sajmon55556 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 3 Lutego 2016 Wiadomo że najlepszy lejek jest z rurki Chociaż kiedyś lejki były z zwijanej blachy i też służyły . No taki lejek świetnie się sprawdza w produkcji kabanosów 10965880_697758423677355_819010851_n.jpg10967713_697758427010688_470566475_n.jpg10967804_697758420344022_73666692_n.jpgHalinka gdzie kupiłaś taki cudny lejek? Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-473160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esjot Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Autorka fachowo podaje w przepisie: Wieprzowina II - 70% okrawki z szynek, łopatki -1.5 kg.I tu mam pytanie (kupuje mięso w markecie - na tackach), jak sobie poradzić z okrawkami z szynek i łopatki - żeby uzyskać pożądany skład?Chcę zrobić kabanosy z 5 kg mięsa ogółem. Nie bardzo pasuje mi kupić np. 10 kg mięsa i wykrawać II - tyle, żeby uzyskać jej 1,5 kg. ;-)Jak Wy to robicie?Pozdrawiamesjot Edytowane 9 Lutego 2016 przez esjot Cytuj esjot Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-474370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 9 Lutego 2016 jak sobie poradzić z okrawkami z szynek i łopatki - Musisz kupić gotową II wp.Zapytaj jeszcze autorkę z jaką zawartością tłuszczu mają być te okrawki bo w handlu występują różne II wp. o różnej zawartości tłuszczu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-474376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 9 Lutego 2016 Autorka fachowo podaje w przepisie: Wieprzowina II - 70% okrawki z szynek, łopatki -1.5 kg. I tu mam pytanie (kupuje mięso w markecie - na tackach) Okrawki z szynki i łopatki pozyskuję z mięsa które kupuję ( nie na tackach) czyli szynka i łopatka Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-474377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 19 Lutego 2016 Wiadomo że najlepszy lejek jest z rurki Chociaż kiedyś lejki były z zwijanej blachy i też służyły . No taki lejek świetnie się sprawdza w produkcji kabanosów 10965880_697758423677355_819010851_n.jpg10967713_697758427010688_470566475_n.jpg10967804_697758420344022_73666692_n.jpg Miałem problemy z nadzianiem jelit na lejek ( mam chińczyka po tuningu) Jest to możliwe ale trochę trzeba się skupić i popracować.Jestem zbyt nerwowy na taką robotę i zazwyczaj na lejek osłonkę zakładała żona ( bez podtekstów) Postanowiłem więc kupić lejek 12mm taki jak na zdjęciu. Niestety wyszła jedna wielka klapa. Mam zelmera 5 i maszyna dosłownie zmiażdżyła mięso. Za mały przepływ mięsa a za szybkie obroty ślimaka. Być może maszynka ręczna lepiej by sobie poradziła. Kabanosy są oczywiście smaczne i pięknie się prezentują ale farsz pozostawia wiele do życzenia. Lejek raz użyty za pewnie poleci do szafki na długi czas.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-477211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 19 Lutego 2016 Być może maszynka ręczna lepiej by sobie poradziła. Na pewno by tak było . Zapewne wiesz że do nadziewania ręczną maszynką potrzebne są trzy ręce , czyli praca w duecie :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-477214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 19 Lutego 2016 Miałem problemy z nadzianiem jelit na lejek Mało forum czytasz:) Bierzesz 3 szprychy i 2 cm koszulki termo. Zgrzewsz jeden koniec tak ze dwa razy i dalej bajka.Znaczy na forum było, żeby szprychy lutować/spawać ale koszulka też daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-477242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Miałem problemy z nadzianiem jelit na lejek Mało forum czytasz:) Bierzesz 3 szprychy i 2 cm koszulki termo. Zgrzewsz jeden koniec tak ze dwa razy i dalej bajka.Znaczy na forum było, żeby szprychy lutować/spawać ale koszulka też daje radę Hmm możesz dokładniej opisać cały proceder bo z tego postu niewiele rozumię. Edytowane 20 Lutego 2016 przez hanysek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-477427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 20 Lutego 2016 To poczytaj tutaj na ten temat https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8020-przyrzad-dziadka-do-nakladania-jelit-baranich-na-lejek/ Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-477645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 25 Lutego 2016 W jednym z wpisów dotyczących wspólnego wędzenia kabanosów i kiełbasy krakowskiej, jest informacja że te dwa wyroby można wędzić razem, 30 min. różnicy nic nie zmieni. W pierwszym wpisie dotyczący kabanosów, jest informacja :Wędzenie w temperaturze 45-70 st.C do uzyskania żądanego koloru w czasie ok. 1-1.5 godz.W przepisie kiełbasa krakowska- kostek61 jest informacja : Wędzenie w temp. 60st ok.180 min.Różnica w czasie wędzenia to 90 a nie 30 min. Czy w nawiązaniu do różnicy w czasie wędzenia tych dwóch wyrobów można je wędzić razem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-479497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 