Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Doradzicie coś na szybko ? mięso się już pekluje :) mam 2 dni

Poszukaj kumpla z wędzarnią, a sam pomyśl jeszcze raz co chcesz stworzyć. A następnie przegadaj to z SiB-ami, następnie stwórz i dopiero zapekluj nowe mięso.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

• 3 tygodnie później...

Witam!!!

Planuję wymurować grilla z piecem chlebowym oraz wędzarnię „kibelkową” przy  domku letniskowym. Grill  oraz piec chlebowy planuję wybudować przy 2m tarasie, który znajduje się ok. 90 cm nad poziomem gruntu, natomiast wędzarnia będzie dalszym przedłużeniem tej budowli i  będzie stała poniżej tego tarasu (kilka centymetrów nad gruntem). Ponieważ będzie to moja pierwsza budowla, bez murarskiego doświadczenia zastanawiam się co i jak wykonać, a mianowicie:

1. Czy taką budowlę stawiać na płycie czy fundamencie ponieważ w przypadku grilla i pieca, planuję do poziomu tarasu zrobić podmurówkę i na tej wysokości zacząć murować schowki na drewno, nad nimi podstawę do pieca i grilla itd.
  2. Zastanawiam się czy wybrać ziemię  na głębokość sztychówki o wymiarach 120x300, wywiercić w nim  6 otworów (w narożnikach i na środku) o średnicy 30 cm na głębokość ok. 100cm. Dodać do tego zbrojenie i zalać betonem. Czy osobno robić fundament pod podmurówkę i pod wędzarnię. Nie wiem tylko czy to się sprawdzi (konstrukcja nie siądzie po jakimś czasie). Nie mam pojęcia jakie zbrojenie i jakiej grubości powinno się zastosować.
  3. Jak zaizolować taką podstawę przed wilgocią (żeby nie szła w mur). W przypadku podmurówki pod piec i grill to pewnie wymaziać jakąś izolacją ale palenisko w wędzarni to już nie wiem.

Przepraszam za jakość popełnionej grafiki ale robię ją w "wordzie" i uczę się wstawiać.Z góry dzięki za pomoc oraz rady.

Pozdrawiam.

post-93120-0-84079500-1578247910_thumb.jpg

Edytowane przez Szymolas

Witam!!!

Planuję wymurować grilla z piecem chlebowym oraz wędzarnię „kibelkową” przy domku letniskowym. Grill oraz piec chlebowy planuję wybudować przy 2m tarasie, który znajduje się ok. 90 cm nad poziomem gruntu, natomiast wędzarnia będzie dalszym przedłużeniem tej budowli i będzie stała poniżej tego tarasu (kilka centymetrów nad gruntem). Ponieważ będzie to moja pierwsza budowla, bez murarskiego doświadczenia zastanawiam się co i jak wykonać, a mianowicie:

• Czy taką budowlę stawiać na płycie czy fundamencie ponieważ w przypadku grilla i pieca, planuję do poziomu tarasu zrobić podmurówkę i na tej wysokości zacząć murować schowki na drewno, nad nimi podstawę do pieca i grilla itd.
  • Zastanawiam się czy wybrać ziemię na głębokość sztychówki o wymiarach 120x300, wywiercić w nim 6 otworów (w narożnikach i na środku) o średnicy 30 cm na głębokość ok. 100cm. Dodać do tego zbrojenie i zalać betonem. Czy osobno robić fundament pod podmurówkę i pod wędzarnię. Nie wiem tylko czy to się sprawdzi (konstrukcja nie siądzie po jakimś czasie). Nie mam pojęcia jakie zbrojenie i jakiej grubości powinno się zastosować.
  • Jak zaizolować taką podstawę przed wilgocią (żeby nie szła w mur). W przypadku podmurówki pod piec i grill to pewnie wymaziać jakąś izolacją ale palenisko w wędzarni to już nie wiem.

Przepraszam za jakość popełnionej grafiki ale robię ją w "wordzie" i uczę się wstawiać.Z góry dzięki za pomoc oraz rady.

Pozdrawiam.

attachicon.gifSzkic.jpg

Jutro postaram się doradzić skromnie. Może się na coś przydam.

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

Mam pytanie odnośnie kontroli temperatury w wędzarni i wewnątrz mięsa.

Czym sprawdzacie jaka jest temperatura wewnątrz mięsa podczas wędzenia lub parzenia? stosujecie termometr z sondą?

Tak samo się zastanawia w ilu miejscach i jakich umieścić termometr w wędzarni?

Czy jeden termometr na  środku drzwiczek to wystarczająca opcja czy lepeij zamontować dwa termometry?

Czytałem też, że aby poznać charakterystykę temperaturową swojej wędzarni można użyć termometru w drewnianej oprawi (stosowany do parzenia) i układać go podczas wędzenia w różnych miejscach komory wędzarniczej.

Jakie są wasze rady w sprawach pomiaru temperatury?

