Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Reflux to nie tylko termin medyczny proszę "Odpowiednia wysokość kolumny (powiązana bezpośrednio z rodzajem materiału użytego do wypełnienia) oraz regulacja destylatu pozyskiwanego do destylatu przepływającego w dół (ang. reflux ratio), pozwala uzyskać czystość spirytusu wynoszącą 95%+ (teoretyczny limit w otwartym naczyniu 95,6%)"

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Pacan Wojciech, Brak komina pozwala na redukcję błędów i wad wędzarni do minimum, a jeżeli już zachodzi zjawisko wkroplenia się pary wodnej i do całości - spalanie odbywa się dużo wyższej temperaturze ponad 500 st, otrzymamy kwasy po połączeniu z parą wodną. Temat nie jest obojętny i ta zabawa może drogo kosztować. O aromatach już ie wspomnę. Żeby zawiesina - emulsja z kwasów opuściła komi czy komorę to musiałby być zdrowy przeciąg ponieważ ciężar np kwasu siarkowego 1 ml waży - ok. 0,18 dkg i aby go zredukować należy użyć ok 0,20 dkg zasady. Dokładnie to liczy się w cząsteczkach atomów i przedstawia w molach ( moli ) Nawet sobie nie wyobrażamy ile otrzymujemy świństwa w złych paleniskach i wadliwych komorach wędzarni. O wszystkim decyduje temperatura spalania i ilość tlenu i schładzanie spalin. To jest temat jak najbardziej odpowiedni, bo od tego zależy smak, kolor i nasze zdrowie. :wink:

Bum budowlany jest tak wielki że fabryki nie nadążają z produkcją a zapisy są po pół roku do przodu.

a będzie jeszcze gorzej w związku z wyborem Polski na miejsce rozgrywek EURO2012

Nieźle się czasy zmieniły, zabieram sie za czytanie wątku

Andyandy - przestan straszyc forumowiczow kwasem siarkowym , skad by sie on tam wzial :"

Właściwości fizyczne:

W stanie czystym bezbarwna, oleista ciecz, cięższa od wody;

Silnie higroskopijny;

Ma właściwości żrące;

100% kwas siarkowy ma temperaturę wrzenia 279,6 °C. Z wodą tworzy azeotrop przy stężeniu 98,3% o gęstości 1,84 g/cm3 i temperaturze wrzenia 338 °C[1];

Temperatura topnienia kwasu siarkowego (10,38 °C) znacząco obniża się w miarę rozcieńczania wodą i dla kwasu 65% wynosi -64 °C[4].

Kwas siarkowy jest silnym środkiem pochłaniającym wodę. Ma szerokie zastosowanie w syntezie laboratoryjnej, produkcji papieru, do akumulatorów samochodowych, jako zakwaszacz." wg. zacytowanych wlasciwosci woda powinna zniknac .

Moze powstac kreozot" kreozot drzewny – składnik smoły drzewnej o temp. wrzenia ok. 200-215 °C; produkt suchej destylacji drewna. Wydziela się również ze spalin na ściankach czopuchów i kominów przy spalaniu niedostatecznie wysuszonego drewna (np. w kominkach). Jest palny, ma postać żółtej, rzadziej bezbarwnej oleistej cieczy o piekącym smaku i charakterystycznym zapachu. Stanowi mieszaninę dwuwodorotlenowych fenoli i metylofenoli oraz ich eterów metylowych, w tym gwajakolu i kreozolu (metylogwajakolu). i on nam moze zepsuc wyroby , koncze Panowie dyskusje z mojej strony , kazdy ma swoj wybor .Pozdrawiam [/b][/b]

[ Dodano: Nie 26 Sie, 2012 12:14 ]

zibi187dziekuje za rozszerzenie wiadomosci o zjawisku refluxu , zabieram sie za temat destylacji , czyli zpoaznaje sie z techniczna - sprzetowa strona przedsiewziecia , :lol: Pozdrawiam

Wojciech Pacan

Pacan Wojciech, pisałem jako przykład " np kwasu siarkowego 1 ml waży ". Bardzo ładnie i naukowo napisałeś na temat smoły drzewnej i oto chodzi nie lekceważmy tego. :wink:

Jeżeli mamy się nauczyć dobrze wędzić i robić wspaniałe wyroby, należy troszkę nad tym popracować. Kiedyś papierosy reklamowano jako wspaniały produkt uspakajający i towarzyski, dający ... ble, ble, ble, każdy wie. Teraz na każdej paczce jest napis "Palenie zabija i może być ..... groźnych chorób."

W żywności dużo nie potrzeba i całkowicie wystarczy, że narzekamy na konserwanty i dodatki, a wędzenie to też konserwant więc zostańmy przy dobrym wędzeniu bez problemów, bez pirolizy i bez innych skroplonych dodatków. Można tak wędzić i już dużo ludzi się przekonało. Budujmy więc wędzarnie w których nie potrzeba stosować półśrodków, dodatkowych naczyń, zasuw, wentylatorów itd. :wink:

Pacan Wojciech, pisałem jako przykład " np kwasu siarkowego 1 ml waży ". Bardzo ładnie i naukowo napisałeś na temat smoły drzewnej i oto chodzi nie lekceważmy tego. :wink:

Jeżeli mamy się nauczyć dobrze wędzić i robić wspaniałe wyroby, należy troszkę nad tym popracować. Kiedyś papierosy reklamowano jako wspaniały produkt uspakajający i towarzyski, dający ... ble, ble, ble, każdy wie. Teraz na każdej paczce jest napis "Palenie zabija i może być ..... groźnych chorób."

W żywności dużo nie potrzeba i całkowicie wystarczy, że narzekamy na konserwanty i dodatki, a wędzenie to też konserwant więc zostańmy przy dobrym wędzeniu bez problemów, bez pirolizy i bez innych skroplonych dodatków. Można tak wędzić i już dużo ludzi się przekonało. Budujmy więc wędzarnie w których nie potrzeba stosować półśrodków, dodatkowych naczyń, zasuw, wentylatorów itd. :wink:

Tak, Tak, Tak!!!! :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Ale wiadomo jak to jest z "fauną". :wink: :lol: :grin:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

• 2 tygodnie później...

Witam

Jestem "świeżynka" na forum i w temacie wędzarni. Mam zamiar postawić wędzarnię, lepiej ja wymurować czy wykonać z drewna. są dwie szkoły i jestem w kropce :question: . Proszę o poradę fachowców :smile:

Pozdrawiam :wink:

KOLEGO WITAMY CIE NA FORUM,

o tym jaka chesz wedzarnie musisz zdecydowac sam odpowiadajac sobie na pytania, ktore powinienes sobie zadac a to:

1.gdzie postawisz swoja wedzarnie ,

2. czy wedzarnia ma stanac i sluzyc tylko do wedzenia wyrobow i wedzonek , czy tez bedzie miescem spotkan przyjaciol , " czytania ksiazek " , czy ma spelniac inne dodatkowe role wyposazona w dodatkowe urzadzenia - grill , zlew , polka na przygotowanie posilkow , szafka etc.

3.czy Twoi bliscy , akceptuja Twoje nowe hobby ( moi nie bardzo , ale korzystajac z wolnosci - kontynuuje je mimo czestych sprzeciwow )

4. jakie ilosci wyrobow bedzie robil ,

5, jakie materialy na wedzarnir masz z marszu - pozostaly po budowie , remoncie lub tez podarowla Ci je przyjaciel ,

6. po ocenie posiadanych materiałow zdecydujesz mnjak ma byc wedzarnia

7.prpopnuje narysowac projekt i dazyc do celu :wink: :grin: Pozdrawiam

Wojciech Pacan
  • 2 tygodnie później...

Witam, budowa mojej wędzarni trochę przystopowała, zająłem się budową kurnika (aby było co wędzić) zdecydowałem się jednak na komin. Przesyłam aktualne fotki, prosząc o opinię, jeszcze co nieco da się w razie czego zmienić. Pozdrawiam

rozbierałem wędzarnie z 50 lat i nic tam takiego zwyczajnego nie była po za tym ze komin był w formie labiryntu i tak samo stawiam swoja wedzarnie

[ Dodano: Sro 19 Wrz, 2012 19:50 ]

Mam pytanie jak dobrze połączyć wędzarnie z sabatem ?

Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej

Witam Wszystkich,

Raczej się nie udzielałem na forum ale chciałem się pochwalić nową wędzarnią.

Wielkie dzięki dla kolegi AndyAndy za wskazówki dot. paleniska. Wszytko się powiodło i wędzarnia jest poprostu ekstra. Praktycznie nie trzeba pilnować paleniska podczas wędzenia.

Bardzo łatwo jest zapanować nad temperaturą. Pomimo swoich wymiarów komory ( 170x170 cm i 220 cm wysokości) nagrzewa się dosłownie w 15 min.

Palenisko tak jak wspomniałem doradził mi kolega AndyAndy i jest o wymiarach 110x100 i wyskość 55 cm. Myślę że to właśnie jest zasługa prostej obsługi palenia w tej wędzarni bez konieczności ciągłej kontroli.

Wędzarnia jest zrobiona z sosny i oczywiście ma uchylny dach.

Polecam wszystkim takie konstrukcje, to jest bajka w porównaniu z beczka w której wędziłem przez ostanie parę lat.

https://picasaweb.google.com/pr.radzimirski/DropBox?authkey=Gv1sRgCJe1kcXF6MrijAE

niestety nie wiem jak dodawać zdjęcia więc umieszczam linka do albumu picassa.

Za tydzień zdjęcia pierwszych wyrobów.

Pozdrawiam wszystkich Serdecznie.

Piotrek.

Bardzo łatwo jest zapanować nad temperaturą. Pomimo swoich wymiarów komory ( 170x170 cm i 220 cm wysokości) nagrzewa się dosłownie w 15 min.

No Bracie Piotrze, kawał dobrej roboty!!! :clap:

Mam podobne gabaryty ale WIĘKSZĄ. :lol:

Wędzenie w takiej TO BAJKA!!! :clap: :clap: :clap:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

dziękuje za opinię i proszę o radę co do deflektora.

Zapewne, jeżeli masz większą wędzarnię to możesz coś na ten temat powiedzieć.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Piotrek.

Polecam wszystkim takie konstrukcje,

:shock: Bardzo ładny...i podgrzewany... :devil: :grin: :wink: :clap:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Bardzo ładnie i estetycznie wykonana wędzarnia. Mam tylko jedno małe zastrzeżenie odnośnie wielkości drzwi. Ja zrobiłbym szersze dla lepszego operowania kijami. Ale jak Ci to nie przeszkadza to ok. Bardzo ładna :clap: :clap:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

To Andyandy takie drzwi zaprojektował ? - Wpółczuję operatorowi, gdy będzie trzeba trochę co nieco przewiesić, odwiesić, dołożyć podczas wędzenia, chyba że kolega ma maskę lub oczy najlepiej widzące w dymie. A może to są drzwi tylko do podglądania a z tyłu są drugie funkcjonalne. A paleniska to wcale nie rozumiem jedno w drugim po co zwężone a otwór to jak lufcik .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Wpółczuję operatorowi

Jak raz spróbuje to weźmie piłę :grin:

Pioter,

Andyandy no co Ty.Brawo bijesz a wędzarnia blachą od środka nie obita blachą.

[ Dodano: Nie 23 Wrz, 2012 11:42 ]

A paleniska to wcale nie rozumiem jedno w drugim

Jak to .Dylatacja miała być.Tylko po co?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Witam,

Mam prosbe, jestem na etapie budowy wedzarni. i mam pytanie odnosnie dachu wedzarni. jaki dach zrobic do takiej wedzarni jak na zdjeciu. myslalem o plaskim wymurowanym dachu z dziura zakonczona takim daszkiem. czy bedzie to ok. jak narazie proby z dymem sa udane.

http://www.solidnitlumacze.pl/wedzarnia/wedzarnia.jpg

http://www.solidnitlumacze.pl/wedzarnia/daszek.jpg

Wymiary mojej wedzarni: palenisko 50x35x45 (glebokosc, szerokosc, wysokosc)

Komora wedzarni (65x55x wysokosc bedzie gdzies 90cm) moge ja ewentualnie jeszcze podwyzszyc.

Za wskazowki z gory dziekuje.

Witam Wszystkich,

Raczej się nie udzielałem na forum ale chciałem się pochwalić nową wędzarnią.

Wspaniała - prostota i funkcjonalność! Zapisałem sobie fotki, jak kiedyś będę jeszcze stawiał wędzarnię, to na 100% taką właśnie!

Piękna!

Wędzarnicza gastro-faza.

DZIADEK, akurat tej wędzarni nie projektowałem, a drzwi jak drzwi może to dla palących. Mowa była o palenisku. Sądząc po rozmiarach można swobodnie tam "biegać więc nie będzie problemu. Arkadiusz przy tych gabarytach może się obejść bez blachy. Jednak o kilka lat wcześniej deski się rozsypia zwęglone. Najważniejsze, że wędzonki będą odpowiednie, w odpowiednim dymie i wynagrodzą utrudnienia obsługi i wygląd. W każdym bądź razie to nie będzie problem. Jeżeli wg mojego projektu jest zamontowany zawór - deflektor, to po przewietrzeniu można bez problemu wchodzić do komory.

Wpółczuję operatorowi, gdy będzie trzeba trochę co nieco przewiesić, odwiesić, dołożyć podczas wędzenia, chyba że kolega ma maskę lub oczy najlepiej widzące w dymie.

W tej wędzarni nie potrzeba przewieszać i obracać

A paleniska to wcale nie rozumiem jedno w drugim po co zwężone, a otwór to jak lufcik .

I to jest istotne w całej wędzarni, a jak zrozumiesz czy pojmiesz, to się dowiesz. tyle było już na ten temat pisane. Kto szuka ten znajdzie odpowiedź :wink: