Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

tim dzięki za szybką odpowiedź i rady

 

a co do fundamentu to jak opisałem wyżej - zrobiłem wykop ok 60cm podsypka grys granitowy 0,63 ( zostało to zagęszczone, utwardzone ) a na to warstwa wylewki i kamień granitowy jak widać na załączonym obrazku wyżej, puste przestrzenie wypełnione zaprawą wylewkową... wiem że zbrojenie wzmocniło by tą konstrukcję ale wydaje mi się że i to powinno wytrzymać, grunt na ogródeczku mam stabilny i wydawało mi się że to będzie wystarczające ale mogę się mylić ( oby nie ) bo będzie kiepsko.

 

 

od. odp. nr. 2) a jeśli w kominie zostanie zamontowany regulator przepływu dymu będzie okey ?

 

od. odp. nr. 3) a czy nada się rura stalowa f200 ze złomu - czy jednak powinna być kwasoodporna dla zdrowotności itp.

 

 

POZDRAWIAM

Lolek_11,

do 2) Regulator byłby wskazany, jednak pamiętaj aby komin miał w miarę możliwości jak największą przepustowość.

 

do 3) może być jeżeli jest to czysta rura

a co do fundamentu to jak opisałem wyżej - zrobiłem wykop ok 60cm podsypka grys granitowy 0,63 ( zostało to zagęszczone, utwardzone ) a na to warstwa wylewki i kamień granitowy jak widać na załączonym obrazku wyżej, puste przestrzenie wypełnione zaprawą wylewkową... wiem że zbrojenie wzmocniło by tą konstrukcję ale wydaje mi się że i to powinno wytrzymać, grunt na ogródeczku mam stabilny i wydawało mi się że to będzie wystarczające ale mogę się mylić ( oby nie ) bo będzie kiepsko.

no włąśnie... wydaje ci się :rolleyes:

- niestety musisz liczyć sięe z tym że płyta fundamentowa pęknie bo nie ma zbrojenia... a jak pęknie to może się nierówno "wysadzić" podczas zimy i wtedy cała góra gdzieś sobie peknie...

reguł budowlanych nie oszukasz :rolleyes: ...

ale może będzie dobrze

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

dzięki abratek za opinię choć nie napawającą mnie optymizmem... jak widać po wykonaniu na zdjęciach budowlańcem to ja nie jestem i chyba nie będę mimo moich chęci ( najpierw wykonałem a dopiero później znalazłem to forum z dokładnymi opisami, szkoda ) ale tak się napaliłem na tą wędzarkę że pochopnie wykonałem podstawę.

 

A można to jeszcze bez rozbierania uzbroić na górnej warstwie ?

 

tim na wstępie powiem że wykonałeś kawał dobrej roboty a Twoja grilo-wędzreczka jest naprawdę okej, i miałbym do Ciebie kilka pytań ( bo mam ten sam sys. drzwiczek ) i chciałbym się upewnić...

 

1) jakie masz dokładne wymiary wewnętrzne paleniska

2) czy stosując ten system drzwiczek podzieliłeś palenisko na dwie części komorę spalania i popielnik + ruszt

3) czy jeśli moje wymiary paleniska były by wielkości szer. 36cm głębość 70cm wys. około 70cm było by okej do komory o wys. 120 szer. 100/80

4) czy jest konieczność wykładania całego paleniska cegłą szamotową + zaprawa szamotowa.

 

sorry że tyle pytań ale tym razem chciałbym najpierw spytać...

 

Pozdrawiam, dzięki za wszelkie sugestie i uwagi

Dozbroić możesz. Nie wiem z czego będziesz budował ale możesz np: wykonać obrys z cegły klinkierowej a wewnątrz położyć pręty lub siatkę zbrojeniową i ją wypełnić betonem :smile: Podniesie Ci to wysokość konstrukcji o wysokość jednej cegły.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Beton będzie pękał jeżeli nie będzie odizolowany od gruntu. Beton wilgotny zawsze pęknie lub wyskoczy kawałek w skutek naprężenia. Można wyłożyć spód paleniska zwykłą blachą, która będzie leżeć na kilku prętach oddzielających blachę od betonu. Proste i skuteczne rozwiązanie niezależne z czego wykonamy palenisko. :wink:

Lolek_11,

Tutaj masz większość odpowiedzi na twoje pytania

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=216618#216618 a najlepiej przeczytaj cały temat

Co do płyty fundamentowej to lepiej ją rozbierz i zrób porządne zbrojenie już teraz niż później wpędzać się w koszta.

Ja wyłożyłem szamotem ale na forum są opinie że jest to zbędne rozwiązanie i wystarczy zwykła cegła tzw. "kominówka"

Jeżeli wysokość paleniska planujesz na ok. 70cm (+grubość blatu +kąt nachylenia kanału dymnego) to zastanów się, a najlepiej przelicz na jakiej wysokości będzie zaczynała się komora wędzarnicza bo przy założeniu wysokości 120 to ciężko będzie wieszać kije na górnej półce.

tim, napisałeś " głębokość 80cm (do drzwiczek)szerokość i wysokość po 40cm wyłożone szamotem." Przy tych wymiarach i kanale 165 cm uzyskując odpowiednią temperaturę w komorze będziesz mieć przegrzane palenisko po upływie 3 do 4 godzin jeżeli nie będzie się bardzo pilnować paleniska. :wink:

Lolek_11 szerokość 36 cm to, zdecydowanie za wąskie palenisko. Minimum 60 cm.

Ps. Przegrzane palenisko to dużo żaru i mało dymu. Bez ostudzenia ścianek paleniska nie będzie prawidłowego wędzenia.

Panowie WIELKIE DZIĘKI za wszystkie uwagi i rady... ale chyba każdy początkujący również tak miał... WIELKI BÓL GŁOWY od tego wszystkiego hehe :) mi już czacha dymi od tego wszystkiego co się naczytałem

 

Może napiszę tak, grillo-wędzarnia w moim przypadku będzie wykorzystywana sporadycznie ( tak mi się wydaje ), miałem zamiar postawić tylko grilla z baltem a tu masz - trafiłem na to forum i wymyśliłem dlaczego nie dopasować do tego małej wędzarni a myślałem że to będzie miej skomplikowane.

 

Teraz wielka prośba - proszę kogoś o rozpisanie mi dokładnie a nawet narysowanie na podstawie wymiarów podstawy (fundamentu ) długość 250cm szerokość 80 cm wysokość 80 cm do blatu jak podzielić to na palenisko i komorę wędzarni aby było dobrze.

 

Materiał z którego chciałbym wykonać GW to kamień granit ( elementy 10/10cm - taki sam jak układana jest kostka na ulicy ) blat również granitowy, komora z cegły klinkierowej, posiadam 3szt rury ( chyba szamotowej f180 ) może się przyda, choć słyszałem że może ulec spękaniu i pojawia się problem, ale mogę się mylić. posiadam również połówki cegły klinkierowej, drzwiczki ze starego pieca kaflowego + ruszt...

 

No i mam chęci do pracy i smaka na pierwsze wędzonki :) ale nie mogę ugryźć tematu, zacząć działać...

 

mój plan był taki

 

palenisko głębokość 60cm wysokość 60 cm 40 szerokość, kanał dymny na końcu paleniska na wysokości 30cm

 

długość kanału dymnego około 150cm

 

komora wędzarni szerokość 80cm wysokość 100-120cm zaczynająca się na wysokości baltu

 

czy takie wymiary spełniały by jakiekolwiek normy wędzarni ?! bo nie chciał bym aby po pierwszym wędzeniu okaże się że mam w ogrodzie ładny bezużyteczny pomnik :)

 

wędzarnia ma służyć tylko okolicznościowo ot takie małe wędzonko przy piwku

 

POZDRAWIAM i proszę o pomoc...

Witam , trudno coś doradzać ale z pewnością możesz poczytać coś w tym temacie ,z pewnością coś dopasujesz do swoich potrzeb .

 

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]

bogdan b - dzięki za odesłanie do tematu

 

Z tego co wyszukałem najbardziej zainteresował mnie ten projekt, a dokładniej wymiary które mogę przenieść na swoją podstawę i ogólną konstrukcję wędzarenki.

 

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie

Lolek 11 dokladnie ten sam projekt realizuje Jestem juz na etapie zalewania stropu na wysokosci blatu Opornie mi to idzie gdyz nie mam pojecia o murarce Pelno panien lekkich obyczajow lata przy tej robocie hehehe Ale jakos daje powoli rade

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

ten projekt najbardziej mi podpasywał ze względu na wymiary paleniska jak i komory wędzarni... a pojęcia o murarce mam tyle co z gazet i forum czyli chyba podobne jak i Ty Daro699 - ale jak to mówią amatorzy "co będzie to będzie" :) i mam nadzieję że będzie okey :] - próbuję robić jak najstaranniej i zgodnie z radami z forum... może się uda
lokok1, zrób kolego z normalnej cegły i będzie ok cegła jest tania
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

witam, mam pytanko, własnie buduję wedzarnie, mam juz komore spalania i kanał dymny, to wszytsko jest usytułowane na podmurówce, mam pytanko, po próbnym dymieniu dym lecial ale ale słaby ciąg był czy to spowodowane jest tym zekanał nie jest pod kontem tylko tak jak tu na rysunku

http://zapodaj.net/d6da0d3b7dbc6.jpg.html

 

czy jak posawie komore wędzenia i na niej umieszcze wylot kominowy to bedzie wporządku i bedzie lepiej? i ciąg powinien byc okej

Witam...

