arkadiusz Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 20 Maja 2015 Co tu teoretyzować po próżnicy.Tak wygląda przekrój kabanosów gdzie cały wsad mięsny był mielony na 8 mm.Nie widzę tam aż tak dużych kawałków tłuszczu, żeby je wydłubywać.Kabanos to tłusty wyrób i taki ma być. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 20 Maja 2015 kabanosy wg. Halusi, robione na ostatniej Mazowszance, mięso mielone na Andrzejowym wilku, siatka 7 lub 8 Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 20 Maja 2015 W kabanosach na sitku 8 mieli się I kl., II kl. na sitku 5. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) mięso mielone na Andrzejowym wilku, siatka 7 lub 8 W kabanosach na sitku 8 mieli się I kl., II kl. na sitku 5. Bo wszystko zależy od tego ma jakiej maszynce się mieli.Nie podejrzewam kolegi, aby miał takiego wilka jaki ma Andrzej i dlatego śmiało może lecieć na 8 mm. Co innego zelmerek a co innego Andrzejkowy wilk.Tego drobnego szczegółu pewnie nie wzięliście pod uwagę. P.SMoje kabanosy mieliłem na Alfie 32. Edytowane 20 Maja 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 21 Maja 2015 Tego drobnego szczegółu pewnie nie wzięliście pod uwagę. Szkoda się znowu rozpisywać na ten temat, każdy ma swoje uważanie. Dla mnie 8 mm jest jednakowe w każdej sytuacji, nie 8 mm mniejszego i większego. Tak czy siak II wp powinna być mielona na 5 nie na 8 czy 7 i tego dotyczyła uwaga. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 21 Maja 2015 mam alfe 10 więc raczej nie jest to duża maszynka mięso mielone na Andrzejowym wilku, siatka 7 lub 8 W kabanosach na sitku 8 mieli się I kl., II kl. na sitku 5. Bo wszystko zależy od tego ma jakiej maszynce się mieli.Nie podejrzewam kolegi, aby miał takiego wilka jaki ma Andrzej i dlatego śmiało może lecieć na 8 mm. Co innego zelmerek a co innego Andrzejkowy wilk.Tego drobnego szczegółu pewnie nie wzięliście pod uwagę. P.SMoje kabanosy mieliłem na Alfie 32. Mam alfe 10 wiec nie jest to duża maszynka,a kabanosy robię dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 21 Maja 2015 Oj a paweljack w jednym z postow napisał, że kajakowy są bez tłuszczu. Ktoś powinien zweryfikować swoją wiedzę.Ps. z telefonu nie doszukam tego wpisu. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Dla mnie 8 mm jest jednakowe w każdej sytuacji, nie 8 mm mniejszego i większego. Nie masz się co denerwować, każdy robi jak mu pasuje, ale to co piszesz nie jest do końca prawdą.Możesz to sprawdzić mieląc na różnych maszynkach.Mam Zelmerka, wilka TS12 i alfę 32 z elektrycznym napędem i zaręczam Ci, że ósemka ósemce nie równa. Edytowane 21 Maja 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 21 Maja 2015 Dla mnie 8 mm jest jednakowe w każdej sytuacji, nie 8 mm mniejszego i większego Dla mnie też Nie świadczy to jednak o identycznym mieleniu - czyli identycznej wielkości kawałkach mięsa - uzyskiwanym na maszynkach różnych typów.Zależy to, wg mojej skromnej oceny, od stosunku szybkości podawania mięsa na noże do szybkości ich obrotów.Wysokie obroty noży/silnika i mała przepustowość gardzieli nie pozwoli na odcinanie równych kawałków zgodnych ze średnicą oczek sitka.Wybitnie i zauważalnie poprawia sytuację obcięcie dwóch ostrzy w nożu.Wypróbowałam to na swoim zelmerku nr 8, który mimo zaawansowanego wieku nie chce się zepsuć.Wracając do kwestii mielenia mięsa na kabanosy, w różnych recepturach jest różnie.W recepturach branżowych stoi: jedynka na "10" zaś dwójka na "8".Osobiscie preferuję "8" dla jedynki i "5" dla dwójki.Dodam, że mielę na nożu o zredukowanej o 50% ilości ostrzy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 21 Maja 2015 Osobiscie preferuję "8" dla jedynki i "5" dla dwójki.Tak właśnie stoi w PW 16 i PW 21. Dodam, że mielę na nożu o zredukowanej o 50% ilości ostrzy Rozumiem, że to ma powodować dłuższe kawałki? ...które nadal wychodzą przez sitko 8 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Rozumiem, że to ma powodować dłuższe kawałki? ...które nadal wychodzą przez sitko 8 Kawałki mają dwa razy większą objętość. Trzymają formę w trzech wymiarach.Jeżeli mięso przepuścisz przez np. "16" a będzie ono popłatkowane to co Ci da wymiar tego oczka? Niewiele.To jest to, o czym piszą użytkownicy dużych Alf. Uzyskane z mielenia na nich mięso ma wymiar odpowiadający siatce. Jest to kulka mięsa a nie dysk o średnicy siatki. Edytowane 21 Maja 2015 przez EAnna lit. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 21 Maja 2015 Kawałki mają dwa razy większą objętość. Trzymają formę w trzech wymiarach.Skoro tak przekonujesz, to potnę jeden nożyk dla dobra sprawy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 21 Maja 2015 Mam osemke z tym ze pare klas wyzszej jakosci niz zelmer , noze I sitka z kwasowki TNA jak brzytwa,ale I take 1 rozdrabniam na szarpaku a 2 na 10 mm ,I wtedy kielbasa nie przypomina parowki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 21 Maja 2015 W kabanosach na sitku 8 mieli się I kl., II kl. na sitku 5. A ja znam przepis gdzie stoi inaczej Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) W kabanosach na sitku 8 mieli się I kl., II kl. na sitku 5. A ja znam przepis gdzie stoi inaczej 047.jpg Też mam podobny. II wp nadal na 5 nie na 8. Choć zapewne 5 na wilku to jak ósemka na zelmerku. Już mi się nie chce więcej pisać o kabanosach. Wszyscy mają rację. Edytowane 21 Maja 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-426494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tołdi Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 15 Lipca 2015 Mam pytanko - na 5kg kabanosów ile potrzeba mniej więcej metrów jelit? Przyznaje bez bicia, że przejrzałem tylko 15 stron tematu, więc być może gdzieś dalej jest ta informacja, ale coś net dzisiaj kiepsko działa i zaraz dostanę nerwicy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-435275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 15 Lipca 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7851-zakladowe-normy-zuzycia-oslonek/?hl=zak%C5%82adowe+normy+zu%C5%BCycia+os%C5%82onek Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-435285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 15 Lipca 2015 Proszę bardzo http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-435349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemeklomza Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) moje pierwsze kabanosy i test nowej nadziewarki Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez przemeklomza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-439287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 No dała/daliście radę brawo bo to dobry test Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-439290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 moje pierwsze kabanosy Pełny kabanosing. Do tego jeszcze Łomżing i czegosz chcieć więcej. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-439312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 6 Września 2015 (edytowane) Taka sytuacja.. pogoda mało sprzyjająca bo deszczowo, ale poszło ☺No nieźle. .dzisiaj leżące kabanosy..ale z tel nie potrafię inaczej .Przepraszam. Halusiu, mimo mojego wieku, udało mi się kabanosy postawić Edytowane 6 Września 2015 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-443306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 6 Września 2015 Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-443316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 6 Września 2015 Będzie, zagrycha Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-443380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 7 Września 2015 Dziękuję Aniu ☺ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/20/#findComment-443486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.