Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

pit_mm, Więc sprawa jest prosta. Kiedy już kolejny raz zakupisz surowiec na "SWOJĄ KIEŁBASĘ"to najnormalniej w świecie zanim wrzucisz garść czegoś do michy, to najpierw to przeważ i zapisz ile to było... takim sposobem będziesz miał przepis dla bardziej konserwatywnych forumowiczów, jak i tych mniej ... :)

Czyli w praktyce : Wrzuciłem garść gorczycy , było to X gram, itd. itd.

nie ma co się denerwować, bo jest mnóstwo wiele przepisów, z dziada pradziada, które są właśnie w klimacie garści, garsteczek.... wiadomo garść, garści nie równa, więc zrozum troszkę "oburzenie" niektórych koleżanek i kolegów :cool:

I nie wierzę, że każdy z nas pomimo "żelaznych" np.15,16,17,18 ... gram pieprzu na kg itd. czasem nie dosypie, bo a.... troszkę mało pierna, a tym razem może by bardziej doprawiona wskazana była ?? :D

Pozdrawiam

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-208971
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

pit_mm, nie złość się na takich co garści nie znają :) Tak już jest, że Ty z każdego przepisu przyrządzisz, a ja z "garściowego" się namęczę. Nie każdemu talent kulinarny dano :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-208972
Udostępnij na innych stronach

To pozwolicie że i ja się pochwalę co wczoraj zrobiłem :D

Przepis mojej babci i uwierzcie mi na słowo ... PYSZNE są przypomniał mi się smak z dzieciństwa

Kolego pit_mm bardzo fajnie że podtrzymujesz tradycję wędlin domowych , które robiła Twoja babcia.

Wędlina wygląda wyśmienicie i wierzę że smakuje.

Nikt Ci nie zabroni robić wędliny w/g takiej receptury bo to w końcu dla siebie a najważniejsze że swoje.

Może kiedyś pokusisz się i skorzystasz z receptury z naszej strony, wtedy zdecydujesz które Wam lepiej smakują.

Póki co rób i wstawiaj swoje wyroby... bo najlepsze wędlina sklepowa nie jest w stanie dorównać wyrobom które sami produkujemy.

Ale tak na marginesie... waga by się przydała.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-208973
Udostępnij na innych stronach

przepraszam że się trochę uniosłem ale denerwuje mnie to że wszędzie trzeba robić tak a nie inaczej wg jakiś skal, wag itp a wiadomo gdyby ludzie nie mylili się i nie praktykowali to nasza kuchnia była by monotonna

Nawet mocno i to nie mając racji.Załóżmy ,że mnie się ten Twój przepis spodobał o chcę zrobić taką kiełbasę.I tu widzisz jest problem bo ja zapewne mam inną garśc niż Ty.Jak byś podał wagę to ja bym wiedział czy te Twoje garście mnie odpowiadają.Kiedyś robiono solankę na jajko.A teraz .Zapytaj czy ktoś z naszego forum tak robi, czy jednak waży składniki.

Rób jak chcesz .To Twoja kiełbasa i Twój smak tylko będzie trudno innemu forumowiczowi ten przepis powtórzyć.To samo dotyczy klasyfikacji, choć w mniejszym stopniu.

Ja też wiele potraw robię na smak i wcale tego się nie wstydzę, ale wędliny to inna bajka.Tu staram się trzymać ściśle przepisu,żeby zrobić wyrób który sobie już wypracowałem i mnie odpowiada.Gdybym nie ważył to z powtarzalnością kicha.

 

 

powiem tak myślałem że spotkam się tu z milszą atmosferą

A czym ktoś Cię tutąj obraził.Tym ,że poprosiłem Cię o dokładny przepis.Jak jesteś taki czuły to nie zamieszczej Swoich wyrobów to nikt Cię o nic nie zapyta i będziesz z Siebie zadowolony.A jak coś zamieszczesz to musisz liczyć się z tym ,że nie wszystko co robisz będzie się innym podobało.

 

Aluzję o włosie zjadłem nim zdążyłeś pomyśleć.Dałem Ci tylko przejaskrawiony przykład jak może wyglądać to co robisz.Widać ,że nie zrozumiałeś a szkoda.

