Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

I to jest prawda, od wielu lat kupuję przyprawy tam gdzie mnie statek zawiezie.

El komendante, nie myślałeś o połączeniu pracy, pasji, hobby, z małym forumowym biznesikiem ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-593790
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zachciało się to zrobiłem czas mieleni nabijania i mycia garów 1.30 minut z przerwami na zupę z aromatycznego chmielu kiedyś cały dzień :facepalm:   przyprawy standardowe plus na czubku łyżeczki kumin mielenie 8 i 6 

post-45364-0-86279300-1523603847_thumb.jpg

post-45364-0-29693300-1523603874_thumb.jpg

post-45364-0-05685500-1523603919_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-595240
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich a w szczególności Halusię której chciałbym bardzo podziękować za przepis. Wczoraj się odważyłem i ukreciłem razem z żoną kabanoski. Dziś uwędziłem. Myślę że wyjdą dobre bo spróbowałem zaraz po wędzeniu. Bałem się nadziewania ale nie było tak źle. Jeszcze raz dziękuję za przepis.e5f318a57e9a6f972ddef4465365e9b0.jpg6c78ecc7c9412e7ea35c363cd12ab941.jpg66ca773fbe1d1da1aa4d8bf41c756123.jpg

 

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596485
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj się odważyłem i ukreciłem razem z żoną kabanoski

No,,, ładne laseczki. :clap: Mogę zjeść kawałek?  :)

W jakie jelita nadziewałeś? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596488
Udostępnij na innych stronach

 

Wczoraj się odważyłem i ukreciłem razem z żoną kabanoski

No,,, ładne laseczki. :clap: Mogę zjeść kawałek? :)

W jakie jelita nadziewałeś?

Jeżeli jesteś w pobliżu Łodzi to zapraszam na próbowanie, natomiast co do jelit to takie. Naczytałem się na forum o trudnościach nadziewania i zdecydowałem się na tubowane . I się sprawdziły (20 metrów nadziewaliśmy 2 godziny ). Pozdrawiam i zapraszam67b96c8e3afab86f85d0ba3c68db1c3a.jpgfb000de72f0277f86fa2c314940e6e48.jpg

 

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596504
Udostępnij na innych stronach

I to jest to !!!  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596534
Udostępnij na innych stronach

Kolego a gdzie kupowałeś te jelita?

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Dzień dobry, kupowałem w firmie w Łodzi na Ozorkowskiej. Oni mają również sprzedaż wysyłkową ( deptana.pl). Ale wygląda że taniej mają w firmie którą podaje Binio. Wychodzi na to samo jak bez przesyłki.

 

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596584
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Po przeczytaniu całego wątku mam dwa pytania.

1. Czy kraj pochodzenia jelit baranich ma znaczenie? Baran pewnie jest taki sam ale jakie są wasze doświadczenia? Chodzi o tubowane jelita. 

2. Zakładając że dodaję kminek cały - należy go wcześniej namoczyć? Jak długo?  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-600851
Udostępnij na innych stronach

1.Nie ma

2.Nic nie moczyć

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-600855
Udostępnij na innych stronach

Od 90 C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-601349
Udostępnij na innych stronach

Dziś wędzę (w borniaku) drugą porcję kabanosów. Tym razem zmierzyłem temp w środku. Po 30 min podpiekania przy pełnym otwarciu szyberka doszedłem do 60 stopni. Także przymknąłem szyber i czekam.

 

Edit: minęło kolejne pół godziny i dopiero mam 68. Czas wyjmować.

post-85555-0-11695500-1530260492_thumb.jpg

Edytowane przez SQTEK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-601375
Udostępnij na innych stronach

Te kabanosy to poezja smaku. Co by wyszło gdyby je zrobić w grubszym jelicie? Zrobienie kabanosów z 10 kg mięsa zajęło mi ponad 5 godzin (mielenie i nadziewanie). Robiłem pierwszy raz.  

post-82069-0-52844100-1530428884_thumb.jpg

post-82069-0-94554300-1530428914_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-601517
Udostępnij na innych stronach

Urok kabanosów polega na tym że są takie cienkie.W grubszym jelicie to już kiełbasa.Nie wiem czym nadziewałeś, ale do kabanosów potrzebna jest nadziewarka i przyrząd do zakładanie baranków na lejek.Pewnym rozwiązaniem jest zastosowanie osłonek colagenowych w które nadziewa się o wiele szybciej i nie pękają przy nadziewaniu, ale to już substytut.Kabanosy w barankach to klasyka tego wyrobu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-601518
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co by wyszło gdyby je zrobić w grubszym jelicie

 

Bywało, że się przeliczyłam i brakło mi jelit baranich więc ratowałam się jelitem  większego kalibru. 

Kiełbasa wyszła smaczna, dla próby zrób jak masz ochotę ale to już nie będą kabanosy  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-601618
Udostępnij na innych stronach

Ja też,ale jak ktoś ma problem to przyrząd się przydaje

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-602037
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.