Witam. Będę robił drewnianego elektryka. Mam kupiony dymogenerator thermowind, który ma wyjście fi100. Plan był zrobić wejście centralnie pod deflektorem z grzałkami, ale podobno to zły pomysł bo dymić ma nad deflektorem. Jeśli to prawda to z ciekawości pytam dlaczego oraz proszę o radę jak wpuścić dym... otwór fi100 z boku a'la dymbox na kilka cm, czy może dać przedłużenie z rury fi100 tak aby dymiło centralnie nad deflektorem. Może ktoś stosuje taki dymogenerator to będę wdzięczny za fotki. Tak przy okazji to przeglądając forum czytałem o otworach w deflektorze, aby lepiej rozprowadzić ciepło. Jeśli ktoś ma zdjęcia to również będę wdzięczny. Od razu zaznaczam, że od rejestracji prześledziłem mnóstwo tematów i postów tutaj, więc nie idę na łatwiznę tylko już mam mętlik w głowie.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

c31926db9315fe469636db95a85b7495.jpg

Edytowane przez maycal1975

Mam pytanie odnośnie kontroli temperatury w wędzarni i wewnątrz mięsa.

Czym sprawdzacie jaka jest temperatura wewnątrz mięsa podczas wędzenia lub parzenia? stosujecie termometr z sondą?

Tak samo się zastanawia w ilu miejscach i jakich umieścić termometr w wędzarni?

Czy jeden termometr na środku drzwiczek to wystarczająca opcja czy lepeij zamontować dwa termometry?

Czytałem też, że aby poznać charakterystykę temperaturową swojej wędzarni można użyć termometru w drewnianej oprawi (stosowany do parzenia) i układać go podczas wędzenia w różnych miejscach komory wędzarniczej.

Jakie są wasze rady w sprawach pomiaru temperatury?

Kiedy ja kończyłem swoją wedzarnie umieściłem standardowo termometr na środku drzwi oraz drugi elektroniczny że sterownika pod szczytem na środku. Następnie podczas wygrzewania kontrolował dodatkowo elektronicznym z sonda. Wkladalem sondę w inne miejsce i sprawdzałem. Tym samym termometrem mierze mięso w srodku. Twomeasure firma termometra.

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

Ta szara podmurówka będzie miała wysokość 70cm szerokość 110cm i długość  200cm. Na niej chcę wylać płytę i od tego momentu zaczynam budowę podstawy pieca chlebowego, grilla i kuchni. Obok będzie stała wędzarnia, ale to inna bajka bo to będzie dodatkowa budowla.

Ogólnie mówiąc patrząc od dołu:

1. Fundament, bądź wiercenie 6-8 otworów na głębokość ok. 100cm zazbroić to i wylanie płyty czy ławy 40cm głembokiej(nie wiem co lepsze).

2. Podmurówka do wysokości 70cm na równo z tarasem domku.

3. Płyta zbrojona, która będzie podstawą grilla, pieca chlebowego i kuchni.

4. W tej podstawie grilla, pieca chlebowego i kuchni planuję schowki na drewno takie łukowate a wysokość tej podstawy ok.70cm

5. Ponownie płyta zbrojona, która będzie stanowiła palenisko do grilla i pieca chlebowego oraz podstawa żeliwnej kuchni.

6. Dodatkowo grill, kuchnia i piec chlebowy będzie obmurowany cegłą do zadaszenia domku żeby osłonić wszystko przed wiatrem (taka ściana z trzech stron, czyli ścianka z lewej i prawej strony oraz pleców grilla, kuchni i pieca.

Postaram się coś narysować ręcznie i tu wkleić.

Zrób jedną podmurówkę pieca, grilla, kuchni i wedzarni. Nie ma potrzeby dzielenia tych konstrukcji. Jezeli w poziomie posadowienia jest piasek żadne głębsze fundamenty (wiercenie otworów) nie jest potrzebne.

Zrób jedną podmurówkę pieca, grilla, kuchni i wedzarni. Nie ma potrzeby dzielenia tych konstrukcji. Jezeli w poziomie posadowienia jest piasek żadne głębsze fundamenty (wiercenie otworów) nie jest potrzebne.

W poziomie posadowienia jest glina i zastanawiam się czy przy płytszych fundamentach nie zacznie mi siadać ta cała budowla pod ciężarem.

W poziomie posadowienia jest glina i zastanawiam się czy przy płytszych fundamentach nie zacznie mi siadać ta cała budowla pod ciężarem.

To są teoretycznie dwa problemy. Możliwość przemarzania (wysadziny) i zmiana wilgotności (pęcznienie lub rozmycie podłoża). Z uwagi jednak na stosunkowo małą i sztywną konstrukcję ja bym zrobił płytę bezpośrednio na glinie - płytko. Ewentualne ruchy podłoża nie będą powodowały dużej szkody. No chyba że glina jest mocno plastyczna (miekka). Koniecznie całość trzeba oddylatować od tarasu.

• 3 tygodnie później...
Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem. Od pewnego czasu planuje budowę wedzarni z czerwonej rozbiurkowej cegły. Poczynilem już pierwsze kroki i wylalem fundament. Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych budowlańców żeby czegoś nie sknocic. Wymurowalem już pierwsze 2 warstwy. Całość robię praktycznie z głowy, bez żadnego projektu. Z aspektów technicznych : fundament jaki wysłałem to 180cmx80 cm (mógłby być wiekszy) palenisko jakie mi wychodzi to 60x30 cm (wysokości jeszcze nie znam) komora wedzarnicza to 60x60 cm (wysokość planuje koło 100 cm) połączone to rura stalowa fi200. Dodatkowo komin z szybrem też fi200. Dołączyl bym jakieś zdjęcia ale nie wiem jak. Pozdrawiam

W styczniu wylałeś fundament ?

Teraz murujesz?

Plenisko za małe, komora za mała, szyber niepotrzebny, rura stalowa niepotrzebna, generalnie widać że nie obczytałeś tego forum a tu wszystko jest opisane. Wszystko !

Małe te wymiary tzn jak się uprzesz to tak zrobisz ale to nie jest dobra koncepcja. Wstrzymaj ta robotę.

:) Lussseiross SiBaski, wszystko jest do obgarnięcia.... :yes:  :thumbsup:

Nie płoszyć i nie jebdolić...proszę, .... wszystko jest do obgarnięcia... :thumbsup:  :D

Szukałem na forum murowanej wędzarni O zbliżonych wymiarach Ale jeszcze nie znalazlem. Fundament wylalem w grudniu . Zima jest jaka jest, cały czas na plusie to chyba nie przeszkadza w murowaniu.? Nie chciałem mocno dużej wedzarni. (Brak miejsca na działce)
Po całym dniu czytania i czytania , myślenia, zastanawiania się zauważyłem 1 blad -że chciałem budować żeby ładnie wyglądało. A mogło się okazać że kto wogole nie jest praktyczne. Mam mętlik w głowie bo już trochę zainwestowalem PLN i wykonałem trochę prac. ( chyba to będzie frycowe zapłacone:) ) nie wiem jak teraz wybrnąć z sytuacji bo brak nowej koncepcji . Zeby zrezygnować z łączenia paleniska z komorą rura stalowa . Palenisko zeby większe było. ... Pewnie nie jestem pierwszy co popełnił taki błąd i fachowcy sprowadzili na ziemie;)

Wybudowałem w/g tego i jestem zadowolony.Wcześniej miałem z beczki, później spawana z blachy 6 mm.

Link w wędzarnie : prezentacje i relacje z budowy :

Projekt wędzarni z grillem - qba-69
Rozpoczęty przez qba-69 , 15 cze 2015 14:54
Ed

Ja tez przechodzilem ten etap j mam tak

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14835-komfort-w%C4%99dzenia-czyli-kibelek-pod-wiat%C4%85/

Nie bede jednak sie upieral ze to najlepsze i jedyne dobre rozwiazanie.

Po prostu efekt analizy kilku miesiecy forum.

Poczytaj i sam zdecyduj tak abys byl zadoeolony.

Bardzo fajny Twój tzw kibelek. Patrząc na wyroby ślinka Leci.

Mam pytanie techniczne czy gdybym wszystko powiększył ( palenisko 60 dł szer 50 i wysokość 50 cm ) komore do wedzenia również do 60x80 cm , wys.130 ) czy palenisko mogło by być przed komorą. A nie centralnie pod nią? Najwięcej komór jest obita drewnem. Ja mam nadmiar czerwonej cegły. Jak taki mat. Sie zachowuje ? Polecacie ? Czy odradzamy ? Dziękuję za odpowiedzi

Raptem parę cegieł ze świeżą zaprawą. Nie ociągać się i rozebrać w półgodzinki, cegły szybciutko oczyścić, i postawić zgodnie z instrukcją i zaleceniami kol. Andyandy. Tak wygląda wędzarnia kol. Bejota, http://wyrobydomowe.com.pl/wedzarnia-z-paleniskiem-bezposrednim/

Tutaj masz dalsze wskazówki :  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-w%C4%99dzarnia-by-tomas-gosport/

Edytowane przez sverige2

Bardzo fajny Twój tzw kibelek. Patrząc na wyroby ślinka Leci.

Mam pytanie techniczne czy gdybym wszystko powiększył ( palenisko 60 dł szer 50 i wysokość 50 cm ) komore do wedzenia również do 60x80 cm , wys.130 ) czy palenisko mogło by być przed komorą. A nie centralnie pod nią? Najwięcej komór jest obita drewnem. Ja mam nadmiar czerwonej cegły. Jak taki mat. Sie zachowuje ? Polecacie ? Czy odradzamy ? Dziękuję za odpowiedzi

Palenisko obok utrudni uzyskanie wymaganej temperatury. Trzeba mocniej palić a to nie wskazane. Komora murowana moze byc pod warunkiem ze w srodku obijesz ja drewnem.