Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Smaki PRL'u] Tajemnice "Barów Mlecznych"


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27598 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 wrz 2018 - 13:54

Dzisiaj "unikat unikatów". 

 

Załączony plik  bar.jpg   73,57 KB   34 Ilość pobrań

Załączony plik  01.jpg   173,65 KB   28 Ilość pobrań

Załączony plik  02.jpg   172,87 KB   29 Ilość pobrańZałączony plik  03.jpg   216,1 KB   27 Ilość pobrań

Załączony plik  04.jpg   168,35 KB   27 Ilość pobrańZałączony plik  05.jpg   178,53 KB   27 Ilość pobrań

Załączony plik  06.jpg   169,48 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  07.jpg   191,44 KB   20 Ilość pobrań

Załączony plik  08.jpg   177,78 KB   17 Ilość pobrańZałączony plik  09.jpg   177,19 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  10.jpg   194,21 KB   17 Ilość pobrańZałączony plik  11.jpg   199,97 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  12.jpg   183,91 KB   15 Ilość pobrańZałączony plik  13.jpg   207,79 KB   14 Ilość pobrań

Załączony plik  14.jpg   243,62 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  15.jpg   157,4 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  16.jpg   214,95 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  17.jpg   150,63 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  18.jpg   198,64 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  19.jpg   170,02 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  20.jpg   198,64 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  21.jpg   171,09 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  22.jpg   200,19 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  23.jpg   161,98 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  24.jpg   194,99 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  25.jpg   170,16 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  26.jpg   202,11 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  27.jpg   159,69 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  28.jpg   175,18 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  29.jpg   166,56 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  30.jpg   187,03 KB   11 Ilość pobrańZałączony plik  31.jpg   200,42 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  32.jpg   204,05 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  33.jpg   178,45 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  34.jpg   196,39 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  35.jpg   195,06 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  36.jpg   205,27 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  37.jpg   219,42 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  38.jpg   195,47 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  39.jpg   195,53 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  40.jpg   166,19 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  41.jpg   180,41 KB   7 Ilość pobrań

 

Załączony plik  bar1.jpg   88,21 KB   6 Ilość pobrań



#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27598 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 wrz 2018 - 15:01

Załączony plik  42.jpg   159,05 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  43.jpg   206,85 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  44.jpg   185,29 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  45.jpg   187,96 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  46.jpg   164,14 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  47.jpg   176,41 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  48.jpg   173,31 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  49.jpg   200,71 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  50.jpg   166,28 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  51.jpg   170,72 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  52.jpg   180,51 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  53.jpg   177,09 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  54.jpg   165,7 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  55.jpg   206,97 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  56.jpg   182,51 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  57.jpg   178,47 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  58.jpg   191,95 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  59.jpg   187,13 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  60.jpg   168,97 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  61.jpg   182,08 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  62.jpg   202,26 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  63.jpg   164,3 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  64.jpg   194,59 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  65.jpg   185,89 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  66.jpg   222,91 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  67.jpg   185,98 KB   12 Ilość pobrań

 

 

Dla potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell



#3 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2045 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 19 wrz 2018 - 19:46

Super pozycja! Dzięki Mirku!



#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 wrz 2018 - 20:58

Bardzo dobra pozycja.mam pytanie , jak zastapic ziemniakami  susz ziemniaczany? Strona 49 ,pierogi ruskie.



#5 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1687 postów

Napisano 19 wrz 2018 - 22:03

jak zastapic ziemniakami  susz ziemniaczany
 

 

W uwadze mamy napisane: wydajność suszu  340- 380 % z tych 12 kg

 

pozdrowienia



#6 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1687 postów

Napisano 19 wrz 2018 - 22:52

jak zastapic ziemniakami  susz ziemniaczany
 

Annan, stosuj proporcję ziemniaków do sera 3 :1 a zawsze będzie smaczne.



#7 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 wrz 2018 - 22:56

Ja mam swoj sprawdzony przepis i kazdy sie zajada nimi. A teraz  chcialam poprostu zrobic  z tego przepisu.



#8 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1687 postów

Napisano 19 wrz 2018 - 23:00

A teraz  chcialam poprostu zrobic  z tego przepisu

Przepis masz, to możesz zrobić....powodzenia i smacznego. 



