Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Wiadomo że najlepszy lejek jest z rurki :D Chociaż kiedyś lejki były z zwijanej blachy i też służyły . :D

No taki lejek świetnie się sprawdza w produkcji kabanosów attachicon.gif10965880_697758423677355_819010851_n.jpg

attachicon.gif10967713_697758427010688_470566475_n.jpgattachicon.gif10967804_697758420344022_73666692_n.jpg

Halinka gdzie kupiłaś taki cudny lejek?

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-473160
Udostępnij na innych stronach

Autorka fachowo podaje w przepisie: Wieprzowina II - 70% okrawki z szynek, łopatki -1.5 kg.

I tu mam pytanie (kupuje mięso w markecie - na tackach), jak sobie poradzić z okrawkami z szynek i łopatki - żeby uzyskać pożądany skład?

Chcę zrobić kabanosy z 5 kg mięsa ogółem. Nie bardzo pasuje mi kupić np. 10 kg mięsa i wykrawać II - tyle, żeby uzyskać jej 1,5 kg. ;-)

Jak Wy to robicie?

Pozdrawiam

esjot

Edytowane przez esjot
esjot
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-474370
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak sobie poradzić z okrawkami z szynek i łopatki -

 

Musisz kupić gotową II wp.Zapytaj jeszcze autorkę z jaką zawartością tłuszczu mają być te okrawki bo w handlu występują różne II wp. o różnej zawartości tłuszczu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-474376
Udostępnij na innych stronach

 

 

Autorka fachowo podaje w przepisie: Wieprzowina II - 70% okrawki z szynek, łopatki -1.5 kg. I tu mam pytanie (kupuje mięso w markecie - na tackach)

Okrawki z szynki i łopatki pozyskuję z mięsa które kupuję ( nie na tackach)  czyli szynka i łopatka :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-474377
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Wiadomo że najlepszy lejek jest z rurki :D Chociaż kiedyś lejki były z zwijanej blachy i też służyły . :D

 

No taki lejek świetnie się sprawdza w produkcji kabanosów attachicon.gif10965880_697758423677355_819010851_n.jpg

attachicon.gif10967713_697758427010688_470566475_n.jpgattachicon.gif10967804_697758420344022_73666692_n.jpg

 

 

Miałem problemy z nadzianiem jelit na lejek ( mam chińczyka po tuningu) Jest to możliwe ale trochę trzeba się skupić i popracować.

Jestem zbyt nerwowy na taką robotę i zazwyczaj na lejek osłonkę zakładała żona :) ( bez podtekstów)

 

Postanowiłem więc kupić lejek 12mm taki jak na zdjęciu. Niestety wyszła jedna wielka klapa. Mam zelmera 5 i maszyna dosłownie zmiażdżyła mięso. Za mały przepływ mięsa a za szybkie obroty ślimaka. Być może maszynka ręczna lepiej by sobie poradziła. 

Kabanosy są oczywiście smaczne i pięknie się prezentują ale farsz pozostawia wiele do życzenia. Lejek raz użyty za pewnie poleci do szafki na długi czas....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-477211
Udostępnij na innych stronach

 

 

Być może maszynka ręczna lepiej by sobie poradziła.

 

Na pewno by tak było .  Zapewne wiesz że do nadziewania ręczną maszynką potrzebne są trzy ręce , czyli praca w duecie :D :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-477214
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miałem problemy z nadzianiem jelit na lejek

 

Mało forum czytasz:) Bierzesz 3 szprychy i 2 cm koszulki termo. Zgrzewsz jeden koniec tak ze dwa razy i dalej bajka.

Znaczy na forum było, żeby szprychy lutować/spawać ale koszulka też daje radę :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-477242
Udostępnij na innych stronach

 

Miałem problemy z nadzianiem jelit na lejek

 

Mało forum czytasz:) Bierzesz 3 szprychy i 2 cm koszulki termo. Zgrzewsz jeden koniec tak ze dwa razy i dalej bajka.

Znaczy na forum było, żeby szprychy lutować/spawać ale koszulka też daje radę :)

 

 

Hmm możesz dokładniej opisać cały proceder bo z tego postu niewiele rozumię.

