Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja na zelmerku 8 mililem 5 latek i nie na kotlety przy niedzieli ale poważne ilości takie jak 30~50 kg a jednym podejściem w sumie myślę że zmielił ze 2 tony mięsiwa i dawał radę padł na podgardlu bo zwiększył produkcję i przesadziłem ale byłem zadowolony.

Kupiłem w końcu wilczka i wtedy okazało się że mielenie może sprawić jeszcze więcej przyjemności, nie zmienia to jednak mojego zdania natemat 8 Zelmera jest to kawałek niezłego sprzętu który wiele potrafi wytrzymać.

Obecnie mielę tym 22 24e9735e6491c479207cd86eda84960a.jpg80c0666e4d4b56abd30130d1937b8bb7.jpg9553acfda443e347fdeb509ae50742d0.jpg

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

..."Rozumiem, że wynalazek typu Kenwood odpada w starciu z Zelmerem"...

A ja sie zapytam dlaczego odpada?

Nie było zadnych opinii,więc doszedłem do wniosku, że jest to kupno w ciemno. Skoro nikt nie zachwala i nie nie gani, to jest to produkt mało znany.

EAnno  jak jeszcze nie kupiłaś to rozważ  , czy nie kupić tej co ja mam ( https://www.szron.eu/maszyny-do-mielenia-miesa-wilki/4104-wilk-maszynka-do-miesa-tc-12i.html#/Dodatkowe-sitko-3-5-mm-nie/Dodatkowe-sitko-4-5-mm-nie/Dodatkowe-sitko-10-mm-nie/Dodatkowy-nozyk-nie )

Mój jest nawet cięższy ;) i ma 750W - ten który Ty wybrałaś jest wyższy i jak postawisz na blacie to już trzeba łapki wyżej dużo podnosić , żeby nakładać - ja wolałem niższy. Poza tym w sumie to samo , ale mój jest tańszy (bo jest  ze starych dostaw , rozmawiałem na miejscu  - co partia to inne ceny uzależnione od kursu Euro - więc tak do końca nie można sugerować się ceną ,że jak droższe to lepsze - często tam bywam , to już mam "kolegów" ;):) )  . Jeszcze jedno w moim "kołnierz" montażowy zespołu mielącego jest bardziej na wierzchu , dzięki tamu jak nawet zabrudzi się wałek napędowy , to łatwo to wytrzeć , w  "Twoim" kołnierz jest głębiej (za obudową) i trudniej jest wyczyścić jak się tam coś zabrudzi. (takie spostrzeżenia , ale zwracałem uwagę na szczegóły) 

Co do aluminium  to mnie zaskoczyłaś. chyba nie jest to Al bo ciężkie jak cholera. i rura i ślimak - w opisie jest , że stal  - ale sprawdzę :thumbsup:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Były , mam i pisałem .

Mam MG510- to to samo co Hendi198,  ale ma normalne sitka , a nie takie jak Hendi z wystającymi "uszami".

Pasuja sitka od zelmera nr 8.

Obudowa metalowa tak jak Hendi198, obie po włączeniu są głośne jak fix , te same silniki i te same przekładnie.

Mam porównanie bo Brat ma Hendi.

EA w moim TC 12l  wszystko jest stalowe - sam ślimak waży - 832g ,  obudowa pusta  (rura ślimaka) bez nakrętki  2165g

Kupiłem Hendi 12 i teraz mielenie to sama przyjemność.

Zelmer...na parę kilo, ale na więcej odpada.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Widziałam ofertę nie za milion monet
  czyli za ile ?

Przymierzam się do kupienia nowej maszynki i na pewno to będzie mały wiczek.
co rozumiesz przez mały wilczek ? HENDI 210864 ?

bo po nim to już tylko Hendi 12

Zaznaczam, że tylko mielenie. Jest jeszcze Kenwood MG 700 i to jest chyba 10-tka

Ja myślałam konkretnie o tej maszynie  https://www.hurtowniaprzemyslowa.pl/profesjonalna-maszyna-wilk-do-mielenia-miesa-70-kgh-230v-royal-catering-rcfw-70-600eco-p-6450.html?gclid=EAIaIQobChMI8ISFgZLV3gIVTbftCh1Y8AgsEAQYASABEgK_WPD_BwE

a ''mały wilczek'' to chyba jakiś mój skrót myślowy :D

Bardzo proszę koleżanki i kolegów o wypowiedzenie się na jej temat.

Wy wyczytacie z parametrów, dla mnie to tylko cyferki

„Wilczek” podany w linku może jest profesjonalny ale dla restauracji, do mielonych. Wlot do mięsa jest niewiele większy od zelmera, więc powtórne mielenie mięsa na kleiste czy parówki, będzie podobnie uciążliwe. Cena wyższa 3 razy a waga 5. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Były , mam i pisałem .

w tym temacie jest 72 strony, a "szukajka" po prostu nie działa, więc ................... nie dziw się, że nie znalazłem.

W sumie tez mogę powiedzieć, ze zmielenie 15 kg nie robiło większego wrażenia na Zelmerze, tyle, że on ma prawie 30 lat, więc juz robi. Grzeje się i po dłuższej pracy zaczyna wyć. No, ale to już chyba nadchodzi jego kres. Kenwood produkuje zarówno "zabawki" do kuchni jak i sprzęt dobrej jakości. czy maszynki należą do tej drugiej grupy ? Rozpietość cenowa gigantyczna, od 399 zł do 650 zł. Opis bardzo enigmatyczny :

"Model MG510, jego obudowę, korpus, śrubę, nóż oraz sitka wykonano z wysokiej klasy metalu, który zapewnia wytrzymałość na lata."  co to za metal ?

Zelmer chociaż napisał, że ze stali szlachetnej (ta co mam to aluminium niestety). Za Zelmerem przemawia jeszcze dostepnośc akcesorii za smieszne pieniadze. Parametrami, teoretycznie przewyższa Kenwooda 510.

Edytowane przez witek1965

Alinko wilczek z linku ma sita takie same jak Alfa 10 czy wilki 12ki ale z wypustami więc jak będziesz chciała dokupić sitko to tylko dedykowane-czyli droższe. W 12ce wlot na mięso mam 57-58mm w tym małym jest 45mm więc różnica znaczna(Pisał to Paweł wyżej). Kupując sprzęt trzeba patrzeć również na cenę dodatkowych sit noży itd.Co do wilczka z linku to taka hybryda wlot wąski ale wylot normalny 12ka. Przy sitach z dużymi otworami 10 13 lub szarpak słabo to widzę-nie nadąży się nakładać i będzie strugać mięso

Jak już to rozpatrz ten za 779zł to już typowa 12ka

Edytowane przez binio1111

Jak patrzte na ten film to nie podoba mie sie ze mieso nie jest mielone (ciete)  tylko wyciskane (miazdzone) z maszynki, widac jak tryska z sitka, a to w moich oczach dysfalifikuje urzadzenie.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Ten Keenwood to mieli gorzej niż mój stary zelmerek (opinia na podstawie filmu)

Nadziewanie 8-ką kiełbasy czy kaszanki to porażka.

Eeeee tam. Raz (już gdzieś o tym pisałem) tak się zakręciłem, że przed nadziewaniem nie wsadziłem ślimaka (był sam korpus i lejek) i też się dało :facepalm:  Pamiętam że z 10kg kiełbasy wtedy zrobiłem, a pot leciał jakbym z tonę węgla przerzucił. Dobrze że nie robiłem kabanosów :D

A wracając do meritum. Zelmerek (mam 8) jest fajny na potrzeby domowe i jak rzeczywiście trzeba parę kilo na mielone zmielić. Ale szykowanie mięsa 2h (ciąć na kawałki) żeby zmielić w 5min. no to chyba nie tędy droga. Dokupiłem do niego m.in. szarpak ale użyłem z dwa razy i wydawało mi się że nie ma nic do roboty. " od bidy" na wszystkim się da zrobić wyroby. Są tu na forum filmiki, że i bez maszynki/nadziewarki np.kaszankę robią. Ale chyba nie o to nam chodzi. Nie doradzę którą kupić, ale wiem że gdy będę ja wybierał kiedyś maszynkę, to podstawą będzie jak najszersza gardziel, łatwość montażu/demontażu do czyszczenia, wszechstronność jeśli chodzi o dokupowanie sitek/noży, no a o resztę poproszę Was :) Ale cena, to będzie chyba ostatnim kryterium. 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Sitka do nowych Hendi 12 mają już tylko jedno podcięcie. Przed chwilą stałem się właścicielem takiej maszyny. AndrzejK jest dla mnie dużym autorytetem wędliniarskim i staram się za nim nadążać. 