#9 ryszpak

ryszpak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1001 postów
  • MiejscowośćTerra ubi leones ( Kurpie ;) )

Napisano 20 wrz 2018 - 21:53

Bardzo ciekawa pozycja. Dziękuję.



#10 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1033 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 27 wrz 2018 - 20:09

Super, dobrze że takie cuda czasem "wypływają.

#11 Wilq1x

Wilq1x

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 lis 2018 - 13:09

Zdobyłem książkę: PRZEPISY KULINARNE dla zakładów gastronomicznych "Społem" CZSS Biuro wydawnictw HWiU "Libra" - Warszawa 1980. 

 

Jednym słowem - 420 stron receptur.

Jeżeli będzie ktoś chętny, to udostępnię ją do zeskanowania i wrzucenia na stronkę, :)



#12 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1700 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 24 lis 2018 - 13:12

Zdobyłem książkę: PRZEPISY KULINARNE dla zakładów gastronomicznych "Społem" CZSS Biuro wydawnictw HWiU "Libra" - Warszawa 1980. 

 

Jednym słowem - 420 stron receptur.

Jeżeli będzie ktoś chętny, to udostępnię ją do zeskanowania i wrzucenia na stronkę, :)

 

https://wedlinydomow...ch-społem-czss/

 

Jeśli udostępnisz w jednym pliku do wydruku jak najbardziej :)



#13 averoy

averoy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 120 postów
  • MiejscowośćEU

Napisano 24 lis 2018 - 19:04

:clap: :clap: :clap:



#14 Belizariusz

Belizariusz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 07 mar 2019 - 11:32

Łza się w oku kręci. Niektóre przepisy na pewno wykorzystam. BTW Może szukałem niedokładnie, ale nie znalazłem przepisu na zupę, która kiedyś gościła w barach mlecznych. To coś w rodzaju żurku, zabielana śmietaną. Smak lekko kwaskowaty z pływającymi kawałkami płucek. Może ktoś wie, jak taką zupę przygotować ?



#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5585 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 mar 2019 - 12:15

https://wedlinydomow...biad/?p=617898 

Zobacz czy to nie cos takiego bo ja pamietam jak cos wlasnie podobnego w gorach jadlam.



#16 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2069 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 07 mar 2019 - 12:16

A co to jest "kostka ziemniaczana" strona 48 ?

Czy są to pokrojone ziemniaki w kostkę? Dwie godziny moczyć w wrzącej wodzie, to nawet ziemniaki w całości się rozgotują na papkę 

Mrożone? Suszone? czy co?

Załączony plik  9991.JPG   27,89 KB   6 Ilość pobrań


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 07 mar 2019 - 12:28


#17 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5585 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 mar 2019 - 12:18

@TOSHIBA, wydaje mi sie ze sa to ziemniaki takie juz podgotowane , u nas sa takie dostepne w sloikach , mozna robic salatki z nich.



#18 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1701 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 07 mar 2019 - 14:29

Kostka ziemniaczana to będzie chyba susz jak grysik.

Pamiętam że kiedyś krochmalnie to wytwarzały ale procesu technologicznego nie znam.


[Dodano: 07 mar 2019 - 14:29]

Oooo już pamiętam. Rzeczywiście były takie kostki : https://www.bosto.co...emniaczane.html:)



#19 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5585 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 mar 2019 - 16:10

@wróbel75, nigdy czegos takiego nie widzialam ..jedynie pure' ziemniaczane



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2069 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 07 mar 2019 - 16:19

Kupi ktos ze mną te worki 25 kg?  :laugh:

Byłbym zainteresowany 5 kg wiec na resztę potrzebuje wspólników :laugh:  

 

 

@wróbel75, nigdy czegos takiego nie widzialam ..jedynie pure' ziemniaczane

 

 

Ja tez nie, ale jeszcze wiele rzeczy nie widziałem i podejrzewam nigdy nie zobaczę, nawet gdym 10 razy żył na tym świecie  :laugh:  :laugh:  :laugh: 


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 07 mar 2019 - 16:24





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych