wróbel75 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1701 Opublikowano 15 Grudnia 2019 (edytowane) Doradzicie coś na szybko ? mięso się już pekluje mam 2 dniPoszukaj kumpla z wędzarnią, a sam pomyśl jeszcze raz co chcesz stworzyć. A następnie przegadaj to z SiB-ami, następnie stwórz i dopiero zapekluj nowe mięso. Edytowane 15 Grudnia 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-649891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymolas Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1702 Opublikowano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Witam!!!Planuję wymurować grilla z piecem chlebowym oraz wędzarnię „kibelkową” przy domku letniskowym. Grill oraz piec chlebowy planuję wybudować przy 2m tarasie, który znajduje się ok. 90 cm nad poziomem gruntu, natomiast wędzarnia będzie dalszym przedłużeniem tej budowli i będzie stała poniżej tego tarasu (kilka centymetrów nad gruntem). Ponieważ będzie to moja pierwsza budowla, bez murarskiego doświadczenia zastanawiam się co i jak wykonać, a mianowicie:Czy taką budowlę stawiać na płycie czy fundamencie ponieważ w przypadku grilla i pieca, planuję do poziomu tarasu zrobić podmurówkę i na tej wysokości zacząć murować schowki na drewno, nad nimi podstawę do pieca i grilla itd. Zastanawiam się czy wybrać ziemię na głębokość sztychówki o wymiarach 120x300, wywiercić w nim 6 otworów (w narożnikach i na środku) o średnicy 30 cm na głębokość ok. 100cm. Dodać do tego zbrojenie i zalać betonem. Czy osobno robić fundament pod podmurówkę i pod wędzarnię. Nie wiem tylko czy to się sprawdzi (konstrukcja nie siądzie po jakimś czasie). Nie mam pojęcia jakie zbrojenie i jakiej grubości powinno się zastosować. Jak zaizolować taką podstawę przed wilgocią (żeby nie szła w mur). W przypadku podmurówki pod piec i grill to pewnie wymaziać jakąś izolacją ale palenisko w wędzarni to już nie wiem. Przepraszam za jakość popełnionej grafiki ale robię ją w "wordzie" i uczę się wstawiać.Z góry dzięki za pomoc oraz rady.Pozdrawiam. Edytowane 5 Stycznia 2020 przez Szymolas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-653244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1703 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Witam!!!Planuję wymurować grilla z piecem chlebowym oraz wędzarnię „kibelkową” przy domku letniskowym. Grill oraz piec chlebowy planuję wybudować przy 2m tarasie, który znajduje się ok. 90 cm nad poziomem gruntu, natomiast wędzarnia będzie dalszym przedłużeniem tej budowli i będzie stała poniżej tego tarasu (kilka centymetrów nad gruntem). Ponieważ będzie to moja pierwsza budowla, bez murarskiego doświadczenia zastanawiam się co i jak wykonać, a mianowicie:Czy taką budowlę stawiać na płycie czy fundamencie ponieważ w przypadku grilla i pieca, planuję do poziomu tarasu zrobić podmurówkę i na tej wysokości zacząć murować schowki na drewno, nad nimi podstawę do pieca i grilla itd.Zastanawiam się czy wybrać ziemię na głębokość sztychówki o wymiarach 120x300, wywiercić w nim 6 otworów (w narożnikach i na środku) o średnicy 30 cm na głębokość ok. 100cm. Dodać do tego zbrojenie i zalać betonem. Czy osobno robić fundament pod podmurówkę i pod wędzarnię. Nie wiem tylko czy to się sprawdzi (konstrukcja nie siądzie po jakimś czasie). Nie mam pojęcia jakie zbrojenie i jakiej grubości powinno się zastosować.Jak zaizolować taką podstawę przed wilgocią (żeby nie szła w mur). W przypadku podmurówki pod piec i grill to pewnie wymaziać jakąś izolacją ale palenisko w wędzarni to już nie wiem.Przepraszam za jakość popełnionej grafiki ale robię ją w "wordzie" i uczę się wstawiać.Z góry dzięki za pomoc oraz rady.Pozdrawiam.Szkic.jpgJutro postaram się doradzić skromnie. Może się na coś przydam. Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-653248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vataran Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1704 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Mam pytanie odnośnie kontroli temperatury w wędzarni i wewnątrz mięsa. Czym sprawdzacie jaka jest temperatura wewnątrz mięsa podczas wędzenia lub parzenia? stosujecie termometr z sondą? Tak samo się zastanawia w ilu miejscach i jakich umieścić termometr w wędzarni? Czy jeden termometr na środku drzwiczek to wystarczająca opcja czy lepeij zamontować dwa termometry? Czytałem też, że aby poznać charakterystykę temperaturową swojej wędzarni można użyć termometru w drewnianej oprawi (stosowany do parzenia) i układać go podczas wędzenia w różnych miejscach komory wędzarniczej. Jakie są wasze rady w sprawach pomiaru temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-653326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1705 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Nie bardzo rozumiem Twój rysunek... Ale pod taka budowlę jak wylejesz płytę to Ci wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-653602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maycal1975 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1706 Opublikowano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Witam. Będę robił drewnianego elektryka. Mam kupiony dymogenerator thermowind, który ma wyjście fi100. Plan był zrobić wejście centralnie pod deflektorem z grzałkami, ale podobno to zły pomysł bo dymić ma nad deflektorem. Jeśli to prawda to z ciekawości pytam dlaczego oraz proszę o radę jak wpuścić dym... otwór fi100 z boku a'la dymbox na kilka cm, czy może dać przedłużenie z rury fi100 tak aby dymiło centralnie nad deflektorem. Może ktoś stosuje taki dymogenerator to będę wdzięczny za fotki. Tak przy okazji to przeglądając forum czytałem o otworach w deflektorze, aby lepiej rozprowadzić ciepło. Jeśli ktoś ma zdjęcia to również będę wdzięczny. Od razu zaznaczam, że od rejestracji prześledziłem mnóstwo tematów i postów tutaj, więc nie idę na łatwiznę tylko już mam mętlik w głowie. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 9 Stycznia 2020 przez maycal1975 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-653688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beesmaster Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1707 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Mam pytanie odnośnie kontroli temperatury w wędzarni i wewnątrz mięsa. Czym sprawdzacie jaka jest temperatura wewnątrz mięsa podczas wędzenia lub parzenia? stosujecie termometr z sondą? Tak samo się zastanawia w ilu miejscach i jakich umieścić termometr w wędzarni? Czy jeden termometr na środku drzwiczek to wystarczająca opcja czy lepeij zamontować dwa termometry? Czytałem też, że aby poznać charakterystykę temperaturową swojej wędzarni można użyć termometru w drewnianej oprawi (stosowany do parzenia) i układać go podczas wędzenia w różnych miejscach komory wędzarniczej. Jakie są wasze rady w sprawach pomiaru temperatury?Kiedy ja kończyłem swoją wedzarnie umieściłem standardowo termometr na środku drzwi oraz drugi elektroniczny że sterownika pod szczytem na środku. Następnie podczas wygrzewania kontrolował dodatkowo elektronicznym z sonda. Wkladalem sondę w inne miejsce i sprawdzałem. Tym samym termometrem mierze mięso w srodku. Twomeasure firma termometra. Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-653972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymolas Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1708 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Ta szara podmurówka będzie miała wysokość 70cm szerokość 110cm i długość 200cm. Na niej chcę wylać płytę i od tego momentu zaczynam budowę podstawy pieca chlebowego, grilla i kuchni. Obok będzie stała wędzarnia, ale to inna bajka bo to będzie dodatkowa budowla.Ogólnie mówiąc patrząc od dołu:1. Fundament, bądź wiercenie 6-8 otworów na głębokość ok. 100cm zazbroić to i wylanie płyty czy ławy 40cm głembokiej(nie wiem co lepsze).2. Podmurówka do wysokości 70cm na równo z tarasem domku.3. Płyta zbrojona, która będzie podstawą grilla, pieca chlebowego i kuchni.4. W tej podstawie grilla, pieca chlebowego i kuchni planuję schowki na drewno takie łukowate a wysokość tej podstawy ok.70cm5. Ponownie płyta zbrojona, która będzie stanowiła palenisko do grilla i pieca chlebowego oraz podstawa żeliwnej kuchni.6. Dodatkowo grill, kuchnia i piec chlebowy będzie obmurowany cegłą do zadaszenia domku żeby osłonić wszystko przed wiatrem (taka ściana z trzech stron, czyli ścianka z lewej i prawej strony oraz pleców grilla, kuchni i pieca.Postaram się coś narysować ręcznie i tu wkleić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-654003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1709 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zrób jedną podmurówkę pieca, grilla, kuchni i wedzarni. Nie ma potrzeby dzielenia tych konstrukcji. Jezeli w poziomie posadowienia jest piasek żadne głębsze fundamenty (wiercenie otworów) nie jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-654005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymolas Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1710 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zrób jedną podmurówkę pieca, grilla, kuchni i wedzarni. Nie ma potrzeby dzielenia tych konstrukcji. Jezeli w poziomie posadowienia jest piasek żadne głębsze fundamenty (wiercenie otworów) nie jest potrzebne.W poziomie posadowienia jest glina i zastanawiam się czy przy płytszych fundamentach nie zacznie mi siadać ta cała budowla pod ciężarem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-654079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1711 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zrób jedną podmurówkę pieca, grilla, kuchni i wedzarni. Nie ma potrzeby dzielenia tych konstrukcji. Jezeli w poziomie posadowienia jest piasek żadne głębsze fundamenty (wiercenie otworów) nie jest potrzebne. W poziomie posadowienia jest glina i zastanawiam się czy przy płytszych fundamentach nie zacznie mi siadać ta cała budowla pod ciężarem.To są teoretycznie dwa problemy. Możliwość przemarzania (wysadziny) i zmiana wilgotności (pęcznienie lub rozmycie podłoża). Z uwagi jednak na stosunkowo małą i sztywną konstrukcję ja bym zrobił płytę bezpośrednio na glinie - płytko. Ewentualne ruchy podłoża nie będą powodowały dużej szkody. No chyba że glina jest mocno plastyczna (miekka). Koniecznie całość trzeba oddylatować od tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-654095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maclisek Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1712 Opublikowano 3 Lutego 2020 Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem. Od pewnego czasu planuje budowę wedzarni z czerwonej rozbiurkowej cegły. Poczynilem już pierwsze kroki i wylalem fundament. Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych budowlańców żeby czegoś nie sknocic. Wymurowalem już pierwsze 2 warstwy. Całość robię praktycznie z głowy, bez żadnego projektu. Z aspektów technicznych : fundament jaki wysłałem to 180cmx80 cm (mógłby być wiekszy) palenisko jakie mi wychodzi to 60x30 cm (wysokości jeszcze nie znam) komora wedzarnicza to 60x60 cm (wysokość planuje koło 100 cm) połączone to rura stalowa fi200. Dodatkowo komin z szybrem też fi200. Dołączyl bym jakieś zdjęcia ale nie wiem jak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-655884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1713 Opublikowano 3 Lutego 2020 Wstrzymaj budowę póki nie jest za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-655916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maclisek Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1714 Opublikowano 3 Lutego 2020 Wstrzymaj budowę póki nie jest za późno.Dlaczego??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-655936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoW Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1715 Opublikowano 3 Lutego 2020 W styczniu wylałeś fundament ?Teraz murujesz?Plenisko za małe, komora za mała, szyber niepotrzebny, rura stalowa niepotrzebna, generalnie widać że nie obczytałeś tego forum a tu wszystko jest opisane. Wszystko !Małe te wymiary tzn jak się uprzesz to tak zrobisz ale to nie jest dobra koncepcja. Wstrzymaj ta robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-655949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1716 Opublikowano 3 Lutego 2020 Lussseiross SiBaski, wszystko jest do obgarnięcia.... Nie płoszyć i nie jebdolić...proszę, .... wszystko jest do obgarnięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-655952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maclisek Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1717 Opublikowano 4 Lutego 2020 Szukałem na forum murowanej wędzarni O zbliżonych wymiarach Ale jeszcze nie znalazlem. Fundament wylalem w grudniu . Zima jest jaka jest, cały czas na plusie to chyba nie przeszkadza w murowaniu.? Nie chciałem mocno dużej wedzarni. (Brak miejsca na działce) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-655963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1718 Opublikowano 4 Lutego 2020 Tu masz odpowiedź.