Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Koleżanki i Kolegów Zadymiaczy!

Postanowiłem stworzyć krótki poradnik dla niepokornych.

Czasem człowiek chce wędzić i żywcem nie ma w czym. Czasem chce zaszpanować i wygrać zakład z sąsiadem (np. o wódeczkę) jaki jest kozak. Różnie bywa. W każdym razie trochę wiedzy zawsze się przyda. Czyli wędzimy w kartonie.

Pkt 1. Da się!

Pkt 2. Kanał powinien mieć min. 150cm, żeby nie doszło do zapalenia komory wędzarniczej - kartonu.

post-61121-0-29221600-1525146041_thumb.jpg

Pkt 3. Można łączyć kartony w celu powiększenia komory wędzarniczej - tym razem u mnie było 21 kilo wsadu na 5 kijach

Pkt 4. Szpary w kanale w miarę możliwości uszczelniasz. Tym razem zalepiłem szczeliny ziemią.

Pkt 5. Dopasowujesz komorę wędzarniczą do kartonu. Ja wyciąłem nożykiem i wsunąłem karton na kanał.

post-61121-0-59848300-1525146045_thumb.jpg

Pkt 6. Wycinasz otwory w kartonie, aby kije się zagłębiły i wędzonki leżały niżej niż klapy kartonu. Dzięki temu uszczelnisz wędzarnię i utrzymasz ilość dymu i temperatury na żądanym poziomie. Pamiętaj o zrobieniu otworów wentylacyjnych w klapach kartonu.

post-61121-0-82398200-1525146042_thumb.jpg

Jeżeli masz kije od miotły/grabi NIE obcinaj ich. Długie kije zapewnią ci podparcie pod łokciem, więc będziesz łatwiej przenosić wędzonki. A musisz je przestawiać, bo dym i temperatura nie będą rozkładać się równomiernie.

Pkt 7. Najlepiej jest podnieść nasz karton wyżej aby zapewnić odpowiednią dystrybucję dymu oraz temperatury. Szczególnie jeśli masz długie wędzonki i są bezpośrednio na wprost kanału dymnego.

post-61121-0-49246300-1525146040_thumb.jpg

Jeżeli tego nie zrobimy ryzykujemy przypieczeniem wędlin.

Karton na poziomie ziemi sprawdzi się dobrze, jeśli tylko masz krótki wsad (do 20-25 cm od kija). Oczywiście zależy to od wysokości kartonu. Jednak polecam podnieść poziom komory wędzarniczej z dwóch zasadniczych powodów - lepsza dystrybucja ciepła oraz dymu i masz naturalny deflektor w postaci przeciwległej ściany. Będziesz mieć też lepszy cug. Wędzonki uwędzą się równomiernie.

Możesz zrobić podest z cegieł, krawężników lub usypać 3 wały z ziemi. Cokolwiek.

Pkt 8. Jeżeli masz dużo towaru - połącz ściśle dwa kartony i wytnij dziurę łączącą. Tak pokazana jest minimalna. Wędzonki pięknie się uwędzą w drugim kanale, ale nie podpieczesz ich do wymaganej temperatury. U mnie dwa kije z drugiego kartonu trafiły do sparzenia.

post-61121-0-05970100-1525146042_thumb.jpg

Pkt 9. To Twoja chwila! Wędź - jesteś kozak :)

post-61121-0-66031100-1525146043_thumb.jpg

Pkt 10. Pokaż swoje wędzonki

post-61121-0-67667300-1525146044_thumb.jpg

post-61121-0-85467600-1525146039_thumb.jpg

post-61121-0-78128800-1525146037_thumb.jpg

Pkt. 11. Tak, w drugim kartonie też pięknie uwędzone. Piąty kij wędzonek właśnie trafił do sparzenia.

post-61121-0-10031200-1525146039_thumb.jpg

Pkt 12. Zjedz ze smakiem i podziel się z rodziną, znajomymi i sąsiadami. Pamiętaj o strzeleniu fotki i opowiedzeniu fascynującej historii Twoich wędzonek. Wspomnij dobrym słowem o Zmorze ;)

Czuj dym!

