myth Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 23 Marca 2012 pit_mm, Więc sprawa jest prosta. Kiedy już kolejny raz zakupisz surowiec na "SWOJĄ KIEŁBASĘ"to najnormalniej w świecie zanim wrzucisz garść czegoś do michy, to najpierw to przeważ i zapisz ile to było... takim sposobem będziesz miał przepis dla bardziej konserwatywnych forumowiczów, jak i tych mniej ... Czyli w praktyce : Wrzuciłem garść gorczycy , było to X gram, itd. itd. nie ma co się denerwować, bo jest mnóstwo wiele przepisów, z dziada pradziada, które są właśnie w klimacie garści, garsteczek.... wiadomo garść, garści nie równa, więc zrozum troszkę "oburzenie" niektórych koleżanek i kolegów I nie wierzę, że każdy z nas pomimo "żelaznych" np.15,16,17,18 ... gram pieprzu na kg itd. czasem nie dosypie, bo a.... troszkę mało pierna, a tym razem może by bardziej doprawiona wskazana była ?? Pozdrawiam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-208971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 23 Marca 2012 pit_mm, nie złość się na takich co garści nie znają Tak już jest, że Ty z każdego przepisu przyrządzisz, a ja z "garściowego" się namęczę. Nie każdemu talent kulinarny dano Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-208972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 23 Marca 2012 To pozwolicie że i ja się pochwalę co wczoraj zrobiłem Przepis mojej babci i uwierzcie mi na słowo ... PYSZNE są przypomniał mi się smak z dzieciństwaKolego pit_mm bardzo fajnie że podtrzymujesz tradycję wędlin domowych , które robiła Twoja babcia. Wędlina wygląda wyśmienicie i wierzę że smakuje. Nikt Ci nie zabroni robić wędliny w/g takiej receptury bo to w końcu dla siebie a najważniejsze że swoje. Może kiedyś pokusisz się i skorzystasz z receptury z naszej strony, wtedy zdecydujesz które Wam lepiej smakują. Póki co rób i wstawiaj swoje wyroby... bo najlepsze wędlina sklepowa nie jest w stanie dorównać wyrobom które sami produkujemy. Ale tak na marginesie... waga by się przydała.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-208973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 23 Marca 2012 przepraszam że się trochę uniosłem ale denerwuje mnie to że wszędzie trzeba robić tak a nie inaczej wg jakiś skal, wag itp a wiadomo gdyby ludzie nie mylili się i nie praktykowali to nasza kuchnia była by monotonna Nawet mocno i to nie mając racji.Załóżmy ,że mnie się ten Twój przepis spodobał o chcę zrobić taką kiełbasę.I tu widzisz jest problem bo ja zapewne mam inną garśc niż Ty.Jak byś podał wagę to ja bym wiedział czy te Twoje garście mnie odpowiadają.Kiedyś robiono solankę na jajko.A teraz .Zapytaj czy ktoś z naszego forum tak robi, czy jednak waży składniki. Rób jak chcesz .To Twoja kiełbasa i Twój smak tylko będzie trudno innemu forumowiczowi ten przepis powtórzyć.To samo dotyczy klasyfikacji, choć w mniejszym stopniu. Ja też wiele potraw robię na smak i wcale tego się nie wstydzę, ale wędliny to inna bajka.Tu staram się trzymać ściśle przepisu,żeby zrobić wyrób który sobie już wypracowałem i mnie odpowiada.Gdybym nie ważył to z powtarzalnością kicha. powiem tak myślałem że spotkam się tu z milszą atmosferą A czym ktoś Cię tutąj obraził.Tym ,że poprosiłem Cię o dokładny przepis.Jak jesteś taki czuły to nie zamieszczej Swoich wyrobów to nikt Cię o nic nie zapyta i będziesz z Siebie zadowolony.A jak coś zamieszczesz to musisz liczyć się z tym ,że nie wszystko co robisz będzie się innym podobało. Aluzję o włosie zjadłem nim zdążyłeś pomyśleć.Dałem Ci tylko przejaskrawiony przykład jak może wyglądać to co robisz.Widać ,że nie zrozumiałeś a szkoda. To tyle w tym temacie.Mam nadzieje ,że jak z nami dłużej pobędziesz to zrozumiesz w czym rzecz. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-208984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 23 Marca 2012 może trzeba temat założyć np. Przepisy na okoTylko należałoby te garści obmierzyć; np. pakerskie, chłopczyńskie, panieńskie i obowiazkowo babcine.Ale jak obmierzyć oko? :grin: Tak przy okazji. W dawnych sklepach odważało się tzw. produkty sypkie, czyli mąkę, cukier, bułkę tartą, sól, kasze itd.Znałam panią z pewnego sklepu, która zawsze nasypywała "na oko" potrzebną ilość towaru.Próbowaliśmy ją złapać na dosypywaniu bądź odsypywaniu czegokolwiek. Nie udało się :grin: Jeżeli nasi młodzi zadymiacze podobne talenty skrywają, to kiełbasy maja szansę wyjść powtarzalne.jak my na wsi hodowaliśmy świnie to Maciek (taki wieprz) ważył 240 kg więc gdzie tu zachowana norma i klasyfikacja i wydaje mi się, że każdy kto trochę na mięsie się zna to widzi które mięso nadaje się do czegoczyli odpowiednio to mięso klasyfikuje.Kolego, to jest to samo. Jak Cię słowo "klasyfikacja" bodzie to go nie używaj.Wracając do Twojego przykładu. przyznasz, że szynki z Maćka nie równają się szynkom z chowu intensywnego. Dlatego pozycja w recepturze: "5kg mięsa z szynki"niewiele mówi osobom, które chciałyby z Twojego przepisu skorzystać. Chyba, że piszesz po to, aby się pochwalić a niewiele zdradzić.Strona www.wedlinydomowe.pl i forum postawiło sobie za cel szerzenie wiedzy o wytwarzaniu wędlin domowych.Dlatego należało wypracować wspólny jezyk, aby podane ilości były w przybliżeniu jednoznaczne. Te założenia na ogół podobają się ludziom, którzy przychodza na forum aby się czegoś nauczyć. Należałoby to uszanować. PozdrawiamBabcia EAnna [ Dodano: Pią 23 Mar, 2012 17:39 ]co do przekroju to jak wrócę do domuTrzymamy Cię za słowo Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-208989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit_mm Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 23 Marca 2012 ok przepraszam wszystkich, których uraziłem ale tak czytając te wszystkie spory o ilość, szczypt i garści nasuwa mi się jedno ( i tu przepraszam za takie sformułowanie) zepsuła Was ta współczesność i z tego co piszecie to 3/4 forumowiczów umarła by z głodu jak by nagle wycofać wagi termometry i miarki ale ok przyznaję się do błędu na drugi raz wszystko poważę i postaram się poprawić i rozmawiałem z babcią to powiedziała na 1kg mięsa płaska łyżka soli i nadal nie wiem ile tych gramów - wybaczcie a o temperaturze w wędzarni branej na uszy to chyba też nie chcecie słyszeć ?? i pytanko do Babci EAnna bo widzę że parę wiosenek za sobą już jest od zawsze ważyliście wszystko czy też na smak ?? a i co do chwalenia się a nie zdradzania jak bym nie chciał zdradzić to bym na forum się nie rejestrował i nie pisał przepisu tylko naprawdę nie mam pojęcia co ile waży wszystko to jest brane na smak a tu poniżej zamieszczam zdjęcia własnego chleba i przekrojonej kiełbaski no chyba że już macie mnie dosyć http://img806.imageshack.us/img806/9184/p1010033y.th.jpg http://img827.imageshack.us/img827/1980/p1010032fn.th.jpg http://img196.imageshack.us/img196/2751/p1010040fk.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 23 Marca 2012 zepsuła Was ta współczesność i z tego co piszecie to 3/4 forumowiczów umarła by z głodu jak by nagle wycofać wagi termometry i miarki To według Ciebie w których latach wkroczyła ta współczesna nowoczesność . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit_mm Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 23 Marca 2012 Dziadek tu nie chodzi w których latach to wkroczyło ale czy naprawdę już nikt nie potrafi zrobić przepisu bez wagi elektronicznej, termometru czy innych gadgetów ?? o to mi chodzi pamiętam jak dziś jak babcia próbowała po 15 razy i dosalała wszystko Ps. mam nadzieję, że jeszcze trochę mnie lubicie i nie skreślacie już bo obiecuję poprawę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 23 Marca 2012 Was ta współczesność i z tego co piszecie to 3/4 forumowiczów umarła by z głodu jak by nagle wycofać wagi termometry i miarki Nie jest tak do końca kolego . Pamiętam czasy jak w domu były robione wyroby z własnego uboju . Zawsze po pracy i na spokojnie było mówione : kiełbasa mogła być mniej słona , więcej pieprzna , kaszanka ma za mało majeranku , ziołowego pieprzu mogło być więcej itp . Ja też mogę zrobić wyroby na smak , jednak odważam sprawdzone już ilości i nie ma takiego problemu . Trochę wyrobów już zrobiłem , nikt nie mówi że za mało lub bardzo słone . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit_mm Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 23 Marca 2012 andrzej k, i zgadzam się z tobą ale chodzi mi oto że zarzucono mi że źle napisałem przepis bo nie podałem wagi soli (obiecuję że zważę) i klasy mięsa ale nie mam pojęcia i wagi dlatego dałem jej do smaku co równa się 3 garściom ja jestem amator który kieruje się intuicją, smakiem i radami starszych osób nie jestem takim specjalistą jak Wy że wszystko pomierzone, poważone i sklasyfikowane nie macie pojęcia ile czasu zajmuje mi doprawienie do smaku nieraz po 5 razy dosalam ale zawsze otrzymuję to co ma być chciałem po prostu przekazać przepis babci który tak właśnie był podany mi i podejrzewam że jej także jak by w nim było konkretnie to bym napisał z dokładnością do mili grama wydawało mi się że takie przepisy też znajdą uznanie wśród społeczeństwa, że może się komuś coś przypomni że jego babcia coś takiego robiła, że może zostanie zachowana tradycja, że może ktoś zechce tego spróbować ale najwidoczniej się pomyliłem - przepraszam za mój niedokładny i zbędny przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 23 Marca 2012 ale chodzi mi oto że zarzucono mi że źle napisałem przepis bo nie podałem wagi soliChyba za mocno sie rozpędziłeś.Nikt Ci nic nie zarzucił a jedynie zwróciłem Ci uwagę że cyt. : Przepis napisany lekko nie po naszemu , ale kiełbaska z wyglądu :clap: .Obejrzałbym jeszcze przekrój :grin: I nawet mi się ten przekrój podoba tylko powiedz jak ja mam tą Twoja kiełbasę zrobić jak nie wiem ile czego dałeś :sad:, ani jakie mięso zastosowałeś .Żebyśmy się rozumieli to musimy rozmawiać tym samym jezykiem. :tongue: [ Dodano: Pią 23 Mar, 2012 19:02 ]na 1kg mięsa płaska łyżka soliA jak Babcia zgubi tą łyżeczkę i będzie trzeba wziąć inną :grin: .To jak to będzie. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 23 Marca 2012 ja jestem amator który kieruje się intuicją, smakiem i radami starszych osób nie jestem takim specjalistą jak Wy pit , i my jesteśmy amatorzy z tą różnicą że na tym forum i w realu na zlotach ,się już parę lat spotykamy . Nie przejmuj się i garść soli idzie zważyć . Może się Tobie uda to kiedys zrobić i będzie super przepis :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 23 Marca 2012 Nie zniechęcajcie kolegi do forum. To, że potrafi przyprawić na garści to jego plus, a nie minus. Same wagi przepisowe, to też nie do końca muszą być słuszne dla każdego. Jeśli zastosuję 20 dkg/10kg i będzie dla mnie za słone, to mam się tego trzymać bezwarunkowo, bo tak jest w przepisie czy jednak warto ująć soli z wagi ? Czy produkcja kiełbas jest bardziej skomplikowana