Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pytam bo wiem że diabeł tkwi w szczegółach .. i chce od poczatku uczyc sie solidności :) kupię Alfe 10 i od tego zaczne i tu pytanie w  jakie sitka powinienem sie zaopatrzyć oprócz tych w zestawie aby były wszystkie które są aczęściej potrzebne do wyrobu kiełbas i mielonek ?

Możesz szukać maszynki Alfa 12 , to , to samo co 10 tylko ma 4 nogi (łatwiej przystosować do ewentualnego napędu) 

Na początek sitko 4 ,6 , 8 , 10 (czasami przydaje się makówka 2,5) potem ewentualnie jeszcze szarpak i można robić co się chce

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Kolego, na początek poradziłbym Ci zelmerka 8, alfa jest do ręcznego kręcenia. Jak robisz 2 czy 3 kg to Ci wystarczy, ale jak przyjdzie więcej do zrobienia to się nakręcisz. :D Wybór należy i tak tylko  do Ciebie. To są moje spostrzeżenia, które już przeszłem.

Zelmer ma w zestawie 3 lub nawet 4 sitka, które również na początek wystarczą.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Zelmer ma w zestawie 3 lub nawet 4 sitka, które również na początek wystarczą.

Tylko, że Zelmer ma trzy wady: wąską gardziel i za wysokie obroty w stosunku do posuwu ślimaka oraz jest bardzo głośny.

Z powodu wad mieso jest miażdżone i plasterkowane a nie mielone w kształtnych walcach.

Jedną zaletę w zestawieniu z Alfą: napęd elektryczny.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Decyzja zapadła.. Alfa 10 i reczne mielenie , chęci i siły są więc nie widać przeszkód aby troszke pokręcić...sobota rano spiew ptaszków w ogrodzie sprawiają że będzie to sama przyjemność :) zastanawiam się tylko czy używana maszynka ma ostre ostrze .. :) nie wiem co lepsze czy zakup nowyegoostrza czy naostrzenie starego ?

sobota rano spiew ptaszków w ogrodzie sprawiają że będzie to sama przyjemność

:thumbsup: 

zakup nowyegoostrza czy naostrzenie starego

Sprawdź stan noża i sitek.

Jeżeli nie ma widocznych ubytków to daj wszystko do przejechania na magnesówce.

Ostrzenie noży i sitek to podstawa.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Ostrzenie jest możliwe, pod warunkiem że jest jeszcze co ostrzyć, bo może być tak (używany sprzęt), że były już ostrzone i kolejny raz nie przejdzie.

I tak jak pisze EAnna bezwzględnie

na magnesówce.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

• 5 miesięcy temu...

Powoli czas na nowa maszynkę do mielenia. Co powiecie o Kenwood MG510. Może być też Zelmer, tylko która ? Może ZMM5598W

Edytowane przez witek1965

Chcesz dorabiać napęd , czy ma być gotowiec?

Jak chcesz dorobić to Alfa 12  (to samo co 10ka tylko ma 4 nogi i łatwiej montować) lub Alfa 22  - zbiera dobre opinie.

Jak nie to zostaw żonie to co ma a sobie kup Wilka  w rozmiarze 12  (sita te same co do Alfy 10)

Ja mam taki i jestem zadowolony (żona też , że jej sprzęt odpoczywa ;):) )

post-66794-0-21278400-1542177208_thumb.jpg

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Zelmer, tylko która
jak robisz do 15 kg to Ci 8 ka wystarczy - moc 1800-1900W - i po bólu  ;)  tez krecilem na 8 ce - teraz jak robie kilka kilogramów np na szynkowarowe też nie wyciagam wilka  

Muskie - to ryba 🙃

jak robisz do 15 kg to Ci 8 ka wystarczy

Widzę, że Waldziu ma do mielenia masochistyczne podejście  :laugh:

15 kg surowego mięsa na ósemce to już jest hardkor.