 

To tyle w tym temacie.Mam nadzieje ,że jak z nami dłużej pobędziesz to zrozumiesz w czym rzecz. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-208984
Udostępnij na innych stronach

może trzeba temat założyć np. Przepisy na oko

Tylko należałoby te garści obmierzyć; np. pakerskie, chłopczyńskie, panieńskie i obowiazkowo babcine.

Ale jak obmierzyć oko? :grin:

Tak przy okazji. W dawnych sklepach odważało się tzw. produkty sypkie, czyli mąkę, cukier, bułkę tartą, sól, kasze itd.

Znałam panią z pewnego sklepu, która zawsze nasypywała "na oko" potrzebną ilość towaru.

Próbowaliśmy ją złapać na dosypywaniu bądź odsypywaniu czegokolwiek. Nie udało się :grin:

Jeżeli nasi młodzi zadymiacze podobne talenty skrywają, to kiełbasy maja szansę wyjść powtarzalne.

jak my na wsi hodowaliśmy świnie to Maciek (taki wieprz) ważył 240 kg więc gdzie tu zachowana norma i klasyfikacja i wydaje mi się, że każdy kto trochę na mięsie się zna to widzi które mięso nadaje się do czego

czyli odpowiednio to mięso klasyfikuje.

Kolego, to jest to samo. Jak Cię słowo "klasyfikacja" bodzie to go nie używaj.

Wracając do Twojego przykładu. przyznasz, że szynki z Maćka nie równają się szynkom z chowu intensywnego. Dlatego pozycja w recepturze: "5kg mięsa z szynki"niewiele mówi osobom, które chciałyby z Twojego przepisu skorzystać.

Chyba, że piszesz po to, aby się pochwalić a niewiele zdradzić.

Strona www.wedlinydomowe.pl i forum postawiło sobie za cel szerzenie wiedzy o wytwarzaniu wędlin domowych.

Dlatego należało wypracować wspólny jezyk, aby podane ilości były w przybliżeniu jednoznaczne.

Te założenia na ogół podobają się ludziom, którzy przychodza na forum aby się czegoś nauczyć. Należałoby to uszanować.

Pozdrawiam

Babcia EAnna

 

[ Dodano: Pią 23 Mar, 2012 17:39 ]

co do przekroju to jak wrócę do domu

Trzymamy Cię za słowo :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-208989
Udostępnij na innych stronach

ok przepraszam wszystkich, których uraziłem ale tak czytając te wszystkie spory o ilość, szczypt i garści nasuwa mi się jedno ( i tu przepraszam za takie sformułowanie) zepsuła Was ta współczesność i z tego co piszecie to 3/4 forumowiczów umarła by z głodu jak by nagle wycofać wagi termometry i miarki :)

 

ale ok przyznaję się do błędu na drugi raz wszystko poważę i postaram się poprawić

i rozmawiałem z babcią to powiedziała na 1kg mięsa płaska łyżka soli i nadal nie wiem ile tych gramów - wybaczcie

 

a o temperaturze w wędzarni branej na uszy to chyba też nie chcecie słyszeć ?? :)

 

i pytanko do Babci EAnna bo widzę że parę wiosenek za sobą już jest od zawsze ważyliście wszystko czy też na smak ??

a i co do chwalenia się a nie zdradzania

jak bym nie chciał zdradzić to bym na forum się nie rejestrował i nie pisał przepisu tylko naprawdę nie mam pojęcia co ile waży wszystko to jest brane na smak :(

 

a tu poniżej zamieszczam zdjęcia własnego chleba i przekrojonej kiełbaski

no chyba że już macie mnie dosyć :D

 

http://img806.imageshack.us/img806/9184/p1010033y.th.jpg

http://img827.imageshack.us/img827/1980/p1010032fn.th.jpg

http://img196.imageshack.us/img196/2751/p1010040fk.th.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209001
Udostępnij na innych stronach

zepsuła Was ta współczesność i z tego co piszecie to 3/4 forumowiczów umarła by z głodu jak by nagle wycofać wagi termometry i miarki

To według Ciebie w których latach wkroczyła ta współczesna nowoczesność .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209005
Udostępnij na innych stronach

