Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym że pytanie jest takie, podoba mi się sposób kolegi Gosman’a z tym że nie wiem czy zrobić większa średnice rury przez która będzie leciał dym ? Moja komora ma wymiary 130 wysokość 120x120 szer/dł. Zastanawiam się jak umiejscowić wlot dymu do komory czy dać go bezpośrednio na przodzie wędzarni czy na środek i wyjście kolankiem wtedy już z płytą pod komorą wyciętym odpowiednim otworem i deflektorem?

No spora, moja ma 70x70 możesz zastosować rurę z kolanem a skrzynie postawić na bloczkach czy suporeksie albo na Pieńkach.

W mojej wędzarni za kolanko robi połowa beczki na której położone jest blaszane dno, metalowe kolano raczej nie powinno dotykać do drewna, musisz to jakoś zabezpieczyć przed pożarem

[Dodano: 30 gru 2020 - 00:25]

Pustak wentylacyjny

post-65102-0-13330200-1609284336_thumb.jpg

witam przymierzam się do zrobienia takiej wędzarni i proszę o pomoc na jakiej wysokości ponad wlotem dymu i grzałką ma być dyflektor i czy mogę go zrobić praktycznie na całej powierzchni (chce go zrobić jako kratka ociekowa)?

kolejne pytanie przy wymiarach wędzarni 180cm/60cm/70cm jaką grzałkę i dymogenerator powinienem kupić?
na jakiej wysokości powinien być podłączony termometr?
jaki model sterownika z obsłógą termoobiegu
i ostatnie czy sprawdzi się pomysł z zrobieniem w tej wędzarni grilla? palenisko z blachy ogniotrwałej (oczywiście demontowane)

post-100945-0-04335500-1609338328_thumb.png

Edytowane przez krzysiek123123

Wylot dymu ma być ponad grzałka i jej osłona (deflektor)

Dodatkowy deflektor jest zbędny.

Edytowane przez tytan58

w niektórych wędzarniach widziałem grzałkę na podłodze dookoła wentylatora ten 1 wlot ma być właśnie na wentylator

Wylot dymu ma być ponad grzałka i jej osłona (deflektor)

 

 

Chodzi mi o wylot dymy z rury dymowej dymogeneratora tak jak np tu;

 

post-45621-0-99517100-1609354286.png

Panowie na komorę wędzarni o rozmiarach komory 120x125 wysokość około 120. Kanał z rury dł. 1.5m fi 200 będzie wystarczający ? Jakieś średnicy palenisko zrobić ? Bo w sumie palenisko na próbę mam teraz z płyty chodnikowej czyli jakieś 35x35 obłożone cegłami i ciężko mi nagrzać tego kolosa. Oczywiście rura zaizolowana wełną ognioodporną. Pozdrawiam Edytowane przez MarcinGsxr

Rurę to lepiej zostaw sobie do ew. budowy kanalizacji, a palenisko to zrób bezpośrednio pod komorą wędzarniczą, i problem z nagrzewaniem komory zniknie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki,  o komforcie samego wędzenia nie wspominając  :D:thumbsup:

Rurę to lepiej zostaw sobie do ew. budowy kanalizacji, a palenisko to zrób bezpośrednio pod komorą wędzarniczą, i problem z nagrzewaniem komory zniknie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, o komforcie samego wędzenia nie wspominając :D:thumbsup:

Będę w taki sposób jak Pan opisał budował drugą wędzarnie na działce. Tymczasem prosiłbym o podpowiedz z wedzarnia teraźniejszą która stacjonuje u mnie pod domem ;)

Dodaj jakieś zdjęcia, jak to aktualnie wygląda ,to może ktoś podpowie. Sam mam kanał, ale krótszy i komora też mniejsza. Za to palenisko mam troszkę większe i bezproblemowo uzyskuję temperaturę przy wygrzewaniu ponad 100st. Zbyt małe palenisko to pewnie jeden z powodów. Jeśli możesz to skróć o połowę ten kanał, a najlepiej tak jak pisał sverige2 wywal rurę. W jaki sposób opalasz, czy nie masz zbyt szczelnej komory i dym stoi w miejscu?

Witam!!

