e300 Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 11 Października 2016 Koledzy, jeszcze jedna ważna sprawa. Mianowicie, już po fakcie peklowania doszedłem do wniosku, że kiełbasa będzie trochę za sucha. Mam słoninę, ale niepeklowaną, jutro wędzę i teraz pytanie, czy mogę dodać do zapeklowanego mięsa na kiełbasę, niezapeklowanej słoniny? W jednym przypadku ok. 300g, w drugim niecały 1 kg ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-521853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 11 Października 2016 (edytowane) Mianowicie, już po fakcie peklowania doszedłem do wniosku, że kiełbasa będzie trochę za sucha. Mam słoninę, ale niepeklowaną, jutro wędzę i teraz pytanie, czy mogę dodać do zapeklowanego mięsa na kiełbasę, niezapeklowanej słoniny? W jednym przypadku ok. 300g, w drugim niecały 1 kg ? Słoniny się nie pekluje tylko soli to śmiało ją dodaj i uzupełnij brakująca sól dawka przypadającą na dodaną słoninę. Edytowane 11 Października 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-521854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek73 Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 30 Lipca 2017 Witam wszystkich Tak wyglądały moje ostatnie wyroby Były peklowane w solance prawie 10% przez 8 dni , wieczorem wyciągnięte do powiązania i osuszane następnego dnia rano wędzone następnie parzone i studzone w nieprzegotowanej zimnej wodzie .Wszystko wyszło ok. tylko niestety po czterech dniach na przekroju wędzonek zaczęły pojawić się szare powierzchniowe przebarwienia .W zawiązku z tym mam pytanie gdzie popełniłem błąd lub czy to mogła być wada mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 30 Lipca 2017 (edytowane) W jakiej temp. peklowałeś , w jakiej wisiały do osuszenia,w jakiej przetrzymywane po uwędzeniu/parzeniu ? Czym peklowałeś sól + saletra, czy nitryt(peklosól)? Czy nastrzykiwałeś mięso ? Więcej danych musisz dać, bo tak to tylko do wróżki PS. Daj fotę przekroju , który Cię martwi Edytowane 30 Lipca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek73 Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 30 Lipca 2017 peklowałem peklosolą w temperaturze ok 6-7 stopni , mięso było normalnie w zalewie plus nastrzykiwałem delikatnie tylko najgrubsze kawałki mięsa.Osuszanie w temperaturze pokojowej , a gotowe wyroby przechowywane w lodówce .Zdjęć niestety nie mam ale wyglądało to tak jak psująca się wędlina. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 30 Lipca 2017 (edytowane) Jak jest powierzchniowe na przekroju, tz kroisz i jest o key, a jak poleży w lodówce to robi się szare na dużej powierzchni to po prostu się utleniania tak ma. Jeżeli na przekroju bezpośrednio po przekrojeniu szare to najpewniej niedopeklowanie, ale przy Twoim czasie i stężeniu to tylko środek i to mały. Ponoć bez nastrzyku może coś takiego być w karczku miejsca niedopeklowanie pomimo stosunkowo długiego czasu peklowania , piszę ponoć bo ja zawsze nastrzykuje i nie spotkałem Edytowane 30 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greyf Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 30 Lipca 2017 peklowałem peklosolą w temperaturze ok 6-7 stopni Termin ważności peklosoli był w porządku? Miałem kiedyś taki przypadek, jak zapeklowałem szyneczki przeterminowaną peklosolą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 30 Lipca 2017 Peklosól była świeża, czy leżała jakiś czas? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 30 Lipca 2017 (edytowane) Jak dla mnie albo jest zapeklowane albo nie. A nie, bezpośrednio po wedzeniu parzeniu jest, a później po czterech dniach nie. Na forum było wiele zdjęć przekroju od razu po parzeniu gdzie mięso wskutek błędów peklowania było w przekroju szare, ale to miejscowo z reguły w środku i od razu po parzeniu. Domniemuje, że mięso wędzonki przechowywane są w lodówce Edytowane 30 Lipca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek73 Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 30 Lipca 2017 Peklosól była świeża, czy leżała jakiś czas? Peklosól leżała u mnie już jakieś trzy miesiące a jej termin przydatności kończy się za dwa tygodnie.Gotowe wędzonki były przechowywane cały czas w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 30 Lipca 2017 Jak dla mnie to dziwne że robi się szare. A przekroiłeś wędzonki na początku po wędzeniu i parzeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 30 Lipca 2017 Najśmieszniejsze jest to, że jedna z opcji może być przepeklowanie mięsa, jeśli było wstępnie nastrzykiwane w zakładzie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 30 Lipca 2017 Wziąłeś peklosól z góry, bez mieszania całości? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek73 Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 31 Lipca 2017 Wziąłeś peklosól z góry, bez mieszania całości? Trzymam peklosól w worku foliowym więc siłą rzeczy sama się trochę miesza przy wyjmowaniu czy przekładaniu.Ale tą samą peklosól wykorzystywałem do kiełbas i żadne niepożądane zmiany nie wystąpiły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zawsze kiedy peklosól dłużej stoi, trzeba ją przed użyciem przemieszać.Azotyn ma tendencję do migracji w dół.Jeśli ubrałeś peklosól z samej góry, azotynu było mało i mięso się nie zapeklowało prawidłowo. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 31 Lipca 2017 Nadal nie wiem, czy kolega zobaczył , od razu po parzeniu "inny" kolor, czy po kilku dniach przekroił szynkę i zobaczył Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek73 Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zaraz po wędzeniu kolor w przekroju wszystkich wędzonek był ok , dopiero po czterech dniach pojawił się ten niepożądany kolor . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 31 Lipca 2017 Wychodzi na zbyt małą zawartość azotynu w peklosli lub też nastrzyknięte mięso, które peklosoli już nie przyjęło w odpowiedniej ilości. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-561468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraku Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Cześć. Choć czytam forum od lat to chyba mój pierwszy post na forum. Tomek z Katowic. Teraz i ja potrzebuję pomocy. Nie pytajcie dlaczego takie pomysły się zrodziły, czasu mało, działanie na tzw 'pałę'. Za to powiem jak jest.Peklowałem szynkę z jelenia 24h wg tabeli dziadka z nastrzykami + inne mięsa. Po 24h godzinach wyszło że do kiełbas które z innych mięs mieliśmy robić dodamy w/w szynkę z jelenia. Normalnie kiełbasy tak robimy (te 24h peklowania) do szybkiego spożycia, maks tydzień dwa w lodówce/zamrażarce.Wędzone to było około 3h w temp 35-30* potem jeszcze około 4 godzin w temp 50-60*. Do tej pory nie powinno być źle... Po wędzeniu w niedzielę stwierdziliśmy że skoro kiełbasa pachnie i wygląda świetnie to będzie to kiełbasa dojrzewająca przez jakiś tydzień dwa więc nie będę jej parzył tylko zostawię w ciepłym przewiewnym miejscu. Dziś rano się budzę z myślą o tym czy aby się tym wyrobem nie zatruję!? W końcu dojrzewające wędliny powinny być raczej dobrze zapeklowane. W panice 2/3 wsadu włożyłem do gara i parzę z nadzieją że do szybkiej konsumpcji będzie ok...Co o tym myślicie? Słuszne obawy? Edytowane 19 Grudnia 2017 przez kraku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-580500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Co o tym myślicie? Słuszne obawy? Mięso na wędliny dojrzewające pekluje się na sucho tak jak i mięso na kiełbasy do parzenia lub pieczenia.Jeśli pozostawisz surową, wędzoną to co najwyżej możesz ją ususzyć a nie dojrzewać bo jak mniemam kultur startowych nie dodawałeś. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-580510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraku Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Tak, chodziło mi o suszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-580511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Możesz suszyć, ale na drugi raz mięso na kiełbasy pekluj na sucho 48-72 h w temp. 4-6 C. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-580513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraku Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-580517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) No i dobrze jest do kiełbas suszonych, podczas mieszania farszu dodać kapkę spirytusu lub innego, mocnego alkoholu.. Edytowane 19 Grudnia 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-580546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bozena1299 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Witam, mam problem, gdyż uwędziłam szynkę i po sparzeniu jest za słona...Podobno moczy się w mleku tylko nie wiem ile czasu i co dalej? wie ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15358-awaryjna-sytuacja-potrzebna-pomoc/page/3/#findComment-580935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.