Skocz do zawartości

Ciekawostki znalezione w sieci...


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 823
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

CHLEB

Mąka, drożdże, woda i sól – to wszystkie składniki, które potrzebne są do wypieku tradycyjnego bochenka chleba. Dlaczego więc kupowany przez nas codziennie chleby wypełniony jest amylazą, dwutlenkiem chloru, propionianem wapniowym i L-cysteiną?

ZWRACAJ UWAGĘ NA SKŁAD

Co znajduje się w naszym chlebie?

Tłuszcz

Twarde tłuszcze poprawiają objętość bochenka, miękkość wnętrza i pomagają utrzymać go dłużej świeżym. Uwodnione tłuszcze są często używane, chociaż duże piekarnie wycofują je z użycia, zastępując je tłuszczami frakcjonowanymi, które nie zawierają lub nie wytwarzają tłuszczów trans, związanych z chorobami serca.

Środek poprawiający mąkę

Kwas L-askorbinowy (E300) może być dodawany do mąki przez młynarza lub w piekarni. Działa jak utleniacz, pomagając zatrzymywać gaz w cieście, co powoduje, że bochenek chleba rośnie i daje fałszywe wrażenie wielkości i wagi.

Wybielacz

Gaz dwutlenek chloru jest używany przez młynarzy i sprawia, że biała mąka staje się jeszcze bielsza. „Poprawia” to w jakimś stopniu mąkę – wybielanie było używane jako substyt naturalnego starzenia się mąki.

Środek redukujący
Używana jako chlorowodorek L-cysteiny (E920), cysteina jest naturalnym aminokwasem używanym przy pieczeniu, aby stworzyć rozciągliwe ciasto, szczególnie do bułek hamburgerowych. Może być otrzymywana ze zwierzęcego włosia i piór.

Mąka sojowa

Szeroko używana jako środek poprawiający pieczywo, mąka sojowa wpływa na wybielenie mąki oraz pomaga obrabiać maszynowo ciasto umożliwiając dodanie do niego większej ilości wody, przez co zwiększa się objętość i miękkość chleba.

Emulgatory

Bardzo popularne składniki umożliwiające zachowanie kontroli nad wielkością bąbelków gazu. Emulgatory pozwalają ciastu utrzymywać więcej gazu i przez to rośnie ono większe i jest bardziej elastyczne. Opóźniają także czerstwienie i starzenie się chleba.

Konserwanty

Propioniany wapniowe są szeroko używane jako ocet (kwas octowy). Konserwanty są wyłącznie potrzebne, aby przedłużyć okres przechowywania chleba. Domowe zamrażanie pieczywa jest niechemiczną alternatywą dla środków konserwujących.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-415995
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-421077
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

http://img.wiocha.pl/images/f/d/fd4eeab9c682bbf3257aa182a593c64e.jpg?s=1433438980

 

 

5 pozycja, ciekawa nazwa firmy, z tego co widzę to chyba produkt tesco :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-428775
Udostępnij na innych stronach

 

 

5 pozycja, ciekawa nazwa firmy, z tego co widzę to chyba produkt tesco

A mnie zaintrygowała ostatnia pozycja.

90% mięsa i (sugerowane, że z szynki ) w parówce. Załóżmy, że jest to mięso tłuste.

I tylko 10 % wody?

Wiem z praktyki, że parówki te są wysoko oceniane przez konsumentów, głównie na podstawie etykiety.

Moje parówki zostały poddane krytyce, bo zawierają 20% wody, 30% tłuszczu i zaledwie 50% mięsa  :cry:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-428786
Udostępnij na innych stronach

Mam podobne zdanie i zawsze to znajomym powtarzam, że z szynki to robi się szynkę lub dobrą kiełbasę, a nie parówki. Parówka to taki produkt gdzie musi być tłuszcz, dla mnie  z samego mięsa jest twarda jak beton, ale to chyba wszyscy wiemy. :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-428787
Udostępnij na innych stronach

Zapytajcie producenta jak definiuje słowo "szynka" ... okaże się, że jest to element półtuszy  z kością, tłuszczem i skórą, wstępnie nastrzyknięty mieszaniną wody i substancji poprawiających smak, zapach i konsystencję, niekoniecznie pochodzenia zwierzęcego, w ilości nie mniej niż 30%  :D  :D  :D

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-428822
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-429517
Udostępnij na innych stronach

Słów parę na temat ...

Dlaczego piwo z koncernów jest niedobre?

 

http://steamcat.rocks/2015/06/11/dlaczego-piwo-z-koncernow-jest-niedobre/

 

O piwie koncernowym narosło już niemal tyle samo mitów, co o skuteczności trenerów rozwoju osobistego. Obalanie jednych i drugich po raz kolejny jest zresztą tak samo bezcelowe, bo gawiedź i tak wie lepiej. Do taniego piwa na pewno dolewa się spirytusu i byczej żółci. A ludzi nie wierzących w natchnione mowy w stylu „zawsze wszystko jest możliwe dla każdego trzeba tylko marzyć, śnić i kupić moją książkę za 49,90″ i tak wielu nazwie hejterami bez przyszłości dławiącymi się swoim smutkiem. Podejdę jednak do przyczyn kiepskiej jakości piwa produkowanego masowo od strony technologicznej (przy okazji zaczepiając się o ten alkohol i żółć).

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-429777
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Najbardziej rozłożyła na łopatki mnie informacja o radlerach..... http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif

Podejrzewałem że nie jest to "pierwszej klasy gatunek"... ale żeby z odpadów, nieprzefermentowane... w 24h....  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Normalnie chyba teraz żaden radler mi przez usta nie przejdzie..... http://emotikona.pl/emotikony/pic/0belay.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-429786
Udostępnij na innych stronach

Ulalka Agata, znaczy sie ta osoba ktorej jest blog to jest z naszego forum, tylko dawno juz tutaj nie zagladala. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-430047
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Włosi fałszowali polską szynkę i robili z niej parmeńską. Proceder był wart miliony euro

http://www.tvp.info/20661695/wlosi-falszowali-polska-szynke-i-robili-z-niej-parmenska-proceder-byl-wart-miliony-euro  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-433374
Udostępnij na innych stronach

Włosi fałszowali polską szynkę i robili z niej parmeńską. Proceder był wart miliony euro

http://www.tvp.info/20661695/wlosi-falszowali-polska-szynke-i-robili-z-niej-parmenska-proceder-byl-wart-miliony-euro  

 

Dziś to wyjaśniali w radio, głównie chodzi o to, że część producentów kupuje lepszą i tańszą wieprzowinę z Polski a innym to nie odpowiada, to kablują. Tyle.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-433559
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Poczytajcie o starych Helskich wędzarniach i wędzarzach :)http://www.przyjacielehelu.pl/helska_bliza/hb_263/art02.htm

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15338-ciekawostki-znalezione-w-sieci/page/24/#findComment-435667
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.