Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

co do wielkości paleniska już znalazłem odpowiedź. Nasuwa mi się kolejne czy jest wymagane obicie komory dymnej drzewem w środku jak będzie murowana z cegły nawet dziurawki? I jaki ma to wpływ na jakość wyrobów. Dziękuje za wszelkie odpowiedzi i sugestie. 

Wymagane nie jest, to będzie Twoja wędzarnia, ale na pewno jeśli obijesz deskami spalisz mniej drewna przy wygrzewaniu i wędzeniu, Jeśli chodzi o jakość wyrobów to dużo będzie zależeć od Twoich umiejętności. Czy to będzie murowana czy drewniana będziesz musiał nauczyć się opalać. Poczytaj forum i tematy związane z budową oraz zaletami i wadami zanim zaczniesz budowę. 

Witam,

przymierzam się do budowy wędzarni i w zasadzie mam już wszystko dopięte pod względem materiałów i konstrukcji, ale nie bardzo potrafię znaleźć informację na temat izolacji poziomej fundamentu. Wg mojej koncepcji wędzarnia będzie posadowiona na płycie fundamentowej. Na płycie będzie obmurówka z cegieł i powinna ona być położona na warstwie hydroizolacji (papa, lub inna masa uszczelniająca). Jeżeli chodzi o przestrzeń pod komorą wędzarniczą oraz kanałem dymowym to nie ma problemu, natomiast pod paleniskiem mam wątpliwości co zrobić ze względu na temperaturę. Pierwsza warstwa cegieł idzie po całym obwodzie i powstaje przestrzeń pomiędzy płytą fundamentową a warstwą cegieł (na wysokość cegły). Mając na uwadze wskazówki z forum, żeby drzwiczki paleniska licowały się z posadzką, w celu łatwiejszego czyszczenia i kontroli spalania, chciałbym tą przestrzeń również wypełnić zwykłymi cegłami (zrobić posadzkę z cegieł na płycie fundamentowej). I teraz mam dylemat, czy pomiędzy wylaną płytę a warstwą cegieł, która jest w palenisku dawać hydroizolację w postaci papy lub innego mazidła, czy murować bezpośrednio na płycie fundamentowej?

Pozdrawiam

Poczytaj tutaj parę wątków kolegów, taką komorę dymową to budują koledzy z drewna, stawiana na ceglanym palenisku. I to jest już odpowiednia komora (1x1m). Wysokość taka, aby wygodnie wstawiać drążki, schemat masz w wątku głównym.Jeśli wedzarnia z cegły, a taką planujesz, to gabaryty się powiększają. Sam mam klocek na 4.5x4.5 cegły i uważam go za wystarczający, w komorze dymowej po obiciu deską 88x88 cm, palenisko podobnie, bo dałem jeszcze cegły na wozówkę po obwodzie.Czerwone.

Ostatnie z moich (mądrych) pytań w przypadku gdybym zdecydowal się postawić wędzarnię z paleniskiem od spodu. W jaki sposób muszę poprowadzić rurę odprowadzającą dym z paleniska do komory dymnej aby much tam wędzić na zimno np sery. Jeżeli to nie problem poza opisem może jakiś rysunek. Jestem bardziej wzrokowcem. I jak rozwijać problem kapiącego tłuszczu z wyrobów na paleniska. Dziękuję za sugestie ;)

[Dodano: 24 lip 2020 - 08:41]

Choroba korektor mi się włączył miało być abym mógł tam wędzić na zimno np sery

[Dodano: 24 lip 2020 - 08:41]

Choroba korektor mi się włączył miało być abym mógł tam wędzić na zimno np sery

Grzegorz, tu na forum łatwo to znalezc, multum tematów o deflektorach, otworach dymnych nad paleniskiem, nawet schematy masz w głownym watku. Tam jest opisane wszystko i przez praktyków wedzarniczych. Ja chetnie odpowiem na temat zwiazany z murowaniem, cegłą, zaprawą, daszkiem czy kominem, bo to praktykuję dosc czesto, choć teraz niezawodowo.

