Jump to content
Przypominam wszystkim Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi, możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

 

 

Nie raz spotkałem się z nieodwróconym jelitem.

Ja też. :D Te wiszące na zewnątrz kiełbasy strzepki zmotywowały mnie do rozpoznania tematu.

Odwracanie jelit gdzieś było na forum opisane.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

  • 7 months later...
  • Replies 406
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Wracam do baranich jelit tubowanych.

Nadziewałam w nie dzisiaj kabanosy ale - niestety - nie poszło gładko.

Już kilka razy stosowałam te tubowane i raczej bez problemu.

Dzisiajsze były jakieś tępe, nie ześlizgiwały się dobrze i raczej przywierały do lejka.

Zastanawiam się nad przyczyną.

Jelita pakowane po 30mb na tubie, zasolone, wilgotne i zapakowane w zgrzany woreczek.

Wymoczyłam je kilkakrotnie zmieniając wode ok. 2h.

Może to za krótko?

Jak poprawić ślizg takich tępych jelit?

Lejek z nierdzewki z odpowietrzaniem.

Tubę nasunęłam niebieską końcówką i wysunęłam ją delikatnie spod jelita.

Zauważyłam, że niektóre warstwy jelita nawarstwiły się, co blokowało wysuwanie końcówki.

Metoda "na grzybek" nie sprawdziła się ze wzgledu na małą średnicę lejka.

Czy ktoś miał już taki problem z "barankami"?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Godzinę temu, EAnna napisał(a):

Wymoczyłam je kilkakrotnie zmieniając wode ok. 2h.

Zdecydowanie za krótko, zawsze na wieczór poprzedzający wykonanie kabanosów  moczymy tuby. Ponadto przed włożeniem tuby lejek smarujemy oleum (30 kg nadziewamy 1-1,5h). Jedynym problemem na, który nie mamy wpływu jest zbyt długi zakład jelita na jelito (łączenie jelit na tubie).

Edited by Grzewlod
W dniu 26.10.2023 o 19:21, EAnna napisał(a):

Jak poprawić ślizg takich tępych jelit?

Możesz posmarować lejek olejem.Ja tego nie robię , ale niektórzy to praktykują

W dniu 26.10.2023 o 19:21, EAnna napisał(a):

Zauważyłam, że niektóre warstwy jelita nawarstwiły się, co blokowało wysuwanie końcówki.

Te nawarstwienia moim zdaniem to powód  ,że jelita swobodnie nie schodzą z lejka .Na tubach sa też zakładki gdzie są łączone poszczególne odcinki jelit i w tych miejscach jest podwójne jelito.

 

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Godzinę temu, Włodzimierz napisał(a):

Czy osłonki białkowe namoczone i nie zużyte można zużyć w późniejszym terminie

Jak je wysuszysz możesz użyć ponownie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

W dniu 26.10.2023 o 19:21, EAnna napisał(a):

 

Wymoczyłam je kilkakrotnie zmieniając wode ok. 2h.

Jelita na tubach należy dokładnie opłukać z soli
 w ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni i wymoczyć  przez około 60 minut. 
Po 60 minutach wodę należy wymienić i moczyć tuby z jelitami przez minimum 1,5  do 12 godzin. Zakładamy tuby niebieskim w stronę lejka.Należy również zwrócić uwagę na kaliber jelit względem posiadanego lejka.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.