Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ale do wołowiny trzeba mieć zęby i dosłownie i jeszcze raz dosłownie
 

Nie zgadzam się z tym sądem.

Wołowinę po prostu trzeba umieć przyrządzić, zaś dojrzewającą bardzo cienko pokroić (bardzo ostry nóż lub dobra maszynka).

W zależności od mięśnia należy wybrać odpowiednią temp. i czas obróbki termicznej. Przeciągnięcie czasu lub/i temperatury skutkuje strukturą wymagającą wilczych zębów :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608405
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

zgadzam sie z kol. Toshiba w dziedzinie amerykanskiego stylu jedzenia i poslugiwania sie sztuccami. I faktycznie amerykanie jedza wiecej wolowiny niz wieprzowiny. Niemniej jest tez tzw. pulled pork jak i w powyzszych wypowiedziach - pulled beef. (do tego uzywane sa tylko okreslone miesnie czy "ciecia".).

Zgadzam sie z Mackiem ze mozna zeby polamac - ale na wolowinie ktora jest "przepieczona", "przegrillowana". 

 

W zależności od mięśnia należy wybrać odpowiednią temp. i czas obróbki termicznej. Przeciągnięcie czasu lub/i temperatury skutkuje strukturą wymagającą wilczych zębów

tez sie zgadzam - odpowiednio przygotowana jest mieciutka i bardzo smaczna. Zreszta maja Amerykanie chyba 4 stopnie "dopieczenia" steaks wolowych. 

Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608407
Udostępnij na innych stronach

wolowina jest miekka i smaczna tylko trzeba przygotowywac odpowiednie czesci odpowiednio , u nas jemy zdecydowanie wiecej wolowiny niz wieprzowiny i drobiu.U nas w domu gulaszy praktycznie sie nie robi z wieprzowiny .


[Dodano: 04 paź 2018 - 11:53]

@KarKan,  w poprzek wlokien !


[Dodano: 04 paź 2018 - 12:00]

 

 

Już samo pisanie o tym powoduje, że staję się głodna i myślę o pewnych, specjalnych wędlinach  . 
mozesz cos blizej na ten temat ? jesli masz na mysli inne iz dojzewajace bo do takich nie mam waronkow.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608424
Udostępnij na innych stronach

Wzdłuż czy też w poprzek włókien.

TYLKO W POPRZEK :yes:

Swoją drogą to taki specyficzny temat - ( i najwięcej wypowiedzi  SiBów których na zlocie nie widziałem)  mam nadzieję iż ktoś z moderatorów zmieni nazwę tematu  :D  ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608427
Udostępnij na innych stronach

 

 

  EAnna, dnia 22 Wrze 2018 - 23:18, napisał: Już samo pisanie o tym powoduje, że staję się głodna i myślę o pewnych, specjalnych wędlinach  .  mozesz cos blizej na ten temat ? jesli masz na mysli inne iz dojzewajace bo do takich nie mam waronkow.
 

Miałam na myśli wołowinę poddaną procesom enzymatycznym.

W przypadku wędlin są to dojrzewające.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608428
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miałam na myśli wołowinę poddaną procesom enzymatycznym.
chcialbym zwrocic uwage ze procesy enzymatyczne maja wplyw i na wolowine (inne miesa takze) w przypadku pokazu BBQ zlotowego. Moge tylko podejrzewac ze kawalki wolowiny uzyte do pokazu (jak i w konkursach) poddawane byly tzw. beef aging ( dojrzewanie miesa wolowego). O ile mnie pamiec nie myli to byly cale platy miesa i nie mysle ze byly przywiezione prosto z ubojni (po wychlodzeniu). Proces w aged beef to nic innego jak kontrolowany rozklad miesa (temp. 0.2-1.0 *C w przypadku tzw. suchego /dry aging) lub 3-4 *C w przypadku mokrego /wet aging. Enzymy powoduja rozklad tkanki lacznej oraz polepszenie smakowo - zapachowych czynnikow. Musza byc stworzone odpowiednie warunki i okreslony czas. Nie mozna raczej kupic tego rodzaju wolowiny w sklepach. 

Inna rzecza ktora rzucila mi sie w oczy to - sposob amerykanski, konkursy i mistrzostwa odbywajace sie w Stanach a szef ekipy BBQ mial na glowie kapelusz Australijski (z tzw. crocodile band) a nie amerykanski w stylu John Wayne. - moje wspomienia zlotowe (byl tam przeciez moj sobowtor) hihihih :D  :D  :D  :D

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608531
Udostępnij na innych stronach

 

 

i mistrzostwa odbywajace sie w Stanach
:thumbsup: 

 

i nie mysle ze byly przywiezione prosto z ubojn
:no: Te akurat były krótko dojrzewane  3 tygodnie :yes: 
[Dodano: 05 paź 2018 - 17:19]

 

 

(byl tam przeciez moj sobowtor) hihihih
:thumbsup: Ty akurat byłeś wirtualnie  :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608532
Udostępnij na innych stronach

 

 

i najwięcej wypowiedzi  SiBów których na zlocie nie widziałem
 

dlatego nie wypowiadałem się na temat smaku tej własnie potrawy która była na tym konkretnym zlocie, nie przeprowadziłem pełnej analizy sensorycznej, a moja ocena organoleptyczna opierała się tylko na jednym z pięciu kryterium = wzrokowym.

Wychodzę z założenia ze wielu z Was jadło tak zrobiona wołowinę po raz pierwszy.

Ja jadłem wielokrotni, a mój pierwszy raz był jakieś 18 - 20 lat temu.

Ocena wzrokowa nigdy się nie zmieniła, 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15487-zlotowe-wspomnienia/page/3/#findComment-608546
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.