Ja do 2kg już wilka (12) wyciągam  :)

A jak wspaniale miele się mak  :thumbsup:

Właśnie kupuje dla wnuka TAKIEGO_WILCZKA, bo zabawa z wysokoobrotowymi maszynkami nie ma sensu.

Zaczynałam też od Zelmera "8", teraz pracuję na Hendi 12.

Wybrany przeze mnie wilk ma przewagę nad Hendi ponieważ gardziel jest zdejmowana do mycia, sitka dwustronne z jednym zaczepem (można zastosować ze stali narzędziowej ogólnie dostępne) oraz wszystkie elementy stykające się z żywnością są ze stali, czyli wolne od Al.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

teraz jak robie kilka kilogramów np na szynkowarowe też nie wyciagam wilka

ma do mielenia masochistyczne podejście
Ha ha dobre - do szynkowarowych - jalk robie ok 4 kg to 2- 2,5 kroję w kostke - a pozostałe 1,5 - 2 na zelmerku  :thumbsup: . Wiesz jak kręcić 2 kg na wilku 22  :facepalm:  ledwo wrzucisz a już myjesz  :D 

Muskie - to ryba 🙃

ledwo wrzucisz a już myjesz

Waldziu przecież Zelmerkę też trzeba umyć.

Nie mam porównania bo nie mam wilka ale...

przy ostatniej produkcji parówek, ok 7kg,

musiałam posiłkować się zelmerkiem teściowej nr 5.

Mielenie 5 i 8 (moja zelmerka) to jest jak dzień do nocy.

5-ka pracuje bez problemów, moja 8-ka memle nie mieli.

Odkąd pamiętam zawsze tak było.

Obie mają naostrzone noże i sitka.

Nadziewanie 8-ką kiełbasy czy kaszanki to porażka.

Nadziewanie 5-ką, to bajka (w odniesieniu do 8-ki)

Do 5 lejek jest samo odpowietrzający się.

Absolutnie nikomu nie polecam 8-ki zelmera. 

15 kg surowego mięsa na ósemce to już jest hardkor.
  no wiesz ? mam zelmera od prawie 30-stu lat i nie chce paść. Uszczelnienie i nóżki się rozlasowały. Robię kiełbasy tak jak napisał Muski do 15-stu kg, czasami mi sie przeholuje i wyjdzie 18 kg i daje radę bez większego problemu. jedynie co mnie wkurza, to wąskie gardło. Do 2-ch kg wżyciu bym nie wyciągał Wilka, nawet jakbym go miał. To tak jak odpalić pralnice do pary skarpetek, ale przecież można.

Wiesz jak kręcić 2 kg na wilku 22 :facepalm: ledwo wrzucisz a już myjesz :D
  i połowa zostaje w środku :)

Tak więc mam jeden głos za Zelmerem 8 i jeden przeciw. Więc nie ma się co rozdrabniać w  1800W czy 1900W, tylko 2000W z autorewersem, aczkolwiek jeszcze nigdy nie był mi do niczego potrzebny. Rozumiem, że wynalazek typu Kenwood odpada w starciu z Zelmerem. Jestem za, bo jak mogę to wybieram rodzime produkty.

Alinko, również posiadam 5-tkę Zelmera. Po prostu w razie potrzeby zakładam jedna lub drugą do napędu, wszak to są te same napędy .

Obie nie nadają sie do nadziewania kiełbasy. To jakieś nieporozumienie.

Każda nadziewarka, nawet najbardziej badziewiasta jest lepsza od nadziewania czy to 8-ka, czy to 5-ką. Tak na marginesie w mojej nie ma odpowietrzenia lejków, jak i w tych profesjonalnych. Zresztą kiedyś męczyłem sie napychaniem Zelmerem i mimo tych rowków idących wzdłuż lejka, szału nie było.  .

