Skocz do zawartości

Rozpałki do grilla, wędzarni, ogniska, kominka i pieca


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Na ostatnim zlocie w Napoleonowie, Kolega Leszek Kosarzecki obdarował mnie kilkoma próbkami rozpałek do grilla, wędzarni, ogniska, kominka i pieca. Grillman'i twierdzili, że są to najlepsze w tej chwili podpałki na polskim rynku. Rozpalają np. mokre kłody drewna dzięki temperaturze palenia ok 850 st.C. i czasie palenia sięgającemu ok. pół godziny.

Nie jestem przedstawicielem producenta, ani nie robię płatnej reklamy firmie X-FIRE.

Proponuję po prostu gotowe rozwiązania rekomendowane przez ludzi, którzy na codzień paraja się grillowaniem i wędzeniem.

 

Zapraszam na stronę: https://www.x-fire.eu

 

PS.

Koniec ważności certyfikatu powoduje taki komunikat. Prosze jednak sie nie przejmować, wchodząc na stronę klikając na szczegóły/przejdź do strony sieci web.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jakiś czas temu Leszek rozpalał palnikiem gazowym pod pstrągi i uważał, że to najlepszy sposób. ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też nie jestem zwolennikiem podpałek do rozpalania grilla czy wędzarni (do rozpalania pieca CO lub kominka to co innego tam zapach parafiny czy inny chemiczny nie przeszkadza mi). Generalnie wszystkie są na ropopochodnych składnikach.

Opalarka elektryczna nie jest zła, ale ze względu na niska moc (max 2 do 2,5 kW) też nie używam.

Za to palnik gazowy z dobrze wyregulowanym powietrzem żeby nie kopcił, to jest to.

Nawet słabe palniki maja już 5 kW, a co dopiero te 14 kW.

Drewno zamienia się w węgiel drzewny zanim zapali się  :laugh:  :D (*żart)

A tak naprawdę, trwa to króciutko 

Za to rozpalanie płynami łatwopalnymi (szczególni o niskiej temperaturze zapłonu) może skończyć się nieco źle (a te o wyższej temperaturze zapłonu czyli trochę mniej niebezpieczne  po prostu śmierdzą)  tak że osobiście nie polecam 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kilka kawalkow recznika popierowego, pognieconego w dloni oraz kilka lyzek oleju roslinnego.!

Najtaniej i najzdrowiej ze 100%-wa gwarancja.!

Rozpalka trwa nieco dluzej ale jest za to bez niebezpiecznych czy latwopalnych substancji.. Polecam. ????

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z drewna sosnowego lub świerkowego robimy ze dwie 'miotełki" które zapalają się od zapałki i podkładamy na nie gałązki i mamy ogień. 

Stary harcerz  :thumbsup:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żadna filozofia rozpalić ogień bez podpałki.

 

 

Ja to robię palniczkiem na propan- butan z małej butli .  W każdej pogodzie .... bez problemowo .:D  Butla 2kg wystarczy śmiało ponad rok .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozpalic gryl to zaden problem , najgorsze jest to ze ludzie nie daja czasu weglom zeby sie zarzyly a chce grylowac za 2 min , i wtedy to i podpalka i rozne nafty i inne podpalki ida w ruch ..ogien sie pali 2 metrowy a na nim juz mieso sie osmala... :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używam opalarki do drewna.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Moi załoganci z Filipin jak pieką prosiaczka na korbie to do rozpalenia węgla drzewnego używają diesla lub ksylenu lub innego rozcieńczalnika do farb.

Pod koniec pieczenia żeby skórka była "crunchy" na węgle rzucają pogniecione gazety albo karton do szybkiego uzyskania płomienia.

Ja używam palnika gazowego, pewnie jest coś lepszego ale dla mnie palnik jest OK.

Pozdrawiam z portu Moa na upalnej Kubie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.