Skocz do zawartości

Parzenie polędwicy?


szczeciniasty

Rekomendowane odpowiedzi

dh63, a nie łaska skorzystać z opcji "szukaj" :rolleyes:

 

no i dla łososiowej dział nie ten...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No kurcze- przeczytałam całą dyskusję od deski do deski i się przeraziłam. Ktoś pisze, że do peklowania używa się azotyn sodowy a ja postanowiłam jednak robić peklowanie z saletrą i zakupiłam saletrę ale na niej jest napisane azotan potasu? czy to jest saletra czy saletra to jednak azotyn sodowy? O tam Oj tam już nic nie rozumiem :blush: :question:
plamka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, to jest saletra. Saletra to azotan. Azotyn to nitryt i z uwagi na własciwości trujące, występuje jedynie w gotowej peklosoli.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maxell

 

Jak zwykle można na Ciebie liczyć - dzięki serdeczne. Kamień mi z serducha spadł. :grin:

 

[ Dodano: Pon 22 Lip, 2013 12:38 ]

wilk

 

Bardzo Ci wilku dziękuję ale jednak jestem zbyt "początkująca" (dopiero 2 x robiłam kiełbasę i raz baleron- udały się) i jak na razie boję się zbyt daleko posuniętych eksperymentów. :smile:

plamka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz planka robić na soli tylko kiełbasy będzie mieć szary kolor

Tylko czy w peklowaniu chodzi tylko i głównie o kolor.?

 

jak na razie boję się zbyt daleko posuniętych eksperymentów.

I masz rację.Rób jak przewiduje technologia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Wejdź na stronę gł. http://wedlinydomowe.pl/mieso/drob/123-graficzny-podzial-tuszki-drobiowej i zobacz pozycję 7 od góry. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A od kiedy to drób ma polędwiczkę?

 

Jak to od kiedy.Od tego czasu co jest schab bez kości :)  a tak poważnie to tak nazywają w detalu część piersi.To taki dodatkowy farfocel co trzyma się na błonie od wewnątrz  piersi.Najlepiej widać to na piersi indyka.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Maxell wiem że drób nie ma polędwicy, a jednak większość z nas mówi i kupuje polędwice drobiową    :) Sam dzisiaj kupiłem  :D

Chyba na południu...

napisz, która to część drobiu, bo jestem b. ciekaw...

 

 

alehar z przyjemnością się czegoś naucze wiec bądz tak uprzejmy i powedz jak to jest na mazowszu

 

Maxell  śliczne fileciki  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jutro zamierzam parzyć szynkę. Za pierwszym razem wrzuciłem ją na wrzątek na kilka minut. Później obniżyłem temperaturę wody do 80oC i parzyłem do uzyskania w centralnej części orzecha 70-72 oC. W sumie, o ile mnie pamięć nie myli, szynka parzyła się ponad godzinę (orzech 1,25 kg). Zastanawiam się, czy to przypadkiem nie jest trochę zbyt długo?

 

Parzę szynkę peklowaną. Bez wędzenia.

Edytowane przez Uras
Uras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro używałeś termometru, to już nie pilnujesz czasu tylko temperatury.

I to jest najlepsze rozwiązanie parzenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem parz ja do uzyskania wewnątrz temperatury 67 st.C. Kilka stopni sama jeszcze dojdzie po wyjęciu z wody.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.