Edytowane przez WojtekW
WojtekW

AndrzejK jest dla mnie dużym autorytetem wędliniarskim i staram się za nim nadążać.

:rolleyes::blush:     będziesz pan zadowolony :)

Pozdrawiam serdecznie . 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Ten Keenwood to mieli gorzej niż mój stary zelmerek
  po obejrzeniu tego filmiku też tak sądzę. Korpus aluminiowy jednak, więc jakby nie patrzył, wysokiej jakości, czy tylko dobrej, jest to nadal aluminium. Mięso wychodzi de facto zmiażdżone.

gdy będę ja wybierał kiedyś maszynkę, to podstawą będzie jak najszersza gardziel,
  wszystkie ręczne taka maja i to mi się właśnie podoba.

więc może taki mały patencik :)

więc może taki mały patencik :)

Patencik może i dobry ale bezpieczeństwo  żadne .... mam na myśli niską gardziel .  Oczywiście trochę swojej pomysłowości i można gardziel podwyższyć na taką wysokość by palców  do ślimaka nie włożyć .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

i można gardziel podwyższyć na taką wysokość by palców do ślimaka nie włożyć .

Można też dorobić z drewna specjalny popychacz. :)

Można też dorobić z drewna specjalny popychacz.

Albo kupić z wyższą gardzielą https://allegro.pl/maszynka-do-miesa-32-alfa-wysoka-gardziel-i7631937794.html

i ... dorobić napęd i popychacz :)

Jeszcze nie wiem w którą stronę pójdę (czy taki zestaw czy Wilk) ale czytając ten wątek odniosłem wrażenie, że najlepszą jest... zelmer :D

Jeden ma zelmerka od 30 lat, inny ma wilka ale mieli zelmerkiem itp,itd

A prawda jest taka że wszystkim i wszystko się da, tylko jak rozmawiamy o czymś porządnym i profesjonalnym no to chyba nie zelmer.

Bo krew mnie zalewa jak muszę pociąć mięso na kawałki 2cm aby je zmielić (a właściwie zmiażdżyć) czy tak jak chyba pisał Paweł mielić kilkukrotnie to samo mięso.

Z góry przepraszam Wszystkich zelmerowiczów (sam też takową posiadam) :facepalm::blush:

Ps. Jeśli chodzi o te ręczne, przerabiane pod silnik. To nasunęła mi się jeszcze jedna zaleta - nie są uzależnione od prądu. W razie awarii jest jeszcze korbka :)

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

A prawda jest taka że wszystkim i wszystko się da, tylko jak rozmawiamy o czymś porządnym i profesjonalnym no to chyba nie zelmer.

masz całkowita rację. Nigdzie nikt chyba nie napisał, że zelmer jest urządzeniem profesjonalnym, tylko w jakim celu kupować profesjonalny do okazjonalnego użytku ?

Wg. mnie powinny być dwa wątki, jeden dla sprzętu profesjonalnego ( duży przerób, codzienne używanie, praca ciągła itd.) i dla amatorskiego. Dlatego moje zapytanie dotyczy maszynki amatorskiej, ale dobrej  sprawdzonej jakości. Może jeszcze by się znalazł jakiś Bosch. Z małych wilków jakie znalazłem to :, Kenwood MG 510 lib Hendi 198 i z ciut większych Stalgast 721129 oraz Kenwood MG 710. Wszystkie inne są już mocno za duże. Nie miałbym nawet gdzie je przechowywać, a takiej np. TC-12 w masie 24,5 kg to moja małżonka nawet by nie ruszyła chcąc zmielić mięso na mielone, no i w jakim celu kupować taki sprzęt ? Żeby zabić uprawiać ogródek 5m x 10 m nie potrzeba traktora przecież. Noże też mam tylko z Fiskarsa, z linii Funkcjonal Form+, a nie np. Global, Tojiro czy Victorinox.

Edytowane przez witek1965
Wg. mnie powinny być dwa wątki, jeden dla sprzętu profesjonalnego ( duży przerób, codzienne używanie, praca ciągła itd.) i dla amatorskiego.

No to mozna ten drugi temat (amatorski) rozpoczac i zakonczyc jednym postem.

Zelmer-ek

Koniec tematu :laugh:

PS

No ewentualnie 2 posty

2 zelmerki :D 

Jak sie pierwszy zgrzeje to jechac na drugim

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber