Muski Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 28 Stycznia 2024 Godzinę temu, krzychuzab napisał(a): Parzę wędzonki zapakowane próżniowo w woreczkach. Gdzieś czytałem (nie wiem czy na tym forum) że można przed zapakowaniem do woreczka dodać trochę żelatyny żeby był lepszy efekt galaretki Możesz wyjaśnić w jakim celu ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/5/#findComment-897667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 29 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 29 Stycznia 2024 W dniu 28.01.2024 o 12:33, Muski napisał(a): Możesz wyjaśnić w jakim celu ? Przy parzeniu w workach powstaje trochę płynu w woreczku. Chodzi o to żeby ten płyn miał konsystencję galaretki po wystudzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/5/#findComment-897956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 10 Marca 2024 Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Żona zarzuca mi że wędzonki po uwędzeniu i zaparzeniu są lekko twardawe lub ciągnące w stosunku do sklepowych, niestety tylko do takich może porównać. Sam zauważyłem że faktycznie tak jest. I tu pytanie co może być tego przyczyną. Pekluję tylko peklosolą ok. 14 dni później do wędzarni. Po wędzeniu parzenie najczęściej na drugi dzień. Wędzonki wkładam do wody o temperaturze 80 stopni i parzę utrzymując tą temperaturę wody do uzyskania odpowiedniej temperatury w środku parzonej wędzonki (np. szynka 68 stopni, polędwica 62 itp.) wszystko robię pod kontrolą termometrów. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wewnątrz od razu ją wyciągam i wkładam mięso do zimnej wody na 10 minut, po wyjęciu z wody zostawiam do ostygnięcia w temperaturze pokojowej najczęściej na noc i później do lodówki. Mięso ma zawsze wewnątrz ładny kolor jak również odpowiednią słoność. Dodam że wędzę w małych kawałkach ok. 0,7 kg. Wędzonek które idą do mrożenia nie parzę przed mrożeniem tylko po rozmrożeniu, bo jak robiłem odwrotnie to było dużo wody w nich. Pekluje się trochę mięsa i może mógłbym coś poprawić chyba że mięso bez dodatków takich jak w masowej produkcji takie ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/5/#findComment-908785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 10 Marca 2024 Wszystko jest ok. Wygląda że wędzonki są takie jakie powinny być. Żona do wymianyWysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/5/#findComment-908796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 10 Marca 2024 Nie powiem jej tego głośno😁. Jeśli mogę to dopytam jeszcze bo pierwszy raz chcę uwędzić fileta z indyka a naczytałem się trochę na forum i nie wiem co zrobić. Chodzi mi o to czy po zamarynowaniu pierwsze zaparzyć fileta do temperatury 72 stopnie wewnątrz i wędzić czy odwrotnie czyli peklowanie, wędzenie, parzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/5/#findComment-908809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 10 Marca 2024 . Tak będzie git Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/5/#findComment-908816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 10 Marca 2024 Serdeczne dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/5/#findComment-908832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 10 Marca 2024 Godzinę temu, bobok napisał(a): peklowanie, wędzenie, parzenie U mnie jest taka kolejność. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/5/#findComment-908835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 10 Marca 2024 @bobok Spróbuj parzenia metodą sous vide. Struktura mięsa jest inna niż przy parzeniu w wyższej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/5/#findComment-908838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 10 Marca 2024 15 minut temu, quadro555 napisał(a): @bobok Spróbuj parzenia metodą sous vide. Struktura mięsa jest inna niż przy parzeniu w wyższej temperaturze. Zdecydowanie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/5/#findComment-908846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 10 Marca 2024 (edytowane) Peklowanie, wędzenie, parzenie, ja tak też czynię z filetami natomiast udka z tego co tutaj na forum wyczytałem (zdania podzielone) niektórzy najpierw parzą (wtedy ciepłe z wędzarki prosto na stół) a niektórzy tylko wędzą do odpowiedniej temp (skórka twarda niekoniecznie zjadliwa ale ja akurat w skórach nie gustuję) Edytowane 10 Marca 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/5/#findComment-908852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.