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-655986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maclisek Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1719 Opublikowano 4 Lutego 2020 Po całym dniu czytania i czytania , myślenia, zastanawiania się zauważyłem 1 blad -że chciałem budować żeby ładnie wyglądało. A mogło się okazać że kto wogole nie jest praktyczne. Mam mętlik w głowie bo już trochę zainwestowalem PLN i wykonałem trochę prac. ( chyba to będzie frycowe zapłacone:) ) nie wiem jak teraz wybrnąć z sytuacji bo brak nowej koncepcji . Zeby zrezygnować z łączenia paleniska z komorą rura stalowa . Palenisko zeby większe było. ... Pewnie nie jestem pierwszy co popełnił taki błąd i fachowcy sprowadzili na ziemie;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-655988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CPN Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1720 Opublikowano 4 Lutego 2020 Wybudowałem w/g tego i jestem zadowolony.Wcześniej miałem z beczki, później spawana z blachy 6 mm.Link w wędzarnie : prezentacje i relacje z budowy : Projekt wędzarni z grillem - qba-69Rozpoczęty przez qba-69 , 15 cze 2015 14:54 Cytuj Ed Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-655996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maclisek Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1721 Opublikowano 4 Lutego 2020 Tyle mam zrobione. Może któryś kolega podpowie jak wybrnąć z obecnej sytuacji . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-655997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1722 Opublikowano 4 Lutego 2020 Ja tez przechodzilem ten etap j mam takhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14835-komfort-w%C4%99dzenia-czyli-kibelek-pod-wiat%C4%85/Nie bede jednak sie upieral ze to najlepsze i jedyne dobre rozwiazanie.Po prostu efekt analizy kilku miesiecy forum. Poczytaj i sam zdecyduj tak abys byl zadoeolony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-656013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maclisek Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1723 Opublikowano 4 Lutego 2020 Bardzo fajny Twój tzw kibelek. Patrząc na wyroby ślinka Leci. Mam pytanie techniczne czy gdybym wszystko powiększył ( palenisko 60 dł szer 50 i wysokość 50 cm ) komore do wedzenia również do 60x80 cm , wys.130 ) czy palenisko mogło by być przed komorą. A nie centralnie pod nią? Najwięcej komór jest obita drewnem. Ja mam nadmiar czerwonej cegły. Jak taki mat. Sie zachowuje ? Polecacie ? Czy odradzamy ? Dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-656020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1724 Opublikowano 5 Lutego 2020 (edytowane) Raptem parę cegieł ze świeżą zaprawą. Nie ociągać się i rozebrać w półgodzinki, cegły szybciutko oczyścić, i postawić zgodnie z instrukcją i zaleceniami kol. Andyandy. Tak wygląda wędzarnia kol. Bejota, http://wyrobydomowe.com.pl/wedzarnia-z-paleniskiem-bezposrednim/Tutaj masz dalsze wskazówki : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia-by-tomas-gosport/ Edytowane 5 Lutego 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-656029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1725 Opublikowano 5 Lutego 2020 Bardzo fajny Twój tzw kibelek. Patrząc na wyroby ślinka Leci. Mam pytanie techniczne czy gdybym wszystko powiększył ( palenisko 60 dł szer 50 i wysokość 50 cm ) komore do wedzenia również do 60x80 cm , wys.130 ) czy palenisko mogło by być przed komorą. A nie centralnie pod nią? Najwięcej komór jest obita drewnem. Ja mam nadmiar czerwonej cegły. Jak taki mat. Sie zachowuje ? Polecacie ? Czy odradzamy ? Dziękuję za odpowiedziPalenisko obok utrudni uzyskanie wymaganej temperatury. Trzeba mocniej palić a to nie wskazane. Komora murowana moze byc pod warunkiem ze w srodku obijesz ja drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/69/#findComment-656031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.