Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

OK. przekonaliście mnie ;] bedzie 60x60x120
to znaczy wkład z kiełbasą do 10 kg na jednym poziomie lub 12 schabików, a rybek do 32 dużych pstrągów. Apetyt szybko wzrasta i rozrasta się o znajomych, szczególnie jeżeli używana jest ciekawa "lektura"  Zawsze lepsza jest komora 75 x 75 x 120  :) Przy tych rozmiarach jest się już niezależnym pod każdym względem. :)  ( tylko na początku ) 

Pewnie zawsze większa jest lepsza,możesz tez dorobic przegrode do podzielenia w pionie,zeby nie grzac całej jak masz mało wsadu. Ale mozesz mi wierzyc ze wsadu bedzie coraz więcej:)post-48752-0-13940100-1438928508_thumb.jpg

Tez tak mówiłem a troche wedlinek tak zeby dla mnie było,tak...

Gość ArkoGdynia

OK. przekonaliście mnie ;] bedzie 60x60x120

:thumbsup:  :clap:  :thumbsup:  :clap:  Bardzo dobra decyzja!! "bedze Pań zadowoloniiiii" jak to mawiają chińczyki na targowisku  :laugh:

Hej.

Chciałem się zapytać czy beczka którą znalazłem w warsztacie nadaje się na wędzarnie. Niestety nie jestem w 100%  co znajdowało się w niej, gdy trafiła do warsztatu prawdopodobnie była to smoła ale od 2-3 lat beczka stała pusta z małą ilością wody(?) na spodzie. Ogólnie w środku wygląda na czystą. Czuć zapach paliwa/rozpuszczalnika/czegos...

Zrobiłem kilka zdjęć może to w czymś pomoże. Jeśli lepiej jej nie używać, to prawdopodobnie zbuduję "skrzynkę". 

Na spodzie beczki jest napisane, ale dużo to nie mówi  :hmm:

Chemical Lubricants 

Sato Special oil co 

Czytałem tematy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2609-jak-zrobic-wedzarnie-z-beczki/page-2

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page-3?hl=%20w%C4%99dzarnia%20%20beczki

Pozdrawiam! 

post-74827-0-83658900-1439377873_thumb.jpg

post-74827-0-82148200-1439377879_thumb.jpg

post-74827-0-27094300-1439377886_thumb.jpg

post-74827-0-17061300-1439377893_thumb.jpg

post-74827-0-56345400-1439377899_thumb.jpg

post-74827-0-18380800-1439377906_thumb.jpg

post-74827-0-98291600-1439377914_thumb.jpg

post-74827-0-41976900-1439377922_thumb.jpg

Witam zamierzam wybudować grillo  wędzarnie. Mam zamiar wybudować coś w tym stylu , moje pytanie brzmi czy piaskowiec nadaje się do postawienie takiej wedzarenki 

post-59102-0-26185000-1440020369_thumb.jpg

Edytowane przez cavemann
Gość ArkoGdynia

Prawie każdy materiał nadaje się na budowę wędzarki, ważne jednak jest jego prawidłowe wykorzystanie...... :rolleyes:

W tym przypadku, czyli budowaniu z piaskowca ważne jest aby wnętrze komory wędzarniczej było wyłożone drewnem ( zapobiegnie to dużym utratom ciepła w komorze i pozwoli zaoszczędzić sporo drewna), dodatkowo palenisko powinno być większe z większymi drzwiczkami jak również należy wziąć pod uwagę to że piaskowiec bardzo szybko zabrudzi się od paleniska oraz dymu i bardzo ciężko będzie go później domyć..... może to nieestetycznie wyglądać!

Załóż swój wątek w dziale budowy i wrzuć swój projekt, na pewno dużo osób Ci podpowie co i jak..... :)

Z Dymnym pozdrowieniem..... 

• 3 tygodnie później...

Witam zamierzam wybudować grillo  wędzarnie. Mam zamiar wybudować coś w tym stylu , moje pytanie brzmi czy piaskowiec nadaje się do postawienie takiej wedzarenki 

Warto pomyśleć nie tylko o aspektach materiałowo-konstrukcyjnych, ale i docelowym zagospodarowaniu otoczenia wędzarni pod kątem estetycznym. Choćby w połaczeniu z altaną czy jakąś drogą, chodnikiem etc.To zdjęcie daje obraz harmonijny i można je uznać za dobry przykład. Droga i wędzarnia są w tej samej, że tak się wyrażę, tonacji. Nie ma potrzeby od razu odwoływać się do architektów krajobrazu, ale warto poprzeglądać rozwiązania dostępne w necie.

A dla czego nie chcesz kanału

Bo on nie chce budować lokalnej kanalizacji, tylko wędzarnię, a do tego kanał nie jest konieczny :D

To dictum bardzo mie się podoba. Skorom adept, to biorę kajecik i piszę. A potem wężykiem... :D  :D

P.S. Coby starzy nie mówili, że żółtodzioby nie czytają forum...

Edytowane przez ZeneC

I o to chodzi, o to chodzi, wężykiem Jasiu, (Zenek) wężykiem :D:thumbsup::clap:.

Edytowane przez sverige2

To ja może dodam jeden argument za tak krytykowanymi tu "pomnikami" :wink:

Ich wielkość i masa chroni przynajmniej przed takimi wichurami jak wczorajsza, która zdemolowała moją skrzyniową drewnianą. Czeka mnie remont kapitalny :devil:

Musiałem gdzieś się wyżalić :cry:

Zapisuję w kajeciku i wężykiem. Nie będę musiał się tłumaczyć, czemu upieram się przy pomyśle na kamień polny na mocnej zaprawie.... Mam go dużo, ale poza tym - patrz cytat powyżej. A tak na marginesie, może warto ubezpieczyć takie obiekty małej architektury?

Edytowane przez ZeneC
Gość ArkoGdynia

A tak na marginesie, może warto ubezpieczyć takie obiekty małej architektury?

Szczególnie warto o tym pomyśleć jeżeli ma się zbudowane całe kompleksy, czyli altana, wędzarnia, grill itp...swoją drogą jestem ciekawy jak by to ubezpieczyciel wycenił....  :rolleyes:

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich i każdego z osobna :) chciałem się z wami podzielić moją budowlą. Co sądzicie? Jakieś uwagi? Rady?

Wędzarnia ma wymiary (jak narazie) 200x60x52, rura fi 180 + szyber + jedno kolano. Rura w kanale jest obsypana piaskiem kwarcowym. Aktualnie czekam na drewno żeby skręcić komore wędzarniczą a sama komora będzie 60x80x140 przynajmniej taki mam plan :)

post-74411-0-16626700-1445153508_thumb.jpg

post-74411-0-76872500-1445153573_thumb.jpg

post-74411-0-83394100-1445153625_thumb.jpg

post-74411-0-86503700-1445153682_thumb.jpg

Cześć,

Wędziłem kilka razy na grillu gazowym. Wszystko smaczne, więc ostatecznie nadszedł czas na budowę małej, przydomowej wędzarni. Musze zabrać się za kupno materiałów by za dwa tygodnie zbudowac wędzarenkę. Nie jest duża. większość za was powie pewnie że za mała. 
Sporo poczytałem, przemyślałem wszystko pare miesięcy i doszedłem do wniosku, że duża ani nie będzie na działce dobrze wyglądać, ani neima potrzeby. Nie ma mnie sporo w domu więc nie mogę czesto wędzić. Rodzina nie duża więc nie bedziemy dużo robić. 
Wiem, zaraz usłyszę, że będizemy ;) Najwyżej zbuduję nową za rok :) Lubię budować :)
Do tego, taką wędzarnię można czasem przewieść jeśli jest taka potrzeba i moge pojechać np. do kuzyna na wspólne wędzenie ;) 

Tak czy siak, proszę, zerknijcie na moje plany proszę. Jeśli macie jakieś pomysły czy nie zwiększyć jej lub zmniejszyć lekko, to prosze napiszcie zanim zamówię deski... 

Budka mała, na małym, ceglanym fundamencie - plan jest taki, żeby generalnie używać paleniska z rurą, ale w razie potrzeby użyć paleniska "ceglanego" bezpośrednio pod wędzarnią - w celu podpieczenia itd.
Dach ściągany, bez zawiasów. Pokryty niczym. Tylko deski. Może być?
Komora wewnątrz (kolor niebieski) olcha lub klon. 
Zewnętrznie wszystko pokryte sosną lub świerkiem (zielony kolor na rysunkach). Konstrukcyjne beleczki - kantówki 4x6 sosna - mam takie z budowy regału.

Palenisko spawane z czarnej blachy. Malowane tylko zew czarną farba. Rura chyba kwasówka 120-150. Znalazłem coś na Aledrogo za ok 60zł/mb + kolanko 50zł.  Objętość komory samej w sobie ok.0,6m3
Deflektor z blaszki kwasówki 1mm wspawany do kolanka - ujścia spalin. 

Drzwiczki dość spore, prawie na cała ścianę. 

Komin prawdopodobnie z tej samej rury która zasila. No chyba że powiecie, że może / powinna być mniejsza... 

Teraz pytania praktyczne przed kupnem materiałów i budową:

1. Jaka powinna być minimalna odległość od deflectora do wędzonych produktów?? Czy ma to jakieś znaczenie?

2. Rura spalinowa, czy 1m wystarczy?, czy kupić odrazu 2szt po metrze? 

3. jaka odległość powinna być pomiędzy zawiesiami (kijkami) w pionie i w poziomie. Myślę, jak widac an obrazkach, nad zrobieniem dwóch poziomów, przy np kiełbasach, które nie sa dlugie. Polędwiece chyba się nie zmieszczą w dwóch poziomach, dlatego pytam, jakie są u was odległośći między "patykami". 

Czekam na konstruktywną krytyke. 

Pozdrawiam ze Szczecina.
Buli

post-73369-0-94118500-1445670682_thumb.jpg

post-73369-0-81629600-1445670711_thumb.jpg

post-73369-0-10132200-1445670733_thumb.jpg

post-73369-0-74070600-1445670762_thumb.jpg

post-73369-0-13502200-1445670778_thumb.jpg

post-73369-0-93342300-1445670798_thumb.jpg

post-73369-0-53365900-1445670819_thumb.jpg

post-73369-0-18649700-1445670837_thumb.jpg

post-73369-0-50261400-1445670852_thumb.jpg

Podpórki pod kije zrób proste bez rowków bo nie wedzisz na morzu podczas sztormu. Rowki tylko utrudniają rozmieszczenie wedzonek

Deflektor bez spawania - może być kwasówka na podpórkach (szpilkach) - na tyle długie te szpilki by wyregulować optymalną wysokość deflektora.

Jak podmurówka to jak to ma się do transportu ?

Odległość kij  od siebie ---- narób więcej niż za mało - czasami baleronik może być dłuższy od pętka kiełbasy i co wtedy ??

Górny kij poniżej światła drzwi - wygoda wkładania kij w wyrobami.

Jak dasz kolanko centralnie to zapomnij o palenisku bezpośrednim - do tzw. dopieszczania.

Palenisko pośrednie generalnie jest rewelacyjne do ryb a do mięs to już mniej rewelacyjny pomysł

Rura wydechowa (komin) poczytaj zanim popełnisz taki projekt - skropliny i kapiące kwaśne "deszcze" na wędliny

Czym wycieplisz rurę zasilającą w ciepło komorę ??

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Dzięki za podpowiedzi.

gosman
Podpórki może rzeczywiście przesadziłem ;) Nawyk z pracy... ;)

Artur Dor - Dzięki za sugestie!
- Kolanko jest centralnie ale całość jest rozmontowywana (przewiduję) więc będę mógł zdjąć kolanko i napalić pod spodem. 
- Do kuzyna owszem, nei zabiorę fundamentu i podmurówki, ale palenisko z rurą już tak...
- Rury nie zamierzałem docieplać, najwyżej zrobić ją maksymalnie krótką.... Nie da rady? 
- Komin - zrezygnować całkiem czy tylko z daszka? - dach jest uchylny więc myślałem że można go będzie podnieść w razie potrzeby...

Gen

widziałem i zrobię jedną zmianę...

Jak możesz to napisz po co Ci wędzarnia kanałowa z tak wielkimi stratami ciepła - chodzi o tę rurę nieocieploną.

Tak się zastanawiam czy aby nie masz za małego paleniska -- czemu - w zimie jak dobrze zmrozi a TY będziesz wędził to jakoś trza będzie dostarczyć ciepło do komory wędzarniczej a tu goła rura którą trzeba transportować ciepło i dogrzewać atmosferę.

Nie jestem fachowcem od liczenia strat ciepła ale wydawać by się mogło, że trzeba będzie i sporo opału by temperaturę wysoką uzyskać a to już się kłuci z wędzeniem (przynajmniej tym najmniej szkodliwym).

Tak na marginesie przypomnę, że wędzenie nie ma nic wspólnego z paleniem jak w piecu hutniczym tylko w tleniu się szczap drewna.

Z tym kuzynem to nie przesadzaj niech pofatyguję się do Ciebie - wtedy to TY masz lepiej bo możesz bez stresu pifko wypić :)

A tak na serio to we wcześniejszych postach pisałeś, że jak ta będzie za mała to wybudujesz nową większą jak zajdzie potrzeba (to tam mała będzie do transportowania)

Daszek jak najbardziej uchylny - dobre (chyba najlepsze) rozwiązanie do osuszania przed wędzeniem.

Na stronie głównej w artykułach jest podstrona o budowie wędzarni. Projekt Bogdana(poz.9) pokazuje jedno z rozwiązań, można również wykorzystać genialny patent Roberta "Beiot" (poz 4)

Wracając do rury - jak na szkicach widać  ( i z tego co piszesz) można palić bezpośrednio - a może by tak najpierw zrobić wszystko bez tej rury; ze 2 razy potrenować na bezpośredniej i zobaczyć czy to ma sens i czy jest potrzeba robić kanał.

Ja przyjdzie ochota na rybki i zimne wędzenie to zawsze można dorobić rurę i zamontować wersję kanałową. 

Ale to wszystko to moje sugestie a decyzja jest Twoja. 

O, rzesz ale się rozpisałem :)

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

• 1 miesiąc temu...

Witam po latach :) dzięki zainspirowaniu tematem z tego forum w 2012 roku (budowa wędzarni itp.) po trudach i znojach i wielu przebojach krok po kroczku ja i mój projekt dojrzeliśmy i został dokończony - forum teraz to dopiero mi się przyda bo po pierwszym wędzeniu już wiem że mało wiem - a właśnie tutaj można uzyskać wiele pomocnych rad,uwag odnośnie tej sztuki. Dzięki Panowie za wszelkie rady których udzielaliście mi kilka lat temu  - szacun i ukłon wielki. Pozdrawiam   ( wiem i jestem tego świadom że mój projekt ma wiele do życzenia i jest pewnie masa wad konstrukcyjnych jak i wykonawczych ale swoją grillo-wdzarkę robiłem z materiału który mam dostępny w pracy tz. kamień granit lub zdobyłem od znajpmych )

http://test.e-konto.net/img/mix.jpg

Edytowane przez Lolek_11
  • 2 tygodnie później...

Witam chciałbym was zapytać o rade i doradztwo w sprawie budowy wędzarni.Wygospodarowałem miejsce w piwnicy blisko komina wymiary wstępne na rysunku chciałbym zapytać o parę spraw, a dokładnie jakie ma być wielkość paleniska do takich wymiarów komory wędzarniczej, wiem ze palenisko będę stawiał z cegły, rura żeby nie stosować za dużo kolan musi być po boku paleniska oczywiście pod jego stropem.Komora wędzarnicza będzie z profili i obłożona  blachą, od strony ścian obłożona wełną od strony drzwiczek i boku ocieplenie plus dechy,mam pytanie w sprawie wylotu do komina rura z szybrem chce zastosować fi 150 lub większa  ale nie wiem czy może być na środku komory czy z boku,oczywiście deflektor na środku komory.Proszę o jakieś rady co do projektu 

post-45364-0-72636900-1451151713_thumb.jpg

• 3 miesiące temu...

Witam,

W oparciu o projekt z tego forum zmajstrowałem wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim.

Nigdy nie robiłem samodzielnie takich budowli (ani murowania, ani tego typu konstrukcji drewnianych).

Generalnie fajna zabawa przy budowie, a teraz przy wędzeniu. Dzięki za wszelkie informacje, które uzyskałem z forum. Teraz uczę się jak sprawić aby wyroby były coraz lepsze.

Poniżej ogólny opis:

1. Fundamentu nie chciało mi się zalewać, więc za ok.50 zł kupiłem 8 krawężników (rok stoi, zimę przetrwało bez problemu)

2. Palenisko skleiłem z resztek klinkieru, które zostały mi z ogrodzenia. Drzwiczki kupiłem w necie.

3. Podłoże wyłożone kilkoma kostkami brukowymi

4,5. Kopułę wylałem używając foli z grubego worka na śmieci i kawałka elastycznej płyty

6,8. Komora ramiak, deska elewacyjna, wata szklana z folią aluminiową do ocieplania kominków, kilka profili aluminiowych, dach ze starej palety na zawiasie obity gontem i blachą po brzegach.

7. Zamiast deflektora 4 szpilki i 3 formy do ciast (nie jestem fachowcem, ale chyba się sprawdza). Poprzeczki są wysoko, nie wędzę zbyt wiele jednocześnie więc nie potrzeba więcej.

9. Moje pierwsze dzieło.

post-80057-0-33996700-1459884373_thumb.jpg

post-80057-0-82928500-1459884373_thumb.jpg

post-80057-0-22839800-1459884374_thumb.jpg

post-80057-0-65532000-1459884374_thumb.jpg

post-80057-0-03848100-1459884375_thumb.jpg

post-80057-0-42981200-1459884375_thumb.jpg

post-80057-0-80701300-1459884375_thumb.jpg

post-80057-0-18664800-1459884376_thumb.jpg

post-80057-0-51759100-1459884376_thumb.jpg