię nie tak, że polędwice wyginają się?Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-266181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 4 Lutego 2013 Wygina się, gdyż jest z mizdrą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-266182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 4 Lutego 2013 Parz do 60 st wewnątrz , Spróbuj pasek mizdry o szerokości 1 cm od strony warkocza wyciąć na całej długości . On jest najgrubszy w tym miejscu i podczas parzenia kurczy się wyginając polędwicę o rzadkiej strukturze mięśni . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-266185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hazael Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 4 Lutego 2013 Bardzo dziękuję za pomoc. Jutro wytnę mizdrę. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-266248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel.K Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 witam wszystkich zadymiaczy. mam pytanie w jakiej temperaturze parzyc boczek i jak dlugo ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-282031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 witam wszystkich zadymiaczy. mam pytanie w jakiej temperaturze parzyc boczek i jak dlugo ?Boczki wkładamy do wrzącej wody i gotujemy w temp. 75-80 stopni C. przez 1,5–2 godz, do osiągnięcia wewnątrz boczku temperatury 68-70 stopni C.niektórzy do 74 jest wtedy bardziej miękki :lol: pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-282047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel.K Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Boczki wkładamy do wrzącej wody i gotujemy w temp. 75-80 stopni C. przez 1,5–2 godz, do osiągnięcia wewnątrz boczku temperatury 68-70 stopni C. pozdrawiama dziekuje szanowny kolego za wyczerpujaca odpowiedz i rowniez pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-282048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Proponuję włożyć boczki do wody o temp.80-82C i parzyć w tej temperaturze do temp. w środku 74C bo inaczej mogą być twardawe i nie wkładać do wrzącej bo nie ma takiej potrzeby.Również pozdrawiam. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-282057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel.K Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 tak zrobie :grin: wedzenie dopiero w nastepny weekend ale warto sie juz przygotowac.a teraz mam jeszcze jedno pytanie troche z innej beczki chodzi o drewno a dokladnie o ciecie drewna pila spalinowa slyszalem rozne opinie na temat spalin osiadajacych sie na drewnie i o oleju do smarowania lancucha ogolnie to NIE WOLNO ale nie wiem sam w jakim stopniu to jest szkodliwe osobiscie to nie widzi mi sie dygac recznie olchy o srednicy 50 cm :!: co sadzicie o tym ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-282199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Mam problem z parzeniem polędwicy. Podczas parzenia polędwica wykręca się i wygina.Może wystarczy przeciąć samą mizdrę prostopadle do włókien co kilka cm.... ------------------ Pawel.K- wyobraź sobie, że tego oleju nie ma. Skala problemu moim zdaniem jest żadna.... To tak jakbyś pierdł w samochodzie i pojechał prać tapicerkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-282221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Pawel.K, Tnij piłą spalinową i spoko :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-282222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Mam problem z parzeniem polędwicy. Podczas parzenia polędwica wykręca się i wygina.Może wystarczy przeciąć samą mizdrę prostopadle do włókien co kilka cm..../quote] Mizdrę się odcina ! DZIADEK o tym napisał a i wszelkie przepisy o tym mówią... http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-282229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel.K Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Tnij piłą spalinową i spoko tak tez myslalem niektuzy sie spuszczaja zabardzo chyba ! a tak pozatym to odpisalem ci na priwata ale chyba sie cos niewyslalo sprawdz skrzynke Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-282235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dh63 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 21 Lipca 2013 mam prośbę, możecie podpowiedziec jak zrobic poledwice lososiowa? Cytuj Darek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15137-parzenie-pol%C4%99dwicy/page/3/#findComment-293581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.