roger Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 ma mieć ... !!! jeden żeby stale bolał drugi do otwierania piwa Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-345744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Miro nawiązuje do znanego dowcipu o teściowej, dwóch zębach i otwieraniu piwa. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-345746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Ma mieś dwa ...i tylko dwa !Jeden, żeby ją bolał, a drugi do otwierania piwa .....zięciowi. Ubiegły mnie łobuzy..... czyli znają i są za ! Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-345748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Miro nawiązuje do znanego dowcipu o teściowej, dwóch zębach i otwieraniu piwa.też znam, raczej chodziło mi o składne " teściowa bez tylko dwóch zębów" Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-345751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 A co my na forum polszczyzny ..... Paweł wyluzuj ! Jak Cię bardzo lubię I bez podtekstów proszę Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-345755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 A co my na forum polszczyzny ..... Paweł wyluzuj ! Jak Cię bardzo lubię I bez podtekstów proszę Podtekstów nie ma, nie wiedziałem po prostu co z tym tłuszczem do kabanosów też Cię lubię Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-345759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Tłuszcz musi być.... inaczej to nie kabanosy nam wyjdą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-345763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Łał no i rozpętała się dyskusja dodawać to podgardle , czy nie?ZAStosować się do przepisu Halusi ,czy gościa nazwijmy go X? [który podobnie jak Halusia tez wymyślił ten przepis i też pewnie zyskał grono wielbicieli]Wyczytałam tu na forum ,ze podgardle jako tłuszcz twardy nie wytapia się przy wędzeniu i daje charakterystyczny klik ,stąd mój pomysł,zeby do tego klasycznego przepisu troszkę go dodać.Generalnie nie trawię tłuszczu ,nie lubię tłustych wędlin ,ani tymbardziej kiełbas .,ale może faktycznie na pierwszy raz nie kombinować?[tylko,ze ja jestem chora jak coś nie zmodyfikuje ,a poza tym uważam ,ze każdy wyrób domowy i tak jest lepszy od sklepowego...] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-345832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Gwarantuję Ci że nie raz zachwycałaś się kiełbasą x nie majàc pojęcia ile zawierała tłuszczu którego po prostu nie widziałaś Ten charakterystyczny klik kabanosów to sposób wyrabiania farszu a wlasciwie jego nie wyrabiania ... i tak podgardle jest tłuszczem twardym i podczas podpiekania kabanosów w końcowej fazie nie wytapia się tak łatwo jak np słonina i nie robi podcieków Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-345835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 ha ha, miałem to samo napisać o ukrytym tłuszczu Beatko, zerknij tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8710-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-mi%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w-dobrego-smaku-mazowszanka/page-5?do=findComment&comment=342557dwa ostatnie zdjęcia pokazują wyroby mające dość dużo tłuszczu - kiełbasa justowska 24% a parówki pewnie ze 40% - i co? wydają się tłuste? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-345842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Ta kiełbaska faktycznie wyglada jak szynkowa w sensie samo mięsko ,a wracając do tematu to jeśli to podgardle odpowiada tylko za brak podcieków[nie wiem o co chodzi,ale na pewno nie o "klik"]to pewnie z niego zrezygnuję i posłucham wcześniejszych rad ,zeby zrobić w/g klasycznego przepisu.Wracając do tego podgardla to w jakich kiełbasach lepiej się sprawdza w porównaniu do słoniny ,czy boczku? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-345844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Beata, proponuję Tobie skorzystać z tego przepisu, który pochodzi z 16-stki, znaczy z przepisów wewnętrzych Centralnego Zarządu Przemysłu Mięsnego.Jako wieprzowinę kl I użyj chudego mięsa szynki, najlepiej mięsień półbłoniasty.Jako wieprzowinę kl II użyj boczku, który to tak na oko będzie miał 40% tłuszczu.Rodzaj przypraw taki sam jak w przepisie, ale zwiększ ilość tych przypraw, peklosoli proponuję 16-17g na kg mięsa.Ja robię kabanosy tylko z tego przepisu.Z jakiego przepisu Ty skorzystasz to już Twój wybor :D Wracając do tego podgardla to w jakich kiełbasach lepiej się sprawdza w porównaniu do słoniny ,czy boczku? Ja osobiście podgardle bez gruczołów i bez skóry używam do kiełbasy jakiejś tam, która ma być spożywana na gorąco.Z podgardla wykrawam tłuszcz twardy do kiełbas jeżeli przepis na daną kiełbasę tego wymaga.Boczek używam jako wp II.Jeżeli w przepisie na kiełbasę jest słonina to niech będzie słonina. Też ma swoje zalety smakowe w wyrobie.Słonina jest bardziej miękim tłuszczem od tłuszczu z podgardla.Ot i chyba wsio jak ja to pojmuję Haluś wybacz trochę zająłęm miejsce w Twoim temacie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-346003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Wiesz- szukając przepisu na kabanosy jako pierwszy znalazłam Halusi i zaintrygowało mnie to podgardle [że jako tłuszcz twardy sprawdza się w tym wyrobie],ale drążąc temat dalej więcej głosów jest za klasycznym przepisem i napewno to z niego skorzystam [jako pierwszego]Peklosoli użyje tyle ile Ty sugerujesz [16-17g/kg] później dosolę solą. O zwiększeniu ilości przypraw rozumiem ,ze mówimy o pieprzu [do 2g/kg],bo gałka w większych ilościach robi gorzki smak .Czy dodajesz jeszcze czosnek? i rozumiem ,ze po nadzianiu jak zostawię na noc .to nie ma potrzeby już osuszaćDzięki za wklejenie przepisu [który znowu się troszkę rózni od przepisu ze strony głównej] http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy%C2%A0 Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-346006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Wiesz- szukając przepisu na kabanosy jako pierwszy znalazłam Halusi i zaintrygowało mnie to podgardle [że jako tłuszcz twardy sprawdza się w tym wyrobie],ale drążąc temat dalej więcej głosów jest za klasycznym przepisem i napewno to z niego skorzystam [jako pierwszego] 'beatag jak najbardziej podgarle , sprawdza się w tym przepisie i raczej nic tutaj bym nie kombinowała Peklosoli użyje tyle ile Ty sugerujesz [16-17g/kg] później dosolę solą. Jeśli chcesz użyć 16-17 g na 1 kg mięsa to już nie dosalaj solą.Abyś nie '' spierniczyła'' wyrobu zdecyduj się ile chcesz użyć peklosoli i soli na 1 kg mięsa to już nie możesz potem dosalać. Ja generalnie daję 50%peklosoli i 50 % soli kamiennej .na całość wyrobu.Jeśli masz jeszcze pytania to pytaj... pomożemy Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-346024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) W tym klasycznym przepisie ,który przesłał kolega Zbój Madej jest 20g/kg pomijająć w przeliczeniach saletrę i oprócz tego dodane w czasie produkcji 2g/kg??? w podlinkowanym przeze mnie na dole przepisie ze stony głównej jest też podana sól dołożona w procesie produkcji [co prawda mniej ,bo 1g/kgi dużo mniej do peklowania-bo 10g/kg] To ja już całkowicie zgłupiałam... Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-346032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 To ja już całkowicie zgłupiałam... Czyli jest to proste , z przepisu podanego przez Zbójaszka wynika że razem peklosoli jest 22g/kg . Do kiełbas Trwałych zawsze daje się więcej peklo-soli celem zabezpieczenia bakteriologicznego . Wpływ nawet może mieć pora roku , cieplej - więcej , zimniej mniej . Jak zrobisz pierwszy raz z przepisu podstawowego to poznasz słoność dla siebie i będzie wszystko jasne . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-346033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Tak,czy siak nie dodawać już soli w czasie produkcji.Ja wszystkie swoje kiełbasy traktowałam 18g/kg to i kabanosy tez tak spróbuje .Zamelduje jakie wyszły.Dzięki za wszystkie rady.Pozdrawiam Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-346040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 O zwiększeniu ilości przypraw rozumiem ,ze mówimy o pieprzu [do 2g/kg],bo gałka w większych ilościach robi gorzki smak .Czy dodajesz jeszcze czosnek? i rozumiem ,ze po nadzianiu jak zostawię na noc .to nie ma potrzeby już osuszać Pierwszy raz jak robiłem kabanosy to ilość przypraw była jak w przepisie, w kolejnych kabanosach ilość przypraw zwiększyłem chyba cztero czy pięciokrotnie, juz dokładnie nie pamiętam, teraz przyprawy dodaję na oko, mniej więcej wiem ile mam dodać Z gałką to fakt trzeba uważać, można spartolić kiełbaskę, myślę, ze jak dodasz gałki trzy razy więcej niż w 16-tce napisane to będzie oki. Ja wszystkie swoje kiełbasy traktowałam 18g/kg to i kabanosy tez tak spróbuje I ja tyle daję do kiełbas parzonych bo mało słonolubny jestem, a do kabanosów czy innych kiełbas, które podpiekam w wędzarni daję mniej peklosoli. Parzenie a podpiekanie to dwie inne metody obróbki termiczej wyrobów. Do parzonych więcej, a do podpiekanych mniej peklosoli czy soli, a jak chcesz robić kiełbasy długotrwałe, to tak Jak Andrzej pisał, więcej soli czy peklosoli Każdy z nas ma inny próg słoności i musisz zrobić kilka rodzai wyrobów coby słonośc dopasować na swój smak. Z ilością soli lepeij się nie zapędzać. W myśl Zbójowego powiedzenia "Lepiej dosolić jedzenie na talerzu niż popijać za słone", powodzenia w wyrobach i pozdrawiam rozumiem ,ze po nadzianiu jak zostawię na noc .to nie ma potrzeby już osuszać Jeżeli kiełbasy po nadzianiu będą wisiały w chłodnym miejscu to bedzie to osadzanie, po osadzaniu kiełbaski powieśić w temp. pokojowej na godiznkę lub dwie celem wyrównania temperatury, osuszać w wędzarni trzeba, ale nie na czas tylko do momentu gdy powierzchnia osłonki będzie sucha, wtedy dajesz dym Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-346101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 No i wszystko jasne!,bo w przepisach jakby to osuszanie pominęli-jest odrazu wędzenie [moze wyszli z załozenia ,ze po 12 godz będa juz suche?] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-346119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 moze wyszli z załozenia ,ze po 12 godz będa juz suche?] Po 12-tu godz. osadzania w chłodzie to wstępnie napewno z wierzchu bedą troszkę suche, ale po włożeniu do wędzarni zaczną się pocić pomimo iż wcześniej powisiały także trochę w temp. pokojowej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-346122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Żeby nie było że się obijam Edytowane 14 Czerwca 2014 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-357734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Żeby nie było że się obijamObijasz się Haluś obijasz Kabanoski super Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-357736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Halusia piekne te Twoje kabanoski napewno jak kiedys zrobie pierwsze swoje to beda z Twojego przepisu a z czego bierzesz wp I? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-357739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Obijasz się Haluś obijasz Kabanoski super No może troszkę Jacku... ale to z powodu awarii Borniaka Halusia piekne te Twoje kabanoski napewno jak kiedys zrobie pierwsze swoje to beda z Twojego przepisu a z czego bierzesz wp I? Z szynki Elektro.. na pierwszej stronie tego tematu masz szczegółowy przepis. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-357742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 14 Czerwca 2014 @@halusia@, oj to nie doczytalam ..dziekuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/15/#findComment-357743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.