Grzegorz 852 Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1801 Opublikowano 23 Lipca 2020 co do wielkości paleniska już znalazłem odpowiedź. Nasuwa mi się kolejne czy jest wymagane obicie komory dymnej drzewem w środku jak będzie murowana z cegły nawet dziurawki? I jaki ma to wpływ na jakość wyrobów. Dziękuje za wszelkie odpowiedzi i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-672377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yrek79 Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1802 Opublikowano 23 Lipca 2020 Wymagane nie jest, to będzie Twoja wędzarnia, ale na pewno jeśli obijesz deskami spalisz mniej drewna przy wygrzewaniu i wędzeniu, Jeśli chodzi o jakość wyrobów to dużo będzie zależeć od Twoich umiejętności. Czy to będzie murowana czy drewniana będziesz musiał nauczyć się opalać. Poczytaj forum i tematy związane z budową oraz zaletami i wadami zanim zaczniesz budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-672379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Błażej_PO44 Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1803 Opublikowano 23 Lipca 2020 Witam,przymierzam się do budowy wędzarni i w zasadzie mam już wszystko dopięte pod względem materiałów i konstrukcji, ale nie bardzo potrafię znaleźć informację na temat izolacji poziomej fundamentu. Wg mojej koncepcji wędzarnia będzie posadowiona na płycie fundamentowej. Na płycie będzie obmurówka z cegieł i powinna ona być położona na warstwie hydroizolacji (papa, lub inna masa uszczelniająca). Jeżeli chodzi o przestrzeń pod komorą wędzarniczą oraz kanałem dymowym to nie ma problemu, natomiast pod paleniskiem mam wątpliwości co zrobić ze względu na temperaturę. Pierwsza warstwa cegieł idzie po całym obwodzie i powstaje przestrzeń pomiędzy płytą fundamentową a warstwą cegieł (na wysokość cegły). Mając na uwadze wskazówki z forum, żeby drzwiczki paleniska licowały się z posadzką, w celu łatwiejszego czyszczenia i kontroli spalania, chciałbym tą przestrzeń również wypełnić zwykłymi cegłami (zrobić posadzkę z cegieł na płycie fundamentowej). I teraz mam dylemat, czy pomiędzy wylaną płytę a warstwą cegieł, która jest w palenisku dawać hydroizolację w postaci papy lub innego mazidła, czy murować bezpośrednio na płycie fundamentowej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-672385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panstan Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1804 Opublikowano 24 Lipca 2020 Poczytaj tutaj parę wątków kolegów, taką komorę dymową to budują koledzy z drewna, stawiana na ceglanym palenisku. I to jest już odpowiednia komora (1x1m). Wysokość taka, aby wygodnie wstawiać drążki, schemat masz w wątku głównym.Jeśli wedzarnia z cegły, a taką planujesz, to gabaryty się powiększają. Sam mam klocek na 4.5x4.5 cegły i uważam go za wystarczający, w komorze dymowej po obiciu deską 88x88 cm, palenisko podobnie, bo dałem jeszcze cegły na wozówkę po obwodzie.Czerwone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-672389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz 852 Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1805 Opublikowano 24 Lipca 2020 Ostatnie z moich (mądrych) pytań w przypadku gdybym zdecydowal się postawić wędzarnię z paleniskiem od spodu. W jaki sposób muszę poprowadzić rurę odprowadzającą dym z paleniska do komory dymnej aby much tam wędzić na zimno np sery. Jeżeli to nie problem poza opisem może jakiś rysunek. Jestem bardziej wzrokowcem. I jak rozwijać problem kapiącego tłuszczu z wyrobów na paleniska. Dziękuję za sugestie [Dodano: 24 lip 2020 - 08:41] Choroba korektor mi się włączył miało być abym mógł tam wędzić na zimno np sery [Dodano: 24 lip 2020 - 08:41] Choroba korektor mi się włączył miało być abym mógł tam wędzić na zimno np sery Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-672400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panstan Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1806 Opublikowano 24 Lipca 2020 Grzegorz, tu na forum łatwo to znalezc, multum tematów o deflektorach, otworach dymnych nad paleniskiem, nawet schematy masz w głownym watku. Tam jest opisane wszystko i przez praktyków wedzarniczych. Ja chetnie odpowiem na temat zwiazany z murowaniem, cegłą, zaprawą, daszkiem czy kominem, bo to praktykuję dosc