Dziadek tu nie chodzi w których latach to wkroczyło ale czy naprawdę już nikt nie potrafi zrobić przepisu bez wagi elektronicznej, termometru czy innych gadgetów ?? o to mi chodzi

pamiętam jak dziś jak babcia próbowała po 15 razy i dosalała wszystko

 

 

Ps. mam nadzieję, że jeszcze trochę mnie lubicie i nie skreślacie już bo obiecuję poprawę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209006
Udostępnij na innych stronach

Was ta współczesność i z tego co piszecie to 3/4 forumowiczów umarła by z głodu jak by nagle wycofać wagi termometry i miarki :)

 

Nie jest tak do końca kolego . Pamiętam czasy jak w domu były robione wyroby z własnego uboju . Zawsze po pracy i na spokojnie było mówione : kiełbasa mogła być mniej słona , więcej pieprzna , kaszanka ma za mało majeranku , ziołowego pieprzu mogło być więcej itp . Ja też mogę zrobić wyroby na smak , jednak odważam sprawdzone już ilości i nie ma takiego problemu . Trochę wyrobów już zrobiłem , nikt nie mówi że za mało lub bardzo słone .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209007
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, i zgadzam się z tobą ale chodzi mi oto że zarzucono mi że źle napisałem przepis bo nie podałem wagi soli (obiecuję że zważę) i klasy mięsa ale nie mam pojęcia i wagi dlatego dałem jej do smaku co równa się 3 garściom

 

ja jestem amator który kieruje się intuicją, smakiem i radami starszych osób nie jestem takim specjalistą jak Wy że wszystko pomierzone, poważone i sklasyfikowane nie macie pojęcia ile czasu zajmuje mi doprawienie do smaku nieraz po 5 razy dosalam ale zawsze otrzymuję to co ma być

 

chciałem po prostu przekazać przepis babci który tak właśnie był podany mi i podejrzewam że jej także jak by w nim było konkretnie to bym napisał z dokładnością do mili grama

 

wydawało mi się że takie przepisy też znajdą uznanie wśród społeczeństwa, że może się komuś coś przypomni że jego babcia coś takiego robiła, że może zostanie zachowana tradycja, że może ktoś zechce tego spróbować ale najwidoczniej się pomyliłem - przepraszam za mój niedokładny i zbędny przepis

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209010
Udostępnij na innych stronach

ale chodzi mi oto że zarzucono mi że źle napisałem przepis bo nie podałem wagi soli

Chyba za mocno sie rozpędziłeś.Nikt Ci nic nie zarzucił a jedynie zwróciłem Ci uwagę że cyt. :

 

Przepis napisany lekko nie po naszemu , ale kiełbaska z wyglądu :clap: .Obejrzałbym jeszcze przekrój :grin:

 

I nawet mi się ten przekrój podoba tylko powiedz jak ja mam tą Twoja kiełbasę zrobić jak nie wiem ile czego dałeś :sad:, ani jakie mięso zastosowałeś .Żebyśmy się rozumieli to musimy rozmawiać tym samym jezykiem. :tongue:

 

[ Dodano: Pią 23 Mar, 2012 19:02 ]

na 1kg mięsa płaska łyżka soli

A jak Babcia zgubi tą łyżeczkę i będzie trzeba wziąć inną :grin: .To jak to będzie. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209021
Udostępnij na innych stronach

ja jestem amator który kieruje się intuicją, smakiem i radami starszych osób nie jestem takim specjalistą jak Wy

pit , i my jesteśmy amatorzy z tą różnicą że na tym forum i w realu na zlotach ,się już parę lat spotykamy . Nie przejmuj się i garść soli idzie zważyć . Może się Tobie uda to kiedys zrobić i będzie super przepis :smile:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209028
Udostępnij na innych stronach

Nie zniechęcajcie kolegi do forum.

To, że potrafi przyprawić na garści to jego plus, a nie minus.

 

Same wagi przepisowe, to też nie do końca muszą być słuszne dla każdego.

Jeśli zastosuję 20 dkg/10kg i będzie dla mnie za słone, to mam się tego trzymać bezwarunkowo, bo tak jest w przepisie czy jednak warto ująć soli z wagi ?

 

Czy produkcja kiełbas jest bardziej skomplikowana od np. ugotowania grochówki ?

I grochówkę można schrzanić i kiełbasę.

Jak długo gotuję nigdy nie odmierzam przypraw, warzyw czy wody i czy to ma oznaczać, że robię źle ?

 

Jeśli ktoś potrafi wykonać kiełbasę, grochówkę bez użycia wagi, to dla mnie oznacza, że "czuje" to co robi.

 

Tak więc czuj dym. :clap: pit_mm

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209032
Udostępnij na innych stronach

a dziś jadę po mąkę żytnią do młyna

Proszę podaj namiary do tego młyna :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209166
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich,dzisiejsze wędzenie szynek i kiełbas(w cienkich jelitach już pojechała do rodziców) zostawiłem sobie trochę w jelicie wołowym,zaraz będzie parzenie szynek :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209197
Udostępnij na innych stronach

ok witam ponownie a tak spędziłem sobotni dzień od 5 rano ale się opłaciło

 

http://img593.imageshack.us/img593/8823/p1010050qp.th.jpg

http://img252.imageshack.us/img252/8784/p1010055z.th.jpg

http://img35.imageshack.us/img35/1830/p1010071rr.th.jpg

http://img821.imageshack.us/img821/9857/p1010070ih.th.jpg

http://img560.imageshack.us/img560/2664/p1010074z.th.jpg

http://img710.imageshack.us/img710/6685/p1010081fi.th.jpg

http://img16.imageshack.us/img16/7823/p1010091dw.th.jpg

http://img840.imageshack.us/img840/8356/p1010090hf.th.jpg

 

ale się opłaciło

 

peklowanie na sucho i w zwykłej soli grubo mielonej przez 5 dni (ilość soli podam następnym razem bo jak zwykle nie ważyłem ale wyszło delikatnie słonawe), bo jakoś nie uznaję saletry a wędzenie lekko ponad 10 godzin w temperaturze 60 stopni C, a końcowa faza (sam gęsty dym) przez 3 godziny w 50 stopniach C

 

Pozdrawiam

 

Ps już kupiłem termometr do wędzarni - niebawem waga :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209299
Udostępnij na innych stronach

Ps już kupiłem termometr do wędzarni - niebawem waga :clap:

 

wędzenie lekko ponad 10 godzin w temperaturze 60 stopni C, a końcowa faza (sam gęsty dym) przez 3 godziny w 50 stopniach C

... Hmmm.... no parzenia to na pewno nie będzie ... :)

10 h to trochę dużo jak przy takiej temperaturze, nie wyszły za słone wyroby?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209300
Udostępnij na innych stronach

Pokaż przekrój. :cool:

 

[ Dodano: Nie 25 Mar, 2012 12:13 ]

nie wyszły za słone wyroby?

wyszło delikatnie słonawe

Nie obraź się ,ale znowu nie po naszemu.Dla mnie z wierzchu wczesny Zbój Madej.Jak pokażesz przekrój to zobaczymy jak w środku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209301
Udostępnij na innych stronach

myth napisał/a:

nie wyszły za słone wyroby?

 

 

pit_mm napisał/a:

wyszło delikatnie słonawe

Arek, arEK,AreK ... słonawe, nie znaczy za słone ... podejrzewam, ze przy takim czasie wędzenia są "słońsze, niż delikatnie słonawe" :P :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209303
Udostępnij na innych stronach

słońsze, niż delikatnie słonawe"

Ja tez ,ale musimy trzymać się tego co napisane :wink: .Z degustacją może być problem :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209304
Udostępnij na innych stronach

No teraz moja "szpilka" :tongue: :lol:

wyroby trącą "wczesnym Zbójem Madejem" :grin:

 

wędzenie lekko ponad 10 godzin w temperaturze 60 stopni C, a końcowa faza (sam gęsty dym) przez 3 godziny w 50 stopniach C

toś im los zgotował :rolleyes:

 

duużo i długo ciepła..., no... ale już parzyć pewnie nie trzeba :lol: - obawiam się tylko jednego - że smak jest strasznie mocny... pewnie aż do gorzkiego...

