Gość ArkoGdynia Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 20 Marca 2015 aż strach to czytać... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-414372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 20 Marca 2015 Fajna Nazwa "Środek Funkcjonalny" Co to jest !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-414378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 26 Marca 2015 CHLEBMąka, drożdże, woda i sól – to wszystkie składniki, które potrzebne są do wypieku tradycyjnego bochenka chleba. Dlaczego więc kupowany przez nas codziennie chleby wypełniony jest amylazą, dwutlenkiem chloru, propionianem wapniowym i L-cysteiną?ZWRACAJ UWAGĘ NA SKŁADCo znajduje się w naszym chlebie?TłuszczTwarde tłuszcze poprawiają objętość bochenka, miękkość wnętrza i pomagają utrzymać go dłużej świeżym. Uwodnione tłuszcze są często używane, chociaż duże piekarnie wycofują je z użycia, zastępując je tłuszczami frakcjonowanymi, które nie zawierają lub nie wytwarzają tłuszczów trans, związanych z chorobami serca.Środek poprawiający mąkęKwas L-askorbinowy (E300) może być dodawany do mąki przez młynarza lub w piekarni. Działa jak utleniacz, pomagając zatrzymywać gaz w cieście, co powoduje, że bochenek chleba rośnie i daje fałszywe wrażenie wielkości i wagi.WybielaczGaz dwutlenek chloru jest używany przez młynarzy i sprawia, że biała mąka staje się jeszcze bielsza. „Poprawia” to w jakimś stopniu mąkę – wybielanie było używane jako substyt naturalnego starzenia się mąki.Środek redukującyUżywana jako chlorowodorek L-cysteiny (E920), cysteina jest naturalnym aminokwasem używanym przy pieczeniu, aby stworzyć rozciągliwe ciasto, szczególnie do bułek hamburgerowych. Może być otrzymywana ze zwierzęcego włosia i piór.Mąka sojowaSzeroko używana jako środek poprawiający pieczywo, mąka sojowa wpływa na wybielenie mąki oraz pomaga obrabiać maszynowo ciasto umożliwiając dodanie do niego większej ilości wody, przez co zwiększa się objętość i miękkość chleba.EmulgatoryBardzo popularne składniki umożliwiające zachowanie kontroli nad wielkością bąbelków gazu. Emulgatory pozwalają ciastu utrzymywać więcej gazu i przez to rośnie ono większe i jest bardziej elastyczne. Opóźniają także czerstwienie i starzenie się chleba.KonserwantyPropioniany wapniowe są szeroko używane jako ocet (kwas octowy). Konserwanty są wyłącznie potrzebne, aby przedłużyć okres przechowywania chleba. Domowe zamrażanie pieczywa jest niechemiczną alternatywą dla środków konserwujących. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-415995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 27 Marca 2015 http://www.antyradio.pl/Newsy/Duperele/Reksio-to-pomiot-Szatana-2405 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-416263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 takie tam piertolety.... żadna to ciekawostka http://finanse.wp.pl/kat,1033691,title,Tradycyjna-szynka-Tak-nas-oszukuja-w-sklepach,wid,17419728,wiadomosc.html?ticaid=114a0a Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-418173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 http://finanse.wp.pl/kat,1033705,opage,3,title,Rolnicy-beda-mogli-sprzedawac-przetwory-na-preferencyjnych-warunkach,wid,17460219,wiadomosc.html#opinie Ciekaw jestem w jaki sposób nasz sprytny naród to wykorzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-420502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/sanepid-ostrzega-przed-oliwa-z-tesco-oraz-stekiem-z-biedronki,534472.html Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-420707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Armagedon-w-sieci-Google-wytnie-tysiace-wynikow,wid,17467808,wiadomosc.html Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-421077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 31 Maja 2015 http://smaker.pl/newsy-mieso-skleja-sie-specjalnym-klejem,1898622,a,.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-428102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 4 Czerwca 2015 http://img.wiocha.pl/images/f/d/fd4eeab9c682bbf3257aa182a593c64e.jpg?s=1433438980 5 pozycja, ciekawa nazwa firmy, z tego co widzę to chyba produkt tesco Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-428775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 4 Czerwca 2015 5 pozycja, ciekawa nazwa firmy, z tego co widzę to chyba produkt tesco A mnie zaintrygowała ostatnia pozycja.90% mięsa i (sugerowane, że z szynki ) w parówce. Załóżmy, że jest to mięso tłuste.I tylko 10 % wody?Wiem z praktyki, że parówki te są wysoko oceniane przez konsumentów, głównie na podstawie etykiety.Moje parówki zostały poddane krytyce, bo zawierają 20% wody, 30% tłuszczu i zaledwie 50% mięsa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-428786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Mam podobne zdanie i zawsze to znajomym powtarzam, że z szynki to robi się szynkę lub dobrą kiełbasę, a nie parówki. Parówka to taki produkt gdzie musi być tłuszcz, dla mnie z samego mięsa jest twarda jak beton, ale to chyba wszyscy wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-428787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Zapytajcie