Idzie wyjść jakoś z małego paleniska odpowiednio opalając?.Było to budowane lata temu z krótkim kanałem z cegły czerwonej zanim odwiedziłem tą stronę i forum.Wtedy tylko znalazłem info gdzieś żeby nie robić ani izloacji ani klinkieru ani szamotki ani długiej izolowanej rury żeby się w niej nie dopalały gazy.Palenisko zrobiłem małe z cegły czerwonej w środku budowli z piaskowca 24/35/30 cm.Teraz już wiem że powinno być duże.Gdzieś chyba tutaj przeczytałem żeby nie robić drzwiczek paleniska w takim przypadku.Czy wyjdzie jakoś z tego tego tematu?

Wydaje mi sie, ze mogłaby pomóc metalowa szuflada. Drewno nie bedzie sie rozłaziło i dotykało cegły. Miałem taką wedzarnię, z cegły, z małym paleniskiem z boku komory dymowej. Dym szedł w poziomie, na dnie wędzarni były cegły w formie kanału, ale z gory tego kanału cegły były rozsuniete, co rozpraszało dym. Dodam, ze palenisko było na poziomie podłogi, cegły "kanału" luźno położone na dnie komory. Dobrze to funkcjonowało. Wedzarnia była w garazu, a ujście dymu kominem, ujście położone w połowie komory. Wędziłem po "rzeszowsku" czyli praktycznie kiełbasa była pieczona. Oczywiscie nazwa ta nie była mi znana, bo u nas wszyscy swojską robią jako pieczoną, nie spotkałem sie jeszcze,, aby ktos gotował takiego swojaka po wedzeniu w moich okolicach.

Generalnie w gre wchodzą różne opcje wyroby robię jakieś gotowane raz na jakiś czas.Nie będe produkował i ładował w folie i mroził i nie wiadomo co byle jak najwięcej i jak najtaniej.Nie zależy mi czy pójdzie dwa klocki więcej opału gdyż nie liczę tego na zarobek itp.

Opcje są różne mogę to tylko trzymać w wędzarni dla pozyskania smaku i zapachu a termiczny proces może być i tak w domu przez gotowanie,dłuższe parzenie itp mogę wyjść z tego jak bądź jakie są tylko opcje.

Drewno mam bukowe kilku letnie i roczne z korą lub bez.

Palenisko jak ty na podłodze,tunel z cegieł, nad paleniskiem ujście dymu do takiego grilla a w bok do wędzarni,wszystko regulowane szybrami. Sugerowałem się lata temu wspomnieniami z dzieciństwa i zdjęciami z google jak do boku ogniska dosuwali rurę która szła do beczki i ten smak pamiętam do dzisiaj :)

Problem w tym iż wychodzi z tego co się dowiedziałęm na tej stronie,że w takim palenisku się nie pali ale to mały szczegół ;)

Niemniej jednak raczej to już "szufladka" do tego małego paleniska to ona się będzie nagrzewać bo już naprawdę mało zostanie na szerokość z tych 24cm.Dopływ powietrza swobodny bez rusztu.

Palenisko gruby beton, dookoła piaskowiec za 8 centymetrami cegły po bokach.

Czekam aż dojrzeje beton na wyjściu,dojdą termometry i będę robił próby.

Edytowane przez Fryc
Palenisko miałem także małe, jedyny mankament to częste podkładanie. Jak to jest opisane w jednym z wątków o kiełbasie swojskiej po rzeszowsku, u nas na Podkarpaciu wiekszość wędzi i piecze kiełbasę w dosc krótkim procesie, 3-4 h. Z szynkami trudniej ale wykonalne. Typowa wedzarnia była w garazu, budynku gospodarczym, małe palenisko, kanał z luznymi cegłami. Pamiętam jeszcze proces bicia świniaka, rano ubijano swinkę, a po południu kiełbasę wieszalismy do wędzenia. Teraz mięso lub pułtusze kupuje sie w pobliskiej masarni. Teraz mam wędzarnię wg projektu Andy'ego i szynki, boczki, wedzi wybornie, naszej kiełbasy muszę popraktykować.

Dzięki :)  odezwe się jak to ruszy.Sama wędzarnia zbudowana z podwójnej deski łączonej na pióro 32mm mniej więcej jak projekt na tej stronie.

Edytowane przez Fryc

Planuje zrobić komorę wędzarni: deska elewacyjna pióro wpust, łaty 4x5cm, deska szalunkowa i od wewnątrz obite blachą.

Czy mogę użyć "świerzych" łat i desek od środka?

Łaty i deska szalunkowa prosto z tartaku, więc drewno chyba mokre?

Dziękuję za odpowiedź.

Decyzja zapadła, dziś kupiłem kantówkę z tartaku

od zewnątrz dam deskę pióro wpust sucha 2 cm

konstrukcja - kantówka 5x5 cm - z tartaku - więc mokra

od wewnątrz deska sucha 2,5 cm

obite czarną blachą 0,8 mm

Nie wiem jak zachowa się mokra kantówka, w tartaku powiedzieli mi, że jak na wędzarnie to nie ma różnicy. Zobaczymy.

• 1 miesiąc temu...

Witam. Czy jest jakiś sposób lub wzór do określenia ilości kg maksymalnego wsadu do komory? Czy może jedyny to "na oko", metodą prób i błędów? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Nie słyszałem o zadnym wzorze, ale kiedyś Mirek pisał ze toczą się prace w tym temacie.

Wiele zależy od kształtu wędzarni, rodzaju (opalana drewnem prądem, rodzaj materiału z jakiego jest zbudowana itd) ale przyjmując ze przekrój poziomy wędzarni przypomina kwadrat, a komora (tylko cześć gdzie będą wędzonki) nie jest wyższa nic dwa razy bok przekroju poziomego, to osobiście nie dawał bym mniej niż 5 litrów na 1 kg kiełbasy lub 8 l na 1 kg wędzonek cało mięśniowych

optymalnie było by jednak wziasc 2 razy większy współczynnik, czyli 10l na 1 kg kiełbasy lub 16 l na 1 kg cało mięśniowych / szczególnie podczas nauki wędzenia   :)

Co nie oznacza ze w mniejszej nie uwędzisz, jednak potrzeba wtedy trochę doświadczenia i wiedzy, a przede wszystkim poznania właściwości wędzarni

[Dodano: 04 wrz 2020 - 12:50]

Generalnie czym więcej litrów komory do 1 kg wsadu, tym "lepiej" ale musisz więcej ciepła wytworzyć = więcej opalu lub prądu / gazu i więcej dymu, wiec ie ma sensu przesadzać.

Z drugiej strony, przeładowanie wędzarni, czyli za mało litrów do kg wsadu, kończy się najczęściej ukiszeniem mięsa, i niepowodzeniem = rozczarowanie i straty finansowe

PS

przy palenisku bezpośrednim, możesz stosować nawet 3 razy wysokość do boku i tez będzie OK, ale nie rób jakiegoś małego kominka, tylko albo dach uchylny albo wiele otworów bocznych, taki stosunek wysokości do boku wymaga już porządnego cugu i nie rzadko przekładania kijów podczas wędzenia

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

• 1 miesiąc temu...

Na podłodze na deskach kładziesz blachę , w tej blasze i w deskach podłogi wycinasz otwór . Możesz zrobić jakiś patent do regulacji. Nad otworem wstawiasz grzałkę pod którą też powinna być blacha - między blachą podłogi a blachą , która jest pod grzałką powinno być 2-3cm przestrzeni.