czesto, choć teraz niezawodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-672439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fryc Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1807 Opublikowano 30 Lipca 2020 Idzie wyjść jakoś z małego paleniska odpowiednio opalając?.Było to budowane lata temu z krótkim kanałem z cegły czerwonej zanim odwiedziłem tą stronę i forum.Wtedy tylko znalazłem info gdzieś żeby nie robić ani izloacji ani klinkieru ani szamotki ani długiej izolowanej rury żeby się w niej nie dopalały gazy.Palenisko zrobiłem małe z cegły czerwonej w środku budowli z piaskowca 24/35/30 cm.Teraz już wiem że powinno być duże.Gdzieś chyba tutaj przeczytałem żeby nie robić drzwiczek paleniska w takim przypadku.Czy wyjdzie jakoś z tego tego tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-672879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panstan Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1808 Opublikowano 31 Lipca 2020 Wydaje mi sie, ze mogłaby pomóc metalowa szuflada. Drewno nie bedzie sie rozłaziło i dotykało cegły. Miałem taką wedzarnię, z cegły, z małym paleniskiem z boku komory dymowej. Dym szedł w poziomie, na dnie wędzarni były cegły w formie kanału, ale z gory tego kanału cegły były rozsuniete, co rozpraszało dym. Dodam, ze palenisko było na poziomie podłogi, cegły "kanału" luźno położone na dnie komory. Dobrze to funkcjonowało. Wedzarnia była w garazu, a ujście dymu kominem, ujście położone w połowie komory. Wędziłem po "rzeszowsku" czyli praktycznie kiełbasa była pieczona. Oczywiscie nazwa ta nie była mi znana, bo u nas wszyscy swojską robią jako pieczoną, nie spotkałem sie jeszcze,, aby ktos gotował takiego swojaka po wedzeniu w moich okolicach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-672950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fryc Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1809 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Generalnie w gre wchodzą różne opcje wyroby robię jakieś gotowane raz na jakiś czas.Nie będe produkował i ładował w folie i mroził i nie wiadomo co byle jak najwięcej i jak najtaniej.Nie zależy mi czy pójdzie dwa klocki więcej opału gdyż nie liczę tego na zarobek itp.Opcje są różne mogę to tylko trzymać w wędzarni dla pozyskania smaku i zapachu a termiczny proces może być i tak w domu przez gotowanie,dłuższe parzenie itp mogę wyjść z tego jak bądź jakie są tylko opcje.Drewno mam bukowe kilku letnie i roczne z korą lub bez.Palenisko jak ty na podłodze,tunel z cegieł, nad paleniskiem ujście dymu do takiego grilla a w bok do wędzarni,wszystko regulowane szybrami. Sugerowałem się lata temu wspomnieniami z dzieciństwa i zdjęciami z google jak do boku ogniska dosuwali rurę która szła do beczki i ten smak pamiętam do dzisiaj Problem w tym iż wychodzi z tego co się dowiedziałęm na tej stronie,że w takim palenisku się nie pali ale to mały szczegół Niemniej jednak raczej to już "szufladka" do tego małego paleniska to ona się będzie nagrzewać bo już naprawdę mało zostanie na szerokość z tych 24cm.Dopływ powietrza swobodny bez rusztu.Palenisko gruby beton, dookoła piaskowiec za 8 centymetrami cegły po bokach.Czekam aż dojrzeje beton na wyjściu,dojdą termometry i będę robił próby. Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez Fryc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-673020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panstan Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1810 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Palenisko miałem także małe, jedyny mankament to częste podkładanie. Jak to jest opisane w jednym z wątków o kiełbasie swojskiej po rzeszowsku, u nas na Podkarpaciu wiekszość wędzi i piecze kiełbasę w dosc krótkim procesie, 3-4 h. Z szynkami trudniej ale wykonalne. Typowa wedzarnia była w garazu, budynku gospodarczym, małe palenisko, kanał z luznymi cegłami. Pamiętam jeszcze proces bicia świniaka, rano ubijano swinkę, a po południu kiełbasę wieszalismy do wędzenia. Teraz mięso lub pułtusze kupuje sie w pobliskiej masarni. Teraz mam wędzarnię wg projektu Andy'ego i szynki, boczki, wedzi wybornie, naszej kiełbasy muszę popraktykować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-673034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fryc Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1811 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Dzięki odezwe się jak to ruszy.Sama wędzarnia zbudowana z podwójnej deski łączonej na pióro 32mm mniej więcej jak projekt na tej stronie. Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez Fryc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-673057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
topsim Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1812 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Planuje zrobić komorę wędzarni: deska elewacyjna pióro wpust, łaty 4x5cm, deska szalunkowa i od wewnątrz obite blachą.Czy mogę użyć "świerzych" łat i desek od środka?Łaty i deska szalunkowa prosto z tartaku, więc drewno chyba mokre? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-673078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fryc Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1813 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Na pewno długo susz jak dasz z tartaku to po jakimś czasie i wysuszeniu będziesz miał szczeliny na półtora centymetra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-673173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
topsim Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1814 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Dziękuję za odpowiedź.Decyzja zapadła, dziś kupiłem kantówkę z tartakuod zewnątrz dam deskę pióro wpust sucha 2 cmkonstrukcja - kantówka 5x5 cm - z tartaku - więc mokraod wewnątrz deska sucha 2,5 cmobite czarną blachą 0,8 mmNie wiem jak zachowa się mokra kantówka, w tartaku powiedzieli mi, że jak na wędzarnie to nie ma różnicy. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-673230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilia123 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1815 Opublikowano 4 Września 2020 Witam. Czy jest jakiś sposób lub wzór do określenia ilości kg maksymalnego wsadu do komory? Czy może jedyny to "na oko", metodą prób i błędów? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-676042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1816 Opublikowano 4 Września 2020 (edytowane) Nie słyszałem o zadnym wzorze, ale kiedyś Mirek pisał ze toczą się prace w tym temacie.Wiele zależy od kształtu wędzarni, rodzaju (opalana drewnem prądem, rodzaj materiału z jakiego jest zbudowana itd) ale przyjmując ze przekrój poziomy wędzarni przypomina kwadrat, a komora (tylko cześć gdzie będą wędzonki) nie jest wyższa nic dwa razy bok przekroju poziomego, to osobiście nie dawał bym mniej niż 5 litrów na 1 kg kiełbasy lub 8 l na 1 kg wędzonek cało mięśniowychoptymalnie było by jednak wziasc 2 razy większy współczynnik, czyli 10l na 1 kg kiełbasy lub 16 l na 1 kg cało mięśniowych / szczególnie podczas nauki wędzenia Co nie oznacza ze w mniejszej nie uwędzisz, jednak potrzeba wtedy trochę doświadczenia i wiedzy, a przede wszystkim poznania właściwości wędzarni[Dodano: 04 wrz 2020 - 12:50]Generalnie czym więcej litrów komory do 1 kg wsadu, tym "lepiej" ale musisz więcej ciepła wytworzyć = więcej opalu lub prądu / gazu i więcej dymu, wiec ie ma sensu przesadzać.Z drugiej strony, przeładowanie wędzarni, czyli za mało litrów do kg wsadu, kończy się najczęściej ukiszeniem mięsa, i niepowodzeniem = rozczarowanie i straty finansowe PSprzy palenisku bezpośrednim, możesz stosować nawet 3 razy wysokość do boku i tez będzie OK, ale nie rób jakiegoś małego kominka, tylko albo dach uchylny albo wiele otworów bocznych, taki stosunek wysokości do boku wymaga już porządnego cugu i nie rzadko przekładania kijów podczas wędzenia Edytowane 4 Września 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-676048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkris Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1817 Opublikowano 9 Października 2020 Na podłodze na deskach kładziesz blachę , w tej blasze i w deskach podłogi wycinasz otwór . Możesz zrobić jakiś patent do regulacji. Nad otworem wstawiasz grzałkę pod którą też powinna być blacha - między blachą podłogi a blachą , która jest pod grzałką powinno być 2-3cm przestrzeni.Witam, mam podwójne dno z blachy na której bede montować grzałkę wiec rozumie ze pod grzałka musze zrobic otwór i tu moje pytanie. O jakiej średnicy ma być i czy muszę go zamaskować jakimś