EAnna Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 3 Października 2018 Ale do wołowiny trzeba mieć zęby i dosłownie i jeszcze raz dosłownie Nie zgadzam się z tym sądem.Wołowinę po prostu trzeba umieć przyrządzić, zaś dojrzewającą bardzo cienko pokroić (bardzo ostry nóż lub dobra maszynka).W zależności od mięśnia należy wybrać odpowiednią temp. i czas obróbki termicznej. Przeciągnięcie czasu lub/i temperatury skutkuje strukturą wymagającą wilczych zębów Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) zgadzam sie z kol. Toshiba w dziedzinie amerykanskiego stylu jedzenia i poslugiwania sie sztuccami. I faktycznie amerykanie jedza wiecej wolowiny niz wieprzowiny. Niemniej jest tez tzw. pulled pork jak i w powyzszych wypowiedziach - pulled beef. (do tego uzywane sa tylko okreslone miesnie czy "ciecia".).Zgadzam sie z Mackiem ze mozna zeby polamac - ale na wolowinie ktora jest "przepieczona", "przegrillowana". W zależności od mięśnia należy wybrać odpowiednią temp. i czas obróbki termicznej. Przeciągnięcie czasu lub/i temperatury skutkuje strukturą wymagającą wilczych zębówtez sie zgadzam - odpowiednio przygotowana jest mieciutka i bardzo smaczna. Zreszta maja Amerykanie chyba 4 stopnie "dopieczenia" steaks wolowych. Edytowane 3 Października 2018 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 4 Października 2018 Do tego dochodzi też kwestia samego krojenia wołowiny. Wzdłuż czy też w poprzek włókien. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 4 Października 2018 wolowina jest miekka i smaczna tylko trzeba przygotowywac odpowiednie czesci odpowiednio , u nas jemy zdecydowanie wiecej wolowiny niz wieprzowiny i drobiu.U nas w domu gulaszy praktycznie sie nie robi z wieprzowiny .[Dodano: 04 paź 2018 - 11:53]@KarKan, w poprzek wlokien ![Dodano: 04 paź 2018 - 12:00] Już samo pisanie o tym powoduje, że staję się głodna i myślę o pewnych, specjalnych wędlinach . mozesz cos blizej na ten temat ? jesli masz na mysli inne iz dojzewajace bo do takich nie mam waronkow. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 4 Października 2018 (edytowane) Wzdłuż czy też w poprzek włókien.TYLKO W POPRZEK Swoją drogą to taki specyficzny temat - ( i najwięcej wypowiedzi SiBów których na zlocie nie widziałem) mam nadzieję iż ktoś z moderatorów zmieni nazwę tematu Edytowane 4 Października 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 4 Października 2018 EAnna, dnia 22 Wrze 2018 - 23:18, napisał: Już samo pisanie o tym powoduje, że staję się głodna i myślę o pewnych, specjalnych wędlinach . mozesz cos blizej na ten temat ? jesli masz na mysli inne iz dojzewajace bo do takich nie mam waronkow. Miałam na myśli wołowinę poddaną procesom enzymatycznym.W przypadku wędlin są to dojrzewające. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 5 Października 2018 Miałam na myśli wołowinę poddaną procesom enzymatycznym. chcialbym zwrocic uwage ze procesy enzymatyczne maja wplyw i na wolowine (inne miesa takze) w przypadku pokazu BBQ zlotowego. Moge tylko podejrzewac ze kawalki wolowiny uzyte do pokazu (jak i w konkursach) poddawane byly tzw. beef aging ( dojrzewanie miesa wolowego). O ile mnie pamiec nie myli to byly cale platy miesa i nie mysle ze byly przywiezione prosto z ubojni (po wychlodzeniu). Proces w aged beef to nic innego jak kontrolowany rozklad miesa (temp. 0.2-1.0 *C w przypadku tzw. suchego /dry aging) lub 3-4 *C w przypadku mokrego /wet aging. Enzymy powoduja rozklad tkanki lacznej oraz polepszenie smakowo - zapachowych czynnikow. Musza byc stworzone odpowiednie warunki i okreslony czas. Nie mozna raczej kupic tego rodzaju wolowiny w sklepach. Inna rzecza ktora rzucila mi sie w oczy to - sposob amerykanski, konkursy i mistrzostwa odbywajace sie w Stanach a szef ekipy BBQ mial na glowie kapelusz Australijski (z tzw. crocodile band) a nie amerykanski w stylu John Wayne. - moje wspomienia zlotowe (byl tam przeciez moj sobowtor) hihihih Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 5 Października 2018 i mistrzostwa odbywajace sie w Stanach i nie mysle ze byly przywiezione prosto z ubojn Te akurat były krótko dojrzewane 3 tygodnie [Dodano: 05 paź 2018 - 17:19] (byl tam przeciez moj sobowtor) hihihih Ty akurat byłeś wirtualnie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 5 Października 2018 i najwięcej wypowiedzi SiBów których na zlocie nie widziałem dlatego nie wypowiadałem się na temat smaku tej własnie potrawy która była na tym konkretnym zlocie, nie przeprowadziłem pełnej analizy sensorycznej, a moja ocena organoleptyczna opierała się tylko na jednym z pięciu kryterium = wzrokowym.Wychodzę z założenia ze wielu z Was jadło tak zrobiona wołowinę po raz pierwszy.Ja jadłem wielokrotni, a mój pierwszy raz był jakieś 18 - 20 lat temu.Ocena wzrokowa nigdy się nie zmieniła, Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 5 Października 2018 potrawy która była na tym konkretnym zlocie, Ok - przecież nazwa w cudzysłowie ale masz rację Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.