Rozkminiam różne pomysły dotyczące budowy wędzarni w ogrodzie i chodzi mi po głowie jedna sprawa

Jak wykonać (na ile jest to możliwe) wędzarnie typu "kibelek" tak aby oprócz wędzenia można było upiec w niej porcje mięsa (jagnięcina, kozina ...) np. w  brytwannie.

Drewniana komora wędzarnicza zapewne nie wchodzi w grę a murowana z tego co już zdążyłem przeczytać przysparza pewnych kłopotów podczas wędzenia.

Jednym z pomysłów było jakieś zgrabne zestawienie dwóch komór (jedna większa drewniana do wędzenia druga mniejsza murowana do pieczenia) obok siebie

Mam około 2,5 do 3 m2 miejsca w ogrodzie pod ten projekt.

Bardzo proszę szanownych forumowiczów o porady.

Dodatkowo załączyłem zdjęcie wędzarni mojego kolegi będącej punktem zaczepienia.

Pozdrawiam!!

 

 

post-106318-0-74851100-1609887528_thumb.jpg

Dodaj jakieś zdjęcia, jak to aktualnie wygląda ,to może ktoś podpowie. Sam mam kanał, ale krótszy i komora też mniejsza. Za to palenisko mam troszkę większe i bezproblemowo uzyskuję temperaturę przy wygrzewaniu ponad 100st. Zbyt małe palenisko to pewnie jeden z powodów. Jeśli możesz to skróć o połowę ten kanał, a najlepiej tak jak pisał sverige2 wywal rurę. W jaki sposób opalasz, czy nie masz zbyt szczelnej komory i dym stoi w miejscu?

Problem rozwiązany, wczoraj przepalałem były zle warunki pogodowe (deszcz ze śniegiem) i kiepskie niedosuszone drewno. Dziś przepaliłem wędzarnie suchym drewnem temperatura trzyma aż miło ;) w sobotę pierwsze wędzenie pstrąga ;)

Edytowane przez MarcinGsxr

Dzień dobry. 
Od kilku dni intensywnie wertuję Waszą stronę w celu inspiracji i zdobycia podstawowej wiedzy na temat budowy wędzarni. Znalazłem już kilka ciekawych projektów, mnóstwo rad i podpowiedzi. Chcę w tym roku postawić obok domu własną i dołączyć do wędzarniczej społeczności. 
Najbardziej skłaniam się do budowy grillo- wędzarni z cegły klinkierowej, z paleniskiem z boku. W każdym z projektów, które widziałem są one stawiane na trawnikach, czy też przy altanach, gdzie trzeba kopać aby wylać fundament. Ja przed budową szopki narzędziowej zrobiłem plac z kostki brukowej, zostawiając trochę wolnej przestrzeni. Chciałbym teraz tam umieścić wędzarnie i stąd moje wątpliwości o podłożę:
- czy kostka i jej betonowa podsypka nada się jako fundament, czy jest to zbyt kruche/ mało odporne na ciepło?
- jeśli nie, to czy lepiej bawić się w wyciąganie kostki w środku i lanie tam fundamentu, czy lepiej poszukać innego miejsca na wędzarnie? 
Jeśli te pytania są banalne i śmieszne to wybaczcie, jestem laikiem i dopiero chcę stawiać pierwsze kroki :)
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dodaję zdjęcie miejsca, gdzie miałaby stanąć wędzarnia.

post-106476-0-39440100-1610390234_thumb.jpg

Dzień dobry. 

Od kilku dni intensywnie wertuję Waszą stronę w celu inspiracji i zdobycia podstawowej wiedzy na temat budowy wędzarni. Znalazłem już kilka ciekawych projektów, mnóstwo rad i podpowiedzi. Chcę w tym roku postawić obok domu własną i dołączyć do wędzarniczej społeczności. 

Najbardziej skłaniam się do budowy grillo- wędzarni z cegły klinkierowej, z paleniskiem z boku. W każdym z projektów, które widziałem są one stawiane na trawnikach, czy też przy altanach, gdzie trzeba kopać aby wylać fundament. Ja przed budową szopki narzędziowej zrobiłem plac z kostki brukowej, zostawiając trochę wolnej przestrzeni. Chciałbym teraz tam umieścić wędzarnie i stąd moje wątpliwości o podłożę:

- czy kostka i jej betonowa podsypka nada się jako fundament, czy jest to zbyt kruche/ mało odporne na ciepło?