Ja sobie pomyślę jak się wkurzałem robiąc te kluseczki z farszu, które wkładasz do gardzieli dopychasz na maksa, zęby nie było powietrza i napychasz pół kiełbasy, bo farsz się skończył :(

Jestem amatorem i w zasadzie robię wyroby tylko dla siebie i najbliższej rodziny. 4-5 razy w roku.

Zdecyduje się w takim razie na Zelmera 2000W z autorewersem.

Obie nie nadają sie do nadziewania kiełbasy. To jakieś nieporozumienie.

Dlatego od roku jestem szczęśliwą posiadaczką nadziewarki pionowej Royala :D

Witku ja bym jeszcze poczekała na głosy i opinie innych.

Przymierzam się do kupienia nowej maszynki i na pewno to będzie mały wiczek.

Widziałam ofertę nie za milion monet 

[Dodano: 14 lis 2018 - 18:43]

Ja sobie pomyślę jak się wkurzałem robiąc te kluseczki z farszu, które wkładasz do gardzieli dopychasz na maksa, zęby nie było powietrza i napychasz pół kiełbasy, bo farsz się skończył

No własnie w maszynce teściowej czyli w 5 nie ma problemu z nadziewaniem.

Przez ładnych parę lat robiliśmy kiełbasy(oczywiście po parę kg)

i kaszankę z użyciem tej maszynki. Moją 8 się nie dało

EA ten co ma ja kosztuje 1100

Wiem @binio, ale zależało mi na No Al  :thumbsup: 

Ta Twoja ma z nierdzewki chyba tylko obudowę i sitko z nożem.

Zależało mi na leju zasypowym, ślimaku i gardzieli ze stali lub stopu żeliwnego.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

Używam Zelmer'ka 8 2000W z autorewersem - jednorazowy przerób ok. 10 kg. Kupiłem w zestawie z kilkoma przystawkami.

Jest poręczny (posiada u góry uchwyt, taki mały, a cieszy ), łatwo się bo rozkłada i myje.

Jak na moje potrzeby, na ten moment, wystarcza i daje radę.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Widziałam ofertę nie za milion monet
  czyli za ile ?

Przymierzam się do kupienia nowej maszynki i na pewno to będzie mały wiczek.
co rozumiesz przez mały wilczek ? HENDI 210864 ?

bo po nim to już tylko Hendi 12

Zaznaczam, że tylko mielenie. Jest jeszcze Kenwood MG 700 i to jest chyba 10-tka

Jak na moje potrzeby, na ten moment, wystarcza i daje radę.

Jeszcze miesiąc temu bym napisał :D  mam ręczną alfę 22 z napędem  ręcznym i zmielenie 30 kg mięsa np sitko8 to mały pikuś . Teraz mam elektryka 12 -ę i  mówię sobie ,  ale byłem głupi że tak długo się zastanawiałem  nat zakupem elektrycznej . Tą ręczną kilka lat temu uratowaliśmy robotę na zlocie w Napoleonowie  ( całodzienny brak prądu ) i daliśmy radę . 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Właśnie kupuje dla wnuka TAKIEGO_WILCZKA

Całkiem ciekawy ten "Wilczek". Ale chyba nie ma do nich za dużego wyboru siatek, Jak szukałem, to oprócz tych co są razem z nim(6 i 8 mm) to znalazłem jeszcze tylko 10 mm.

Ale chyba nie ma do nich za dużego wyboru siatek

Wręcz przeciwnie.

Typ sitka: dwustronne z jednym podcięciem pozwala na bezpośrednie zastosowanie sitek od polskiego producenta - niedawno ktoś podawał do niego link.

Kupiłam cały komplet takich sitek i zastosowałam do mojego Hendy 12. Jednak wymagały  wypiłowania drugiego podcięcia, co zostało zrobione w garażu przez mojego mężczyznę nawet bez ociągania.

Do "szrona" nawet tego podcinania nie trzeba robić.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles