Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy palenisko od wewnątrz zostawić po murowaniu surowe czy obrzucić zaprawą cos na kształt tynku

Ja dla wyrównania ścian i pozbycia się potencjalnych miejsc gromadzenia kurzu i wilgoci zatarłem cienką warstwą mocnej zaprawy, ....ale jak kto woli ;)

post-51562-0-28087300-1526884703_thumb.jpg 

Ja też uważam aby zaciągnąć cienką szlichtę samym cementem, również tak mam, ale oczywiście konieczności nie ma :D .

https://www.fotosik.pl/zdjecie/101c18122822b306

Dzień dobry,

pytanie dotyczące izolacji poziomej i pionowej. Przeczytałem ten wątek i poboczne, wciąż jednak się waham.Mam teren gliniasty, woda w gruncie obecna. Dlatego od spodu dam folię budowlaną pod fundament, sam fundament wykonam z betonu wysokiej jakości, a wierzch pokryję izolacją Remmers (została mi z budowy). Podwyższę palenisko o jedną cegłę, murując pełną pierwszą warstwę na izolacji.

Co koledzy powiedzą?

Marcin Krężel

Jest to jak najbardziej poprawne rozwiązanie. Zamiast murować pierwszą pełną warstwę możesz wylać 7 cm betonu (posadzke). Dzięki temu powierzchnia będzie płaska, równa. Ja zrobiłem tak u mnie. 

Rozwiązanie poprawne przy izolacji poziomej  budynku.  Na logikę - warstwa żaru leży na 7-miu cm betonu(lub cegieł)  Jaka jest  wówczas temp. na spodzie wylewki (wymurówki)  , która dotyka do izolacji (asfaltowej ,smołowej itd) ?  :hmm:  Wszelkiego rodzaju lepiki , papy  i masy izolacyjne lubią zaśmierdzieć po podgrzaniu. Zawsze zrobi się szczelinka jakaś między ścianą a wylewką i smrodek poleci na mięcho - Było już o tym w temacie - izolacja wędzarni. Wyszło na to , że warstwę izolacji poziomej można zrobić z grubszej folii aluminiowej.  Wykładanie papą lub innymi lepiszczami dopuszcza się tylko z informacją - "na własne ryzyko" ;):) . Więc temat do przemyślenia.

Folia pod płytą też zbędna

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Rozwiązanie poprawne przy izolacji poziomej  budynku.  Na logikę - warstwa żaru leży na 7-miu cm betonu(lub cegieł)  Jaka jest  wówczas temp. na spodzie wylewki (wymurówki)  , która dotyka do izolacji (asfaltowej ,smołowej itd) ?  :hmm:  Wszelkiego rodzaju lepiki , papy  i masy izolacyjne lubią zaśmierdzieć po podgrzaniu. Zawsze zrobi się szczelinka jakaś między ścianą a wylewką i smrodek poleci na mięcho - Było już o tym w temacie - izolacja wędzarni. Wyszło na to , że warstwę izolacji poziomej można zrobić z grubszej folii aluminiowej.  Wykładanie papą lub innymi lepiszczami dopuszcza się tylko z informacją - "na własne ryzyko" ;):) . Więc temat do przemyślenia.

Folia pod płytą też zbędna

Kolega pisze o izolacji Remmers i tu kluczowe jaka to izolacja. Firma ta posiada szereg preparatów izolacyjnych na bazie cementu (szlamy, szpachlówki itp.) Które w mojej opinii są poprawnym rozwiązaniem. Nie ma mowy o izolacjach typu Izolbet, Dysperbit. Można zastosować też beton wodoszczelny ale nie wiem czy w tej skali domowej produkcji jest to do zrobienia. 

Witam wszystkich.

Buduję wędzarnie plus grill z paleniskiem pośrednim i mam pytania.

Dół wędzarni jak i palenisko chcę zrobić z cegły kinkierowej dziurawki ,która została mi z budowy płotu.

Czym powinienem wyłożyć ściany paleniska,czy niczym nie wykładać?

Czytałem że cegła może od gorąca popękać,może płyty chodnikowe ,które posiadam by się nadały?

Czy mogę wyłożyć spód paleniska płytami żeliwnymi o grubości 0,5 cm,mam takie z starego kominka,były by na cegle białej.

Chcę podwyższyć poziom ,żeby nie zaglądać do paleniska na kolanach.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Karol

żeby nie zaglądać do paleniska na kolanach

Na tę okoliczność  polecam Ci szufladę. 

