Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co tu teoretyzować po próżnicy.Tak wygląda przekrój kabanosów gdzie cały wsad mięsny był mielony na 8 mm.Nie widzę tam aż tak dużych kawałków tłuszczu, żeby je wydłubywać.Kabanos to tłusty wyrób i taki ma być.

 

post-41296-0-98643900-1432143331_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426270
Udostępnij na innych stronach

kabanosy wg. Halusi, robione na ostatniej Mazowszance, mięso mielone na Andrzejowym wilku, siatka 7 lub 8

 

post-39741-0-64607400-1432146000_thumb.jpg

 

 

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426277
Udostępnij na innych stronach

W kabanosach na sitku 8 mieli się I kl., II kl. na sitku 5.   ;)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426282
Udostępnij na innych stronach

mięso mielone na Andrzejowym wilku, siatka 7 lub 8

 

 

 

W kabanosach na sitku 8 mieli się I kl., II kl. na sitku 5.  

 

 

Bo wszystko zależy od tego ma jakiej maszynce się mieli.Nie podejrzewam kolegi, aby miał takiego wilka jaki ma Andrzej i dlatego śmiało może lecieć na 8 mm. Co innego zelmerek a co innego Andrzejkowy wilk.Tego drobnego szczegółu pewnie nie wzięliście  pod uwagę. :tongue:

 

P.S

Moje kabanosy mieliłem na Alfie 32.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426286
Udostępnij na innych stronach

Tego drobnego szczegółu pewnie nie wzięliście  pod uwagę. :tongue:

Szkoda się znowu rozpisywać na ten temat, każdy ma swoje uważanie. Dla mnie 8 mm jest jednakowe w każdej sytuacji, nie 8 mm mniejszego i większego. Tak czy siak II wp powinna być mielona na 5 nie na 8 czy 7 i tego dotyczyła uwaga.  :tongue:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426349
Udostępnij na innych stronach

mam alfe 10 więc raczej nie jest to duża maszynka

 

 

mięso mielone na Andrzejowym wilku, siatka 7 lub 8

 

 

 

W kabanosach na sitku 8 mieli się I kl., II kl. na sitku 5.  

 

 

Bo wszystko zależy od tego ma jakiej maszynce się mieli.Nie podejrzewam kolegi, aby miał takiego wilka jaki ma Andrzej i dlatego śmiało może lecieć na 8 mm. Co innego zelmerek a co innego Andrzejkowy wilk.Tego drobnego szczegółu pewnie nie wzięliście  pod uwagę. :tongue:

 

P.S

Moje kabanosy mieliłem na Alfie 32.

 

Mam alfe 10 wiec nie jest to duża maszynka,a kabanosy robię dla siebie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426352
Udostępnij na innych stronach

Oj a paweljack w jednym z postow napisał, że kajakowy są bez tłuszczu. Ktoś powinien zweryfikować swoją wiedzę.

Ps. z telefonu nie doszukam tego wpisu.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426357
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie 8 mm jest jednakowe w każdej sytuacji, nie 8 mm mniejszego i większego.

 

Nie masz się co denerwować, każdy robi jak mu pasuje, ale to co piszesz nie jest do końca prawdą.Możesz to sprawdzić  mieląc na różnych maszynkach.Mam Zelmerka, wilka TS12 i alfę 32 z elektrycznym napędem i zaręczam Ci, że ósemka ósemce nie równa. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426442
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla mnie 8 mm jest jednakowe w każdej sytuacji, nie 8 mm mniejszego i większego

Dla mnie też :D

Nie świadczy to jednak o identycznym mieleniu - czyli identycznej wielkości kawałkach mięsa - uzyskiwanym na maszynkach różnych typów.

Zależy to, wg mojej skromnej oceny, od stosunku szybkości podawania mięsa na noże do szybkości ich obrotów.

Wysokie obroty noży/silnika i mała przepustowość gardzieli nie pozwoli na odcinanie równych kawałków zgodnych ze średnicą oczek sitka.