 

Panowie chciałbym się poradzić odnośnie mojego projektu, jak wcześniej wspominałem konstrukcja będzie wykonana w całości z kamienia granitowego, łączonego zaprawą murarską, grubość ścianek 9-12cm, i moje pytanie jest następujące czy wykładać palenisko połówką cegły szamotowej, czy zostawić puste ewentualnie obłożyć ściany cienką warstwą zaprawy szamotowej... wymiary paleniska to szer. 40cm wysokość około 60 i głębokość 70cm.

 

( mimo podwójnych dzrzwi z pieca kaflowego, tworzenie popielnika sobie odpuściłem, czy to będzie okej )

 

a bym zapomniał, zakupiłem elementy kanału dymnego 5X33cm F200, dł. kanału będzie około 155cm do kolana, sprzedawca wcisnął mi jakiś uszczelniacz do połączenia tych elementów ( na wys. tem. ), czy wykorzystać to jako łącznik czy zastosować coś innego...

 

Pozdrawiam

Jeżeli będziesz miał dobry ciąg to po kiego Ci uszczelnianie jakimś chemicznym cackiem. Rury mają kołnierze i to wystarczy

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Witam serdecznie,

--- szukam postów na temat budowy paleniska z szamotu w murowanej wedzarni i oprawienia tam podwójnych drzwiczek - palenisko/popielnik (niestety utknąłem na tym problemie) :blush: ... opis lub jakieś zdjęcia. Wiem o zaprawie do szamotu ale mam problem w kwestii połączenia szamotu z klinkierem żeby cała strefa narażona na ogień była pokryta szamotem, obsadzenia rusztu pomiędzy paleniskiem a popielnikiem i oprawienia tam drzwiczek podwójnych palenisko/popielnik tak by nie widać było na zewnątrz szamotu. Ponadto gdyby ktoś wiedział o metodach cięcia cegły szamotowej (poszła jedna tarcza i spaliłem fleksa, :cry: co prawda z marketu ale zawsze)

Dziekuję za pomoc :smile:

Młotek murarski.

 

A dla tych co nie potrafią - kupić w sklepie kilka tarcz do kamienia i koniecznie różnych firm, wybrać taką co to się będzie dało ciąć to szamotowe badziewie, dokupić więcej i jazda. Tylko nie dociskać na chamca szlifierką, bo się spali :)

Wędzarnicza gastro-faza.

Od lat tnę różne kamienie takimi tarczami, łącznie z granitem. Są też mniejsze rozmiary do małej szlifierki kątowej fi 115 i fi 125mm. Ciecie cegieł szamotowych taka tarczą jest po prostu dziecinną zabawą

http://allegro.pl/show_item.php?item=2417809200

Zgadza się, ale są w marketach jakieś uniwersalne padła, gdzie jak mocniej przyciśniesz, to robi się takie "szkliwo" i na pow. ciętej i na tarczy (nie tnie tylko topi).

 

Ale generalnie wystarczy iść do składu budowlanego, poprosić o zwykłą tarczę i ..... jazda ile wlezie ;)

 

(nie mądruję, z własnego doświadczenia piszę :lol:)

Wędzarnicza gastro-faza.
Ja też wszystko o czym piszę, robię tylko i wyłącznie w oparciu o własne doświadczenia. Ta tarcza z Allegro, do której link pokazuję, wystarczy do wykonania kilku "zameczków" wędzarni, a kosztuje grosze, zaś dostawa do domu jest błyskawiczna, i nie trzeba po marketach wędrować i badziewia kupować. Jeżeli ktoś chce polegać na doświadczeniu "wykwalifikowanych doradców" ze składów budowlanych, to jego sprawa, lecz nowicjuszom zdecydowanie odradzam takie "porady".

Jeżeli będziesz miał dobry ciąg to po kiego Ci uszczelnianie jakimś chemicznym cackiem. Rury mają kołnierze i to wystarczy

A czy te połączenia bez uszczelnienia wystarczą ? bo nie chciał bym aby zrobiła mi się druga komora wędzarnicza pod blatem przed komorą właściwą...

 

i chciałbym ponowić swoje pytanie

 

Panowie chciałbym się poradzić odnośnie mojego projektu, jak wcześniej wspominałem konstrukcja będzie wykonana w całości z kamienia granitowego, łączonego zaprawą murarską, grubość ścianek 9-12cm, i moje pytanie jest następujące czy wykładać palenisko połówką cegły szamotowej, czy zostawić puste ewentualnie obłożyć ściany cienką warstwą zaprawy szamotowej... wymiary paleniska to szer. 40cm wysokość około 60 i głębokość 70cm.

 

( mimo podwójnych dzrzwi z pieca kaflowego, tworzenie popielnika sobie odpuściłem, czy to będzie okej )

POZDRAWIAM

Już Ci napisałem. Przy dobrym ciągi wystarczy połączenie kołnierzowe. Nie będziesz miał pod blatem drugiej komory. :smile: Ważne jest tylko kierunkowe ich założenie :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.