- znajdziesz pojęcie "przewędzenie" to złapiesz o czym mówię :rolleyes:

ale skoro Tobie smakuje to nic nam do tego :rolleyes:

 

peklowanie na sucho i w zwykłej soli ...bo jakoś nie uznaję saletry

Ty kolego tego mięsa nie peklowałeś! - ty je tylko soliłeś... - sól nie jest mieszanką peklującą i basta :tongue:

 

"wstręt" do substancji peklujących rozumiem, pod warunkiem że dana osoba wie dlaczego...

peklowanie nie tylko wybarwia ale również nadaje charakterystycznego smaku i zabezpiecza przed zgubnymi bakteriami.... (choć przy dużej ilości soli "na sucho" i takim wędzeniu to już tego chyba nic nie ruszy :lol: )

 

PS

zanim się oburzysz :cool: na mój wpis odpowiedz czy wiesz jak smakuje wędlina wykonana w troszkę "bardziej tradycyjny sposób" i jeśli uznasz że Twoje lepsze to uznaj moje "czepialstwo" za niesłuszne...

 

[ Dodano: Nie 25 Mar, 2012 12:24 ]

no tak.... zanim napisałem to już koledzy się wypowiedzieli :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209305
Udostępnij na innych stronach

otóż nie są słone a delikatnie słonawe tak jak napisałem

dałem mało soli do peklowania około śmiem twierdzić 100 gram może 200 gram ale to jeszcze zważę bo jak zwykle dawałem wg intuicji ;)

 

parzyć nie trzeba bo są b. miękkie co mnie zdziwiło i soczyste czego też się nie spodziewałem chciałem żeby były wysuszone ale coś nie tak zrobiłem ;)

ale już kilka zniknęło

 

http://img820.imageshack.us/img820/4593/p1010099n.th.jpg

http://img855.imageshack.us/img855/7430/p1010095v.th.jpg

http://img40.imageshack.us/img40/4033/p1010094f.th.jpg

http://img13.imageshack.us/img13/6148/p1010093d.th.jpg

 

abratek,

też myślałem że je przewędzę ale o dziwo jest ok

gorzkie nic z tych rzeczy jedynie pierwszy kawałek tzw piętka

a co do peklowania to się zgodzę nie robiłem tego a jedynie zasoliłem solą na czas 5 dni

a peklosól, saletrę uważam za zbędną w domowej produkcji, nie robię na zamówienie żeby wspomagać się chemią, poza tym nigdy dziadkowie i pradziadkowie nie używali pekli a jedynie sól :D

 

przepraszam też że nie znam fachowych pojęć, już mnie ktoś ostrzegł że tu nawet nie wolno powiedzieć schab bk bo to nie etyczne :) i trzeba mówić polędwica a na dobrą sprawę jak zwał tak zwał po zjedzeniu i tak g... zostanie :)

ale przyznam się szczerze, że dla mnie polędwica to była ta przyrośl chuda przy schabie ale człowiek się całe życie uczy

 

a co do skosztowania to mogę niedowiarkom wysłać kurierem wystarczy podać adres :P

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209306
Udostępnij na innych stronach

chciałem żeby były wysuszone

Wysuszene :question: :!: .A toś mnie zaskoczył :shock:

 

Po przekroju widać że soliłeś a nie peklowałeś.Może jednak spróbuj trochę poczytać i zrobić "po naszemu".Będziesz miał porównanie i wtedy zadecydujesz co Ci bardziej odpowiada. :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209307
Udostępnij na innych stronach

chciałem żeby były wysuszone

Wysuszene .A toś mnie zaskoczył :shock:

 

Po przekroju widać że soliłeś a nie peklowałeś.Może jednak spróbuj trochę poczytać i zrobić po naszemu.Będziesz miał porównanie i wtedy zadecydujesz

co Ci bardziej odpowiada. :smile:

 

znaczy nie że wysuszone tak jak się suszy po prostu myślałem że będzie mniej wody w nich ale są i tak smaczne i kruche

 

co do czytania to uwierz mi że przepisów przeczytałem tonę nawet książkę którą wydaliście online wydrukowałem także trochę tu czasu spędziłem i kusi mnie ta pekla ale saletra zniechęca ale nie wiem sam czemu po prostu nigdy tego nie stosowaliśmy

 

a co do wędzenia to robiłem to 3 raz w życiu więc dopiero się uczę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209309
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.