Wybitnie i zauważalnie poprawia sytuację obcięcie dwóch ostrzy w nożu.

Wypróbowałam to na swoim zelmerku nr 8, który mimo zaawansowanego wieku nie chce się zepsuć.

Wracając do kwestii mielenia mięsa na kabanosy, w różnych recepturach jest różnie.

W recepturach branżowych stoi: jedynka na "10" zaś dwójka na "8".

Osobiscie preferuję "8" dla jedynki i "5" dla dwójki.

Dodam, że mielę na nożu o zredukowanej o 50% ilości ostrzy :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426446
Udostępnij na innych stronach

Osobiscie preferuję "8" dla jedynki i "5" dla dwójki.

Tak właśnie stoi w PW 16 i PW 21.  :)

 

 

Dodam, że mielę na nożu o zredukowanej o 50% ilości ostrzy :D

Rozumiem, że to ma powodować dłuższe kawałki? ...które nadal wychodzą przez sitko 8  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426466
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że to ma powodować dłuższe kawałki? ...które nadal wychodzą przez sitko 8 

Kawałki mają dwa razy większą objętość. Trzymają formę w trzech wymiarach.

Jeżeli mięso przepuścisz przez np. "16" a będzie ono popłatkowane to co Ci da wymiar tego oczka? Niewiele.

To jest to, o czym piszą użytkownicy dużych Alf. Uzyskane z mielenia na nich mięso ma wymiar odpowiadający siatce. Jest to kulka mięsa a nie dysk o średnicy siatki.

Edytowane przez EAnna
lit.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426469
Udostępnij na innych stronach

Kawałki mają dwa razy większą objętość. Trzymają formę w trzech wymiarach.

Skoro tak przekonujesz, to potnę jeden nożyk dla dobra sprawy.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426470
Udostępnij na innych stronach

Mam osemke z tym ze pare klas wyzszej jakosci niz zelmer , noze I sitka z kwasowki TNA jak brzytwa,ale I take 1 rozdrabniam na szarpaku a 2 na 10 mm ,I wtedy kielbasa nie przypomina parowki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426474
Udostępnij na innych stronach

W kabanosach na sitku 8 mieli się I kl., II kl. na sitku 5.  

 

 

A ja znam przepis gdzie stoi inaczej :tongue: 

 

post-41296-0-46727000-1432236149_thumb.jpg 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426475
Udostępnij na innych stronach

 

W kabanosach na sitku 8 mieli się I kl., II kl. na sitku 5.  

 

 

A ja znam przepis gdzie stoi inaczej :tongue:

 

attachicon.gif047.jpg

 

Też mam podobny. II wp nadal na 5 nie na 8. :tongue: Choć zapewne 5 na wilku to jak ósemka na zelmerku.  :D

Już mi się nie chce więcej pisać o kabanosach. Wszyscy mają rację.  :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426494
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam pytanko - na 5kg kabanosów ile potrzeba mniej więcej metrów jelit? Przyznaje bez bicia, że przejrzałem tylko  15 stron tematu, więc być może gdzieś dalej jest ta informacja, ale coś net dzisiaj kiepsko działa i zaraz dostanę nerwicy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-435275
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-435285
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-435349
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

No dała/daliście radę brawo bo to dobry test ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-439290
Udostępnij na innych stronach

 

 

moje pierwsze kabanosy

 

Pełny kabanosing. Do tego jeszcze Łomżing i czegosz chcieć więcej.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-439312
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Taka sytuacja.. pogoda mało sprzyjająca bo deszczowo, ale poszło ☺
No nieźle. .dzisiaj leżące kabanosy..ale z tel nie potrafię inaczej .Przepraszam.

 

Halusiu, mimo mojego wieku, udało mi się kabanosy postawić  :facepalm:

post-40040-0-62762700-1441566833_thumb.jpg

post-40040-0-09207900-1441566855_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-443306
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:   :thumbsup:   :thumbsup:   :thumbsup: 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-443316
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.