- jeśli nie, to czy lepiej bawić się w wyciąganie kostki w środku i lanie tam fundamentu, czy lepiej poszukać innego miejsca na wędzarnie? 

Jeśli te pytania są banalne i śmieszne to wybaczcie, jestem laikiem i dopiero chcę stawiać pierwsze kroki :)

Z góry dziękuję za odpowiedź.

 

Dodaję zdjęcie miejsca, gdzie miałaby stanąć wędzarnia.

Spojrz na to. Moja wedzarnia stoi na kostce.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14835-komfort-w%C4%99dzenia-czyli-kibelek-pod-wiat%C4%85/

 

Jak kostki nie wysadza w zime i jest w miare normalna podbudowa (nie zapada sie) to mozesz budowac na kostce.

  • 2 tygodnie później...

Jestem w trakcie budowy małej wędzarni z drewnianą komorą wędzarniczą. Do rozstrzygnięcia pozostała mi kwestia umiejscowienia otworu odprowadzającego dym z komory wędzarniczej. Po lekturze forum wiem, że zamontowanie kominka w pokrywie wiąże się z tym, że będą tam gromadzić się skropliny (?), które mogą kapać na wędzonki. W związku z tym zalecane jest umiejscowienie otworów wylotowych na bocznych ściankach skrzyni wędzarniczej. 

W moim przypadku, ze względu na niewielką wysokość skrzyni ( 80 cm ) nie chciałby stosować tego rozwiązania, gdyż skróciłoby to drogę, jaką pokonuje dym od generatora dymu.

Uprzedzając potencjalne uwagi, że wysokość wędzarki jest zbyt mała i powinienem ją powiększyć, chce dodać, że szkielet wędzarni pochodzi z mojej starej tradycyjnej wędzarki, opalanej drzewem, która doskonale sprawdzała się z kanałem dymowym 1 metr z możliwością przedłużenia do 2 metrów i przykrytej workiem jutowym. Tym workiem można było regulować zarówno szybkość przepływu dymu, jak i jego nasycenie a poniekąd także temperaturę w skrzyni wędzarniczej. Oczywiście wędzarnia elektryczna wykorzystuje tylko szkielet. Teraz skrzynia ma być obita dwoma warstwami desek. Pomiędzy nimi pustka powietrzna.

Jak Sz. Panie i Panowie widzicie coś takiego, jak ustrojstwo przedstawione poniżej w roli regulowanego ujścia dymu, zamontowane na górnej pokrywie ? Nada się nie powodując znacznej ilości skroplin ?

 

post-96658-0-37999100-1611263410.jpg

Edytowane przez Belizariusz
  • 5 tygodni później...

Witam, kilka lat temu splodzilem wedzarnie z ponizszych fotek. Teraz zabieram sie za plodzenie drugiej w tym samym stylu. Pytanie co byscie poprawili czy zrobili inaczej. 

 

post-107025-0-74683500-1613919561_thumb.jpgpost-107025-0-56586900-1613919579_thumb.jpgpost-107025-0-90398100-1613919595_thumb.jpgpost-107025-0-14279100-1613919609_thumb.jpgpost-107025-0-69507900-1613919619_thumb.jpg

Po pierwsze wykonałbym strop oddzielający palenisko od komory wędzarniczej z odpowiednim otworem i deflektorem. Po drugie palenisko w formie szuflady z płytą czołową zamykająca palenisko. Po trzecie rozważyłbym kwestie termoizolacji. Edytowane przez Bossky

 

 

Po pierwsze wykonałbym strop oddzielający palenisko od komory wędzarniczej z odpowiednim otworem i deflektorem. Po drugie palenisko w formie szuflady z płytą czołową zamykająca palenisko. Po trzecie rozważyłbym kwestie termoizolacji.

Na jakiej wysokosci bys dal strop ??

Czy strop moze byc zrobiony z kawalka blachy ?? murowac mi sie nie chce a nie wiem czy znajde jakas plyte chodnikowa pasujaca rozmiarem.