Edytowane przez hanysek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-477427
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-477645
Udostępnij na innych stronach

W jednym z wpisów dotyczących wspólnego wędzenia kabanosów i kiełbasy krakowskiej, jest informacja że te dwa wyroby można wędzić razem, 30 min. różnicy nic nie zmieni. W pierwszym wpisie dotyczący kabanosów, jest informacja :Wędzenie w temperaturze 45-70 st.C do uzyskania żądanego koloru w czasie ok. 1-1.5 godz.

W przepisie kiełbasa krakowska- kostek61 jest informacja : Wędzenie w temp. 60st ok.180 min.

Różnica w czasie wędzenia to 90 a nie 30 min. Czy w nawiązaniu do różnicy w czasie wędzenia tych dwóch wyrobów można je wędzić razem? :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-479497
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy w nawiązaniu do różnicy w czasie wędzenia tych dwóch wyrobów można je wędzić razem? :(

Można , najwyżej kabanosy wyjmiesz chwilę wcześniej :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-479541
Udostępnij na innych stronach

Dokladnie ,Kabanosy wyjmujesz reszta sie wedzi dalej :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-479567
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem dwie powyższe odpowiedzi nie sa zbyt precyzyjne. Wyjmuję kabanosy i ??? A operacia pieczenia? Czyli kabanosy sa 90 minut po za wędzarnią i po tym czasie wracją do pieczenia ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-479805
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem dwie powyższe odpowiedzi nie sa zbyt precyzyjne. Wyjmuję kabanosy i ??? A operacia pieczenia? Czyli kabanosy sa 90 minut po za wędzarnią i po tym czasie wracją do pieczenia ?

Skoro kabanosy wędzą się godzinę a krakowska trzy to dołożyłbym kabanosy do wędzarni po 2 godzinach wędzenia krakowskiej i wyjąl wcześniej ale podczas pieczenia. Poza tym nie planowałbym na raz dwóch takich kiełbas.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-479814
Udostępnij na innych stronach

Dziekuję

Czyli nie które wpisy należy traktować z przymrużeniem oka. ;)

Nie komentuję innych wpisów, napisałem tylko jak zrobiłbym to ja. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-479953
Udostępnij na innych stronach

8

możesz

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-481207
Udostępnij na innych stronach

Na szczęście link się nie otwiera, my tu wolimy swoje.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-481365
Udostępnij na innych stronach

Usunąłem link i opis. Posta zostawiłem ku przestrodze.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-481367
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Halusia nie wiem jaki masz patent na jelita baranie bo po 3h prób nadziania ich na lejek musiałem się poddać. Przygotowne mięsko poszło w jelita....wieprzowe. Mam a racze miałem metalowy lejek (rozwaliłem go młotkiem) i gdy w końcu udało mi się nadziać to podczas nawijania rwał mi kawałek pk kawałku. Udało mi się nadziać tylko 38 cm i dziś uwędziłem. Smak nie do opisania. Chciałbym zrobić ich duuuużżooo więc czy mogłabyś przedstawić krok po kroku jak Ty sobie z tym radzisz. Będę Ci bardzo wdzięczny(i chyba nie tylko ja) .pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-487336
Udostępnij na innych stronach

Halusia nie wiem jaki masz patent na jelita baranie bo po 3h prób nadziania ich na lejek musiałem się poddać. Przygotowne mięsko poszło w jelita....wieprzowe. Mam a racze miałem metalowy lejek (rozwaliłem go młotkiem) i gdy w końcu udało mi się nadziać to podczas nawijania rwał mi kawałek pk kawałku. Udało mi się nadziać tylko 38 cm i dziś uwędziłem. Smak nie do opisania. Chciałbym zrobić ich duuuużżooo więc czy mogłabyś przedstawić krok po kroku jak Ty sobie z tym radzisz. Będę Ci bardzo wdzięczny(i chyba nie tylko ja) .pozdrawiam

A jaki miałeś kaliber jelit? Ja nadziewać 14/16 przez zrobiony lejek z lejka ;-)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160324/a8667625206dc979f31936bbeb2fa583.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160324/1d1e6841bb725303f7d814e00b5eaf29.jpg

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-487341
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.