Zmora

P.S.

Wędzenie było podczas mojej podróży po Stanach w temperaturze 13 stopni Celcjusza oraz 24% wilgotności. Wcześniejsze wędzenie robiłem na Bali w temperaturze ponad 39 stopni Celcjusza i ponad 90% wilgotności.

Edytowane przez Zmora

Najtrudniej jest pomyśleć

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15241-w%C4%99dzarnie-improwizowane-poradnik-w%C4%99dzenie-w-kartonie/

To można powiedzieć że mamy pełna dokumentację wedzarni kartonowych .Twoja kanałową i @ziezielonego bezpośrednią.???? To jak nic czas zacząć dyskusję o wyższości jednej nad drugą ????Za pomysł, kreatywność i wyroby gratki i???? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Wędzenie było podczas mojej podróży po Stanach w temperaturze 13 stopni Celcjusza oraz 24% wilgotności. Wcześniejsze wędzenie robiłem na Bali w temperaturze ponad 39 stopni Celcjusza i ponad 90% wilgotności.

Brawa dla mistrza kreatywności  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Podziwiam takich ludzi jak ty.Mistrzostwo...!!!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Postanowiłem stworzyć krótki poradnik dla niepokornych.

Może nie dla niepokornych, tylko radzących sobie w każdych warunkach. Brawo. :D

Na naszym forum staramy się propagować wszystkie rodzaje wędzarni i wszelkie metody wędzenia. Tworzy to wachlarz wyboru, z którego każdy może sobie wziąć to, co mu najlepiej odpowiada. 

Jak widać da się uwędzić we wszystkim i wszędzie. Jeszcze raz wielkie brawa. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dzięki za dobre słowo! W głowie mam już nowy projekt wędzarni kartonowej do wędzenia na zimno. Za kilka dni premiera, bo wędzonki już się solą.

Podłączyłem się ...

Wędzenie na zimno w kartonie, dymogeneratorem -wszystko to maksymalna prowizorka, ale działa. Wystarczy mała puszka, dwie rurki, pompka akwariowa ( ta ma 20 lat) , oczywiście karton i zrebki. 

post-52093-0-04544600-1525644925_thumb.jpg

Próba techniczna.

post-52093-0-85599000-1525645005_thumb.jpg

Ciekawa sąsiadka pytała gdzie ogień i dlaczego karton się nie spali ?

post-52093-0-91581300-1525645132_thumb.jpg

????Podziemie wedzarnicze widzę rośnie w siłę. Widać dbałość o szczegóły, nawet karton wpisuje się w koncepcje.???????? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Przy blachach stalowych, stosuje się zabezpieczenie cynowe i lakiery polimerowe. Nie nadaje się do dymogeneratora, może spowodować zatrucie metalami ciężkimi. Nie wszystko jest złotem co się świeci, pomysły również.

Przy blachach stalowych, stosuje się zabezpieczenie cynowe i lakiery polimerowe. Nie nadaje się do dymogeneratora, może spowodować zatrucie metalami ciężkimi. Nie wszystko jest złotem co się świeci, pomysły również.

Dziękuje za ostrzeżenie i mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie do głowy robić namiastke prawdziwego dymogeneratora z polakierowanej puszki. Do moich eksperymentów wcześniej puszeczkę i rurkę wyżarzyłem - być może nie widać tego na zdjęciu. Nie jestem świrem i dobrze pamiętam sraczkę jaką miałem ja i cały harcerski obóz 60 lat temu, kiedy kucharki kompot z rabarbaru trzymały w ocynkowanych wiadrach. 

Po wypaleniu powstaje tlenek cyny SnO trucizna. Po powturnym podgrzaniu ponad 300 st jeszcze większa trucizna, ditlenek cyny i cyna metaliczne. Najzdrowiej jest wypalić "jonta"

Ten wątek powstał jako poradnik, więc wrzucajmy praktyczne porady jak uwędzić dobre wędzonki w prymitywnych warunkach, bez odpowiedniego sprzętu. Oczywiście techniczna wiedza jest jak najbardziej wskazana.

Zrób narożnik z desek lub kartonu, uwzględnij wiatr i rozpal bardzo małe tlącę się ognisko. W narożniku u góry powieś przyszłe wędzonki. Wykorzystaj właściwości dymu.

Wędzenie w wędzarni kanałowej miało taką wadę, że zniszczyło trawę.

post-61121-0-90321000-1525889673_thumb.jpg

A właściciel posesji bardzo o tą trawkę dba. Więc po przemyśleniach, i przejrzeniu wędzarni Kolegi ziezielonego wykorzystałem ten sam materiał użyty w kanale do zbudowania komory spalania.

Budujemy wędzarnię bezpośrednią z kartonu. Prawie "kibelek" :D

1. Zbuduj jak największe i najszersze palenisko się z dostępnego materiału. U mnie miało szerokość całego ogniska, a  wysokości 54 cm. Powyżej był już karton.

post-61121-0-88408000-1525889743_thumb.jpgpost-61121-0-59137500-1525889759_thumb.jpg

2. Zrób jak najmniejsze ognisko na środku paleniska.

post-61121-0-84358600-1525889828_thumb.jpg

3. Wędź ostrożnie

post-61121-0-74967600-1525889872_thumb.jpgpost-61121-0-48574400-1525889874_thumb.jpg

4. Ogranicz dostęp powietrza, żeby ognisko się nie rozbujało

post-61121-0-77121600-1525889922_thumb.jpg

5. Siedź przy ognisku jak Indian i uzyskaj fajne wędzonki.

post-61121-0-70207300-1525890105_thumb.jpg

Pozdrawiam

Zmora

[Dodano: 09 maj 2018 - 19:32]

Od razu mam pytanie do speców od spalania drewna. Będę wędził na zimno, ale nie mam dostępnych wiórów.

Mogę kupić tylko coś takiego. Czy będzie dawało tyle dymu ile trzeba?

Dodatkowo nie podoba mi się ten połysk....

post-61121-0-69146700-1525890964_thumb.jpg

post-61121-0-20446500-1525890702.jpg

Edytowane przez Zmora

????.Jedno uwaga brak kartonu po Lusi ????. .Brykiet jest pytanie jaki lepiszcz był użyty, i z czego jest surowiec pył trociny użyte do brykietu.Jak jest dedykowany do pieca to nie jest to najlepsza propozycja. Jeżeli jest dedykowany do wedzarni to smiało Edytowane przez Maciekzbrzegu

nie podoba mi się ten połysk....
to z technologii lepiszcza - wielu producentów podaje też pelet do wędzenia - to z braku laku dobry kit......... ;)  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Wędzenie w wędzarni kanałowej miało taką wadę, że zniszczyło trawę.

attachicon.gifDSC03538.JPG

Nie da się ukryć.

A właściciel posesji bardzo o tą trawkę dba. Więc po przemyśleniach, i przejrzeniu wędzarni Kolegi ziezielonego wykorzystałem ten sam materiał użyty w kanale do zbudowania komory spalania.

1. Zbuduj jak największe i najszersze palenisko się z dostępnego materiału. U mnie miało szerokość całego ogniska, a  wysokości 54 cm. Powyżej był już karton.

attachicon.gifDSC03496.JPGattachicon.gifDSC03498.JPG

Nie bardzo rozumiem argumentu, i teraz trawa nie będzie zniszczona?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

attachicon.gifDSC03496.JPGattachicon.gifDSC03498.JPG

Nie bardzo rozumiem argumentu, i teraz trawa nie będzie zniszczona?

Nie, bo stoi w miejscu dawnego ogniska.

Co do brykietu - podobno do wędzarek go dają... I sprzedawca w ichniejszej Castoramie mówi, że "świetne do wędzenia na grillu, Sir". ;)