wróbel75 Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #701 Opublikowano 28 Marca 2018 I to jest prawda, od wielu lat kupuję przyprawy tam gdzie mnie statek zawiezie. El komendante, nie myślałeś o połączeniu pracy, pasji, hobby, z małym forumowym biznesikiem Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-593790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #702 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zachciało się to zrobiłem czas mieleni nabijania i mycia garów 1.30 minut z przerwami na zupę z aromatycznego chmielu kiedyś cały dzień przyprawy standardowe plus na czubku łyżeczki kumin mielenie 8 i 6 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-595240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruchy57 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #703 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Witam wszystkich a w szczególności Halusię której chciałbym bardzo podziękować za przepis. Wczoraj się odważyłem i ukreciłem razem z żoną kabanoski. Dziś uwędziłem. Myślę że wyjdą dobre bo spróbowałem zaraz po wędzeniu. Bałem się nadziewania ale nie było tak źle. Jeszcze raz dziękuję za przepis. Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #704 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Wczoraj się odważyłem i ukreciłem razem z żoną kabanoski No,,, ładne laseczki. Mogę zjeść kawałek? W jakie jelita nadziewałeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruchy57 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #705 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Wczoraj się odważyłem i ukreciłem razem z żoną kabanoskiNo,,, ładne laseczki. Mogę zjeść kawałek? W jakie jelita nadziewałeś? Jeżeli jesteś w pobliżu Łodzi to zapraszam na próbowanie, natomiast co do jelit to takie. Naczytałem się na forum o trudnościach nadziewania i zdecydowałem się na tubowane . I się sprawdziły (20 metrów nadziewaliśmy 2 godziny ). Pozdrawiam i zapraszam Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #706 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 I to jest to !!! Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #707 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 A jak przygotowales tubowane jelita do nadziewania i jak to w ogóle funkcjonuje.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #708 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 OK, juz mam.. Dzieki..???? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekq Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #709 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Kolego a gdzie kupowałeś te jelita? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #710 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Nie wiem , gdzie Kruchy kupuje , ale ja brałem ostatnio tu : https://swojskiwyrob.pl/59-jelita-baranie Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruchy57 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #711 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Kolego a gdzie kupowałeś te jelita? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu TapatalkaDzień dobry, kupowałem w firmie w Łodzi na Ozorkowskiej. Oni mają również sprzedaż wysyłkową ( deptana.pl). Ale wygląda że taniej mają w firmie którą podaje Binio. Wychodzi na to samo jak bez przesyłki. Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #712 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 W Deptanej jest na tubie 20mb flaczka , w swojski wyrób jest 30mb. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekq Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #713 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Dziękuje bardzo Panowie. Właśnie zamówiłem. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-596596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 24 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #714 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Po przeczytaniu całego wątku mam dwa pytania.1. Czy kraj pochodzenia jelit baranich ma znaczenie? Baran pewnie jest taki sam ale jakie są wasze doświadczenia? Chodzi o tubowane jelita. 2. Zakładając że dodaję kminek cały - należy go wcześniej namoczyć? Jak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-600851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #715 Opublikowano 24 Czerwca 2018 1.Nie ma2.Nic nie moczyć Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-600855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SQTEK Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #716 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Pytanie. Podpiekanie w 90stopniach to czas liczycie od momentu gdy temperatura w wędzarni osiągnie 90 stopni czy od momentu gdy zaczniecie podnosić temp? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-601347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #717 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Od 90 C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-601349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SQTEK Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #718 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Jeszcze gorące dziękuję za przepis i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-601357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #719 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Czy podpiekajac w borniaku po 30 minutach uzyskam 68st Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-601367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SQTEK Opublikowano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #720 Opublikowano 29 Czerwca 2018 (edytowane) Dziś wędzę (w borniaku) drugą porcję kabanosów. Tym razem zmierzyłem temp w środku. Po 30 min podpiekania przy pełnym otwarciu szyberka doszedłem do 60 stopni. Także przymknąłem szyber i czekam. Edit: minęło kolejne pół godziny i dopiero mam 68. Czas wyjmować. Edytowane 29 Czerwca 2018 przez SQTEK Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-601375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 1 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #721 Opublikowano 1 Lipca 2018 Te kabanosy to poezja smaku. Co by wyszło gdyby je zrobić w grubszym jelicie? Zrobienie kabanosów z 10 kg mięsa zajęło mi ponad 5 godzin (mielenie i nadziewanie). Robiłem pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-601517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #722 Opublikowano 1 Lipca 2018 Urok kabanosów polega na tym że są takie cienkie.W grubszym jelicie to już kiełbasa.Nie wiem czym nadziewałeś, ale do kabanosów potrzebna jest nadziewarka i przyrząd do zakładanie baranków na lejek.Pewnym rozwiązaniem jest zastosowanie osłonek colagenowych w które nadziewa się o wiele szybciej i nie pękają przy nadziewaniu, ale to już substytut.Kabanosy w barankach to klasyka tego wyrobu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-601518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #723 Opublikowano 2 Lipca 2018 Co by wyszło gdyby je zrobić w grubszym jelicie Bywało, że się przeliczyłam i brakło mi jelit baranich więc ratowałam się jelitem większego kalibru. Kiełbasa wyszła smaczna, dla próby zrób jak masz ochotę ale to już nie będą kabanosy Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-601618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo8014 Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #724 Opublikowano 8 Lipca 2018 przyrząd do zakładanie baranków na lejek ja zakładam na lejek bez żadnych przyrządów i nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-602026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #725 Opublikowano 8 Lipca 2018 Ja też,ale jak ktoś ma problem to przyrząd się przydaje Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/29/#findComment-602037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.