producenta jak definiuje słowo "szynka" ... okaże się, że jest to element półtuszy z kością, tłuszczem i skórą, wstępnie nastrzyknięty mieszaniną wody i substancji poprawiających smak, zapach i konsystencję, niekoniecznie pochodzenia zwierzęcego, w ilości nie mniej niż 30% Edytowane 5 Czerwca 2015 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-428822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ma ktoś konto w Plus Banku? ... to pędzikiem likwidować konto i blokować karty http://zaufanatrzeciastrona.pl/post/powazne-wlamanie-do-polskiego-banku-skradzione-dane-i-hasla-klientow/http://niebezpiecznik.pl/post/twierdzi-ze-zhackowal-polski-bank-i-zapowiada-publikacje-danych-rzekomo-nalezacych-do-klientow-banku-chyba-ze-otrzyma-200-000-pln/http://www.wykop.pl/link/2592397/administrator-torepublic-przyznaje-sie-do-wlamania-do-plus-banku/http://www.wykop.pl/link/2590265/powazne-wlamanie-do-polskiego-banku-skradzione-dane-pieniadze-i-hasla-klientow/ Pouczająca i ciekawa lektura. Jeżeli kogoś nie interesują sprawy IT, to przynajmniej można dowiedzieć się, za jakie towary i usługi płacił kartami kredytowymi niejaki Tobias Solorz Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-429517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Słów parę na temat ...Dlaczego piwo z koncernów jest niedobre? http://steamcat.rocks/2015/06/11/dlaczego-piwo-z-koncernow-jest-niedobre/ O piwie koncernowym narosło już niemal tyle samo mitów, co o skuteczności trenerów rozwoju osobistego. Obalanie jednych i drugich po raz kolejny jest zresztą tak samo bezcelowe, bo gawiedź i tak wie lepiej. Do taniego piwa na pewno dolewa się spirytusu i byczej żółci. A ludzi nie wierzących w natchnione mowy w stylu „zawsze wszystko jest możliwe dla każdego trzeba tylko marzyć, śnić i kupić moją książkę za 49,90″ i tak wielu nazwie hejterami bez przyszłości dławiącymi się swoim smutkiem. Podejdę jednak do przyczyn kiepskiej jakości piwa produkowanego masowo od strony technologicznej (przy okazji zaczepiając się o ten alkohol i żółć). Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-429777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Najbardziej rozłożyła na łopatki mnie informacja o radlerach..... http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gifPodejrzewałem że nie jest to "pierwszej klasy gatunek"... ale żeby z odpadów, nieprzefermentowane... w 24h.... Normalnie chyba teraz żaden radler mi przez usta nie przejdzie..... http://emotikona.pl/emotikony/pic/0belay.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-429786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 13 Czerwca 2015 a o Halusi z WB piszą na necie http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/05/domowa-podsuszana-kiebasa-zywiecka.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-430026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Ulalka Agata, znaczy sie ta osoba ktorej jest blog to jest z naszego forum, tylko dawno juz tutaj nie zagladala. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-430047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 13 Czerwca 2015 aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa jasne , nie wiedziałam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-430048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franko Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Włosi fałszowali polską szynkę i robili z niej parmeńską. Proceder był wart miliony eurohttp://www.tvp.info/20661695/wlosi-falszowali-polska-szynke-i-robili-z-niej-parmenska-proceder-byl-wart-miliony-euro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-433374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Włosi fałszowali polską szynkę i robili z niej parmeńską. Proceder był wart miliony eurohttp://www.tvp.info/20661695/wlosi-falszowali-polska-szynke-i-robili-z-niej-parmenska-proceder-byl-wart-miliony-euro Dziś to wyjaśniali w radio, głównie chodzi o to, że część producentów kupuje lepszą i tańszą wieprzowinę z Polski a innym to nie odpowiada, to kablują. Tyle. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-433559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 1 Lipca 2015 Może i my powinniśmy bardziej wyjść "z ukrycia".Na początek krótkie filmiki z SDM Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-433682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 17 Lipca 2015 Poczytajcie o starych Helskich wędzarniach i wędzarzach http://www.przyjacielehelu.pl/helska_bliza/hb_263/art02.htm Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-435667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 13 Września 2015 http://www.biztok.pl/gospodarka/przestepcy-z-oliwa-na-rekach-czyli-ile-kosztuje-falszowanie-zywnosci_s22174 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-444468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franko Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 18 Września 2015 Uwaga na skażone mięsohttp://niezalezna.pl/71036-uwaga-na-skazone-mieso Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-445417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.