od np. ugotowania grochówki ? I grochówkę można schrzanić i kiełbasę. Jak długo gotuję nigdy nie odmierzam przypraw, warzyw czy wody i czy to ma oznaczać, że robię źle ? Jeśli ktoś potrafi wykonać kiełbasę, grochówkę bez użycia wagi, to dla mnie oznacza, że "czuje" to co robi. Tak więc czuj dym. :clap: pit_mm Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 24 Marca 2012 a dziś jadę po mąkę żytnią do młyna Proszę podaj namiary do tego młyna :smile: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 24 Marca 2012 Witam wszystkich,dzisiejsze wędzenie szynek i kiełbas(w cienkich jelitach już pojechała do rodziców) zostawiłem sobie trochę w jelicie wołowym,zaraz będzie parzenie szynek :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 24 Marca 2012 :grin: wyglądają apetycznie :thumbsup: no i wielkość Świąteczna :grin: :clap: :clap: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit_mm Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 25 Marca 2012 ok witam ponownie a tak spędziłem sobotni dzień od 5 rano ale się opłaciło http://img593.imageshack.us/img593/8823/p1010050qp.th.jpg http://img252.imageshack.us/img252/8784/p1010055z.th.jpg http://img35.imageshack.us/img35/1830/p1010071rr.th.jpg http://img821.imageshack.us/img821/9857/p1010070ih.th.jpg http://img560.imageshack.us/img560/2664/p1010074z.th.jpg http://img710.imageshack.us/img710/6685/p1010081fi.th.jpg http://img16.imageshack.us/img16/7823/p1010091dw.th.jpg http://img840.imageshack.us/img840/8356/p1010090hf.th.jpg ale się opłaciło peklowanie na sucho i w zwykłej soli grubo mielonej przez 5 dni (ilość soli podam następnym razem bo jak zwykle nie ważyłem ale wyszło delikatnie słonawe), bo jakoś nie uznaję saletry a wędzenie lekko ponad 10 godzin w temperaturze 60 stopni C, a końcowa faza (sam gęsty dym) przez 3 godziny w 50 stopniach C Pozdrawiam Ps już kupiłem termometr do wędzarni - niebawem waga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 25 Marca 2012 Ps już kupiłem termometr do wędzarni - niebawem waga :clap: wędzenie lekko ponad 10 godzin w temperaturze 60 stopni C, a końcowa faza (sam gęsty dym) przez 3 godziny w 50 stopniach C... Hmmm.... no parzenia to na pewno nie będzie ... 10 h to trochę dużo jak przy takiej temperaturze, nie wyszły za słone wyroby? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 25 Marca 2012 Pokaż przekrój. [ Dodano: Nie 25 Mar, 2012 12:13 ]nie wyszły za słone wyroby?wyszło delikatnie słonaweNie obraź się ,ale znowu nie po naszemu.Dla mnie z wierzchu wczesny Zbój Madej.Jak pokażesz przekrój to zobaczymy jak w środku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 25 Marca 2012 myth napisał/a: nie wyszły za słone wyroby? pit_mm napisał/a: wyszło delikatnie słonawe Arek, arEK,AreK ... słonawe, nie znaczy za słone ... podejrzewam, ze przy takim czasie wędzenia są "słońsze, niż delikatnie słonawe" :P Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 25 Marca 2012 słońsze, niż delikatnie słonawe" Ja tez ,ale musimy trzymać się tego co napisane :wink: .Z degustacją może być problem :tongue: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 25 Marca 2012 No teraz moja "szpilka" :tongue: :lol: wyroby trącą "wczesnym Zbójem Madejem" :grin: wędzenie lekko ponad 10 godzin w temperaturze 60 stopni C, a końcowa faza (sam gęsty dym) przez 3 godziny w 50 stopniach Ctoś im los zgotował :rolleyes: duużo i długo ciepła..., no... ale już parzyć pewnie nie trzeba :lol: - obawiam się tylko jednego - że smak jest strasznie mocny... pewnie aż do gorzkiego...- znajdziesz pojęcie "przewędzenie" to złapiesz o czym mówię :rolleyes: ale skoro Tobie smakuje to nic nam do tego :rolleyes: peklowanie na sucho i w zwykłej soli ...bo jakoś nie uznaję saletryTy kolego tego mięsa nie peklowałeś! - ty je tylko soliłeś... - sól nie jest mieszanką peklującą i basta :tongue: "wstręt" do substancji peklujących rozumiem, pod warunkiem że dana osoba wie dlaczego...peklowanie nie tylko wybarwia ale również nadaje charakterystycznego smaku i zabezpiecza przed zgubnymi bakteriami.... (choć przy dużej ilości soli "na sucho" i takim wędzeniu to już tego chyba nic nie ruszy :lol: ) PSzanim się oburzysz na mój wpis odpowiedz czy wiesz jak smakuje wędlina wykonana w troszkę "bardziej tradycyjny sposób" i jeśli uznasz że Twoje lepsze to uznaj moje "czepialstwo" za niesłuszne... [ Dodano: Nie 25 Mar, 2012 12:24 ]no tak.... zanim napisałem to już koledzy się wypowiedzieli :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit_mm Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 25 Marca 2012 otóż nie są słone a delikatnie słonawe tak jak napisałem dałem mało soli do peklowania około śmiem twierdzić 100 gram może 200 gram ale to jeszcze zważę bo jak zwykle dawałem wg intuicji parzyć nie trzeba bo są b. miękkie co mnie zdziwiło i soczyste czego też się nie spodziewałem chciałem żeby były wysuszone ale coś nie tak zrobiłem ale już kilka zniknęło http://img820.imageshack.us/img820/4593/p1010099n.th.jpg http://img855.imageshack.us/img855/7430/p1010095v.th.jpg http://img40.imageshack.us/img40/4033/p1010094f.th.jpg http://img13.imageshack.us/img13/6148/p1010093d.th.jpg abratek, też myślałem że je przewędzę ale o dziwo jest ok gorzkie nic z tych rzeczy jedynie pierwszy kawałek tzw piętka a co do peklowania to się zgodzę nie robiłem tego a jedynie zasoliłem solą na czas 5 dni a peklosól, saletrę uważam za zbędną w domowej produkcji, nie robię na zamówienie żeby wspomagać się chemią, poza tym nigdy dziadkowie i pradziadkowie nie używali pekli a jedynie sól przepraszam też że nie znam fachowych pojęć, już mnie ktoś ostrzegł że tu nawet nie wolno powiedzieć schab bk bo to nie etyczne i trzeba mówić polędwica a na dobrą sprawę jak zwał tak zwał po zjedzeniu i tak g... zostanie ale przyznam się szczerze, że dla mnie polędwica to była ta przyrośl chuda przy schabie ale człowiek się całe życie uczy a co do skosztowania to mogę niedowiarkom wysłać kurierem wystarczy podać adres :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 25 Marca 2012 chciałem żeby były wysuszone Wysuszene :question: :!: .A toś mnie zaskoczył :shock: Po przekroju widać że soliłeś a nie peklowałeś.Może jednak spróbuj trochę poczytać i zrobić "po naszemu".Będziesz miał porównanie i wtedy zadecydujesz co Ci bardziej odpowiada. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit_mm Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 25 Marca 2012 chciałem żeby były wysuszone Wysuszene .A toś mnie zaskoczył :shock: Po przekroju widać że soliłeś a nie peklowałeś.Może jednak spróbuj trochę poczytać i zrobić po naszemu.Będziesz miał porównanie i wtedy zadecydujesz co Ci bardziej odpowiada. :smile: znaczy nie że wysuszone tak jak się suszy po prostu myślałem że będzie mniej wody w nich ale są i tak smaczne i kruche co do czytania to uwierz mi że przepisów przeczytałem tonę nawet książkę którą wydaliście online wydrukowałem także trochę tu czasu spędziłem i kusi mnie ta pekla ale saletra zniechęca ale nie wiem sam czemu po prostu nigdy tego nie stosowaliśmy a co do wędzenia to robiłem to 3 raz w życiu więc dopiero się uczę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/31/#findComment-209309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.