Gdzie moge kupic palenisko w formie szuflady z plyta czolowa ?? to co udalo mi sie znalezc to same korytka bez plyty 

Ja się dołączę do pytania bo zaczynam budowę mojej pierwszej małej wędzarki z paleniskiem bezpośrednim. Dół będzie z cegły klinkierowej o wymiarach 75 cm x 75 cm na zewnątrz a komora będzie z drewna o wysokości 120 cm. I tu pytanie jakiej grubości ma być strop paleniska (czy ma to jakieś znaczenie) I jeszcze jedno czy palenisko (dół i boki) oraz strop wykładać cegłą szamotową. Ze względu na to że wędzarnia będzie nie duża paleniska nie miałem zamiaru pomniejszać bo w środku zostanie ok. 50 cm.

Edytowane przez bobok

 

 

Po pierwsze wykonałbym strop oddzielający palenisko od komory wędzarniczej z odpowiednim otworem i deflektorem. Po drugie palenisko w formie szuflady z płytą czołową zamykająca palenisko. Po trzecie rozważyłbym kwestie termoizolacji.

Na jakiej wysokosci bys dal strop ??

Czy strop moze byc zrobiony z kawalka blachy ?? murowac mi sie nie chce a nie wiem czy znajde jakas plyte chodnikowa pasujaca rozmiarem.

Gdzie moge kupic palenisko w formie szuflady z plyta czolowa ?? to co udalo mi sie znalezc to same korytka bez plyty

Taką szufladę należy zrobić lub zlecić. Podobnie z murowaniem Strop na wysokości 8-9 cegły. Jeśli zrobisz z blachy będziesz miał z blachy jednak ta będzie ci grzała jak piekarnik oraz kumulowała ciepło co jest niewskazane. Najlepiej byś uzyskał odpowiedzi od kolegi januszfeniks. Ma wiedzę i doświadczenie...

zwracam się do Was z prośbą o udzielenie rady. Zbudowałem wędzarnie typu kibelek , mam problem z rozmieszczeniem termometrów. Dokładnie chodzi mi o to na jakiej wysokości umieścić. Skrzynia ma wysokość 170 cm bez daszku. Poprzeczki do wędzenia będą na wysokościach mierząc od stropu:

 

1 – 67cm

 

2 – 108cm

 

3 – 158cm

zwracam się do Was z prośbą o udzielenie rady. Zbudowałem wędzarnie typu kibelek , mam problem z rozmieszczeniem termometrów. Dokładnie chodzi mi o to na jakiej wysokości umieścić. Skrzynia ma wysokość 170 cm bez daszku. Poprzeczki do wędzenia będą na wysokościach mierząc od stropu:

 

1 – 67cm

 

2 – 108cm

............

Termometry umieszczamy w " środku" wedlin/wędzonek. Czyli tak  poniżej kija z 10-15 cm .

[Dodano: 02 mar 2021 - 20:51]

 

 

Po drugie palenisko w formie szuflady z płytą czołową zamykająca palenisko.

 Co lezy u podstaw że proponujesz to rozwiązanie . Bo  jeszcze  sama szuflada to widzę sens zastosowania ,ale  zintegrowaną z płytą czołową dla mnie jest nieporozumieniem . Chciałbym poznać Twoje lub innych SiB opinię zanim napisze dlaczego uważam to za nie porozumienie aby nie sugerować toku myślenia

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

 

zwracam się do Was z prośbą o udzielenie rady. Zbudowałem wędzarnie typu kibelek , mam problem z rozmieszczeniem termometrów. Dokładnie chodzi mi o to na jakiej wysokości umieścić. Skrzynia ma wysokość 170 cm bez daszku. Poprzeczki do wędzenia będą na wysokościach mierząc od stropu:

 

1 – 67cm

 

2 – 108cm

............

Termometry umieszczamy w " środku" wedlin/wędzonek. Czyli tak poniżej kija z 10-15 cm .

[Dodano: 02 mar 2021 - 20:51]

Po drugie palenisko w formie szuflady z płytą czołową zamykająca palenisko.

Co lezy u podstaw że proponujesz to rozwiązanie . Bo jeszcze sama szuflada to widzę sens zastosowania ,ale zintegrowaną z płytą czołową dla mnie jest nieporozumieniem . Chciałbym poznać Twoje lub innych SiB opinię zanim napisze dlaczego uważam to za nie porozumienie aby nie sugerować toku myślenia
Płyta czołowa zastępująca drzwiczki którymi można regulować dopływ powietrza.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.