Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, bilu72 napisał(a):

A dzwoniłeś do salonu w Krakowie na ul Wielickiej

Jak mam być szczery to nie wiem gdzie dzwoniłem, jest jeden nr tel na stronie PL ale gdzie pojęcia nie mam, adresy różne Niemcy, Austria... trochę szkoda bo sprzęt fajny. Mam w zakładkach jeszcze dojrzewalnie od nich ale to trochę odległy temat Grzewlod musi mnie jeszcze doszlifować ale to za jakiś czas ;):D

https://www.ggmgastro.com/pl-pl-pln/szafa-do-dojrzewania-miesa-na-sucho-600-mm-1-szklane-drzwi-czarna-frsi280s1

Edytowane przez szrekPL
12 godzin temu, szrekPL napisał(a):

"ktoś teraz też kupił 12stkę więc może się podzieli doznaniami.

Kupiłem wilka 12 z postu 2204 str 89 tego tematu.   Mieliłem 7 kg ( szynka ,boczek, podgardle, polędwica). Mielenie było czystą przyjemnością, z tym że wszystko na sitku 8 mm. Prawdziwym sprawdzianem  będzie ścięgniste mięso na 3.

W dniu 25.12.2024 o 20:17, szrekPL napisał(a):

To ja jeszcze zamieszam Dorocie w głowie... mój kolega  z zakładów mięsnych w rozmowie o sitkach powiedział że lepsze są ze stali zwykłej niż z nierdzewki argumentując to tym że zwykłe wolniej się tępią bądź dłużej są ostre, wiadomość niepotwierdzona  !!! Proszę o dementi szanownych użytkowników...:D

Sitko z nierdzewki po mieleniu porysowane. Nie wiem czy to normalne. Na zwykłych sitkach w moim zelmerze oraz u kolegi na alfa 22 takich rys nie ma.

Sitko 8 mm.

IMG_2661.thumb.jpg.8bfb861e83c0954ba305c47c5af36db1.jpg

Edytowane przez fikaz

Możliwe że zbyt mocno docisniete do noża, czytałem o tym przy którymś z wilków ale to znowu w moim przypadku tylko,, czytalem" może ktoś inny co podpowie... 

Porysowane OK. lecz dlaczego nierówno porysowane? dałbym na magnesówkę w celu wyrównania.

• Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Godzinę temu, MariuszB napisał(a):

dałbym na magnesówkę w celu wyrównania.

To po pierwsze. 😄

A po drugie sitka na początku nie dokręcamy z całą mocą co mamy w rączkach. Dokręca się w miarę, puszczamy trochę mięsa i dokręca się bardziej. Ten szczegół jest w Akademii Dziadka. 😄

Ja skorzystałam także z tłumaczenia Andrzeja (Bagno) i Waldka (Muski) na szkoleniu w Napoleonowie.

Żeby nie było że jestem genialna 😜, jedno sitko też przerysowałam bo dokręciłam na sucho. Człowiek całe życie się uczy.😚

2 godziny temu, fikaz napisał(a):

Prawdziwym sprawdzianem  będzie ścięgniste mięso na 3.

Mielisz na początku na 6-4 mm zdejmujesz sitko, czyścisz nożyk z owijek 😉 i dopiero na 3-2 mm - nie dokręcasz sitka na siłę. 

Muskie - to ryba 🙃

Tym bardziej że maszynkę do mięsa kupił konkretną (do konkretnej produkcji)

A mieszarka pod zelmerka.

Najwyżej będzie mieszał na 5 razy.

Oj nie nie panowie, to przemyślany zakup, następna będzie 20 ale ta potrzebna na już do takich właśnie po 5kg max. Dziękuję za podpowiedzi niebawem będę potrzebował kolejnych porad. :thumbsup:

Ja mam mieszarkę 20 litrów EM-SPAW z napędem w komplecie i jestem bardzo zadowolona.

Samo się pięknie miesza. Ja tylko jej dokładam roboty.

23 godziny temu, fikaz napisał(a):

Kupiłem wilka 12 z postu 2204 str 89 tego tematu.  

Sitka są jedno czy dwustronne?

19 minut temu, Grzewlod napisał(a):

2

Czyli pasują standardowe sitka do maszynki nr 10 - 12?

Średnica 69.5 - 70 mm.

Edytowane przez Todek
14 minut temu, Todek napisał(a):

Nie zgłębiałem tematu nie wiem czy pasują.

15 minut temu, Todek napisał(a):

Średnica 69.5 - 70 mm.

Jeśli otwór(10mm) jest tej samej średnicy to prawdopodobnie tak, mamuśka podawała dokładne wymiary kilka postów wcześniej. 

W dniu 23.12.2024 o 13:59, mamuśka napisał(a):

Oryginalne sitko:

- grubość 9,1 mm

- szerokość 69,5 mm

- dziurka na trzpień ślimaka 10 mm

To jest sitko Szrona 

To są wymiary sitek z mojego wilka 12.

Jak szukałam sitek z nierdzewki do typowej 12 to trafiłam że dziurka na trzpień była większa, niż u mojego wilczka.

Sitka z noskiem na pewno ma Hendi, chyba to była linia Pro Line (nosek można obciąć i będzie sitko dwustronne).

Sławku jak chcesz dobrać sitka do maszyny z postu 2204 to na stronie https://gastroprodukt.pl/produkt/gp-maszynka-wilk-do-miesa-fox-12-normal-150kg-h

Średnica sitka 70 mm.

Myślę że sitko 69,5 można spokojnie zastosować, tylko brak informacji na stronie o wielkości dziurki na trzpień ślimaka.

Może fikaz zmierzy sitka w swoim wilczku, to będziesz wiedział dokładnie.

Edytowane przez mamuśka

1 godzinę temu, Todek napisał(a):

Sitka są jedno czy dwustronne?

Tak dwustronne .

Wymiary jakie zmierzyłem :

średnica  69.5 mm

otwór ślimaka 10 mm

grubość 9,2 mm

jedno wcięcie na zewnątrz

Edytowane przez fikaz
21 godzin temu, fikaz napisał(a):

Tak dwustronne .

Wymiary jakie zmierzyłem :

średnica  69.5 mm

otwór ślimaka 10 mm

grubość 9,2 mm

jedno wcięcie na zewnątrz

Czyli klasyczne sitka do maszynki 10 - 12.

Może się komu przyda, Wilk Szron TC 22

Wymiary sitka jakie zmierzyłem

Średnica 82 mm

Otwór wewnętrzny 11,4 mm

Grubość sitka 9,1 mm

W dniu 29.12.2024 o 11:33, mamuśka napisał(a):

Sławku jak chcesz dobrać sitka do maszyny z postu 2204 to na stronie https://gastroprodukt.pl/produkt/gp-maszynka-wilk-do-miesa-fox-12-normal-150kg-h

W jakiej zakładce są tam sitka , bo nie mogę znaleść

2 godziny temu, Azizi napisał(a):

W jakiej zakładce są tam sitka , bo nie mogę znaleść

https://www.ggmgastro.com/pl-pl-pln/search?q=Tarcza perforowana

Oj pomyliłem firmy ...:facepalm:

Edytowane przez szrekPL

Tak ,to inna firma. Ale nazwę wymyślili:), ciekawe kto szuka sitka pod tą nazwą, to chyba tłumaczenie z niemieckiego- lochscheibe.

Edytowane przez Azizi