Jero66 Opublikowano 24 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 24 Października 2017 P.s. Myślałem początkowo o paprykowych, ktoś robił? Czy mógłbym ten przepis zmodyfikować, dodając po prostu papryki? Słodka i ostra - ile na kg? Czy może jakiejś chilli drobno dokroić? Nie mam pojęcia, jak to zrobić, a jadłem kiedyś kupne, były dosyć ostre, ale przepyszne. Witam, ja robiłem z papryką... genialne! Paprykę czerwoną dodałem dla koloru a zmielone chili dla "ognia"! Proporcji nie pamiętam (chyba 3-4 wysuszone papryczki na kg) ale może to i lepiej bo moje poczucie ostrości zaczyna się tam gdzie innych się kończy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-572321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 26 Października 2017 Halusia jakiego kalibru jelit baranich użyłaś w przepisie? 20/22 ; 22/24 ; 24/26 ? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-572708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 26 Października 2017 Halusia jakiego kalibru jelit baranich użyłaś w przepisie? 20/22 ; 22/24 ; 24/26 ? Binio zazwyczaj jelita o kalibrze 20/22 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-572717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 27 Października 2017 Dzięki (niedługo poczynię te kabanoski ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-572727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 27 Października 2017 Tylko nie zapomnij, że do jelit 20/22 trzeba mieć naprawdę cienki lejek. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-572736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 27 Października 2017 No już leci do mnie od kolegi Jumbo lejek 12mm Więc chyba będzie ok. Ale dzięki miro za czujność ( Patrzyłem u Ciebie ale chyba nie masz jelit na tubach?) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-572764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo8014 Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 30 Października 2017 Ja KABANOSY @HALUSI@ tylko 18/20 wcześniej 16/18 ale żona protestowała w pomocy i mało ekonomiczne z 91m 16/18 14kg91m 18/20 21kg wypróbowane wielokrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) Mięsko się pekluje, jutro na zakupy po jelita. Będzie to mój pierwszy wyrób kabanosów (wg przepisu z pierwszego postu) Chcę kupić 20/22, lejek mam 18mm, uda mi sie to jakoś nadziać?? czy szukać już cieńszego lejka ? Edytowane 1 Listopada 2017 przez jack78 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 1 Listopada 2017 Nie ma szans.Od kalibru jelit odejmij 8 i masz wtedy mniej więcej średnicę jelita.Dla 20/22 będzie to średnica 12/14 czyli lejek maksimum 12 mm, a najlepiej 10 mm. Na lejek 18 mm będzie ciężko znaleźć jelita baranie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 1 Listopada 2017 No czyli czeka mnie jeszcze zakup lejka Ciekawe gdzie znajdę lejek do nadziewarki 4kg poziomej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 1 Listopada 2017 Kup rurkę fi zewnętrzne 12 mm, zrób na końcu stożek i włóż w lejek 18 mm.Możesz lejek który masz skrócić, wtedy będzie 12 mm więcej wystawał. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 3 Listopada 2017 No i poległem.Nie mogę tego przepchnąć, boję się że nadziewarkę uszkodzę.Kupiłem i tak większe jelita 22/24, a mimo to na mój lejek nie mogę tego naciągnąć, a po włożeniu rurki w lejek nie daję rady. Jelita wieprzowe już się moczą, będzie zwykła kiełbasa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 3 Listopada 2017 No szkoda - kabanosy to wyzwanie nie tylko dla wykonawcy , ale przede wszystkim dla sprzętu - jest ciśnienie. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 3 Listopada 2017 Wpadnij z tym towarem to nadziejemy:) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 3 Listopada 2017 No i poległem. Nie mogę tego przepchnąć, boję się że nadziewarkę uszkodzę. Jeśli zrobiłeś dokładnie jak z przepisu Halusi - może być problem z nadzianiem, dlaczego? Pytanie takie zadam.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 3 Listopada 2017 (edytowane) A jednak się udało, wywaliłem rurkę, mordowałem się z nadzianiem jelita na mój lejek i się udało. Co się Pań najstarszego zawodu świata przewinęło przy robocie to tylko jak, mój kot i pewnie sąsiedzi wiedzą A co do przepchnięcia tego to się domyślam dlaczego mnie się nie udało.Nie mam sitka 10mm, więc mieliłem szynkę na 13mm, więc mam marne szanse żeby przepchać to przez rurkę średnicy 10mm,Trzeba uzupełnić sprzęt o sitko 10mm, lejek coś koło 12-14mm, tylko nie wiem gdzie taki kupić. Chyba się do szwagra będę musiał dobrze uśmiechnąć. (znaczy się flaszka w dłoń i w drogę). Edytowane 3 Listopada 2017 przez jack78 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 4 Listopada 2017 Co do lejków do kabanosów i nie tylko to zobacz co ma kolega Jumbo : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13410-lejki-do-kabanos%C3%B3w-i-grubej-kie%C5%82basy/No i wrzuć foty wyrobu .Pozdrawiam Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 4 Listopada 2017 Nie mam sitka 10mm, więc mieliłem szynkę na 13mm, Jedynkę wp. możesz spokojnie mleć przez "8", dwójkę przez "5".Na mój gust tak rozdrobnione kabanosy są delikatniejsze i bardziej kruche.Noże i sitka muszą być super ostre, to jest podstawowy warunek żeby nie spaprać wyrobu. Robiłam wielokrotnie obie wersje i skłaniam się jednak w kierunku "8". Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 4 Listopada 2017 Nie mam sitka 10mm, Przy mieleniu mięsa przez sitko 10 może być problem przy nadziewaniu przez lejek 10 -ę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 4 Listopada 2017 Problem z nadziewaniem kabanosów nie tkwi w wielkości oczek sitka, w lejku,czy w kalibrze jelit..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 4 Listopada 2017 Problem z nadziewaniem kabanosów nie tkwi w wielkości oczek sitka, w lejku,czy w kalibrze jelit..... To już teraz nie wiem w czym? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 4 Listopada 2017 (edytowane) Jedynkę wp. możesz spokojnie mleć przez "8", dwójkę przez "5". Na mój gust tak rozdrobnione kabanosy są delikatniejsze i bardziej kruche.Tak przewiduje pierwotna receptura i pewnie nie bez powodu. Edytowane 4 Listopada 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-573925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabtom Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 4 Listopada 2017 Sitko 10 lejek średnica wewnętrzna 10 . Nadziewarką bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-574003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 9 Listopada 2017 Niestety moje pierwsze kabanosy spaliły na panewce. Kupiłem jelita na rurkach 21/23 bo moja nadziewarka w opisie ma najmniejszy lejek 13mm. Niestety jak chciałem je nawlec okazało się to nie możliwe niby wchodziło ale się rwało zmierzyłem lejek a tu 16 mm. Mięso powędrowało do lodówki do jutra aż kupię lejek mniejszy albo jelita większe. Pytanie nic się nie stanie z mięskiem jak poleży w lodówce do jutra? Najwyżej krócej będę osadzał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-574826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 9 Listopada 2017 Skręć lodówkę na 2º i śpij spokojnie. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/25/#findComment-574831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.