Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

P.s. Myślałem początkowo o paprykowych, ktoś robił? Czy mógłbym ten przepis zmodyfikować, dodając po prostu papryki? Słodka i ostra - ile na kg? Czy może jakiejś chilli drobno dokroić? Nie mam pojęcia, jak to zrobić, a jadłem kiedyś kupne, były dosyć ostre, ale przepyszne.

 

Witam, ja robiłem z papryką... genialne! :) Paprykę czerwoną dodałem dla koloru a zmielone chili dla "ognia"! Proporcji nie pamiętam (chyba 3-4 wysuszone papryczki na kg) ale może to i lepiej bo moje poczucie ostrości zaczyna się tam gdzie innych się kończy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-572321
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia jakiego kalibru jelit baranich użyłaś w przepisie? 20/22 ; 22/24 ; 24/26 ?

 

Binio zazwyczaj jelita o kalibrze 20/22  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-572717
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie zapomnij, że do jelit 20/22 trzeba mieć naprawdę cienki lejek.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-572736
Udostępnij na innych stronach

No już leci do mnie od kolegi Jumbo lejek 12mm Więc chyba będzie ok. Ale dzięki miro za czujność :) ( Patrzyłem u Ciebie ale chyba nie masz jelit  na tubach?)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-572764
Udostępnij na innych stronach

Ja KABANOSY @HALUSI@ tylko 18/20 wcześniej 16/18 ale żona protestowała w pomocy i mało ekonomiczne  :D  

z 91m 16/18 14kg

91m 18/20 21kg 

wypróbowane wielokrotnie  :angel:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573374
Udostępnij na innych stronach

Mięsko się pekluje, jutro na zakupy po jelita. Będzie to mój pierwszy wyrób kabanosów (wg przepisu z pierwszego postu) Chcę kupić 20/22, lejek mam 18mm, uda mi sie to jakoś nadziać?? czy szukać już cieńszego lejka ?

Edytowane przez jack78
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573652
Udostępnij na innych stronach

Nie ma szans.

Od kalibru jelit odejmij 8 i masz wtedy mniej więcej średnicę jelita.

Dla 20/22 będzie to średnica 12/14 czyli lejek maksimum 12 mm, a najlepiej 10 mm.

 

Na lejek 18 mm będzie ciężko znaleźć jelita baranie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573654
Udostępnij na innych stronach

Kup rurkę fi zewnętrzne 12 mm, zrób na końcu stożek i włóż w lejek 18 mm.

Możesz lejek który masz skrócić, wtedy będzie 12 mm więcej wystawał.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573657
Udostępnij na innych stronach

No i poległem.

Nie mogę tego przepchnąć, boję się że nadziewarkę uszkodzę.

Kupiłem i tak większe jelita 22/24, a mimo to na mój lejek nie mogę tego naciągnąć, a po włożeniu rurki w lejek nie daję rady.

 

Jelita wieprzowe już się moczą, będzie zwykła kiełbasa :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573878
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i poległem. Nie mogę tego przepchnąć, boję się że nadziewarkę uszkodzę.

 

Jeśli zrobiłeś dokładnie jak z przepisu Halusi - może być problem z nadzianiem, dlaczego? Pytanie takie zadam....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573886
Udostępnij na innych stronach

A jednak się udało, wywaliłem rurkę, mordowałem się z nadzianiem jelita na mój lejek i się udało. Co się Pań najstarszego zawodu świata przewinęło przy robocie to tylko jak, mój kot i pewnie sąsiedzi wiedzą :D

 

A co do przepchnięcia tego to się domyślam dlaczego mnie się nie udało.

Nie mam sitka 10mm, więc mieliłem szynkę na 13mm, więc mam marne szanse żeby przepchać to przez rurkę średnicy 10mm,

Trzeba uzupełnić sprzęt o sitko 10mm, lejek coś koło 12-14mm, tylko nie wiem gdzie taki kupić. Chyba się do szwagra będę musiał dobrze uśmiechnąć. (znaczy się flaszka w dłoń i w drogę).

Edytowane przez jack78
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573888
Udostępnij na innych stronach

Co do lejków do kabanosów i nie tylko to zobacz co ma kolega Jumbo : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13410-lejki-do-kabanos%C3%B3w-i-grubej-kie%C5%82basy/

No i wrzuć foty wyrobu :) .Pozdrawiam

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573897
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie mam sitka 10mm, więc mieliłem szynkę na 13mm,

Jedynkę wp. możesz spokojnie mleć przez "8", dwójkę przez "5".

Na mój gust tak rozdrobnione kabanosy są delikatniejsze i bardziej kruche.

Noże i sitka muszą być super ostre, to jest podstawowy warunek żeby nie spaprać wyrobu. 

Robiłam wielokrotnie obie wersje i skłaniam się jednak w kierunku "8".

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573902
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie mam sitka 10mm,

 

 

Przy mieleniu mięsa przez sitko 10 może być problem przy nadziewaniu przez lejek 10 -ę  . :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573914
Udostępnij na innych stronach

Problem z nadziewaniem kabanosów  nie tkwi w wielkości oczek sitka, w lejku,czy w kalibrze jelit.....    :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573916
Udostępnij na innych stronach

Jedynkę wp. możesz spokojnie mleć przez "8", dwójkę przez "5". Na mój gust tak rozdrobnione kabanosy są delikatniejsze i bardziej kruche.

Tak przewiduje pierwotna receptura i pewnie nie bez powodu. :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573925
Udostępnij na innych stronach

Niestety moje pierwsze kabanosy spaliły na panewce. Kupiłem jelita na rurkach 21/23 bo moja nadziewarka w opisie ma  najmniejszy lejek 13mm. Niestety jak chciałem je nawlec okazało się to nie możliwe niby wchodziło ale się rwało zmierzyłem lejek a tu 16 mm. Mięso powędrowało do lodówki do jutra aż kupię lejek mniejszy albo jelita większe. Pytanie nic się nie stanie z mięskiem jak poleży w lodówce do jutra? Najwyżej krócej będę osadzał.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-574826
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.