Witam, mam podwójne dno z blachy na której bede montować grzałkę wiec rozumie ze pod grzałka musze zrobic otwór i tu moje pytanie. O jakiej średnicy ma być i czy muszę go zamaskować jakimś regulatorem? A przy okazji gdzie najlepiej wyprowadzić kabel z grzałki? Przez dno czy tylnia drewnianą część?

Dziękuję serdecznie za odpowiedz.

Witam,mam pytanie odnośnie komory wędzarniczej. Dowiedziałem się z forum że najlepsza komora jest zbliżona do kwadratu, a co z prostokątnymi np 60x110cm jakie są ich wady i dlaczego ich się nie stosuje. Czy posiadając taką komorę murowaną lepiej byłoby ją zmniejszyć za pomocą desek do rozmiarów np 60x90. Jestem ciekaw waszej opinii.

Cześć,

Przymierzam się do budowy 1 wędzarni, pewnie według popularnego projektu "kibelka".

Widziałem w Internecie jakby 2 wersje, jedna ze stropem otworem i deflektorem, a drugą po prostu palenisko otwarte bez stropu.

Która wersja lepsza ? 

Która wersja lepsza ? 

Obydwie tak samo zle, jak i dobre, możesz do tego jeszcze dorzucić, kanałową, elektryczna, gazowa.

>Na koniec dowiesz się ze, malowane wędzonki są i tak zdrowsze od ww.

Zrób/*kup taka, jaka chcesz.

Na jaka Cię stać, masz możliwości i jaka Ci się podoba.

Nie bez znaczenia są aspekty związane z tym, czy chcesz się ukierunkować np na zimne wędzenie albo tylko latem lub zima, albo codziennie lub bardzo rzadko. >Jeżeli co kolejek mówi która jest lepsza lub gorsza to tylko przez pryzmat ww. przykładów, a jest ich wiecej.

Nie ma najlepszej, gdyba taka była, to byłaby jedyna do zrobienia, a cala reszta to relikty przeszłości. 

To nie wędzarnia dobrze wędzi, tylko operator wędzarni wie lub nie wie co robi.

Jak ktoś nie umie to wędzarnia może być ze złota i tak nic nie uwędzi, a jak już się ktoś nauczy i przede wszystkim zrozumie proces wędzenia to i w kartonie po TV uwędzi, nawet takim wąskim po plazmie.  :laugh:  :laugh:  :laugh:  

Sam musisz sobie odpowiedzieć, czy manualnie jesteś rozgarnięty i chcesz się nauczyć, czy tylko cos tam od czasu do czasu okopcic.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Pewnie chodzi o równomierne rozprowadzanie dymu

Ten problem rozwiążesz z pomocą odpowiedniego deflektora.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Ten problem rozwiążesz z pomocą odpowiedniego deflektora.

Jestem innego zdania,w wedzarni bez stropu jest ten  "problem" u mnie raczej nie znany.

Wedze w wiekszosci bez stropu,choc od czasu do czasu zakladam moj "mobilny" strop do jakis tam wedzarniczych eksperymentw. :D

Wedze tez przez kanal,ale to zalezy co i kiedy.

pozdrowienia Olek.P

Mam wędzarnię ze stropem i używam deflektora ponieważ wylot dymu z podłogi znajduje się nie centralnie po środku komory, lecz pod przeciwległą ścianą w stosunku do drzwiczek.... ale każdy ma inną wędzarnię i wielu stosuje deflektor.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Posiadam wędzarnię bez stropu (bezpośrednią), teraz przerobiona na elektryka z DG ale wracam do starego poczciwego kibelka. Dodatkowo "pobawię się" ze stropem (pośrednią), aby sprawdzić jak się wtedy rozprowadza temperatura (podobno lepiej - nigdy nie próbowałem). I myślę aby stworzyć hybrydę. Na co dzień wędzenie tradycyjne ciepłe, do zimnego DG i elektryk. 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216