regulatorem? A przy okazji gdzie najlepiej wyprowadzić kabel z grzałki? Przez dno czy tylnia drewnianą część? Dziękuję serdecznie za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-680158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbik Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1818 Opublikowano 10 Października 2020 Witam,mam pytanie odnośnie komory wędzarniczej. Dowiedziałem się z forum że najlepsza komora jest zbliżona do kwadratu, a co z prostokątnymi np 60x110cm jakie są ich wady i dlaczego ich się nie stosuje. Czy posiadając taką komorę murowaną lepiej byłoby ją zmniejszyć za pomocą desek do rozmiarów np 60x90. Jestem ciekaw waszej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-680275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1819 Opublikowano 11 Października 2020 Pewnie chodzi o równomierne rozprowadzanie dymu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-680281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artek86 Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1820 Opublikowano 12 Października 2020 Cześć, Przymierzam się do budowy 1 wędzarni, pewnie według popularnego projektu "kibelka". Widziałem w Internecie jakby 2 wersje, jedna ze stropem otworem i deflektorem, a drugą po prostu palenisko otwarte bez stropu. Która wersja lepsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-680479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1821 Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) Która wersja lepsza ? Obydwie tak samo zle, jak i dobre, możesz do tego jeszcze dorzucić, kanałową, elektryczna, gazowa.>Na koniec dowiesz się ze, malowane wędzonki są i tak zdrowsze od ww.Zrób/*kup taka, jaka chcesz.Na jaka Cię stać, masz możliwości i jaka Ci się podoba.Nie bez znaczenia są aspekty związane z tym, czy chcesz się ukierunkować np na zimne wędzenie albo tylko latem lub zima, albo codziennie lub bardzo rzadko. >Jeżeli co kolejek mówi która jest lepsza lub gorsza to tylko przez pryzmat ww. przykładów, a jest ich wiecej.Nie ma najlepszej, gdyba taka była, to byłaby jedyna do zrobienia, a cala reszta to relikty przeszłości. To nie wędzarnia dobrze wędzi, tylko operator wędzarni wie lub nie wie co robi.Jak ktoś nie umie to wędzarnia może być ze złota i tak nic nie uwędzi, a jak już się ktoś nauczy i przede wszystkim zrozumie proces wędzenia to i w kartonie po TV uwędzi, nawet takim wąskim po plazmie. Sam musisz sobie odpowiedzieć, czy manualnie jesteś rozgarnięty i chcesz się nauczyć, czy tylko cos tam od czasu do czasu okopcic. Edytowane 12 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-680481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1822 Opublikowano 12 Października 2020 Pewnie chodzi o równomierne rozprowadzanie dymuTen problem rozwiążesz z pomocą odpowiedniego deflektora. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-680512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1823 Opublikowano 12 Października 2020 Ten problem rozwiążesz z pomocą odpowiedniego deflektora. Jestem innego zdania,w wedzarni bez stropu jest ten "problem" u mnie raczej nie znany. Wedze w wiekszosci bez stropu,choc od czasu do czasu zakladam moj "mobilny" strop do jakis tam wedzarniczych eksperymentw. Wedze tez przez kanal,ale to zalezy co i kiedy. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-680556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1824 Opublikowano 12 Października 2020 Mam wędzarnię ze stropem i używam deflektora ponieważ wylot dymu z podłogi znajduje się nie centralnie po środku komory, lecz pod przeciwległą ścianą w stosunku do drzwiczek.... ale każdy ma inną wędzarnię i wielu stosuje deflektor. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-680560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1825 Opublikowano 13 Października 2020 Posiadam wędzarnię bez stropu (bezpośrednią), teraz przerobiona na elektryka z DG ale wracam do starego poczciwego kibelka. Dodatkowo "pobawię się" ze stropem (pośrednią), aby sprawdzić jak się wtedy rozprowadza temperatura (podobno lepiej - nigdy nie próbowałem). I myślę aby stworzyć hybrydę. Na co dzień wędzenie tradycyjne ciepłe, do zimnego DG i elektryk. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/73/#findComment-680594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.