Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Stoi na kuchni brytfanna z żeliwa,

Ciężka, ogromna i pot z niej spływa -

Tłusta oliwa.

Stoi i sapie, dyszy i dmucha,

Żar z rozgrzanego jej brzucha bucha:

 

Buch - jak gorąco!

Uch - jak gorąco!

Puff - jak gorąco!

Uff - jak gorąco!

 

Już ledwo sapie, już ledwo zipie,

A jeszcze Alltid przyprawy w nią sypie.

 

Nagle - gwizd!

Nagle - świst!

Para - buch!

Kotlet i boczek - w ruch! :lol:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/24/#findComment-189427
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

do Świąt wędlinki powoli dojrzeją i napiorą dobrego smaku

Już rodzina wie,że kiełbaska,boczek i szyneczki muszą dojrzewać i na Święta będą akurat dobre :grin: :thumbsup:

grzegorz565, Kłaniam się nisko i dziękuję za naukę :grin:

lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/24/#findComment-189963
Udostępnij na innych stronach

prosze o ile to mozliwe o pare porad . w smaku wszystko jest swietne tylko nie wiem jak z kolorkiem . pozdr,

http://gametrade.pl/oh/8250-wedliny-nottingham

śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/24/#findComment-190956
Udostępnij na innych stronach

Kolego, jak na 1 raz to jest prawie ok (słonina :clap: ), zapeklowałeś prawidłowo,smak wędzonek Ci odpowiada?

Baleron i polędwicę proponuję dobrze osuszyć i dopiero wędzić. Jeśli nie masz wprawy zaopatrz się w termometr i nie przekraczaj 55 C w czasie wędzenia. Napisz proszę, jaka masz wędzarnię?

Następnym razem będzie z pewnością lepiej.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/24/#findComment-190959
Udostępnij na innych stronach

tylko nie wiem jak z kolorkiem

Smolisty.Taki wczesny Zbój Madej.Słoninka ok.Poczytaj o wędzeniu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/24/#findComment-190962
Udostępnij na innych stronach

tylko nie wiem jak z kolorkiem

Smolisty.Taki wczesny Zbój Madej

Aż tak źle to :rolleyes: nie jest, ale mus jest dużo ćwiczyć :grin: :grin:

 

kondra1005, poczytaj bracie "lekcję" nr 7 z Akademii Dziadka http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie jak się do porad Dziadka zastosujesz to będzie oki, poza tym pytaj na forum, pomoc masz zapewnioną :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/24/#findComment-190967
Udostępnij na innych stronach

dzieki za SŁONINE!! to ser :). zlekcewazylem chyba proces osuszania (zbyt krotko). jednak podczas pazenia woda pozostala czysta tzn bez zadnego nieladnego osadu. moze to zbyt dlugie wedzenie? -4godziny w temp 45-50 i jeszcze z 2 w 30. a co do wedzarni to niestety ale nie moge na razie zadnej murowanej postawic gdyz czesto sie przeprowadzam (taka praca) i postanowilem kupic gotowca.

http://www.walmart.com/ip/Brinkmann-40-Charcoal-Smoker/10854137

jutro znowu cos sprubuje uwedzic moze bedzie lepiej . za tydzien bedzie dziczyzna: 2 zajace, bazanta i kaczke(na swieta) dzieki za porade . postaram sie wkleic jakies zdjecia dla waszego ubawu. pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje. aaaaaa zapomnialem sie zapytac czy moge w jakis inny sposob dosuszyc przyszle wedzonki? na dwoze jest teraz zimno i nie potrafie utrzymac temperetury w komoze wedzarniczej na tyle wysokiej, aby dalo to jakis efekt. musi sie ciagle cos palic a wiec dawac dym. pomyslalem o weglu drzewnym (w wedzarni pod wedzonkami)lub po prostu wsadzic do rozgrzanego na 50 stopni piekarnika i tam dokonczyc proces .

śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/24/#findComment-191141
Udostępnij na innych stronach

mieso wlasnie wyciagnolem z solanki ,oplukalem i wystawile do ociekniecia na dworze (lezy w wedzarni) do wedzenia pozostalo okolo 14-16 godzin . mam nadzieje ze to wystarczy. na dwie godziny przed wedzeniem wystawie je jeszcze na dzialanie wiatru a tego tutaj nie brakuje (anglia)..........hm a ten ser to faktycznie jak slonina? :???:
śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/24/#findComment-191186
Udostępnij na innych stronach

lepiej?

http://gametrade.pl/oh/8623-mniam-mniam-nottingham?photo=2

moze nie tak piekne jak te powyzej ale sadze ze nie jest zle.dziekuje za pomoc . nastepnym razem bedzie jeszcze ladniejsze .

śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/24/#findComment-191412
Udostępnij na innych stronach

wowansw, :thumbsup: :clap:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/24/#findComment-191413
Udostępnij na innych stronach

No to zaczynamy przygotowania świąteczne.

:shock:

:grin: Kaziu :grin: To JA już częściowo po zabiegu :grin:

 

Start bardzo interesujący.... :grin: :tongue: no to do dzieła... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/24/#findComment-191714
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.