25 Lutego 2016 Czy w nawiązaniu do różnicy w czasie wędzenia tych dwóch wyrobów można je wędzić razem? Można , najwyżej kabanosy wyjmiesz chwilę wcześniej Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-479541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 25 Lutego 2016 Dokladnie ,Kabanosy wyjmujesz reszta sie wedzi dalej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-479567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 26 Lutego 2016 Moim zdaniem dwie powyższe odpowiedzi nie sa zbyt precyzyjne. Wyjmuję kabanosy i ??? A operacia pieczenia? Czyli kabanosy sa 90 minut po za wędzarnią i po tym czasie wracją do pieczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-479805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 26 Lutego 2016 Moim zdaniem dwie powyższe odpowiedzi nie sa zbyt precyzyjne. Wyjmuję kabanosy i ??? A operacia pieczenia? Czyli kabanosy sa 90 minut po za wędzarnią i po tym czasie wracją do pieczenia ?Skoro kabanosy wędzą się godzinę a krakowska trzy to dołożyłbym kabanosy do wędzarni po 2 godzinach wędzenia krakowskiej i wyjąl wcześniej ale podczas pieczenia. Poza tym nie planowałbym na raz dwóch takich kiełbas. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-479814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 26 Lutego 2016 DziekujęCzyli nie które wpisy należy traktować z przymrużeniem oka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-479924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 26 Lutego 2016 DziekujęCzyli nie które wpisy należy traktować z przymrużeniem oka. Nie komentuję innych wpisów, napisałem tylko jak zrobiłbym to ja. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-479953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek256 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 1 Marca 2016 Witam. Mam pytanie, gdyż w przepisie jest, aby zmielić mięso na sitku 6. Mam sitka 4 i 8 które będzie lepsze? Czy mięso mogę peklować 3 doby zamiast dwóch? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-481204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 1 Marca 2016 8możesz Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-481207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gibon Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Witam Polecam kabanosy z zakładu ..................................................... Edytowane 2 Marca 2016 przez Maxell Spamer Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-481364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 2 Marca 2016 Na szczęście link się nie otwiera, my tu wolimy swoje. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-481365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 2 Marca 2016 Usunąłem link i opis. Posta zostawiłem ku przestrodze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-481367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 5 Marca 2016 Dzisiejsza produkcja Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-482292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ab48 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 24 Marca 2016 Halusia nie wiem jaki masz patent na jelita baranie bo po 3h prób nadziania ich na lejek musiałem się poddać. Przygotowne mięsko poszło w jelita....wieprzowe. Mam a racze miałem metalowy lejek (rozwaliłem go młotkiem) i gdy w końcu udało mi się nadziać to podczas nawijania rwał mi kawałek pk kawałku. Udało mi się nadziać tylko 38 cm i dziś uwędziłem. Smak nie do opisania. Chciałbym zrobić ich duuuużżooo więc czy mogłabyś przedstawić krok po kroku jak Ty sobie z tym radzisz. Będę Ci bardzo wdzięczny(i chyba nie tylko ja) .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-487336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 24 Marca 2016 Halusia nie wiem jaki masz patent na jelita baranie bo po 3h prób nadziania ich na lejek musiałem się poddać. Przygotowne mięsko poszło w jelita....wieprzowe. Mam a racze miałem metalowy lejek (rozwaliłem go młotkiem) i gdy w końcu udało mi się nadziać to podczas nawijania rwał mi kawałek pk kawałku. Udało mi się nadziać tylko 38 cm i dziś uwędziłem. Smak nie do opisania. Chciałbym zrobić ich duuuużżooo więc czy mogłabyś przedstawić krok po kroku jak Ty sobie z tym radzisz. Będę Ci bardzo wdzięczny(i chyba nie tylko ja) .pozdrawiamA jaki miałeś kaliber jelit? Ja nadziewać 14/16 przez zrobiony lejek z lejka ;-)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160324/a8667625206dc979f31936bbeb2fa583.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160324/1d1e6841bb725303f7d814e00b5eaf29.jpg Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-487341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 24 Marca 2016 Patent Dziadka: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/22/#findComment-487344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.