Wtedy wyciągasz całe  ognisko razem z drzwiami paleniska.

Przetestowałam to w praktyce na dwóch różnych wędzarniach.

O ile musiałbyś podnieść paleisko, aby "wstać z kolan"?

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Tak zastanawiałem się nad tym.

Jednak jak analizowałem za i przeciw to zdaje się odrzuciłem tą wersje ze względu na koszt zrobienia tego oraz jego trwałość.

Dziękuję za radę możliwe że jeszcze raz to przemyślę.

Dalsze postępy ???? otwory dymne powiększone, drzwiczki zawieszone, impregnat na raz położony.

post-92317-0-04017300-1527264292_thumb.jpeg

post-92317-0-06119700-1527264320_thumb.jpeg

post-92317-0-18210900-1527264347_thumb.jpeg

Edytowane przez PawelC
Praca się posuwa ... ???? dach obłożony płytą i karpiówką, dojdzie gąsior i będzie cały. Skrzynia zaimpregnowana. Kolejny krok to drzwiczki na otwory dymne.

post-92317-0-91032000-1527878775_thumb.jpeg

post-92317-0-94338800-1527878798_thumb.jpeg

Witam Szanownych Zadymiarzy.

To mój pierwszy post na forum. Aktualnie jestem na etapie budowy zestawu: wędzarnia typu 'kibelek' z grillem i piecem chlebowym. Murowana z cegły rozbiórkowej rocznik 1924 i bloczków betonowych na "plecy". Dotarłem do etapu tuż przed wylaniem/osadzeniem stropu nad paleniskiem. Palenisko wym. wewnętrzny 70x70, planowane na 7 cegieł. Góra 7-mej warstwy wychodzi na 50 cm od dołu paleniska.

Czy w tej sytuacji lepiej jest zrobić strop na szóstej warstwie (obudowany z zewnątrz połówką 7-mej) czyli strop na 50 cm od paleniska czy też może posadowić wylaną wcześniej płytę (lub wylać bezpośrednio) na 7-mej warstwie, powiększając tym samym wysokość paleniska do 58 cm ? (wg. parametru 0,75 x 70 wychodzi 52,5 cm ...)

Drugie pytanie: jakiej wielkości optymalna byłaby drewniana komora wędzarnicza przy w/w parametrach i założeniu wymiaru wewnętrznego 80x80 cm ?

Z góry dzięki za poradę i pozdrawiam ciepło.

WhiskeyZulu

post-91487-0-48706100-1528374494_thumb.jpg

Edytowane przez WhiskeyZulu

Możesz zrobić na 6 warstwie. 7 warstwa = strop. Jak dasz na 7 warstwie też będzie ok (nawet lepiej) . Komora wielkości paleniska. Na wysokość 140 (nie licząc dachu) i będzie git. Niższej nie rób. Będziesz miał swobodę przy wędzeniu na dwóch poziomach i nie będziesz musiał kombinować z krótkimi hakami. Komora oczywiście ciepła.(dwie warstwy desek felcowanych z pustką powietrzną lub izolacją z wełny - różnie robimy - możesz poczytać w temacie - izolacja wędzarni.) Otwory dymowe u góry + uchylany dach(opcja)  i jest 100% zadowolenia.

A i w stropie otwór min. fi 200mm

Edytowane przez binio1111

Witam Państwa bardzo serdecznie ,zarówno starych wyjadaczy i ludzi nowych jakim ja jestem. Mam pytanie odnośnie wędzarni i gdzie powinno się znaleźć palenisko wędzarni. Robię sam dużo rzeczy w domu ,może sobie sam poradzę z wędzarnią ,zobaczymy. Zapał jest, trochę pieniążków odłożonych również dlatego proszę o poradę bo jest to dla mnie bardzo ważne. Wrzucam zdjęcie aby Państwo napisali mi czy w tym miejscu gdzie jest napisane TUTAJ (czyli palenisko ) można to dam dać ponieważ wszyscy mają zawsze z boku i tak się zastanawiam .Chciałbym to zrobić w kształcie zamku czyli zameczek ,mury i baszta ,najpierw będzie z cegły ,potem obuduję otoczakami. Oczywiście wędzarnia będzie w baszcie po prawej stronie.

Przepraszam że zdjęcie odręcznie zrobione ,taki wstępny szkic. Dziękuję z góry za odpowiedzi i Pozdrawiam 

post-92997-0-98656800-1528379123_thumb.jpg 

Poczytaj wątek Andiego o wędzarni. Rozważ za i przeciw kanałowa/bezpośrednia materiały itp.i wybierz najlepszą dla siebie. Jak poczytasz to nam będzie łatwiej Tobie podpowiadac, a Tobie wybrać najlepsze rozwiązanie. Wedzarnia ma być ładna, łatwa w obsłudze, funkcjonalna i dobrze wędzić. To co proponujesz można zrobić tylko czy to jest optymalne rozwiązanie? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Porada - palenisko pod komorą

resztę musisz zrozumieć - zacznij od tematu , który polecił Maciek  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14057-lektura-obowi%C4%85zkowa-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy-budujemy-w%C4%99dzarni%C4%99-z-andyandym/?hl=lektura+obowi%C4%85zkowa

Kształt wędzarni ogranicza tylko wyobraźnia ;):). Żeby jeszcze dobrze wędziła muszą być spełnione odpowiednie warunki. Poczytasz w linku to zrozumiesz . Powodzenia, jak coś to dopytuj. Pozdrawiam

Edytowane przez binio1111

dobrze poczytam i dziękuję za odpowiedzi ,tylko się zastanawiam dlaczego bardzo dużo ludzi buduje z boku , setki takich filmików na joutube  ale teraz trafiłem tutaj i wolę się zapytać i poczytać , dla mnie to nie problem zrobić kanałową  zamiast bezpośredniej lub na odwrót , proszę tylko nie brać pod uwagę oszczędności na rurę ,chodzi mi tylko lepsze wędzenie, gdzieś wyczytałem że im dłuższa rura to lepsze wędzenie ale nie będę się rozpisywał ,idę poczytać .Jeszcze raz dziękuję. 

dlaczego bardzo dużo ludzi buduje z boku ,

Wiesz my na forum się też zastanawiamy :) , co więcej w temacie toczyliśmy dysputę i co i dalej sie zastanawiamy  :D .

Pewnie tradycja.

Aby była jasność na kanałowej tez uwędzisz i to dobrze. Ale chyba ?  bezpośrednia jest tańsza i łatwiejsza w obsłudze .- raczej na pewno 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

dziękuję za odpowiedzi ,a więc chciałbym zrobić wylewkę 1m na 1m czyli palenisko będzie miało 80 x80( jest napisane w poradniku czym większe tym lepsze  i oczywiście góra z drewna bo robicie te kibelki , żonie się spodobało tylko z drewna zrobię w kształcie zamku ,dół obuduję  otoczakami a potem polecę grilla  już z  otoczaków 

Proszę tylko napiszcie bo otwór na dole na palenisko zrobię taka zaokrągalną z cegieł  to trzeba to czym zamykać czy nie i jaki otwór zrobić przy tym palenisku ,ze 30 cm wystarczy czy więcej tam gdzie przychodzi deflektor i oczywiście doczytałem aby nie dawać żadnych szamotów ( to ważne) i jaką średnicę wtedy komina zrobić większą niż te 30 ,musi być zawsze więcej i oczywiście dziękuję wam za polecenie lektury ,uratowało mnie to przed wtopą bo jak poczytalem jakie są problemy z wędzeniem gdy się robi zimniej a ta komora wedzarni jest z cegieł lub kamieni to porażka jakaś 

Drzwiczki do paleniska są niezbędne w celu regulacji intensywności palenia w palenisku. Otwór w stropie 25 cm. Co do komina to ma on pewne wady. Jeżeli musisz to zrób atrapę a dym w kibelkach wypuszcza się poprzez regulowane otwory w ścianach komory np. Po 4-6 sztuk z dwóch stron. Średnica około 8 cm.
binio1111 dzięki za odpowiedź i radę. Zrobię więc na 7-mej warstwie, otoczę na równo kantówką jako podstawa komory. Komora będzie izolowana wełną i obita jak piszesz. Deflektor będzie 'wyjmowany'. Pozdrawiam.

Komora wielkości paleniska. Na wysokość 140 (nie licząc dachu)

Czy nad komorą (tuż nad otworami dymnymi) zrobić płaski 'strop'z desek i nad tym jakiś np. dwuspadowy daszek, czy daszek bez tego stropu? Czy wtedy dym nie będzie się jakoś kotłował i zaburzał ujście przez otwory?